Отиди на
Форум "Наука"

Американските ракети Фалкън с най-много мисии през 2022 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Американските ракети Фалкън с най-много мисии през 2022 г.

2022-swot-launch-success-1024x714.jpg Снимка от изстрелването на мисията SWOT на 16-ти декември. Photo Credit: (NASA/Keegan Barber)

26 декември 2022 г. 19:00 ч.

Светослав Александров. Ракетите от семейството “Фалкън”, разработено от американската фирма СпейсЕкс, бяха най-често изстрелваните орбитални носители през 2022 година, като с тяхна помощ бяха реализирани 59 мисии. На второ място в класацията са ракетите от семейството на Китай “Лонг Марч” с 51 полета, а на трето – ракетите от руското семейство “Р-7” (“Союз” и производните му) с 19 полета.

Четвъртата най-често летяла ракета бе отново американска – “Електрон” на Рокет Лаб, с 9 полета. Пети в класацията са американските ракети “Атлас 5” със седем мисии.

На шесто място са китайските ракети “Куайчжоу”, които през 2022 година летяха пет пъти. Седми са ракетите на космическата програма на Индия – пет мисии, от които обаче една се провали. Европейската космонавтика се класира на осмо място – ракетите “Ариана 5” летяха успешно три пъти.

Девети в класацията са американската компания “Астра”, която обаче се представи лошо – през т.г. тя проведе три полета, но само един бе успешен. Това доведе до преждевременното пенсиониране на текущия носител на фирмата и сега се проектира нов.

На десето място е семейството на новата руска ракета “Ангара”, което се отчете с два успешни полета. ГКНПЦ “Хруничев”, предприятието-разработчик на Ангара”, си поделя мястото с американската компания Нортроп Груман”, която изстреля двукратно ракети “Антарес”, и с китайската компания Церес – отново с два полета.

https://cosmos.1.bg/space/2022/12/26/raketi-klasaciq/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...