Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Союз МС-25 - старт март 2024 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Стюардеса от Беларус ще посети МКС през март 2024 г.

belarus-cosmonaut-683x1024.jpg

33-годишната Марина Василевская ще стане първият гражданин на съвременен Беларус, който ще посети космоса

30 януари 2024 г. 12:00 ч.

Светослав Александров. Сред най-интересните пилотирани космически мисии, които очакваме през тази година, се нарежда изстрелването на “Союз МС-25” на 21-ви март. На борда на кораба ще пътуват руснакът Олег Новицки (командир), американката Трейси Калдуел-Дайсън и беларусчанката Марина Василевска, бивша стюардеса от беларуската авиолиния Белавия.

Това ще е историческа мисия за руските кораби от серията “Союз” – за пръв път такъв кораб ще полети с две жени на борда, макар че нито една от тях няма да е рускиня.

Новицки и Василевская ще останат на Международната космическа станция около 12 дни, след което ще се завърнат на Земята със сега прикачения към орбиталния комплекс “Союз МС-24”. Калдуел-Дайсън ще стане част от постоянния екипаж на МКС за изпълнението на дългосрочна програма, а вместо нея мястото на “Союз МС-24” ще бъде заето от Лорал О’Хара. Тази американска астронавтка излетя в космоса през септември със същия този кораб и престоят ѝ е на път да приключи.

Блогърът Тони Куин (натиснете тук, за да прочетете статията в оригинал) разказва прелюбопитната история за първия полет на беларусчанка в космоса. Идеята е предложена за пръв път през декември 2021 г. от предишния шеф на Роскосмос Дмитрий Рогозин. Рогозин тогава подчертава, че ще помоли Беларус изрично да избере жена, защото тя “ще разведри тренировъчния център за космонавтите”.

През април 2022 г. Путин и Лукашенко излизат със становище, че първият полет на беларуски космонавт ще е факт през 2023 или 2024 година, като “символ на приятелството между Беларус и Русия”.

Според Куин в първоначалната селекция участват 19 мъже и 10 жени. Впоследствие мъжете са елиминирани, за да може Беларус да се съобрази с диктата на Рогозин (въпреки че той напуска Роскосмос през юли 2022 г.). В крайна сметка на Бъдни Вечер 2022 г. в тренировъчния център “Юрий Гагарин” пристигат шест жени – две лекарки, две изследователки и две стюардеси от Белавия.

По това време Лукашенко е в центъра и изисква една от жените – Марина Василевская – да се повози на центрофуга при ускорение от 8G за негово забавление. По-късно се появяват снимки на Лукашенко и Василевская като основен кандидат и на Лукашенко и Анастасия Ленкова като дубльор. Изключително вероятно е Лукашенко да е направил окончателната селекция, като Василевская или е била доброволец, или се е съгласила да се качи на центрофугата.

Академията на науките на Беларус първоначално оповестява, че Василевская трябва да изпълни 12 научни опита, но по-късно те са съкратени до 9. Любопитен факт е, че на страниците на агенцията няма да намерите никаква информация за тези опити, което свидетелства, че мисията и научната програма са преминали под прекия контрол на Лукашенко.

Очевидно, както твърди Куин, има силен елемент на пропаганда при предстоящата експедиция, особено имайки предвид сътрудничеството на Беларус във войната в Украйна (макар че мисията е била инициирана още преди февруари 2022 г.). Първата задача на двете кандидат-космонавтки бе да приемат знамето на Беларуския олимпийски комитет (който е под контрола на сина на Александър Лукашенко, Виктор). През март то ще бъде закарано на МКС. Русия и Беларус са двете държави, на които им е забранено да изпращат отбори на Олимпиадата в Париж през 2024 година (разрешено е да се състезават само индивидуални спортисти, като “неутрални участници”).

https://cosmos.1.bg/space/2024/01/30/belarussian-woman-space/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Защо Беларус изпраща стюардеса в космоса?

belarus-cosmonaut-683x1024.jpg

Изборът на Марина Василевская за космонавт буди въпроси

12 февруари 2024 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Когато на 21-ви март бъде изстрелян руският космически кораб “Союз МС-25”, на борда му ще пътува беларускинята и стюардеса Марина Василевская. Но около подготовката за нейната мисия витаят повече въпроси, отколкото отговори.

Ето защо блогърът Тони Куин написа нов материал относно това какво знаем и какво не знаем за избора на Беларус за космонавт.

