Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, makebulgar said:

Пийте много вода, за да противодействате на дехидратацията

Но това противодействие ще се изяви след ден-два,защото на организма му е нужно време да приеме и обработи водата. Не става така – изпивате едно шише вода и край,дехидратацията изчезва... 🙂

  • 2 месеца по късно...
  • Мнения 229
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Глобален Модератор
Публикувано

Доказано: кафето удължава живота!

Буквално вчера излезе ново проучване на King’s College London, която изучава как кафето е свързано с по-бавно биологично стареене при хора с тежки психични заболявания – до определена граница.

"Coffee intake is associated with telomere length in severe mental disorders" (Vid Mlakar et al.) was published in BMJ Mental Health. DOI: 10.1136/bmjment-2025-301700 

Проучването установява, че консумацията на кафе в рамките на препоръчваната от NHS граница е свързана с по-дълги теломери – маркер за биологично стареене – при хора с биполярно разстройство и шизофрения. Ефектът е сравним с биологична възраст, по-млада с около пет години.

Теломерите са структури, които предпазват ДНК. С напредването на възрастта теломерите на хората се скъсяват като част от естествения процес на стареене. Доказано е, че този процес се ускорява при хора с тежки психични заболявания, като биполярно разстройство и шизофрения, чиято средна продължителност на живота е с 15 години по-кратка от тази на общото население. Именно тази установена статистическа разлика дава възможност да се установи ефектът от кафето.

Предишни проучвания показват, че кафето има ползи за здравето. То може да намали оксидативния стрес при общото население, като спомага за забавяне на биологичните процеси на стареене, като съкращаването на теломерите. Новото проучване, публикувано в BMJ Mental Health (линкът по-горе), изследва дали консумацията на кафе може да забави този процес на стареене при хората с тежки психични заболявания.

Изследователи от Института по психиатрия, психология и невронауки измериха ефектите от консумацията на кафе върху дължината на теломерите при 436 участници на възраст от 18 до 65 години с шизофрения, биполярно разстройство или тежко депресивно разстройство с психоза.

Те установиха, че консумацията на до четири чаши кафе на ден е свързана с по-дълги теломери, сравними с биологична възраст, която е с пет години по-млада от тази на хората, които не пият кафе.

Най-дългите теломери са наблюдавани при хората, които консумират три до четири чаши на ден. Прекалено голямото количество кафе намалява този положителен ефект, като участниците, които консумират повече от четири чаши, имат по-къси теломери от тези, които консумират между три и четири чаши.

v-mlakar-coffee-and-telomere-length-figu

Тези ефекти се запазиха и след отчитане на разликите във възрастта, пола, етническата принадлежност, медикаментозното лечение и тютюнопушенето.

Цитирай

"Знаем, че кафето може да спомогне за забавяне на биологичното стареене при общото население, но малко се знае за неговото въздействие върху хора с тежки психични заболявания – група от населението, чиято продължителност на живота вече е съкратена, отчасти поради свързани с възрастта заболявания. Нашето проучване показва, че до четири чаши кафе на ден са свързани с по-дълги теломери при хора с биполярно разстройство и шизофрения. Това е сравнимо с биологична възраст, която е с пет години по-млада от тази на хората, които не пият кафе."

Вид Млакар, докторант в King’s College London и първи автор на проучването

 

Цитирай

"Кафето е напитка, която много хора консумират ежедневно. От една страна, знаем, че прекомерната консумация на кафе може да има отрицателни ефекти върху здравето, като например намаляване на качеството на съня. Нашето ново проучване обаче показва, че консумацията на кафе до определена степен може да има ползи за биологичното стареене. Много от факторите, за които е известно, че влияят на биологичното стареене, като генетиката и негативните стресови преживявания в живота, са извън нашия контрол. Фактори, свързани с начина на живот, като консумацията на кафе, са нещо, което можем активно да променяме, което прави изследвания като това особено ценни."

