Отиди на
Форум "Наука"

Мегагрупировки за спътников интернет на Китай


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Китайска ракета Лонг Марч 2C изведе в космоса изпитателни спътници за бъдеща интернет мегагрупировка!

2022-china-launches-test-leo-internet.jp

Снимка от изстрелването на 5-ти март. Photo credit : Ourspace/CNSA

7 март 2022 г. 16:51 ч.

Светослав Александров. В събота Китай успешно изстреля ракета-носител "Лонг Марч 2С". На борда на ракетата се намираха шест интернет спътника на китайската фирма Галактик Спейс, както и един допълнителен микросателит за дистанционно сондиране за нуждите на стартъпа СпейсУиш. 

Интернет спътниците в Китай вече се произвеждат серийно от Галактик Спейс, съобщава CGTN. Всеки един от тях тежи 190 килограма и ще участва в изпитанието на нова мрежа, наречена Мини-паяк.

"Днешното изстрелване доказа, че Китай притежава способността да създава спътникови групировки в голям мащаб, което включва възможността за масовото им производство на ниска цена и управление на мрежата", съобщи собственикът на фирмата Галактик Спейс веднага след полета на 5-ти март.

В рамките на следващите три години трябва да бъдат изстреляни 144 спътника.

Това бе петият орбитален полет на Китай през 2022-ра година, като страната предвижда до края на декември да осъществи над 50 мисии. Сред тях е предвидено завършването на орбиталната станция и две пилотирани изстрелвания. 

Струва си да наблюдаваме тези проекти, особено на фона на текущата геополитическа обстановка. Днес Илон Мъск със своите над 2 000 спътника "Старлинк" е по-силен от всякога и надали някой ще го задмине в близко бъдеще. Но отчитайки факта, че най-сериозният му конкурент бе британската компания УанУеб, която изстрелваше своите сателити с руски ракети, отчитайки рухването на това партньорство поради руската агресия в Украйна и прекратяването на полетите, предстоят интересни месеци на разместване сред космическия пазар. Щатите ще продължат своя възход покрай Мъск, но големите губещи са страните от Европа, тъй като без партньорството на Русия те ще трябва да се преборят за самостоятелна космическа програма, включваща собствени ракети и собствени спътници със собствени компоненти. А големите печеливши вероятно ще се окажат китайците, които, както се вижда от тази новина, притежават не само космически носители и сателити, но вътрешният им комерсиален сектор става все по-мощен. 

Едно е сигурно - обстановката е изключително динамична и до края на 2022-ра година ще се случат много интересни неща. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4411-2022-5-march-launch-success

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...