Куин напомня историята на проекта: той е представен официално от Путин и Лукашенко през април 2022 година. През месец юни същата година Беларуската академия на науките оповестява, че са намерени стотина кандидата. Няма открит конкурс, което дава основание да предположим, че научни, медицински, инженерни и вероятно военни структури в Беларус са били поканени, за да номинират потенциалния астронавт. Отскоро има материали, според които Василевская и нейната дубльорка д-р Анастасия Ленкова са подбрани от три хиляди души, така че, както сами виждате, има противоречие в съобщаваните ни числа.

До края на 2022 г. списъкът е съкратен до 29 души – 19 мъже и 10 жени. По някое време някой си спомня, че Лукашенко е обещал на Рогозин да изпрати жена, така че мъжете са елиминирани. Шест от тези жени пътуват до Звездното градче за окончателното пресяване от руски експерти. Съобщава се, че всички са преминали през изпитанията – което е статистически невъзможно, съдейки от предишни селекции.

В последния ден от селекцията Лукашенко е на посещение в Звездното градче и Василевская се подлага на изпитание на центрофуга при ускорение 8 g. В същия ден се появява снимка, на която Лукашенко се вижда да стои между Василевская и д-р Анастасия Ленкова, което е показател, че изборът на двете кандидатки е станал в този момент.

Д-р Анастасия Ленкова, на 28 г., е педиатър-хирург и радиолог. Справка в интернет показва, че е носител на Наградата за изключителен млад лекар на Беларус през 2019 година. Била е на стаж във Великобритания и Москва. Автор е на множество научни публикации и е участвала в конференции в Западна Европа. Очевидно тя би била перфектният кандидат за астронавт.

Но поради някаква причина е взето решение Левкова да е дубльор и вместо нея да полети Василевская. Защо?

Марина Василевская е на 33 г. и започва да работи като стюардеса в Белавия през 2017 година. Според официалната ѝ биография, в продължение на 15 години преди да стане стюардеса, е работила като професионална бална танцьорка. Това би следвало да означава, че е започнала да танцува през 2002 г., когато е била на 12. Проблематичното в тази история е, че в интернет няма никаква информация за кариерата на Василевская. Би следвало една професионална танцьорка да е печелила конкурси или да се е явявала на телевизионни предавания, но нищо подобно не може да бъде открито…

Също така Василевская няма никакъв онлайн профил в социалните мрежи отпреди 2017 г. – това е много необичайно, защото професията ѝ изисква да се саморекламира. Достъпна е единствено информация за училищното ѝ образование – съобщава се, че е напуснала училище през 2006 г., като това загатва, че не е продължила да учи висше.

Научна степен в STEM-дисциплините е изискуем минимум, за да станеш космонавт. Как изобщо Василевская е преодоляла това препятствие?

Така че, съобщава Куин, остава възможността Марина да е имала друга кариера или кариери в периода между 2006 и 2017 година. Такава, която би ѝ дала нужната степен, умения да кандидатства или да бъде поканена в селекцията. Може би посредством кариерата си или някаква друга роля е влязла в контакт с Лукашенко или неговия кръг, като това е потвърдило нейната политическа лоялност и благонадеждност. Със сигурност тези качества се ценят високо в очите на диктатора.

Вероятно, когато е започнала селекцията за космонавти, Лукашенко, някой от синовете му или съветниците, е вкарал името ѝ сред останалите. Иначе как би могла една стюардеса да кандидатства?

Откакто през май 2023 г. Василевская и Ленкова бяха обявени за космонавт и дубльор, има строг контрол на техните участия в медиите. Дали са едва няколко интервюта, и то за подбрани държавни медии. По време на всяко едно от интервютата е участвал Лукашенко или някой от неговото семейство. Със сигурност диктаторът иска да се отърка в славата и престижа около предстоящия полет. Двете жени са били доскоро активни в социалните мрежи, но сега им е забранено да публикуват каквото и да е. Това е много странно, защото даже руските космонавти са активни в интернет.

Когато Василевская се появява в публичното пространство, тя изглежда уверена и на място. Описвана е от треньорите си като безстрашна. Хвали Лукашенко и Беларуската академия на науките и им благодари за възможността да лети в космоса. Според Куин тя действително изглежда като нещо повече от обикновена стюардеса.

“Вероятно е правила други неща в своята кариера, което е позволило да участва в селекцията за космонавт. Или може би, каквото друго и да е правила, ѝ е осигурило връзки, които са ѝ помогнали да намери влиятелна подкрепа. При всички положения ѝ пожелавам успех”, казва Куин.

https://cosmos.1.bg/space/2024/02/12/belarussian-space/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Руският пилотиран кораб Союз МС-25 не успя да излети към МКС

2024-21-march-soyuz-scrubbed-1024x576.pn

На снимката: ракетата-носител “Союз-2.1а” с кораба “Союз МС-25” в очакване на старта си. Photo credit : NASA TV

21 март 2024 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Техническа повреда попречи на кораба “Союз МС-25” с руснак, американка и беларускиня да излети към МКС. Обратното броене бе прекратено на 20-тата секунда преди старта. Това е историческо събитие – за пръв път руски пилотиран кораб не успя да излети заради проблем, възникнал в последните секунди. Макар че отлагания е имало и преди в руската пилотирана програма, всички те са били обявявани по време на предстартовите проверки в деня преди старта, но никога на толкова късен етап.