Д-р Моника Аас, научен сътрудник в МРЦ в Кингс Колидж Лондон и старши автор на проучването

Д-р Аас добави: „Проучвания като това подкрепят идеята, че трябва да се откажем от възприемането на кафето като просто „добро или лошо“ и вместо това да разгледаме по-балансирана гледна точка. Все пак тези резултати трябва да бъдат потвърдени в други независими проучвания и дългосрочни изследвания, преди да можем да определим дали това е причинно-следствен ефект.“

Данните са от норвежкото проучване TOP, събрани между 2007 и 2018 г. Изследователите включиха участници, за които имаше налични данни за диагноза на психичното здраве (оценена с помощта на структурирано клинично интервю за DSM-IV), дължина на теломерите (измерена чрез извличане на ДНК от кръвни проби) и самооценена консумация на кафе.

Изследователите отбелязват, че проучването не разполага с информация за вида на консумираното кафе (разтворимо или филтрирано) или концентрацията на кофеин във всяка чаша. NHS съветва да се ограничи приема на кофеин до 400 mg/ден (приблизително четири чаши кафе).

Проучването е финансирано от Изследователския съвет на Норвегия, KG Jebsen Stiftelsen и стипендия на Медицинския изследователски съвет. Екипът наскоро получи финансиране от гранта „Маргарет Темпъл“ на Британската медицинска асоциация за проучване на скъсяването на теломерите в продолна кохорта от пациенти с психоза. Този проект ще им позволи да проучат по-подробно как няколко фактора, свързани с начина на живот, както и стресът, влияят върху скоростта на скъсяване на теломерите с течение на времето.

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 9 часа, scaner said:

Доказано: кафето удължава живота!

Буквално вчера излезе ново проучване на King’s College London, която изучава как кафето е свързано с по-бавно биологично стареене при хора с тежки психични заболявания – до определена граница.

"Coffee intake is associated with telomere length in severe mental disorders" (Vid Mlakar et al.) was published in BMJ Mental Health. DOI: 10.1136/bmjment-2025-301700 

Проучването установява, че консумацията на кафе в рамките на препоръчваната от NHS граница е свързана с по-дълги теломери – маркер за биологично стареене – при хора с биполярно разстройство и шизофрения. Ефектът е сравним с биологична възраст, по-млада с около пет години.

 

Не се обнадеждавай чак толкова. Със сигурност не е доказано, че кафето удължава живота. Авторите на проучването говорят, че издигат хипотеза, а не че доказват нещо безспорно. 

При това методите на проучването са доста нескопосани и ограничени. 

Ето какво пишат за проучването си авторите: 

"Ограничения на изследването

Едно от основните ограничения на нашето проучване беше надеждното измерване на консумацията на кафе. Настоящите данни от самооценката се отнасяха само до броя на чашите кафе, приемани на ден, а не до времето на консумация или разтворимото спрямо филтърното кафе, за които е доказано, че влияят на връзката между консумацията на кафе и здравето.16 22 Също така нямахме информация за други източници на кофеин (напр. чай, енергийни напитки, газирани напитки) или концентрацията на кофеин в изпитите чаши кафе, което би могло да доведе до различни резултати.

Освен това, макар да предполагаме, че TL е повишен поради потенциално придадени антиоксидантни/противовъзпалителни свойства, ние не разполагахме с данни за периферните нива на антиоксиданти/възпаления. В допълнение, нашето проучване включваше само информация за употребата на психотропни лекарства, а не алтернативни лекарства, които участниците може да са използвали за соматични заболявания (напр. β-блокери, статини, метформин и др.).

Освен това, настоящото проучване обхваща само психиатрична извадка (афективно разстройство и синдром на Захариев) без здрава контролна сравнителна група и е проведено напречно, което ограничава възможността за определяне на насочеността на нашата хипотеза.

Освен това, TL беше измерен с помощта на qPCR, което даде средна стойност на TL, а не пропорция или брой къси теломери в пробата. Въпреки че това е валидирана мярка за TL, често използвана в литературата, не можем да изключим, че измерването на броя на критично късите TL може да е дало допълнителна информация за ролята на кафето по отношение на маркерите за биологично стареене. Включихме също само един маркер за биологично стареене (TL), докато в идеалния случай трябваше да бъдат включени няколко маркера (включително епигенетичен часовник, мозъчна възраст и др.)."

