Отиди на
Форум "Наука"

Руско-украинската война 2022-2023 година. (2)


Recommended Posts

  • Потребители

https://t.me/ChDambiev/25462

уеко понаранени украински бойни машини

 

Не мога да кажа този Страйкър от първите унищожените ли е, но със сигурност няма да е от последните ... Около него също има последващи и попълващи бройката унищожени "настъпващи" настъпателни машини 

 

https://t.me/Ugolok_Sitha/16247

 

Репортаж за работата на зенитните самоходни установки Гепард - стара, но корава немска машина 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 5,4k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Администратор

#Дания: Дания праща на Украйна военен пакет на стойност 5,8 млрд. датски крони (833 млн. долара), включващ танкове, бойни машини на пехотата, боеприпаси за танкове и зенитни оръдия, се казва в изявление на Министерството на отбраната.

Цялата сума е разпределена на три кръга - 4,3 млрд. крони през тази година, 1,4 млрд. през 2024 г. и 52 млн. през 2025 г., заяви министерството.

"След повече от година и половина война ние почти изчерпахме нашите военни запаси. Ето защо сега разглеждаме по-целенасочени съвместни поръчки и международно сътрудничество, съобразени с нуждите на Украйна тук и сега", се казва в изявление на външния министър Ларс Льоке Расмусен.

https://t.me/drmjournal/5989

--------

Шведските медии съобщават (https://www.svt.se/nyheter/utrikes/direktrapport-forsamrat-sakerhetslage), че правителството на страната ще инструктира военните да анализират колко изтребители JAS-39 Gripen могат да изпратят в Украйна, какво въздействие ще окаже това върху отбранителните способности и колко бързо индустрията може да замени прехвърлените самолети с нови.

https://t.me/drmjournal/5988

--------

Министерство на отбраната на Обединеното кралство: "През последните седмици Русия е променила структурата на своята система за противовъздушна отбрана с малък и среден обсег на действие около Москва в опит да се защити по-ефективно от атаки на безпилотни летателни апарати (БЛА).

От началото на септември 2023 г. руските системи за противовъздушна отбрана Панцир-C1 около столицата са разположени на издигнати кули и рампи.

По-рано, след ударите по авиобазите "Енгелс" и "Рязан" през декември 2022 г., Русия също така разположи Панцир-С1 на покривите на официални сгради в Москва.

Това почти сигурно ще позволи на системата да открива и поразява цели от типа на БЛА. Вероятно обаче то има за цел да послужи и като шумно уверение за обществеността, че властите контролират заплахата."

https://t.me/drmjournal/5987

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

12 Сеп: ФРОНТЪТ при АВДИЕВКА се СРИВА след РУСКИ ПРИЯТЕЛСКИ ОГЪН | Анализ на войната в Украйна

 

В това видео ще разгледаме актуалните военни новини и най-интересните събития от фронтовете в Украйна през ден 565 от руската инвазия.

Тъй като украинците пропукаха втората линия на отбраната и всеки ден се приближават все повече и повече до Токмак, южният фронт стана основната грижа на руското главно командване, поради което те вече започнаха бавно да преместват допълнителни сили от всички останали фронтове. Както си спомняте, по-рано руските сили дори планираха да подкопаят украинските офанзивни усилия, като започнат собствена офанзива в района на Луганск, надявайки се да генерират пробив, който да принуди украинците да разпръснат войските си и да забавят контранастъплението. Въпреки това, след като всичките им опити се провалиха и ситуацията на южния фронт стана още по-лоша, руснаците се озоваха в позиция, в която трябваше да променят собствените си планове и спешно да подсилят южната линия.

На фона на тези промени украинското командване забеляза, че някои региони изпитват сериозен недостиг на персонал. Украинците заключиха, че руснаците по същество са източили резервите от източния фронт и са оставили определени райони в изключително уязвима позиция. Един такъв район се оказа на южния фланг на Авдиевка и украинците веднага експлоатираха това.

Основното направление на украинското настъпление стана Опитне, където руските сили са установили малък плацдарм и отдавна опитваха да започнат щурм на жилищния район на Авдиевка. Докато украинците продължаваха да атакуват една линия след друга, руската защита започна постепенно да отстъпва и украинците напреднаха с до 800 метра. Руски източници започнаха да вдигат тревога за ситуацията около Опитне и да призовават за спешни подкрепления. Фронтовата линия обаче се срина преди руснаците да предприемат каквито и да било мерки, защото руските сили направиха сериозна грешка.

Както се разбра, те са получили заповед да извършат постепенно и организирано отстъпление от позициите си, но поради ниския морал на войниците, в момента, в който най-накрая чуха думата отстъпление, те не си направиха труда да го организират и започнаха масово и хаотично да напускат позициите си. Руските оператори на дронове забелязаха до 200 войници да се движат към Опитне и помислиха, че това е масирана украинска атака, поради което извикаха артилерийска подкрепа и артилерията започна да обстрелва полетата пред Опитне със злокобна интензивност. Преди часове руски източници потвърдиха, че е имало ужасна катастрофа, при която руска артилерия е убила и ранила най-малко 60 от собствените си войници поради липса на координация.

