Отиди на
Форум "Наука"

Товарен кораб Ню Шепърд - старт на 19-ти декември 2023 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

 

УСПЕХ: Предколедно Блу Ориджин изстреля в космоса кораба Ню Шепърд и го върна на Земята!

2023-19-dec-bo-launch-1024x574.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : Blue Origin

19 декември 2023 г. 19:25 ч.

Светослав Александров. Днес предколедно американската космическа фирма Блу Ориджин проведе успешна мисия на кораба “Ню Шепърд” и така той се завърна в експлоатация след 15-месечно прекъсване заради предната авария. Успехът ни дава надежди, че изпращайки една почти изцяло доминирана от СпейсЕкс 2023-та година, новата 2024-та ще е по-разнообразна откъм космически изстрелвания.

За тези от вас, които не знаят, Блу Ориджин е една от най-добре финансираните космически компании, но е емблематичен пример как не всичко в този живот е пари. Основана е преди 23 години от Джеф Безос – милиардер, който наистина обича космоса и мечтае за космически напредък. До този момент предприемачът е налял между $10 и $20 милиарда долара, което свидетелства за истинската му страст. Но въпреки тези колосални инвестиции, за 23-те години Безос не е изстрелял дори един най-обикновен спътник в орбита. Същевременно Блу Ориджин трябва да изпълни много важни задачи – освен работата на суборбиталния кораб “Ню Шепърд”, фирмата трябва да доставя ракетни двигатели “BE-4” за ракетите на Юнайтед Лонч Алайънс (ЮЛА) “Вулкан” (които трябва да заменят работещите с руски двигатели ракети “Атлас 5”), както и да построи орбиталната станция “Орбитал Рийф” и да създаде модул за нуждите на НАСА, с помощта на който астронавти ще кацат на Луната.

За съжаление към настоящия момент изпълнението сериозно куца.

Журналистът Ерик Бъргър от Арс Текника е написал материал, според който Джеф Безос осъзнава изоставането си и е предприел сериозни мерки Блу Ориджин да започне да действа по-активно. Като за начало преди няколко години Безос напусна поста Изпълнителен директор на Амазон, за да се съсредоточи върху космоса, а наскоро той освободи изпълнителния директор и на Блу Ориджин – бившия служител на Хъниуел Аероспейс Боб Смит. През изминалото десетилетие Смит докара бюрократична култура в Блу Ориджин, която е характерна за старите аерокосмически фирми, а не за младия “НюСпейс” отрасъл, основен двигател на който е СпейсЕкс.

Последните 15 месеца бяха изключително тежки за Блу Ориджин. През септември 2022 г. ракетата-носител на кораба “Ню Шепърд” претърпя провал при извеждането му в космоса, като причината за провала се оказа прегряване на соплото на двигателя. В хода на по-голямата част от сегашната 2023-та специалистите преправяха двигателя “BE-3” и подсигуряваха, че подобна авария вече няма да се случи.

Ето защо днешният успех бе изключително ценен и със сигурност ще послужи като морален стимул за служителите на Блу Ориджин. Ракетата излетя безупречно в 18:37 ч. българско време и изведе “Ню Шепърд” на височина 107 километра, над 100-километровата Граница на Карман, разделяща земната атмосфера от космическото пространство. След няколко минути на безтегловност, достатъчно за изпълнението на научните експерименти, капсулата кацна на Земята с парашути, а ракетата извърши меко кацане чрез двигателя си “BE-3”. Това бе деветото излитане и завръщане на тази конкретна ракета. С това Блу Ориджин се нарежда до СпейсЕкс като едва втората фирма в САЩ, а и в света, способна да извършва ретроракетно кацане след космически полет, с тази разлика, че мисиите на Блу Ориджин са суборбитални, а тези на СпейсЕкс – орбитални.

Нямаше хора на борда на кораба “Ню Шепърд” по време на днешната мисия. В капсулата бяха разположени 33 научни постановки, множеството от които представляваха повторения на опитите от миналогодишния провал. Експериментите включваха такъв за изпробването на нови горивни клетки, за изучаването на поведението на планетарния реголит в различни гравитационни условия, за изучаването на влиянието на промените в гравитацията върху звуковите вълни, за изучаване на производството на „зелени“ космически горива.

Също така в кораба пътуваха 38 000 пощенски картички, изпратени от ученици в цял свят.

Така, въпреки че Блу Ориджин не провеждаше мисии през по-голямата част от настоящата година, все пак завършва 2023-та добре – с един-единствен успешен полет. През новата 2024 г. ще си проличи дали звездата на Безос ще изгрее. Дебютът на ракетата на ЮЛА “Вулкан” е насрочен за януари, а на тази на Блу Ориджин “Ню Глен” – за август. И двете ракети са оборудвани с двигатели на Блу Ориджин “BE-4”. Стига полетите им да са успешни, думичката “орбита” няма вече да преследва Безос по петите, тъй като липсата на орбитални мисии бе основната критика към Блу Ориджин през изминалите години.

Видеозапис от днешното изстрелване:

 

https://cosmos.1.bg/space/2023/12/19/blue-origin-launches-new-shepard/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...