 

Последното изречени е най-важно за качеството на изследването, като показва, че реално качеството е доста ниско. Тоест, изследвали са група психично болни, като информация са взели само от интервюта и данни за някои от лекарствата, които са пили болните. Не са отчели обаче куп фактори, които могат да повлияят на изводите. 

Първо и най-важно, не са отчели доколко луди и увредени от лудостта си са болните. Тоест, дали епигенетичния им часовник е бил в края на измерваето или в началото. Това е важно, тъй като по-лудите и по-дълго боледувалите биха имали по-къси теломери, тъй като болестта им влияе с времето. Тези по-луди и по-дълго боледували са най-зле в управлението на живота си, най-зле са в поддържането на живота си, в храненето, чистенето и т.н. Съответно не мислят за кафета, цигари, ядене, любов, работа и други подобни. И съответно вероятността най-лудите и най-дълго билите луди, да пият кафе е по-малка. по-вероятно е да са от групата на непиещите. Също така сред лудите ще има и такива които пият свръхмного кафе, тъй като все пак са луди и не се съобразяват с предписанията на докторите. Най-здрави и с най-дълги теломери ще са онези, които са най-малко луди от групата психично болни, като те вероятно ще живеят най-качествено, ще се хранят най-добре, ще пият умерено кафе. 

Така че, забележките на авторите на проучването са основателни. Те имат хипотеза, а не доказана теория. Хипотезата е изградена на базата на много лоша методология.   

 

Редактирано от makebulgar
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 46 минути, makebulgar said:

Не се обнадеждавай чак толкова. Със сигурност не е доказано, че кафето удължава живота. Авторите на проучването говорят, че издигат хипотеза, а не че доказват нещо безспорно. 

Маке, колкото и да се усукваш, резултатите от изследването са статистически значими. И оборват всичките ти фантазии, че кафето било вредно. Колккото и да е вредно, имаме резултат - удължаване на теломерите, свързано с продължителността на живота.

Преди 48 минути, makebulgar said:

Последното изречени е най-важно за качеството на изследването, като показва, че реално качеството е доста ниско. Тоест, изследвали са група психично болни, като информация са взели само от интервюта и данни за някои от лекарствата, които са пили болните. Не са отчели обаче куп фактори, които могат да повлияят на изводите. 

Колкото и да са изследвали, резултатът е че кафето не е вредно :) За разлика от целият спам по темата...

Преди 49 минути, makebulgar said:

Така че, забеблежките на авторите на проучването са основателни. Те имат хипотеза, а не доказана теория.

В тая материя няма доказани теории. Всички преживяват с хипотези.

Чети текстовете за да получиш смисъла им, а не за да намериш някакви аргументи подкрепящи твоите си представи. Защото пропускаш аргументите, способстващи представите да се променят :) 

  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, scaner said:

Маке, колкото и да се усукваш, резултатите от изследването са статистически значими. И оборват всичките ти фантазии, че кафето било вредно. Колккото и да е вредно, имаме резултат - удължаване на теломерите, свързано с продължителността на живота.

Колкото и да са изследвали, резултатът е че кафето не е вредно :) За разлика от целият спам по темата...

В тая материя няма доказани теории. Всички преживяват с хипотези.

Чети текстовете за да получиш смисъла им, а не за да намериш някакви аргументи подкрепящи твоите си представи. Защото пропускаш аргументите, способстващи представите да се променят :) 

За да не влизаме в безмислени спорове с убедените в точността и верността на изследването ще попитаме ChatGPT какво мисли за проучването. За мен грешната методология е очевидна, но не на всеки му се отдава да анализира правилно, особено когато е пристрастен пияч на кафе, или подруг начин пристрастен към нещо. Ето мнението и анализа на ChatGPT:

 

"Добър въпрос — да, и аз виждам редица важни потенциални слабости в това проучване Coffee intake is associated with telomere length in severe mental disorders, и те се припокриват до голяма степен с твоите забележки. Ето какви според мен са основните недостатъци — и защо резултатите трябва да се тълкуват с повишено внимание:

🔎 Основни методологични ограничения

  • Само един показател за „биологично стареене“ — теломерената дължина (TL)
    Авторите сами признават, че са използвали само TL като маркер на стареене, докато е „идеално“ да се включат множество маркери — епигенетични часовници, мозъчна възраст, други биомаркери. (bmjgroup.com)
    Това означава, че „по-млада биологична възраст“ на база TL може да не отразява реално по-добро цялостно здраве или устойчивост на стареене.