Украинците очевидно се възползваха максимално от тази възможност и след като руснаците избиха собствените си войски, които защитаваха Опитне, украинците разбиха остатъците, напредвайки с до 1,5 допълнителни километра. Скоро украинските власти потвърдиха, че частите на 53-та и 501-ва бригади са влезли в село Опитне. Сблъсъците вътре в селото продължават, защото руснаците разбират, че ако го напуснат, връщането на контрола върху него ще бъде практически невъзможно. Както можете да видите, селото е основно отрязано от руската страна от река, което означава, че руснаците ще имат много ограничен набор от възможности как да го атакуват.

Руски източници съобщиха, че силите им са подсилили този район с 1-ва славянска бригада и че техните сили вече провеждат контраатаки северно от селото, но други източници все още казват, че е твърде късно и руснаците просто извършват прикриване на контролираното отстъпление от него.

Наскоро украинците проведоха също успешна контраатака западно от Опитне. Както се потвърждава от геолокираните кадри, украинците са напреднали с половин километър към Писки. На кадрите се вижда как руснаците бомбардират северната част на селото, което потвърждава, че то е под украински контрол. Украински бойци от това направление също разпространиха кадри и показаха как вече атакуват руска позиция в Писки.

Съдейки по действията на украинските сили, те се опитват напълно да отрежат руския плацдарм южно от Авдиевка. И това е изключително важно, защото ако руските сили напреднат с няколко километра северно от Водяне, тогава украинците в Авдиевка ще се окажат в оперативно обкръжение. Отрязването му ще унищожи повече от една година руски усилия и значително ще опрости отбранителната операция в и около Авдиевка.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски наскоро посети фронтовата линия в Авдиевка и проведе лична среща с всяка бригада, която действа в региона. Президентът се погрижи да чуе лично текущите предизвикателства и нужди на всички сили, а не да чете от чиновнически доклади, които понякога са склонни да изкривяват реалната картина и да прикриват някои проблеми. По този начин той е в по-добра позиция да наблюдава как се снабдяват украинските сили и лично да се увери, че всичко, което може да се направи за улесняване на украинския напредък, ще бъде направено.

 

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Руски канал съобщи, че самолет Су-24 на руските ВВС се е разбил във Волгоградска област. По първоначална информация самолетът е паднал в района на Калачеевски, на около 5 километра от селцето Лошки. На борда е имало двама членове на екипажа. Към момента не са известни причините за катастрофата.

На място са изпратени спасителни служби.

 

---

Разбилият се бомбардировач (https://t.me/bazabazon/21375) е изпълнявал тренировъчен полет. На борда не е имало боеприпаси. Около 19 часа той изчезна от радарите. По-късно стана известно, че самолетът се е разбил.

Все още не е известно дали пилотите са успели да катапултират.

UPD: Министерството на отбраната на Русия потвърждава, че самолетът се е разбил по време на тренировъчен полет във Волгоградска област.

Агенцията уточнява, че полетът е извършен без боеприпаси, а самолетът се е разбил в безлюдна местност. Към мястото на инцидента са изпратени хеликоптери Ми-8 на службата за търсене и спасяване.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

 

"Send me sappers, now!" - двама украинци настъпиха мините...

 

 

 

Класически пример за "мясной щурм"!

 

https://www.facebook.com/ykafaliev/videos/224003793661410/?idorvanity=495221031201500

 

Някой не е стигнал до района на местоназначение 

 

https://t.me/ChDambiev/25467

  • Неясен 1
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Преди 1 час, RIZAR said:

Някой не е стигнал до района на местоназначение 

 

Може ли да обясниш точно какво искаш да кажеш тук и какво те радва теб това?

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 часа, др-бр said:

 Забравяме, че Украйна е изключително корумпирана държава, като съм убеден, че рашистката пета колона далеч не е изчистена. А преди войната беше считана за политически нестабилна. Никой няма да позволи на такава държава да има ЯО. При положение, че няма сигурност накъде могат да изтекат ядрени материали, а липсата на традиции и опит в създаването ядрени доктрини създават опасността, наистина да го използват. А това никой не иска, дори и да е срещу руснаците.

По корупция и руснаците не отстъпват...

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 6 часа, Р. Теодосиев said:

Може ли да обясниш точно какво искаш да кажеш тук и какво те радва теб това?

Никъде не съм изразявал чувства на радост ... някого, радва ли го, смъртта на хора ?

 

Артудар по формирование  руски оператори на дронове в Донецко. Станало е вчера сутринта. Изглежда е 155 мм артилерийски снаряд , не се наемам да кажа каква е системата, но със сигурност не е Хаймърс. 

 

https://www.facebook.com/1511975131/videos/pcb.1343982332992028/272389825594990

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 часа, RIZAR said:

Класически пример за "мясной щурм"!

Държиш да ни информираш за успехите на орките, явно.

