Отиди на
Форум "Наука"

Космическа бутафория: икони и мощи летят до орбита и обратно


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Космическа бутафория: икони и мощи летят до орбита и обратно

pravoslavie-kosmos-1024x682.jpg Иконите и религиозните символи са станали неизменна част от руските космически пътешествия. Фото: Роскосмос

7 януари 2022 г. 11:30 ч.

Светослав Александров. Руски космически апарат не е се е отправял успешно към Луната от 1976 година, а към Марс – от 1988 година насам. За сметка на това през последните години множество икони, мощи и религиозни символи полетяха в близката околоземна орбита на борда на все по-ненадеждните руски космически кораби.

Храмът “Преображение Господне” в Звездното градче притежава куполи, които наподобяват многостепенна ракета, пише космическият експерт Иля Харламов в телеграм канала “Юра, Прости”. В този храм се съхраняват мощите на повече от 100 светци, много от които са били в космоса.

Историята на храма е положена на 30 септември 2009 година, когато от Байконур е изстрелян космическият кораб “Союз ТМА-16”. С благословението на игумена на храма Иова, космонавтът Максим Сураев взима със себе си частица от Животворящия Кръст Господен. По времето на тази експедиция е извършена първата литургия в храма, а година-по-късно, през 2010, се състои Великото освещение от патриарх Кирил. Макар че игумен Йов не е космонавт, той лети на самолет, позволяващ симулацията на безтегловност.

В храма космонавтите се сбогуват и срещат, организират се пътувания до Свето-Троицката Сергиева лавра и има молебен пред светите мощи на Преподобния Сергий. Космонавтите отдават особено голяма почит на Свети Сергий и затова не е изненадващо, че в открития космос искат да са под неговата закрила и патронаж. За пръв път частица от мощите на Преподобния пътуват в космоса още през 2008 г., като те престояват в орбита около половин година.

Освен частицата от Животворящия Кръст, в космоса са пътували още много други светини. Най-често те са свързани със Преподобния Сергий и Николай Чудотворец. Благодарение на резолюцията на Патриарх Алексий II, храмът в Звездното градче е под духовната закрила на братята на Свето-Троицката Сергиева лавра. Също така в орбита са пътували частици от мощите на великомъченика Теодор Тирон и Теодор Стратилат, на светия великомъченик Георги Победоносец, на преподобния Серафим Саровски, на свети Петър и Филип, на Митрополит Московски и много други.

Някои от светините пребивават постоянно на МКС. Там има цяла колекция от книги, икони, фотографии, изрезки от православни списания, а също така кръст с благословението на Алексий II. Кръстът е връчен от тогавашния ръководител на Роскосмос на екипажа на кораба “Союз ТМА-8”. И досега кръстът се намира на видно място на служебния модул на руския сегмент на МКС.

В диаметралната структура на служебния модул се помещава голям набор от икони – така той се е превърнал в своеобразен иконостас. Там се намира Казанската икона на Божията майка, предадена от Патриарх Кирил на членовете на експедицията МКС-27 (Самокутяев, Борисенко, Гаран). От 7 април 2011 г. иконата е постоянно на станцията.

През 2009 г. космонавтът Юрий Лончаков, освен частица от мощите на Николай, взима със себе си някои от личните си икони. По време на експедицията космонавтът излиза два пъти в открития космос с икона. След като се връща на Земята Лончаков, както и отец Иов от Храма в Звездното градче, отиват на поклонничество във Венеция и Бари. Там част от иконите, пътували в открития космос, са връчени като дарове в храмовете на тези градове. Ръководството на Бари и настоятелят на базиликата Свети Николай (католическият свещеник Дамиано Бова) от своя страна подаряват на храма на Звездното градче ковчег и дървено светилище, в което се съхраняват мощите на Св. Николай от 1087 г. – но под условие, че светинята бъде изпратена в космоса. Това се случва по времето на мисията на космонавта Фьодор Юрчихин. Освен дървената светиня, през 2017 г. Юрчихин взима със себе си литография на иконата на избраните нови мъченици от Пермската земя и икона на покровителя на Крим – св. Лука. Тя обикяла около Земята 700 пъти.

Иля Харламов съобщава, позовавайки се на ръководството на Храма в Звездното градче, че досега не е имало случай, в който нито един от членовете на руски екипаж да не вземе някаква светиня със себе си. Много често космонавтите излизат в открития космоса заедно с Псалтир, молитвеник и малки икони. По думите на космонавта Валерий Корзун “важно е да започнем деня с благословията на Господ, молитва към Света Богородица и почит към светците. Обръщането към светците, изобразени на иконите, ни дава спокойствие, мирен дух и увереност в бъдещето”.

https://cosmos.1.bg/space/2023/01/07/religiozna-simvolika-mks/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...