Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Мнения 3,2k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

• Потребител
Публикувано

Голяма каша с това новогодишно обръщение. В мрежата вървят спекулации, че то е генерирано с ИИ. За официалното видео не мога да кажа, но видеото с черната вратовръзка наистина изглежда такова.

Гледайте двете видеа и забележете, че в това с черната вратовръзка Путин примигва по-бавно и почти не си клати главата наляво-надясно. Бавното примигване изглежда като в електронна игра. Така че за голямо съжаление то май е фалшиво. 

• Харесва ми! 3
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 11 минути, gmladenov said:

Гледайте двете видеа и забележете, че в това с черната вратовръзка Путин примигва по-бавно и почти не си клати главата наляво-надясно. Бавното примигване изглежда като в електронна игра. Така че за голямо съжаление то май е фалшиво. 

На мен ми се струва съвсем естествено. Наблюдавай как се възстановява фона зад Путин при леките му премествания. При ИИ се виждат артефакти по границата на изместващата се фигура, когато е върху непознат фон, тук не се виждат такива. Трябва видеото да е изградено върху чисто поле, с изграждане и на фонът отзад, а в двете видеа фонът е практически еднакъв, но все пак с нищожни разлики вероятно защото е сниман наживо и има някаква динамика. 

Имаме две възможни стратегии за ИИ видео. Едната е върху вече заснет путин с червена вратовръзка да се сложи путин с черната, което ще е свързано само със смяна на вратовръзката и мимиката, не с фона и движенията. А тук имаме леко различен фон на двете видеа и различни движения на тялото. Другата стратегия е на чист фон да се изгенерира изцяло фигурата. Което повдига въпроса: видеото с червената вратовръзка трябва да е вече налично и разпространено, да се махне фигурата от него и да се възстанови фона, и да се сложи нов путин. Което противоречи на историята на появяване на двете видеа във времето. Не ми се връзва тая конспирация...

• Харесва ми! 2
  • Администратор
Публикувано
Преди 13 часа, scaner said:

Имаме две възможни стратегии за ИИ видео. Едната е върху вече заснет путин с червена вратовръзка да се сложи путин с черната, което ще е свързано само със смяна на вратовръзката и мимиката, не с фона и движенията. А тук имаме леко различен фон на двете видеа и различни движения на тялото. Другата стратегия е на чист фон да се изгенерира изцяло фигурата. Което повдига въпроса: видеото с червената вратовръзка трябва да е вече налично и разпространено, да се махне фигурата от него и да се възстанови фона, и да се сложи нов путин. Което противоречи на историята на появяване на двете видеа във времето. Не ми се връзва тая конспирация...

Фона може да не е нужно да се използва фотов, а да се генерира "същия" от AI-то, което да дава леки отклонения. За мен и двете могат да бъдат както генерирани от AI така и заснети лично с Путин. Въпросът е защо трябва да има 2 видеа е по-интересен и какво точно означава това?

И още новини от Русия:

❓🇷🇺 Чеченският лидер Рамзан Кадиров е пропуснал предновогодишното заседание на Държавния съвет на Русия, председателствано лично от президента Владимир Путин. 

Медийни съобщения сочат, че е бил хоспитализиран в нощта преди срещата  - на 24 декември.

Състоянието му към момента не е ясно, но според руски опозиционни източници, Кадиров се е върнал и не е излизал след това.

https://t.me/drmjournal/15331

• Потребител
Публикувано (edited)

Предприемачите в Русия масово затварят бизнесите си или преминават "в сянка" поради увеличението на ДДС до 22% и понижаването на прага на приходите до 20 милиона рубли. Кафенета, барове, търговия на дребно и бизнеси за доставки в регионите са особено засегнати, където намаляващото търсене заедно с нарастващите наеми, комунални услуги и данъци правят работата на границата на рентабилност норма. През 2026 г. допълнителната тежест най-накрая ще ерозира дори минималните маржове.

Редактирано от gmladenov
  • Харесва ми! 3
  • Глобален Модератор
Публикувано

Русия планира да привлече минимум един милион индийски работници до края на годината. Тази стъпка цели да се справи с недостига на работна ръка в индустриалните региони. Уралската търговско-промишлена палата одобрява инициативата. Специално консулство в Екатеринбург ще управлява процеса по наемането на работниците. В същото време в индийски медии се коментира, че числото може да достигне дори до 3 000 000 души!

• Харесва ми! 3
  • Потребител
Публикувано
Преди 4 часа, Warlord said:

Русия планира да привлече минимум един милион индийски работници до края на годината. 

