Отиди на
Форум "Наука"

САЩ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА


Recommended Posts

 • Потребител

САЩ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Шестте изпълнени с трагизъм и героизъм години на Втората световна война представляват особен период от съвременната история на човечеството, феноменално явление, валякът на което прегазва хиляди километри разстояние в Европа, Азия, Северна Африка и Световния океан. Тя оставя в паметта на поколенията жестоки битки, милиони жертви, безброй примери на себеотрицание в жертвоготовност и изпълнен с невероятни усилия обет за победа над варварството и въоръжения експанзионизъм.

Британския министърпредседател и американския президент приемат тъй наречената Атлантическа харта – програма за основните цели на двете англо-саксонски страни в антихитлеристката война. Рузвелт и Чърчил обявяват решимостта си да не допускат териториялни изменения, които не са в съгласие със свободно изразеното желание на заинтересованите народи. Двамата отговорни политици се надяват да се установи мир, който ще даде възможност на всички страни да живеят в безопасност на територията си, а също да осигурят такова положение, при което всички хора във всички страни биха могли да живеят без страх и нужда. Започват Американско – Японски преговори в рамките на които японската страна предлага проект за условия, въз основа на които да се изградят мирните двустранни отношения. САЩ отговаря с контрапредложение, абсолютно неприемливо за Япония. Самия британски министърпредседател не одобрява този проект. Заявлението на японския премиер отговаря на силното желание на генералите от армията да започнат война срещу САЩ. На 7 декември 1941г. американските бази в Пърл Харбър са атакувани. Четири дни по-късно Германия и Италия обявават война на САЩ. Войната наистина става световна.

Неочакваното и масирано нападение над американската база, е осъществено на две вълни, и предизвиква големи загуби – 188 самолета унищожени, 159 повредени, 19 разрушени и повредени големи и малки кораби, над 2000 загинали войници и офицери. Тези загуби обезсилват САЩ и ги извеждат за повече от година от фронтовете на Тихия океан. По стечение на обстоятелствата американските самолетоносачи и подводници остават непокътнати. На 8 декември президента Рузвелт обявава положение на война.

До началото на 1942г. японските въоръжени сили превземат американски бази в Гуам и остров Уейк, Малая, Сингапур, Филипините, на които се отбраняват американски части падат под японско господство. Командващият генерал Макартър успява да се измъкне с подводница, но 75 хиляди американци намират смъртта си тръгнали към лагерите за военнопленници. По този начин в края на 1941г. и през първата половина на 1942г. Япония утвърждава своето надмощие над целия тихоокеански флот.

Увеличаването на държавите, въвлечени във Втората световна война, предизвиква нарастване на необходимостта от обединение на силите и обявяване на новата коалиция на антихитлеристките и антияпонските сили. На 1 януари 1942г. във Вашингтон се събират представители на 26 държави, които наричат себе си Обединени нации. Те приемат декларация на Обединените нации, в която подкрепят Атлантическата харта и изразяват убеденост, че пълната победа над техните врагове е необходима за защтита на живота, свободата и независимостта, както в тяхните, така и в другите страни.

От този момент договореностите между Обединените нации и особено между Великите сили – СССР, Великобритания и САЩ се ускоряват и разширяват.

На 8 декември 1942г. англо-американски войски под командването на генерал Айзенхауер дебаркират на краибрежието на Тунис и Мароко и започват операция по освобождаването на двете френски колонии. Американските войски не очакват съпротива тъй като френската армия е антигермански настроена. Командващият войските генерал Жан Дарлан обаче е противник на Британия и нарежда да се окаже най-сериозна съпротива на западните съюзници. В последствие генерал Дарлан се съгласява на сделка с американците – войските ще спрат съпротивата, ако той стане генерал – губернатор на цяла Френска северна Африка. Президентът Рузвелт приема сделката от военни съображения. Това неудобно положение приклюва по-късно, когато млад французин убива Дарлан в Алжир.

Успехите на англо-американските съюзници в Северна Африка променят съотношението на силите в Средиземно море и в Южна Европа.

През лятото на 1942г. САЩ възстановява силите си и в страната се организира голямо военно производство. Произвеждат се близо 48 хиляди самолета и 25 хиляди танка. Мобилизира се 10 милионна армия и така САЩ става способна за настъпателни операции срещу японците в Тихия океан. След 7 месеца победоносно настъпление японските военноморски сили са разбити.