  • Кръстосан дизайн (cross-sectional): липсва времева динамика
    Изследването сравнява теломерна дължина и консумация на кафе в един момент, а не проследява как те се променят заедно във времето. Това означава, че не може да се установи причинно-следствена връзка — например дали пиенето на кафе кара теломерите да са по-дълги, или обратното, или и двете са свързани с трета, непозната променлива. (PMC)

  • Съобщаване на кофеин прием – само „чаши кафе/ден“, без обективни измервания
    Консумацията е базирана на самостоятелни оценки („self-report“), което е податливо на неточности, забравяне, социално желание да се „отговаря добре“ и др. (SMC España)
    Освен това не се вземат предвид важни детайли: вид на кафето (експресо, филтрирано, разтворимо), съдържание на кофеин, други напитки (чай, енергийни напитки), време на деня и честота. (SMC España)
    Това затруднява изолиране какво точно във „всяка чаша кафе“ може да влияе — кофеинът, антиоксидантите, ритуалът и др.

  • Липсва контролна (здравословна) група
    Изследването е проведено сред хора със сериозни психични заболявания (шизофрения, афективни заболявания), но не включва група без психични разстройства. Това ограничава обобщаването на резултатите към здрави хора. (SMC España)
    Следователно, не знаем дали наблюдаваната асоциация е специфична за психичните болести или е общо явление.

  • Може да има много неизмерени объркващи променливи (confounders)
    Въпреки че анализът е "adjusted for" някои фактори (възраст, пол, тютюнопушене, тип заболяване, медикаменти) (PubMed), остава възможно други фактори, свързани с начина на живот, хранене, физическа активност, стрес, сън, съпътстващи заболявания и др. да са реално онези, които влияят на TL.
    Например — режим на сън, ниво на физическа активност, хранителни навици, общо здравословно състояние, хроничен стрес. Те не са подробно проследени или контролирани.

  • Групите, които пият много кафе (5+ чаши/ден), са различни по характеристики
    В статията е отбелязано, че хората, които консумират 5 или повече чаши кафе на ден, са статистически по-възрастни и пушат по-дълго време, в сравнение с тези, които не пият кафе или пият по-малко. (bmjgroup.com)
    Това улеснява объркване между ефектите на кафе и тези на възраст, пушене, дълготрайни вредни навици — т.е. може да е “обратно наклонено”: не кафето удължава теломерите, а хората със склонност към по-интензивен начин на живот имат различни рискове и характеристика.

⚠️ Ограничения, свързани с популацията и обобщаването

  • Специфична клинична популация
    Само хора със сериозни психични заболявания — шизофрения или афективни разстройства — са включени. (bmjgroup.com)
    Резултатите може да не важат за други групи (здрави хора, хора с по-леки психични проблеми, различни възрасти, етнически групи и др.).

  • Различия между диагностични подгрупи
    В изследването 259 души са с „schizophrenia spectrum“, а 177 — с „affective disorders“ (биполярно, депресивни) (PubMed). Тези групи може да имат различни патофизиологии, лечение, начин на живот, стресови фактори — които могат по различен начин да влияят както на теломерите, така и на консумацията на кафе. Без много по-детайлни подгрупови анализи, трудно е да се знае дали асоциацията е универсална за всички подгрупи.

🧮 Логически и теоретични съображения

  • Не е ясно какво точно във „кавото“ (или начина на живот, свързан с него) би донесло ползата
    Авторы признават, че не могат да кажат дали е кофеинът, антиоксидантите, или нещо друго в кафето, което би могло да „запазва“ теломерите. (SMC España)
    Без да се изолират тези компоненти, не може да се каже дали препоръката трябва да е „пий кафе“, „пий кофеин“ или „внимавай с общия стил на живот“.