Според телеграм групата “Закрытый Космос” повредата се намира в наземните системи на стартовата площадка. Една от подпорните мачти не се е освободила и не се е придвижила настрани, както е необходимо, за да може ракетата да излети безопасно.

Напомням на читателите, че екипажът на “Союз МС-25” се състои от руския космонавт Олег Новицки, беларуската космонавтка Марина Василевская и американската астронавтка Трейси Калдуел-Дайсън.

Отлагането на пилотиран космически полет, особено на такъв късен етап преди старта, е дразнещо не само за зрителите, но е стресиращо за членовете на екипажа и техните семейства. Важно е обаче да се подчертае, че е далеч по-добре мисията да бъде отложена, отколкото да се стигне до фатален край. Американската компания СпейсЕкс също не се колебае да отлага стартовете на пилотираните кораби “Крю Драгън”, стига да има и най-малко съмнение за безопасността.

Следващият кораб, който трябваше да излети към МКС, бе корабът на СпейсЕкс “Карго Драгън”. Това трябваше да се случи още идната нощ – но графикът на мисиите до станцията е свързан, така че се очаква стартът на “Карго Драгън” също да бъде отложен.

Следващата възможност на “Союз МС-25” да излети се открива в събота, в зависимост от това колко сериозен е проблемът и дали може да бъде разрешен своевременно. В случай че съботният полет стане реалност, скачването с МКС ще е факт в понеделник.

https://cosmos.1.bg/space/2024/03/21/soyuz-ms-25-launch-aborted/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Следващият опит за изстрелването на Союз МС-25 ще е на 23-ти март

2024-21-march-soyuz-scrubbed-1024x576.pn

На кадъра: “Союз МС-25” на стартовата площадка. Photo credit : NASA TV

22 март 2024 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. Роскосмос оповести, че следващият опит за изстрелването на пилотирания космически кораб “Союз МС-25” с екипаж в състав Олег Новицки (Роскосмос), Трейси Калдуел-Дайсън (НАСА) и Марина Василевская (Беларус), ще бъде направен в събота, на 23-ти март, в 14:36 ч. българско време.

Напомням на читателите, че вчера, по време на първия опит за изстрелване, обратното броене бе преустановено 20 секунди преди старта заради технически проблем – спад на напрежението на електрическите системи.

Корабът ще пътува по двудневна схема към Международната космическа станция, като скачването ще е насрочено за понеделник, 25-ти март, в 17:10 ч. българско време.

“Союз МС-25” ще се завърне на Земята на 6-ти април с екипаж в състав Олег Новицки, Марина Василевская и Лорал О’Хара.

Източник: Роскосмос

 

https://cosmos.1.bg/space/2024/03/22/soyuz-ms-25-second-attempt/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Малко оффтопик но имаше някакъв шоумен  от Северозапада ,който бе обещал ,ще РСМ ,,ще имат астронавт ако спечели изборите(нас това какво ни грее).И той верно спечели изборите ,ама РСМ нямат астронавт ,освен ,да припознаят тази симпатична Беларуская  девушка (ох на дядя).И всичко е квит.

Редактирано от todorg
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХИ: Союз МС-25 излетя към МКС, Карго Драгън се скачи с МКС!

 

2024-23-march-soyuz-launch-1024x683.jpg

Снимка от днешното изстрелване на пилотирания кораб “Союз МС-25”. Фото: Роскосмос

23 март 2024 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Днес бе натоварен, но успешен ден по програмата на Международната космическа станция! Руснак, американка и беларускиня бяха изстреляни в космоса посредством руския кораб “Союз МС-25” в 14:36 ч. българско време. Малко по-рано американският товарен кораб “Карго Драгън” извърши автоматично скачване с МКС.

Днешното изстрелване на “Союз МС-25” се случи на фона на трагичен ден в Русия. Във връзка с атентата в Москва логото на Роскосмос бе черно. Като изключим това, както и обявената минута мълчание в памет на загиналите граждани, подготовката на космодрума Байконур протичаше както винаги. “Союз МС-25” с космонавта Олег Новицки, астронавтката на НАСА Трейси Калдуел-Дайсън и първата жена-космонавт на Беларус Марина Василевская излетя след безпроблемно обратно броене в посочения по-горе час. За разлика от четвъртък, когато полетът бе отменен в последните секунди преди очаквания старт, този път нищо не бе извън нормата.

