Отиди на
Форум "Наука"

Може ли Африка да пламне с помощта на Русия


Recommended Posts

  • Администратор

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/a/afrika-niger-prevrat/32567788.html


В края на юли военна хунта свали законно избрания президент и получи подкрепата на хиляди местни жители

Да беше в Европа, нещата щяха да се изяснят много бързо. Но мястото на новата криза е Африка, доста по-непознат континент. Някъде далече се случват неща, които засягат цяла Европа, и в тях е намесена Русия.

Тя е голяма колкото десет българии, казва се Нигер. Военна хунта свали прозападния президент на 26 юли, а после разреши на съседните държави да изпратят армиите си в подкрепа на хунтата, ако това се наложи.

Ако съберем площта на Нигер с тези две съседни държави - Мали и Буркина Фасо, ще получим територия, голяма колкото Западна Европа без скандинавските държави.

Политическият пожар, който заплашва Африка, засега е точно толкова голям, но това е само половината истина.

Има други държави, които са против хунтата в Нигер, настояват да се върне законният президент Мохамед Базум и заплашват с военни действия, ако държавният глава не бъде върнат на поста си.

Така се получават два лагера, готови за военна намеса едни срещу други:

  • Нигер, Мали, Буркина Фасо - в подкрепа на хунтата в Нигер. Общото между тези три държави е, че в тях са извършени военни преврати в последните 3 години;
  • Нигерия, Бенин, Того, Гана, Кот д'Ивоар, Сенегал, Сиера Леоне, Либерия и други - в подкрепа на сваления прозападен президент на Нигер Мохамед Базум. Общото между тези държави е, че те членуват в западноафриканската икономическа общност ECOWAS (ЕКОВАС), докато членството на страните, в които е извършен военен преврат, е замразено.

 

Русия има свое място във всичко това. Превратите в Африка се извършваха с развяване на руски знамена, а в размириците участваха хора на Евгений Пригожин от руската паравоенна групировка "Вагнер".

След като Пригожин загина в самолетна катастрофа, Христо Грозев от разследващия сайт "Белингкат" даде няколко интервюта, в които каза, че Кремъл е намерил "заместник" на Пригожин специално за Африка. И че в момента се извършва "преразпределение на пазара" на Русия на този континент. Но за това по-късно.

Какво стана в Нигер след преврата

Страните от ECOWAS (ЕКОВАС) не можаха да проведат успешни дипломатически преговори след преврата. Тогава те наложиха санкции на Нигер и заплашиха с военни действия, ако не бъде възстановен президентът Базум

Регионалният блок на Западна Африка започна и активиране на резервни сили към армиите си, които да използва при евентуална намеса в Нигер.

До този момент законният президент е държан в плен със семейството си в президентския дворец и заплашван със съд за "държавна измяна".

На пресконференция в нигерската столица Ниамей зам. генералният секретар на новоназначеното външно министерство Умару Ибрахим Сиди каза, че Нигер е подписал споразумение за взаимопомощ в отбраната с Буркина Фасо и Мали. Двете държави, които подкрепят хунтата, са упълномощени да се "намесват на нигерийска територия в случай на агресия", каза той, цитиран от VОA.

Хунтите в Буркина Фасо и Мали съобщиха, че всяка военна намеса срещу съседката им ще се счита за "обявяване на война" и срещу техните държави.

 

Има възможно правно основание за употребата на сила в Нигер според международното право, пише в публикация на института "Либер" към Военната академия на САЩ в Уест Пойнт. Нигер е сред (замразените) членове на ЕКОВАС и на Африканския съюз (АС), които съгласно своите конституции имат право да използват всички средства, включително сила, за възстановяване на конституционния ред в държавите членки.

В ЕКОВАС обаче има разногласия относно задействането на този механизъм, затова не е ясно дали и как ще бъде приложен.

Нигер срещу Франция

В същото време Нигер изостри отношенията си с Франция - бивша колониална сила, която все още разполага с контингент от около 1500 войници в страната.

След превземането на властта в Нигер Париж излезе с позиция, че подкрепя решително усилията на ЕКОВАС за "разгромяване на този опит за преврат". Освен това Франция, както и ЕС прекратиха финансовата помощ за Нигер - една от най-бедните страни в света, която по данни на Световната банка получава близо 2 млрд. долара годишно помощ за развитие.

В отговор на 26 август лидерите на хунтата поискаха френският посланик Силвен Ите да напусне страната в срок от 48 часа, след като са оттеглили агремана му.

Париж отговори на ултиматума, чийто срок изтича на 28 август, че нигерските "пучисти нямат никакви правомощия" да го експулсират и "само законно избраните власти могат да дават одобрение за посланика".

 

След това се появиха информации, че хунтата е поискала и посланиците на Германия и САЩ да напуснат, но тези твърдения бяха официално опровергани.