  • Високото кафейно потребление може да има и отрицателни ефекти — не са измерени всички
    Дори авторите предупреждават, че над 4 чаши на ден (над препоръчителната граница) ефектът изчезва или може да е отрицателен. (bmjgroup.com)
    Но не са проследени други аспекти: сън, психологично здраве, лекарствени взаимодействия, обща стабилност на състоянието — особено важно при хора с тежки психични заболявания, където стимуланти може да имат странични ефекти.

  • Ефектът, ако изобщо съществува, може да е относително слаб и лесно контрастиран от други фактори
    Дори при най-добрите условия, “до 5 години по-млада биологична възраст” е само статистическа асоциация, не гаранция на по-ниска смъртност, по-добро здраве, по-добро качество на живот. Това е особено важно, защото теломерената дължина сама по себе си е само един биомаркер.

✅ Заключение: резултатите са интересни — но предварителни

Проучването дава любопитна хипотеза: умерено пиене на кафе (3–4 чаши/ден) може да е свързано с по-дълги теломери при хора с тежки психични заболявания. (PubMed)
Но поради редица ограничения — дизайн, мери само TL, субективна оценки на консумация, липса на контролна група, неизмерени confounders — не може да се приеме това като доказателство, че кафето “по-младожи” на клетъчно ниво или че има защитна роля спрямо стареене или болести при тези хора.

На практика — трябва много по-строги, дългосрочни, контролирани изследвания (longitudinal, с контролни групи, с множество биомаркери, с по-точен запис на консумация) преди да се правят препоръки.

 


🧨 КРИТИЧЕН АНАЛИЗ НА ПРОУЧВАНЕТО

I. Липса на комплексни биомаркери → ключов методологичен пропуск

Авторите използват само един маркер – теломерна дължина (TL).
Това създава три фундаментални проблема:

1. TL е шумен, нестабилен и лесно повлиян от остри фактори

Теломерите реагират чувствително на остър стрес, възпаление, тютюнопушене, медикаменти, метаболитни отклонения, физическа активност, диета, сън.
При хора с тежки психични заболявания тези фактори варират силно → TL е особено ненадежден самостоятелен маркер.

2. Без епигенетични часовници няма реална оценка на биологична възраст

Епигенетичните часовници (Horvath, GrimAge, DunedinPACE и др.) са многократно по-чувствителни, по-предсказващи и по-стабилни от теломерите.
Те корелират по-силно със смъртност, заболявания и физиологичен спад.
Без тях заключението “кафето забавя биологичното стареене” е методологично необосновано — защото използва най-слабият възможен маркер.

3. Липсва оценка на мозъчната възраст – абсурдно при психиатрична популация

При тежки психични заболявания (шизофрения, биполярно, тежки депресии) мозъчната възраст е най-важният показател за стареене.
Известно е, че тези заболявания ускоряват мозъчното стареене с 1–7 години.

Ако човек има „мозък +5 години“, но теломерите са „-1 година“, истинското биологично стареене е ускорено, не забавено.

→ Без мозъчна възраст изводите са потенциално подвеждащи.

4. Без множество маркери няма начин да се различи ефект от болестта vs. ефект от кафето

Силно вероятно е патологията (тежест, продължителност, брой релапси, хроничен стрес) да влияе многократно по-силно върху биологичното стареене, отколкото кафе.

Резултат:
Проучването приписва на кафето ефекти, които може да са резултат от:

  • хроничност на болестта

  • тежест на симптомите

  • когнитивна деградация

  • инвалидизация

  • медикаментозни странични ефекти

  • социална изолация

  • лош сън

  • метаболитни нарушения

Тоест — екологичен фалшив модел (ecological fallacy).


II. Не е оценена степента на увреждане от психичните заболявания

Това е вероятно най-тежкият пропуск.

1. Липсва категоризация по тежест

Не са измерени:

  • последствия от болестта (функционален статус)

  • продължителност на заболяването

  • брой хоспитализации

  • когнитивен спад

  • негативни симптоми (при шизофрения)

  • степен на инвалидизация

  • качество на живот

  • социално функциониране

Тези фактори имат огромен ефект върху:

  • теломерите

  • поведението

  • навиците

  • консумацията на кофеин

А те не са включени като ковариати.