В същото време руснаците се подиграват на Европа, че приема мигранти.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано

От мрежата:

Как се възприема СВО в руското обществено съзнание

През 2025 г. бяха регистрирани забележими промени в обществените настроения, което показва нарастващо искане за край на войната. Подкрепата за армията остава висока, но в общественото съзнание това до голяма степен отразява лоялността към държавата, докато продължаващите военни действия все повече се възприемат като източник на разходи, а не на ползи.

Това е така, защото в четвъртата година на СВО обществото все още не е получило отговор: защо беше необходимо всичко това? И струват ли си разходите заради териториалното разширение в Донбас и заради южната зона за сигурност на Крим? При това както обществото, така и елитът вече са се съгласили, че Украйна няма да бъде нито съюзник, нито приятелска страна за Русия през следващите 50 години.

Според анкети на Левада-център, делът на анкетираните, които подкрепят започването на мирни преговори, непрекъснато се е увеличавал през цялата 2025 г., достигайки 66% до края на годината. За сравнение, тази цифра е била 61% през януари 2025 г. и около 50% през август 2024 г. Така че търсенето на мир очевидно и ускоряващо се променя.

В същото време общественото мнение се е променило в оценката си за дългосрочните последици от СВО. В момента броят на тези, които вярват, че операцията ще причини повече вреда на Русия, е приблизително два пъти по-голям от дела на анкетираните, които очакват предимно положителни резултати.

Делът на тези, които подкрепят продължаването на военните действия, въпреки интензивното медийно отразяване, се оценява на 25-27%. Значителна част от тази група се състои от мъже в пенсионна възраст. Като цяло можем да наблюдаваме постепенна ерозия на тези със силни ястребови настроения сред широката общественост. Обществото до голяма степен се е адаптирало към условията на продължителен конфликт, демонстрирайки или искане за неговия край, или отстъпление от обсъждането на самия въпрос.

Темата за СВО е все по-малко интересна за обществото, като не генерира нито търсене на героизъм, нито на герои, нито на патриотични модели.

От 2024 г. насам СВО все повече се възприема като безкрайно продължителен, практически „вечен“ конфликт. Риториката за бързото постигане на заявените цели губи своята актуалност, а умореното общество продължава да се връща, под една или друга форма, към въпроса за датата на приключване на операцията.

Кратковременно увеличение на очакванията за бърз мир се наблюдаваше в края на 2024 г. и началото на 2025 г., на фона на завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом. До лятото на 2025 г. обаче „миротворческият ефект“ на този фактор в общественото възприятие на практика е изчезнал.

В момента мнозинството руснаци все още се надяват СВО да приключи, но тези очаквания са от фонов характер, като се има предвид, че руските власти не дават никакви сигнали. Само малка част от анкетираните очакват военните действия да приключат през следващите месеци; по-често срещана оценка е времевият хоризонт от шест месеца до една година. Същевременно се регистрира нарастващо безразличие към темата за СВО, особено сред по-слабо образованите жители на регионалната периферия.

Общата тенденция на обществените настроения е, че обществото се е адаптирало към живот във военни условия, възприемайки СВО като продължителна и неопределена реалност. Все по-често се изразява мнението, че войната е станала част от социално-политическия живот и е заменила визията за бъдещето.

Въпреки нарастващото търсене на мир, то не може да бъде артикулирано публично поради съществуващите ограничения и репресивни практики. В резултат на това мнението на мнозинството не се трансформира във формализирано обществено искане към властите. Потенциалът за това искане обаче остава и е вероятно да нараства. Значителна част от анкетираните свързват евентуалното завършване на СВО с подобряване на собственото им финансово състояние, което според експертите отразява по-скоро наивни очаквания, отколкото реалистична икономическа прогноза.

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано
Преди 4 часа, Warlord said:

Русия планира да привлече минимум един милион индийски работници до края на годината. Тази стъпка цели да се справи с недостига на работна ръка в индустриалните региони. Уралската търговско-промишлена палата одобрява инициативата. Специално консулство в Екатеринбург ще управлява процеса по наемането на работниците. В същото време в индийски медии се коментира, че числото може да достигне дори до 3 000 000 души!

Поредната грандоманска, обречена на провал инициатива. Нещо не виждам индийски квалифицирани работници и техници, да се задържат в РФ при този климат, дивашки расизъм и непреодолима езикова бариера. И то на заплати, които ще им осигурят базово съществуване. Ако искат да си запазят хранителната диета може и да не им стигнат средствата. Освен ако не пакетират с индийци цели отрасли, създадат им собствени градове и самоуправление, но не мисля че РФ има средства за такова нещо.  Иначе биха си паснали де - и едните и другите са расисти. И за едните и за другите, истината е нещо абстрактно. И едните и другите живеят в загнил социум. 

• Харесва ми! 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.