Отиди на
Форум "Наука"

Фалкън Хеви с първи невъзвръщаем полет!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля свръхтежката ракета Фалкън Хеви и въведе три спътника директно в геостационарна орбита!

2023-1-may-falcon-heavy-launches.png

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

1 май 2023 г. 09:10 ч.

Светослав Александров. След продължителни отлагания СпейсЕкс изстреля за шести път свръхтежката си ракета “Фалкън Хеви”, третата най-мощна ракета в света след “Старшип” и “Спейс Лонч Систъм”, жънейки важен комерсиален успех. Директно в геостационарна орбита бяха вмъкнати три спътника и няма съмнение, че този благополучен полет ще гарантира още договори за СпейсЕкс за осъществяването на подобни мисии!

Допреди половин година “Фалкън Хеви” бе Царицата на ракетите, най-мощната действаща ракета в света изобщо. Но това вече не е така. Първо през ноември НАСА успешно изпрати към Луната мисията “Артемис 1” със “Спейс Лонч Систъм”, а след това на 20 април СпейсЕкс започна изпитателните полети на “Старшип”. Макар че дебютът на “Старшип” бе само частично успешен и орбита не бе достигната, по отношение на тягата ракетата разби всички рекорди и се превърна в най-мощния носител, летял някога в историята на човечеството.

Но “Фалкън Хеви” притежава огромно предимство пред “Старшип” и “Спейс Лонч Систъм”. Ако “Старшип” тепърва навлиза в експлоатация и ще минат месеци, вероятно години, докато стане надеждна и докато “Спейс Лонч Систъм” изисква продължителни подготовки, точещи се с години, то “Фалкън Хеви” може да бъде подготвена за изстрелване в рамките на броени седмици. Няма друга свръхтежка ракета, която при нужда да е налична незабавно. И очевидно това е причината, поради която тя се търси на пазара за полети на тежки спътници до високи орбити, както и на лунни и междупланетни мисии.

Но да се върнем на днешното изстрелване. То първоначално трябваше да бъде осъществено на 18-ти април. За съжаление след провеждането на статичното огнево изпитание бе установено, че се налага подмяна на повредени двигатели. Ремонтът бе свършен за дни (ако подобно нещо се бе случило със “Спейс Лонч Систъм”, отлагането щеше да е с месеци) и стартът бе насрочен за 27-ми април. Заради лошо време имахме допълнителни двудневни отлагания. В късната нощ на 29-ти април “Фалкън Хеви” изглеждаше готова да лети, но на 58-мата секунда преди полета обратното броене бе неочаквано преустановено. В неделя се разразиха бури, а в нощта на понеделник изглеждаше, че ветровете все още са твърди силни, че да позволят изстрелване.

Но към края на едночасовия стартов прозорец времето неочаквано се оправи и “Фалкън Хеви” излетя в 03:26 ч. българско време. През изминалите години ракетата стана популярна заради метода на връщане на страничните ускорители, които след полет кацаха едновременно на площадката един до друг също като в научно-фантастичните произведения. Сега това нямаше как да стане – ракетата “Фалкън Хеви” летя за пръв път в историята си изцяло в невъзвръщаем режим, защото цялата ѝ енергия бе нужна за позиционирането на тежащия шест тона спътник на Боинг “Виасат-3” директно в геостационарна орбита. Това е първият от общо три спътника “Виасат”, които трябва да предоставят непрекъсната връзка с 99% от населението на Земята.

На борда на “Фалкън Хеви” имаше още два малки комуникационни спътника – комерсиалният сателит на американската фирма Астранис “Арктурус” и “Джи Спейс 1” на датската компания Гравити спейс.

Космическата ракета “Фалкън Хеви” ще лети още три пъти през тази година. Имаме военна мисия на 23-ти юни, след това през август трябва да полети спътникът “Екостар 24”, а на 5-ти октомври трябва да бъде изстреляна мощната астероидна мисия на НАСА “Психея”.

Днешният полет бе 29-ти за СпейсЕкс през 2023 година, като досега фирмата на Илон Мъск е изстреляла 26 ракети “Фалкън 9”, две свръхтежки ракети “Фалкън Хеви” и една свръхтежка ракета “Старшип”.

Видео от изстрелването:

https://cosmos.1.bg/space/2023/05/01/spacex-falcon-heavy-launch-success/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

СпейсЕкс публикува страхотно видео от връщането на обтекателите на Фалкън Хеви! 

2023-fairing-raw.png

Кадър от завръщането на обтекателя на “Фалкън Хеви”. Photo credit : SpaceX

3 май 2023 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. На 1-ви май СпейсЕкс изстреля успешно свръхтежката ракета “Фалкън Хеви” и макар че този път не бе направен опит за връщането на степените поради необходимостта от извеждането на тежкия 6-тонен спътник “Виасат-3” директно в геостационарна орбита, компанията на Илон Мъск успя да върне половините от обтекателя. Нещо повече – СпейсЕкс публикува страхотно видео от бордовите им камери!

Полетът на “Фалкън Хеви” този месец беше белязан от някои новости и рекорди. За пръв път тази ракета летя с рециклиран обтекател. За пръв път също така бе направен опит за връщането обратно на двете половини при рекордна скорост 15 пъти по-голяма от тази на звука! След навлизането им от космоса в атмосферата на видеото от камерите започна се визуализира “опашка” от гореща плазма заради силите на триене и съпротивление.

След като забавиха скоростта си достатъчно, половините от обтекателя си разгърнаха парашутите и се приводниха меко в Атлантическия океан.

Видеозапис:

https://cosmos.1.bg/space/2023/05/03/spacex-fairing-reentry-video/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...