“Това е огромна чест за мен и голяма отговорност да бъда част от тази невероятна мисия”, сподели беларускинята Василевская преди да се отправи към стартовата площадка. “Това е нашият национален проект. Това е огромна чест. Горда съм да представлявам републиката”.

Скачването на “Союз МС-25” с възловия модул “Причал” се очаква да е факт в понеделник в 17:09 ч. българско време.

Новицки и Василевская ще се завърнат на Земята само след 12 дни с кораба “Союз МС-24”. За да може тази краткосрочна мисия за нуждите на Беларус да бъде осъществена, двама руски космонавти – част от сегашния екипаж на МКС, Олег Кононенко и Николай Чуб, ще останат в орбита още шест месеца и така престоят им ще бъде едногодишен. На борда на “Союз МС-24” с Новицки и Василевская ще се върне астронавтката на НАСА Лоръл О’Хара, която живее на МКС от септември.

Около час преди изстрелването на “Союз МС-25”, към американския сегмент на Международната космическа станция се скачи американският товарен кораб “Карго Драгън”. На борда му пътуваха 2 721 кг. провизии – храна (вкл. свежи плодове и зеленчуци), две нови кафеварки, екипировка за поддръжката на станцията и нови научни експерименти. Експериментът APEX-09 ще изучава адаптацията на растения с метаболизъм от типа C4 към космическите условия. Приборът GNSS-R ще наблюдава спътниковите сигнали, които се отразяват от морската повърхност, и по този начин ще измерва количеството морски лед. Това ще спомогне за подобряването на климатичните модели. Специален скенер ще бъде прикачен на робот тип Astrobee, който ще позволи изготвянето на 3D карти, а те от своя страна ще подобрят придвижването на робота в условията на безтегловност. Не на последно място, опитната постановка NPHS ще изучава как наночастиците и микрочастиците си взаимодействат в електрическо поле.

“Карго Драгън” извози в космоса и мисията на НАСА “БърстКюб” – малък спътник с размер на кутия за обувки, който ще изучава гама-лъчевите избухвания във Вселената. Въпреки че е дребен апарат, “БърстКюб” се очертава да се превърне във важна астрономическа обсерватория, когато по-късно бъде освободен в открития космос от борда на МКС.

https://cosmos.1.bg/space/2024/03/23/soyuz-25-launch/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки
Преди 20 часа, todorg said:

В космоса война няма.Там Роскосмос и НАСА си взаимодействат ,което ,поне на мен ми звучи странно?

 

Затова може да благодарим само на решенията, които бяха взети през 90-те години от Ал Гор и Виктор Черномирдин. Тогава е решено Международната космическа станция не просто да е международна, но САЩ и Русия да са практически незаменими. Руските модули отговарят за двигателните маневри и поддържането на ориентацията, а американските - за генерирането на електроенергията. Никой не може да си тръгне - горе винаги трябва да има поне един американец и поне един руснак. 

Ето защо американските кораби возят руски космонавти и обратното, руските кораби возят американски астронавти. Това гарантира, че в случай на авария на руски или американски кораб, горе няма да остане нито без американец, нито без руснак. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Руският кораб Союз МС-25 се скачи с МКС

2024-soyuz-ms-25-docks-iss.png

На кадъра: “Союз МС-25” доближава МКС. Photo credit : NASA TV

25 март 2024 г. 18:30 ч.

Светослав Александров. Днес в 17:03 ч. българско време руският пилотиран космически кораб “Союз МС-25” извърши успешно автоматично скачване с Международната космическа станция.

На борда на станцията пристигнаха руският космонавт Олег Новицки, астронавтката на НАСА Трейси Калдуел-Дайсън и астронавтката на Беларус Марина Василевская. Тримата ще се присъединят към астронавтите на НАСА Лорал О’Хара, Метю Доминик, Майк Барат и Жанет Епс, и към космонавтите на Роскосмос Олег Кононенко, Николай Чуб и Александър Гребенкин, които вече живеят и работят на МКС.

Дайсън ще престои шест месеца на станцията и ще се завърне на Земята през септември с Кононенко и Чуб (които от своя страна ще престоят една година в космоса).

Новицки и Василевская ще останат само 12 дни на МКС, след което на 6-ти април ще се завърнат на Земята заедно с астронавтката О’Хара на борда на кораба “Союз МС-24”.

Източник: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2024/03/25/soyuz-ms-25-docks-iss/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...