Отиди на
Форум "Наука"

Обединеното кралство се готви за важен момент: първото орбитално изстрелване от британска територия!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Обединеното кралство се готви за важен момент: първото орбитално изстрелване от британска територия!

2020-virgin-orbit-last-major-test-1024x6 Ракетата-носител “ЛончърУан” бива изстрелвана от модифициран “Боинг-747”. Photo credit : Virgin Orbit

8 януари 2023 г. 12:15 ч.

Светослав Александров. Едно от големите събития, които се очертава да се случат през 2023 година, е превръщането на Великобритания в същинска космическа държава – т.е. от територията на която се провеждат орбитални космически полети! Изстрелването на ракетата “ЛончърУан” на фирмата Върджин Орбит от британския космодрум Корнуол е насрочено за не по-рано от 10 януари в 00:16 ч. българско време.

Никога досега не е провеждано орбитално изстрелване от територията на Великобритания, макар че британците са създавали своя орбитална ракета – “Блек Ероу”. Тя е била изстрелвана четири пъти, в периода между 1969 и 1971 година, но от космодрума Вумера в Австралия. Единствено в хода на последния полет изкуствен спътник е достигал орбита. Впоследствие британското правителство решило, че е по-евтино да закупува американски ракети и ракетата “Блек Ероу” била пенсионирана.

Сега обаче времената са различни – Британия може да възроди космическите си амбиции вследствие на бурното развитие на частната космонавтика, появата на комерсиални космически ракети и разработката на евтиния стандарт за микроспътници CubeSat. Фирмата Върджин Орбит, която ще осъществи полета от Корнуон, е основана от британския предприемач Ричард Брансън и реално представлява американска компания – управлението ѝ е в Лонг Бийч, Калифорния, производството на ракети и ракетни двигатели е в САЩ, а ракетата-носител “ЛончърУан” вече е летяла четири пъти успешно от американска територия. Но поради факта, че “ЛончърУан” не се изстрелва от наземна установка, а от борда на модифициран самолет-носител “Боинг-747”, става възможно да се организират полети и от други места по света, в случая от Великобритания.

Очаква се в хода на предстоящата мисия в космоса да бъдат изведени общо девет спътника, както комерсиални, така и правителствени. Важни за правителството на Великобритания са двата спътника “Прометей 2”, част от британската групировка Минерва, която ще се занимава с разузнавателна дейност.

https://cosmos.1.bg/space/2023/01/08/first-british-launch/

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Днес за пръв път от Западна Европа може да бъде изстрелян спътник

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Историческата първа орбитална мисия от Великобритания с частичен провал: ракетата достигна космоса, но не и орбита

2020-virgin-orbit-last-major-test-1024x6 Кадър от предходен полет на Върджин Орбит. Image credit : Virgin Orbit

10 януари 2023 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Историческото първо изстрелване на орбитална ракета от Великобритания в крайна сметка не се увенча с желания успех – ракетата “ЛончърУан” достигна космическото пространство, но не и орбита.

Според Върджин Орбит отклонението е настъпило по времето на работата на втората степен на ракетата.

Преди днешния полет “ЛончърУан” имаше четири последователни успешни мисии, но всички те бяха реализирани от територията на САЩ.

Въпреки неуспеха Върджин Орбит разглежда мисията като важна стъпка напред към развитието на частния космически сектор във Великобритания (макар че самата фирма е американска, а ракетата и двигателите ѝ са американски). Днешният полет бе възможен благодарение на тясното сътрудничество между Британската космическа агенция, Кралските военновъздушни сили, Управлението за гражданска авиация на Великобритания, американската Федерална авиационна администрация, Националния разузнавателен офис на САЩ.

За повече информация: Върджин Орбит

https://cosmos.1.bg/space/2023/01/10/v-orbit-partial-failure/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...