Отиди на
Форум "Наука"

Мисии на Фалкън Хеви през 2023 година


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

СпейсЕкс се готви за първото изстрелване на Фалкън Хеви през тази година

falcon-heavy-ready-1024x683.jpg Снимка на ракетата Фалкън Хеви, публикувана от СпейсЕкс. Photo credit : SpaceX

8 януари 2023 г. 11:15 ч.

Светослав Александров. СпейсЕкс се готви за първото изстрелване на свръхтежката ракета “Фалкън Хеви” през 2023 година – най-мощната частна ракета, макар и вече не най-мощната ракета изобщо, тъй като отстъпва на тази на НАСА “Спейс Лонч Систъм”. Полетът е насрочен за не по-рано от 13 януари в 00:30 ч. българско време.

Мисията е поръчана от военните и е известна под номер “USSF-67”. Според журналиста Ерик Ралф от сайта Тесларати основният полезен товар на ракетата е платформата “LPDE”, разработена от Аероджет Рокетдайн. Тя представлява довеждащ модул за разнообразни микроспътници, инструменти и научни експерименти.

Напомням на читателите, че ракетата на НАСА “Спейс Лонч Систъм” притежава товароподемност от 95 тона до ниска околоземна орбита, а тази на СпейсЕкс “Фалкън Хеви” – 63.8 тона. Това са единствените свръхтежки ракети в цял свят (т.е. с товароподемност от над 50 тона) и такава ракета в държава, различна от САЩ, вероятно няма да се появи в скоро време, поне докато китайците не въведат в експлоатация “Лонг Марч 9” някъде през около 2029 година. Но нещата не стоят по същия начин за Щатите, където скоро може да се появи трети свръхтежък носител – СпейсЕкс готвят за дебют мощната ракета “Старшип”. Сега нейният първи полет, по думите на Илон Мъск, се очаква да е факт не по-рано от февруари-март:

През изминалата 2022 година “Спейс Лонч Систъм” и “Фалкън Хеви” отчетоха по един полет – и двата бяха реализирани през месец ноември. През настоящата 2023 година не се очертават нови стартове за “Спейс Лонч Систъм” – повечето от активностите ще протичат на Земята, докато НАСА подготвя следващата мисия до Луната, вече пилотирана – “Артемис 2”. Нейният старт е насрочен за 2024 или 2025 година. Но не така стоят нещата за ракетата “Фалкън Хеви”, която вероятно ще лети доста често през 2023 година – може би петкратно. Тя трябва да изведе в космоса военните мисии “USSF-67” и “USSF-52”, спътниците “ViaSat-3” и “Jupiter-3”, а най-дългоочакваният полет през настоящата година е този на автоматичната междупланетна станция на НАСА “Психея”, която е кръстена на астероид със същото име, представляващ основната ѝ изследователска цел.

https://cosmos.1.bg/space/2023/01/08/first-falcon-heavy-ready-launch/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...