През 1942г. САЩ въвеждат в действие подводници с ултразвуково устройство, което открива противотанкови подводници чрез специални радари. Така само за 2 месеца германците загубват 109 подводници. Западните съюзници успяват да превозят през Атлантическия океан 75 хиляди кораба, 4 милиона пътници и 268 милиона тона оръжие и други материали.

От 19-ти до 30-ти октомври 1943г. в Москва се провежда конференция на министрите на външните работи на СССР, САЩ, Великобритания и Китай. Там се обсъждат възможностите за съкращаването на сроковете на войната срещу Германия, за приобщаване на Китай към Великите сили и за необходимостта от създаване на международна организация за мир и сигурност.

Следват конференции в Кайро и Техеран на които се разискват военните мисии на САЩ, Великобритания, СССР и Китай. Решава се проблема с Корея – да бъде свободна и независима държава.

След първата среща на Сталин, Рузвелт и Чърчил проведена от 28 ноември до 1 декември 1943г. , делегациите на САЩ и Великобритания се установяват в резиденцията на съветския лидер, а пленарните заседания на конференцията определят основните въпроси от общ интерес, специалистите, подготвят проекти за решения и договаряния. Постига се договореност за съвместни операции срещу общите противници. Тримата държавници обсъждат бъдещето на Германия и съвместните им усилия за подържането на следвоенния мир в света.

На Техеранската Конференция те обсъждат проблема за втори фронт в Европа. Чърчил настоява за втори фронт на Балканите, но надделява избора на Сталин и Рузвелт – втори фронт в Западна Европа, който да бъде открит през юни 1944г. , с участието на британски и американски войски и десантни кораби. Кодовото название на бъдещата операция ще бъде Овърлорд

В изпълнение на взетите решения на 6-ти юни 1944г. на френското северно крайбрежие в Нормандия се осъществява операция Овърлорд под командването на генерал Айзенхауер със съдействието на британския генерал Монтгомъри. В нея участват над 2.5 милиона американски, британски, канадски и други войници и офицери от 12 страни, 6 хиляди кораба и 11 хиляди самолета. Вторият фронт е реалност, която поставя Германия в трудното положение да воюва на 2 фронта в Европа.

В новите условия на Западния фронт антифашистките сили във франция се вдигат на възстание и на 23 август 1944г. те освобождават Париж. Великите сили признават френския комитет за национално освобождение, начело с Дьо Гол за временно правителство на Франция.

В 5:30 часа сутринта на 16-ти декември 1944г. 20 немски девизии атакуват позициите на западните съюзници в Ардените. С мощен удар Хитлер изненадва англо-американските части, пробива отбраната на Първа американска и Втора британска армия и създава реална заплаха за съюзниците. САЩ и Великобритания дават много жертви като загубите на двете страни са 180 хиляди души, а щабът на генерал Айзенхауер чувства потребност от подкрепления.

1943 – 1944г. отбелязват сериозни промени и на Тихоокеанския фронт. В централната част на Тихия океан силите на САЩ съвместно със съюзниците от региона, завършват успешно операцията по разгрома на японския противник, разположен на Маршаловите, Марианските и Каролиснските острови. През февруари 1943г. в джунглите на остров Гуадалканал американските войски разгромяват японските камикадзе.

В началото на 1944г. американските войски печелят още сражения на остров Гуа и на остров Лусон във Филипините, където се намира столицата Манила. В началото на 1945г. САЩ утвърждава позициите си в Тихия океан.

В тази обстановка на военни победи и променен ход на Световната война, държавните ръководители на САЩ, СССР и Великобритания провеждат своята втора конференция в Ялта от 4-ти до 11-ти февруари 1945г. Сталин, Рузвелт и Чърчил приемат решение за съвместни военни операции по разгрома на нацистка Германия и за безусловната капутулация на Третия райх .

На тази конференция делегациите подписват споразумение за далечния изток, което в значителна степен е предопределено от интереса на САЩ да спестят живота на около 1 милион американски войници, които биха загинали във войната срещу Япония и да съкратят срока на войната с година и половина. Споразумението постановява влизането на СССР във войната срещу Япония 3 месеца след завъшването на войната в Европа.