Лидерите на преврата обвиняват Париж, че подготвя военна интервенция в Нигер, за да върне Базум на власт и твърдят, че ЕКОВАС обслужва френските интереси.

В понеделник президентът Еманюел Макрон изложи приоритетите си за външната политика на Франция пред френските посланици, събрани в Париж.

Франция и нейните дипломати се сблъскаха с особено трудни ситуации в някои страни

Той похвали работата на френските дипломати, посочвайки по-специално ситуацията в Нигер.

"През последните месеци Франция и нейните дипломати се сблъскаха с особено трудни ситуации в някои страни", каза той, като отбеляза, че френският посланик все още е на поста си.

Хиляди хора, които подкрепят преврата, демонстрираха в неделя до френската военна база в Ниамей, издигайки плакати с призиви да се изтеглят френските войски.

След като хунтата превзе властта, по площадите в Нигер бяха развети руски знамена, а покойният вече лидер на наемническата армия "Вагнер" - Евгений Пригожин, поздрави авторите на преврата. В същото време се покачва напрежението и в близките държави, като във всички тях руското влияние и присъствието на "Вагнер" от години е много силно.

Мали, Буркина Фасо, Либия, Судан, Чад

В средата на август мисията на ООН съобщи, че напуска преждевременно Мали от "съображения за сигурност" заради разрастващо се джихадистко насилие. Би Би Си разказа в репортаж за хаоса в северната част на страната и как местните се опасяват, че военната хунта трябва да разчита само на руските наемници, за да се справи с управлението.

Мироопазващите сили, които се изтеглиха от Мали, бяха от съседната Буркина Фасо, където бяха извършени дори два военни преврата за последната година и френските сили, пристигнали за борба с джихадистите, бяха изтеглени. В края на юли временният президент Фасо Ибрахим Траоре отиде на среща на върха на Африка и Русия в Санкт Петербург и се снима с руския президент Владимир Путин.

 

В същото време на 26 август либийската национална армия (ЛНА), ръководена от Халифа Хафтар, съобщи, че е започнала военна операция за охраняване на южната граница на Либия. В страната има две управления - източната част е под негов контрол, а западната е управлявана от подкрепяното от ООН правителство на Абдул Хамид Дбейба.

Изявлението беше направено, след като в района отново избухнаха сражения между редовната армия на Чад и бунтовническа групировка, която се опитва да отстрани правителството в Нджамена.

Междувременно в Судан, след затишие, започнаха нови сражения, откакто на 15 април в страната избухнаха боеве между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа. Това буди безпокойство за съдбата на стотици хиляди хора, избягали от насилието в размирния регион Дарфур в Западен Судан, където бяха извършени масови убийства на цивилни граждани.

"Вагнер" в Африка след смъртта на Пригожин

Всичко това се случва на фона на смъртта на лидера на частната армия наемници "Вагнер" Евгений Пригожин и негови високопоставени сътрудници в самолетна катастрофа край Москва на 23 август. Руските власти официално твърдят, че експертизи са потвърдили, че това са жертвите.

Инцидентът стана малко след завръщането им от Африка, където наемници на "Вагнер" действат в Мали и Буркина Фасо. В Мали около 1000 бойци на военната групировка опитват да заменят изтеглилите се френски войници и напускащите 10 000 на ООН. Смята се, че именно от Мали Пригожин се появи във видео за първи път след бунта си срещу Кремъл, започнал точно два месеца преди смъртта му. Ден след разпространяването на записа стана катастрофата.

Докато Пригожин отправяше послание във видеото, че ще направи "Африка още по-свободна", руският зам.-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров отиде на посещение в Бенгази, Либия, където е базиран бунтовническият командир Хафтар.

По този начин Путин губи много от личните контакти, създадени и развити от Пригожин

Според Самюъл Рамейни, анализатор в лондонския мозъчен тръст Кралски институт за комплексни услуги (РУСИ), загубата на мрежата, създадена от Пригожин, би отворила пробойна в политиката на Кремъл.

"По този начин Путин губи много от личните контакти, създадени и развити от Пригожин в Африка, включително и тези, които са нужни за износа на злато и диаманти от страни, подложени на санкции, като Мали и ЦАР", каза Рамейни пред Ройтерс.

Журналистът Христо Грозев от разследващия сайт "Белингкат" коментира пред опозиционната руска телевизия Дождь („Дъжд“) на 25 август защо точно сега е убит Пригожин:

"Защото сега се извърши преразпределение на пазара в Африка. Бившите вагнеровци през последните 2 седмици много се оплакват от това, че [руското] Министерство на отбраната е започнало да се бърка в Африка", каза той.

Грозев добави, че според тях МО се опитва да "избута" Пригожин, който "е установил много добри отношения с местните диктатори, и им е предлагал пълно обслужване, не само частна армия да ги защитава, но и политически услуги, и медийно покритие и т.н.".