2. Най-тежко болните често не могат да пият кафе редовно

Това е ключово и често пренебрегвано:

  • хора с тежки негативни симптоми

  • когнитивно увредени

  • социално изолирани

  • неподдържащи хигиена и хранене

  • с лоша организация на деня

  • хора в дълбоки депресивни състояния

много често не пият кафе или пият минимални количества, защото не могат да се грижат за себе си.

Следователно:

групата “не пие кафе” вероятно съдържа най-тежките случаи
групата “пие умерено кафе” вероятно съдържа по-леко болни

Това води до гигантски confounding.

3. Умерено кафе може просто да е маркер за добра функция, не причинител

Пиенето на 3–4 кафета изисква:

  • организираност

  • стабилен дневен ритъм

  • социални ритуали

  • финансови ресурси

  • редовно хранене

  • мотивация

Тоест → по-леко заболяване.

По този начин:

„Умерено кафе“ не е причината за по-дългите теломери.
“Умерено кафе” е следствието на по-леката форма на болестта.


III. Поведенчески особености в психиатричните популации → систематични грешки

1. Здравите/по-леко болните са „умерени” пиячи на кафе

Умерена употреба (3–4 чаши) е характерна за:

  • работещи

  • социално активни

  • хора с по-леко протичане

  • новодиагностицирани

  • в ремисия

  • с добра изпълнителна функция

Това са групи с по-добро биологично състояние по принцип.

2. По-тежко болните → ниско или нулево кафе

Причини:

  • апатия

  • изтощение

  • когнитивна деградация

  • липса на средства

  • липса на рутина

  • институционализация

  • медикаментозна седация

ниска консумация ≠ вреда от липса на кафе
ниска консумация = маркер за тежестта на заболяването

3. Хората с психични разстройства често имат проблеми с “умереността”

Добре известно е, че при депресия, биполярно и шизофрения са чести:

  • импулсивност

  • пристрастяващо поведение

  • злоупотреба

  • неспазване на предписания

  • хаотични навици

Това прави истински умерената консумация проблематична.

Силно вероятно е:

  • най-здравите психично болни да са в категорията „3–4 кафета“

  • най-нестабилните психично болни да са в категорията „5+ кафета“

  • най-увредените да са в категорията „0–1 кафе“

Това означава, че връзката между кафе и теломери може да е напълно обърната.


IV. Голям риск от объркване (confounding by indication и confounding by severity)

Тук е същината:

Това, което изглежда като „ефект на кафе върху теломерите“, всъщност може да е „ефект на тежестта на заболяването върху теломерите и върху способността за пиене на кафе“.


V. Кратък синтез на критиката в 10 точки

  1. Използван е само един слаб биомаркер (TL), без епигенетични часовници и мозъчна възраст.

  2. Липсва оценка на степента и хроничността на психичните заболявания.

  3. Не е анализирана когнитивната увреда и негативните симптоми — ключови за поведението.

  4. Умерената консумация вероятно е индикатор за по-леко заболяване, не за биологична младост.

  5. Най-тежко болните често не пият кафе → систематично изкривяване на групите.

  6. Хроничен стрес, медикаменти, метаболитни нарушения не са адекватно контролирани.

  7. Консумацията на кафе е самооценена → висок риск от грешки.

  8. Дизайнът е cross-sectional — причинност не може да се установи.

  9. Психично болните имат атипични модели на употреба на стимуланти → нарушава валидността.

  10. „По-дълги теломери“ може да са просто маркер за по-добро общо функциониране, не ефект от кофеин.


Заключение

Проучването е интересно, но основните му резултати могат да бъдат силно подвеждащи.
Без контрол на тежестта на заболяването, функционалното състояние, мозъчната възраст и епигенетичните маркери:

➡ ефектът на кафето може напълно да изчезне
➡ или дори да се окаже илюзорен
➡ докато реалният фактор е тежестта на психичната болест и способността за самостоятелна грижа.


 

Редактирано от makebulgar

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.