В началото на 1945г. по фронтовете на войната в Европа се разгръщат последнияте тежки битки, целящи разгрома на нацистка Германия. Съветските войски преодоляват съпротивата на германските сили в столицата Будапеща, освобождават Виена и се насочват към южна Германия и Прага. На 16-ти април 1945г. съветското главнокомандване започващо щурма на Берлин превъзхождащо германските сили в числен състав и техника. Силите са неравностойни и на 2-ри май градът е напълно овладян от съветските войски. Издига се занамето на победата над Райхстага. Хитлер се самоубива. На 7-ми май в Реймс при съгласието на специалните съветски и френски представители в щаба на генерал Айзенхауер, генерал Йодъл подписва акт за пълна капитулация.

През 1945г. се осъществават операциите по разгрома на Япония в Тихия океан и на територията на Китай. Президентът Трюман решава да използва атомна бомба срещу империята. Това става на 6-ти август 1945г. в град Херошима, от 245 хилядното население загиват 200 хиляди души, но японците не се предават. На 9-ти август американците пускат втора плутониева бомба над Нагазаки, където загиват същия ден 74 800 души. Японците отново не се предават.

На 2-ри август се включват във войната СССР и съвместно със китайски и монголски девизии осъществяват внезапни въздушни удари и бързи операции по суша. След 23 дневни боеве разгромяват квантунската армия.

На 20-ти септември 1945г. на борда на американския линеен кораб “Мисури”, присъстват представители на командванията на САЩ, СССР, Великобритания, Китай, Австралия, Франция, Нова Зеландия, Холандия и Канада, японския министър на външните работи Сигемицу и генерал Умедзу подписват Акт за безусловна капитулация. С този акт завършва и Втората световна война.

Съединените американски щати са победител с мощна икономика, която произвежда 62 процента от световното промишлено производство по време на войната и непосредствено след нея, и 54.6 процента през 1948г. То създава значителни предимства за САЩ пред останалите индустриални държави. Всички партньори и конкуренти на щатите притежават значително по-малки производствени, пазарни и инвестиционни възможности.

Предимствата на САЩ са значителни. Те притежават огромен военен потенциал, включително стратегическа авиация и най-големият военноморски флот, който контролира едностранно световния океан. САЩ разполагат със значителни златни резерви, който се увеличават след войната чрез постъпването на европейско злато, с което , взелите заеми от САЩ държави изплащат свойте задължения.

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА:

“Съвременна история” – Христина Мирчева

Link to comment
Share on other sites

 • 7 месеца по късно...
 • Потребител

Дааа и до ден днешен САЩ си е велика икономическа и военна сила. Държава която може да се налага навсякъде без никой да и каже нещо против. Специално аз завиждам малко или много на тяхната история, на техния късмет през последните векове(като изключим 11 сеп.) и икономическо положение.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 седмици по-късно...
 • Модератор Военно дело

Американците са имали този късмет да са далеч и от двата фронта,което ги облагодетелствува много,но за сметка на това историята им е безинтересна.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

А дали им пука особено от това?

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...
 • Потребител

Америка си има своето величие, несъмнено, но винаги съм смятала, че всичко идва именно от младостта на нейната история и от факта, който беше вече споменат, че през цялото време тя е териториално отдалечена, което до някаква степен е протекция за обикновените американски граждани, онези коита не са на "бойното поле" например.А и преди 1776г. Америка е земята с много ресурси,(все още не независима държава) ръководена от европейския потенциал, предполагам, че малко или много, по този начин тя се стимулира и укрепва.С двата изминали века и успешното излизане от Първата Световна война, Америка е държава с много силна икономика, което позволява да прилага икономически натиск и влияние над другите рухнали икономики.Но най-вече силата на САЩ е в нейния национализъм, който се формира въз основата не на отминали величави битки или разбирания за това що е да си българин например, пренесени и изкривени от настоящето, а по-скоро на идеите на демокрация или познаването и възпитаването на младите в националните ценности.Опитах се да представя една теория, която не е моя,но която аз подкрепям напълно.И само искам да добавя-казах коя американска черта е достойна за уважение, но няма нищо в нейната история, което да се отличава особено много, че чак да е достойно за завист.А дали това американците ги интересува, не, защото, както се опитах да обясня, друг е извора на тяхната гордост. :)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Нека проследим генезиса на американските планове за война срещу Третия райх. Те са оформени доста преди 11 декември 1941 г. когато двете държави влизат във война.