"Именно затова Пригожин се появи с един от своите, да кажем, протежета, представител на Мали, на конференция в Санкт Петербург, което не се хареса на Путин", каза още Грозев.

По думите му затова сега Пригожин е заминал за Мали и "затова имам чувството, че всичко се е изострило и ускорило именно заради ситуацията в Африка".

Американското издание "Уолстрийт джърнъл" също пише, че от юни МО опитва да отнеме контрола на Пригожин, като част от усилията на Русия да встъпи във "владение" на активите си в Африка. Те са започнали седмица след бунта на бизнесмена - с разговори с лидерите на Сирия и ЦАР и прехвърляне на самолети в Мали.

Изданието припомня информацията за стотици милиони долари годишно приходи за "Вагнер" в Африка през мрежа от компании, които отиват за подсилване на влиянието на Русия в Африка, както и за поддържане на руските сили във войната в Украйна.

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/a/afrika-niger-prevrat/32567788.html

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бих разгледал и китайският вариант. Те са големи оппортонисти ...Макар, че на кадрите които съм виждал, оплюват френското и издигат руското знаме....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е ясно само какъв чак толкова голям е проблема с тия преврати там. Трите държави може и да са големи по обща площ и да се равняват по площ с Западна Европа, но площта им е основно пустини и полупустини. Населението им пък по брой общо е по-малко от населението на Балканския полуостров, и само Нигерия е 4 пъти по-голяма по население от всички тях взети заедно. Тогава какво толкова значимо е станало, че да им обръщаме внимание на тия военни преврати. Нито са първите в Африка, нито ще са последните и ефектът им върху световната история и политика ще е толкова минимален, че не може да се сравнява с нищо по-значимо. Какъв значим пазар ще преразпределят там руснаците при положение, че говорим за сравнително малки страни по население. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 27 минути, makebulgar said:

Не е ясно само какъв чак толкова голям е проблема с тия преврати там.

Не така щеше да мислиш,ако примерно Нигер беше бивша колония на България...

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 42 минути, makebulgar said:

Не е ясно само какъв чак толкова голям е проблема с тия преврати там. Трите държави може и да са големи по обща площ и да се равняват по площ с Западна Европа, но площта им е основно пустини и полупустини. Населението им пък по брой общо е по-малко от населението на Балканския полуостров, и само Нигерия е 4 пъти по-голяма по население от всички тях взети заедно. Тогава какво толкова значимо е станало, че да им обръщаме внимание на тия военни преврати. Нито са първите в Африка, нито ще са последните и ефектът им върху световната история и политика ще е толкова минимален, че не може да се сравнява с нищо по-значимо. Какъв значим пазар ще преразпределят там руснаците при положение, че говорим за сравнително малки страни по население. 

Защото са важни стратегически държави във връзка с електификацията на транспорта. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Skubi said:

Защото са важни стратегически държави във връзка с електификацията на транспорта. 

И от кой ресурс от тия три страни зависим толкова много, че да не можем без тях?! Уран, литий или нещо друго?! Нигер добива само 7% от урана, а това не е много.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, makebulgar said:

И от кой ресурс от тия три страни зависим толкова много, че да не можем без тях?! Уран, литий или нещо друго?! Нигер добива само 7% от урана, а това не е много.

7. по -уран. Най големият копувач е Европа. От тук може да се контролира потока на мигранти...Например.

A világ legjobb urántermelő országai

Rang Ország Urántermelés (tonna U), 2014
1 Kazahsztán 23127
2 Kanada 9134
3 Ausztrália 5001
4 Niger 4057
5 Namíbia 3255
6 Oroszország 2990
7 Üzbegisztán 2400
8 Egyesült Államok 1919
9 Kína 1500
10 Ukrajna 926
Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В общи линии от независимостта си Нигер сигурно 10 пъти вече си е сменял управлението, чрез военен преврат, тъй че там за тях това си е като парламентарни избори. Нещо съвсем нормално в исторически план. Явно там многопартийната демокрация не вирее и който хване властта става диктатор, и от власт слиза с преврат.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Русия никога не е притежавала колонии в Африка и съответно няма лостове за влияние.. Демек освен краткосрочни авантюри по дестабилизиране на отделни държавици, друго няма да постигне. Да не говорим за някакви значими геополитически промени.

  • Харесва ми! 4
  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Last roman said:

Русия никога не е притежавала колонии в Африка и съответно няма лостове за влияние.. Демек освен краткосрочни авантюри по дестабилизиране на отделни държавици, друго няма да постигне. Да не говорим за някакви значими геополитически промени.

https://www.cfr.org/in-brief/what-russias-wagner-group-doing-africa

A puccsot támogató tüntetők orosz zászlókkal Niameyben 2023. augusztus 6-án – Fotó: AFP

https://www.rferl.org/a/russia-plans-naval-base-on-sudan-strategic-red-sea/30943645.html

 

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...