Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Шенчжоу 17 - старт октомври 2023 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Пилотираният космически кораб Шенчжоу 17 бе изкаран на стартовата площадка

2023-shenzhou-17-rolled-launch-pad-1024x

На снимката: “Шенчжоу-17” е на стартовата площадка в очакване на своя полет. Photo credit : CNSA

20 октомври 2023 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Вчера ракетата на Китай “Лонг Марч 2Ф” с пилотирания космически кораб “Шенчжоу 17” бе изведена на стартовата площадка на космодрума Дзюцюан за предстоящ полет в близко бъдеще.

Към космическата станция “Тянгон” ще се отправи екипаж от трима души, но до този момент все още не знаем имената им. По традиция те ще станат известни в последните часове преди старта.

Китайците също така не са обявили официално точния ден и час на полета, но според някои репортажи планираната дата е 26-ти октомври.

Неоповестените астронавти ще се присъединят към сегашния екипаж на орбиталната станция – Цзин Хайпен (командир), Чжу Янчжу (полетен инженер) и Гуй Хайчао (учен, първият невоенен астронавт на Китай). Цзин, Чжу и Гуй ще предадат командването към новия екипаж, след което корабът им “Шенчжоу-16” (която понястоящен е скачен с “Тянгон”) ще се завърне на Земята.

Мисията на “Шенчжоу-17” ще продължи шест месеца. Това ще е общо 12-тата пилотирана експедиция на Китай и шестата до китайската станция.

https://cosmos.1.bg/space/2023/10/20/shenzhou-17-rolled-launch-pad/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Шенчжоу 17 излетя към станция Тянгон!

2023-26-october-shenzhou-launch.png

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : Xinhua

26 октомври 2023 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Днес в 06:14 ч. българско време от космическия център Дзюцюан в Китай бе проведено изстрелване на ракетата “Лонг Марч 2Ф” с пилотирания космически кораб “Шенчжоу 17”.

Командирът на кораба е Тан Хонбо (роден през 1975 г.), като той е ветеран от мисията “Шенчжоу 12” и това е втори полет за него. Той е придружен от новаците Тан Шенцзе (роден през 1989 г.) и Цзян Синлин (роден през 1988 г.). Това е най-младият екипаж на Китай, изстрелван в космоса.

Тримата се очаква да престоят шест месеца в орбита на борда на станцията “Тянгон”.

След като корабът “Шенчжоу 17” се скачи с нея, новоизстреляните астронавти ще се срещнат с настоящия екипаж на станцията, състоящ се от Цзин Хайпен, Чжу Янчжу и Гуй Хайчао. Те живеят в космоса от края на месец май и ще се завърнат на Земята на 31-ви октомври с кораба си “Шенчжоу 16”.

Видеозапис от днешното изстрелване:

https://cosmos.1.bg/space/2023/10/26/shenzhou-17-launches/

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Шенчжоу-17 се завърна на Земята!

2024-Shenzhou-17-lands-earth-1024x511.jp

30 април 2024 г. 13:00 ч.

Светослав Александров. След половингодишен престой в орбита, пилотираният космически кораб на Китай “Шенчжоу-17” с астронавтите Тан Хонбо, Тан Шенцзе и Цзян Синлин се завърна обратно на Земята днес.

Новината бе съобщена накратко от Синхуа, а китайската космическа програма излъчваше всички процедури по навлизането в атмосферата и приземяването на живо.

На борда на космическата станция “Тянгон” ще продължат да живеят и работят Йе Ганфу, Ли Кон и Ли Гуансу. Тримата излетяха към орбита с новия кораб “Шенчжоу-18” на 25 април. Те ще се завърнат на Земята през октомври, след като посрещнат все още неименувания екипаж на бъдещия кораб “Шенчжоу-19”.

https://cosmos.1.bg/space/2024/04/30/shenzhou-17-returns-earth/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...