Още през ноември 1940 г. президентът Рузвелт приема на четири очи началника на военноморските операции адм. Харолд Старк, който предупреждава президента, че ако американската помощ за Англия се провали, това почти сигурно ще доведе до поражение за Британската империя и германско господство над Европа, средния изток и Африка. Адм. Старк се мъчи да убеди президента, че помощта за Англия трябва да включва и военната намеса на въоръжените сили на САЩ във войната в Европа и северна Африка срещу Германия.

Рузвелт приема идеята на адм. Старк, което води до прочутия "Plan D", реализация на американския стратегически военен план Rainbow -5

Ето го пълният текст на Rainbow -5:

Rainbow - 5

Ето и една извадка от плана, касаеща планирането на война срещу Германия:

SECTION IV. CONCEPT OF THE WAR

12. The Concept of the War as set forth in paragraphs 10, 11, 12, and 13

of ABC-1 is quoted below, except that paragraph 13 (h) is quoted as

modified by the Chief of Naval Operations' and the Chief of Staff's

secret letter Serial 039412 of April 5, 1941.

"10. The broad strategic objectives of the Associated Powers will be the defeat of Germany and her Allies.

Документът е с дата 26 май 1941, тоест доста преди 11 декември 1941 г.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Дви три начални думи за големия потенциал на щатите - 20 век и особено след ПСВ ги заварва като най-развитата индустриална сила в света. Това е резултат на 200 годишното динамично развитие, което пък се дължи на:

1/ Географското положение - голяма пълна с всякакви ресурси и с добър климат територия; местонахождение между два океана и с Канада и Мексико отгоре и отдолу;

2/ отсъствие на исторически генезис на цивилизация на територията й и съответно отсъствие на свързаните с това тежести на европейското историческо развитие;

3/ заселване с "готово" образовано и квалифицирано за труд население;

4/ може би най-важното - адекватна на бързото развитие политическо-културна организация на обществото - силен индивидуализъм, протестантска англосаксонска (и на останалите общности) етика, трудова етика и неограничена свобода на печелене на пари и притежаване на собственост. (в последното се включва и нетърпимостта към монополи и неадекватно заплащане на труда).

В резултат имаме високоразвита индуситрия, позволяваща изграждането на най-сериозната военна сила по това време.

Не е за чудене, че има план отпреди Пърл Харбър. Войната е била неизбежна - ако немците победят - това ще създаде една голяма и силна Европа... Ако СССР победи - тогава имаме огромна комунистическа Евразия. Невъзможна е била ненамесата на САЩ според мен.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Съединените Щати са единствената държава в света, участвуваща във Втората световна война, която е по-богата през 1945-та, отколкото през 1941-ва! Най-богатата държава след войната! Това си има причини. Колко политико-социално-икономически системи пробвахме ние в България? Те си спестиха този труд. Всеки американец ще ви каже - Може нашата система да не е идеална, но е по-добра от вашата!

А военно, нищо. Също като руснаците - смазваха германците с огромно превъзходство на техника и паплач, която иначе не струва и грош!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

А аз много се извинявам, но дали бих могла да помоля някой да ми направи паралел между икономиките на САЩ и СССР след войната (до към 1955 например)?Бих ви била много благодарна!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Аз мога, но материалите са в България. Ще стане по-късно. СССР са далеч назад във всяко отношение, но те винаги се оправдават с войната! Лошото качество обаче показва, че всичко се е вършило през глава, за да гонят цифрите за изравняване в количествата. Например съветската стомана е пълен боклук. Челния панел на танк ИС-1, който е най-силно бронираната част на танка се пробива лесно с 40 мм. снаряд с волфрамова глава.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
Например съветската стомана е пълен боклук. Челния панел на танк ИС-1, който е най-силно бронираната част на танка се пробива лесно с 40 мм. снаряд с волфрамова глава.

Е да ама танковете им от този период като Т-55 са замислени за огромни масирани удари с голямо числено превъзходство над противниковата техника. Но защо гледаш само танковете, погледни и как стоят нещата в съветското самолетостроене например :bigwink:

А и оправданието с разрухата от войната минава поне за първото десетилетие след края й. Не само СССР, но и цяла Европа е в руини след втора поред световна война, докато САЩ пак са непокътнати.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Да бе, съгласен съм с тебе! Тя, всичката им работа е през куп за грош! Пък Америка я спасява само океана. Виждаш Англия я спаси Ламанша, дето смелчаци го преплуваха, к'во да кажем за океана. Повече от пет часа лети самолета над него със скорост 800-850 км./ч.!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...