Нека аз пък да те информирам за успехите на украинците. Снощи ВСУ са ударили корабозавода
в Севастопол. Много хубави фойерверки са станали.

https://t.me/Crimeanwind/42091

https://t.me/Crimeanwind/42104

Редактирано от gmladenov
  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

През нощта с ракети е бил атакуван "Севморзавод" в Севастопол.

Руското министерство на отбраната твърди, че е бил ударен от десет крилати ракети, седем от които са били свалени.

"В резултат на удара с вражески крилати ракети са повредени два кораба в ремонт", се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Според севастополския "губернатор" Развожаев при нападението са били ранени 24 души.

Също така, по данни на руското министерство на отбраната, три безпилотни катера са атакували в морето отряд кораби на Черноморския флот. "Патрулният кораб "Василий Быков" унищожи всички безпилотни лодки", заявиха от военното министерство.

(снимки, видео: https://t.me/stranaua/122404)

--------

Значи три ракети са попаднали в целта? Любопитно :)

Очевидци казват за продължителна серия взривове, приличаща на взривяване на боекомплект или склад боеприпаси.

Сега ще чакаме украинците да покажат видео с тяхната версия .

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 36 минути, gmladenov said:

Държиш да ни информираш за успехите на орките, явно.

Нека аз пък да те информирам за успехите на украинците. Снощи ВСУ са ударили корабозавода
в Севастопол. Много хубави фойерверки са станали.

https://t.me/Crimeanwind/42091

https://t.me/Crimeanwind/42104

Информирам за сблъсъците и от двете страни. Както можеш да видиш, по-горе удар на ВСУ по насъбрани накуп руски оператори на БПЛА. 

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

По непотвърдени данни два руски кораба в Черно море тази са поразени от руски ракети.Единият вероятно е БДК тип "Ропуча".Тепърва ще се изяснява кои са те и какви са им щетите.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Инфорамцията е потвърдена:улучения БДК е "Минск" докато се е намирал док в Севастопол.Съобщава се за силен пожар на борда и значителни материални щети.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

По последни данни многострадалния "Адмирал Макаров" също е пострадал сериозно при нощната атака срещу Севастопол .

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А също така съобщават, че и подводницата "Ростов на Дон" е сдала багажа при нападението. Пооредя Черноморския флот. И все от тлъстите:

377497315_328394136301704_2448545955743006982_n.jpg

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 18 минути, Warlord said:

А също така съобщават, че и подводницата "Ростов на Дон" е сдала багажа при нападението. Пооредя Черноморския флот. И все от тлъстите:

377497315_328394136301704_2448545955743006982_n.jpg

Украинците изкараха статистика че единадесет кораба,подводници и големи катери са потопили от началото на войната.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Черно море се превърна в капан за руския флот там. Путин просто няма къде да го укрие на сигурно място. Може би в Сочи или някъде около него,но пак ще има голям риск...

  • Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Украинците съвсем от скоро обаче въведоха морските дронове, Зеленски каза че щяли да създадат най-големия флот в света от такива. Отделно разработват подводни дронове, а на въздушните значително увеличиха моделите, бройката и обсега им. Така че фишеците по руските пристанища, и не само, тепърва предстоят, Сочи няма да е много по-сигурно място за укритие.

  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 18 минути, Warlord said:

на въздушните значително увеличиха моделите, бройката и обсега им

Може ли цивилните дронове,които продават по магазините да се ползват за военни цели? Понеже тука спорим с едни приятели... Според мен не е възможно... Те са по-скоро нещо като детски играчки...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 4 минути, deaf said:

Може ли цивилните дронове,които продават по магазините да се ползват за военни цели? Понеже тука спорим с едни приятели... Според мен не е възможно... Те са по-скоро нещо като детски играчки...

В най добрия случай за някакъв вид наблюдение.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Въоръжените сили на Украйна са извършили през тази нощ една от най-успешните си атаки срещу Черноморския флот на Руската Федерация. При удари с крилати ракети в Севастопол са били повредени най-малко два плавателни съда, като единия от тях за първи път е дизел-електрическа подводница...

Войната | Украйна за първи път удари руска подводница

При среднощно нападение срещу корабостроителница в Севастопол са били повредени дизелово-електрическата подводница "Ростов на Дон" и десантния кораб "Минск"

zx952y526_4527982.jpg?v=1694598737

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/voinata-v-ukraina/2023/09/13/4527969_voinata_ukraina_za_purvi_put_udari_ruska_podvodnica/

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Преди 9 минути, deaf said:

Може ли цивилните дронове,които продават по магазините да се ползват за военни цели? Понеже тука спорим с едни приятели... Според мен не е възможно... Те са по-скоро нещо като детски играчки...

Според мен може. Има много сериозни дронове, на който ако се прикрепи каквото трябва стават идеални камикаджета.

Ето пример за маневреност и бързина:

 

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 54 минути, Р. Теодосиев said:

Според мен може. Има много сериозни дронове, на който ако се прикрепи каквото трябва стават идеални камикаджета.

Ето пример за маневреност и бързина:

 

Така или иначе това е оръжието на  бъдещето. 

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...