Отиди на
Форум "Наука"

Abritus


Sham

Recommended Posts

 • Потребител

Миналата година бях на разкопки в Разград на обектът "Абритус" - римски град ,служел за отбрана срещу нашествия откъм Дунав.Но това ,което ме издразни беше ,че не се подържа много обектът ,въпреки усилията.Има ли начин да се запазят обектите на българска територия? Тук ако искате надникнете и вижте за какво става въпрос

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Хмм интересно, но малко снимки има а и информацията е малко оскъдна, но предполагам не се знае, кой знае колко за това селище. Я разкажи малко повече за прекараното вереме покрай разкопките :icon_rolleyes: И ако имаш повечко снимки на обекта с радост ще ги вида :v:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ами в Абритус бяхме 20 дни .Пътувахме с влак-много дълго,но е по-приключенско! :book: Беше август и доста топло,когато имаше слънце.В Разград беше значително по-сухо от другите части на страната.Пътувахме доста,но си беше супер.А да уточня защо сме тръгнали изобщо - аз съм от Класическата гимназия и нас ни викат по обекти,разчитаме надписи и помагаме.затова тръгнахме за Разграз,където се разкопаваше нова част на града.Отседнахме в общежития,добре беше.Ние си набавяхме храна,което ни сплотяваше още повече- истинска експедиция!Обектът се намираше на около 2 км. от мястото,където отседнахме.Работеше се от 7 сутринта ,до 13:00 - понякога и до късния следобяд копаехме- два пъти се случи,когато открихме стена и стигнахме до помещение с много делви една до друга.Имеше и още хора-студенти,но те бяха с по-лека задача.Ние ,черната работа,че сме ученици :mad::icon_rolleyes: Открихме много неща-накити,съдове и т.н. Аз започнах разкриването на две стени от къщи. :innocent: Повечето помещения не бяха от пласта ,който търсехме-бяха от прабългари и славяни.Затова трябваше да копаем още ,докато стигнем до античния пласт - и тогава дойдоха откритията.Наистина впечетлителни.След работа си почивахме(леле какъв сън!) и вечерта излизахме в града.Беше супер приключение-липсва ми.

Еми засега това-може да питате нещо,тъкмо ще се сетя да допълня разказа :whistling:

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Сигорно чувството да се намираш и да откриваш такива старинни ценности е било много голямо. А какво правите като откриете нещо? Продължавате да го иследвате или отива в някои мозеи и вече там се заемат с това?

Ще споделиш ли някои надпис (по интересно което намерихте)

Какви езеци учиш?

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Ех, романтиката на археолога :wub: Защо навремето и аз не се записах в класическата :doh:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ами за надписи - имаше един върху монета на Филип Арабски и на Константин Велики ,на латински и ,разбира се става дума за владетеля.Лошото на обекта е,че е много съсипан - Абритус се разграбва от печенегите ,които воюват с/у българи и славяни,които от своя страна се настаняват в изоставения римски град.Ето защо много от сградите са напълно унищожени ,от пожари,а пластовете се сливат неимоверно .Има много находки ,от късната античност до средните векове,но най-голямата сграда там е базиликата на Абритус - която е втората по големина в България -това доказва ,че в Абритус е имало епископски център ,защото в един римски документ се споменава епископа на Абритус :hmmm:

За езиците - уча старогръцки,латински ,старобългарски ,арабски (да,от ника ми всичко е ясно :read: ) ,немски - затова не съм в ред с мозъка.По дяволите кой ще учи ЛАТИНСКИ! Както и да е...

А за Warlord - еми не си се записал,защото искаш да имаш ясен разум :good:

r01.jpg

razkopki_arbitus.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Ами хубаво е да отидеш на подобен обект дори и като турист. Сериозно ли учиш толкова езици? :eek: Аз искам да уча латински и съм наистина много навит. Но ме притеснява това, че няма с кога да си пиша или нещо такова. Ако знаеш ще се хвана и ще науча простите неща за една-две седмици и ще направя тема и да приказваме на латински :P Също много съм навит и за старогръцки, но за него няма начин да започна да го уча защото няма откъде :( а за старобългарски си мисля ако отида да уча висше (в София да се надяваме) ще имам тази възможност да го уча. Благодаря за снимките предава друг поглед на темата :).

П.С.

Да те питам по учебници ли учиш езиците (старогръцки и латински) и дали ще стане да се науча примерно само от тях (самоук)? И колко струват най важното ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Латински може да се учи от учебник на "Отворено общество" - струва ,поне като си го купих аз- 14 лв.Но сега да е най-много 20 лв.Много е добър учебника и става за самоучител.А иначе на латински може да се говори - не е напълно вярно ,че е мъртъв език,защото например в Италия има лицеи ,в които се говори само на латински :blink: За старогръцки учебник има,но е стар и се предава само в Класическата гимназия.Няма как да го намериш ,освен ако не го намериш от някой от Класическата.

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор
Латински може да се учи от учебник на "Отворено общество" - струва ,поне като си го купих аз- 14 лв.Но сега да е най-много 20 лв.Много е добър учебника и става за самоучител.А иначе на латински може да се говори - не е напълно вярно ,че е мъртъв език,защото например в Италия има лицеи ,в които се говори само на латински  :blink:  За старогръцки учебник има,но е стар и се предава само в Класическата гимназия.Няма как да го намериш ,освен ако не го намериш от някой от Класическата.

Мерси за информацията :good: Ще видя какво мога да направя и откъде ще си взема учебник.

Ходил ли си на други археологически разкопки? И примерно аз ако искам мога ли да отида на подобни обекти? Ако знаеш и къде има в момента подобни действия ще съм ти благодарен :v: .

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ами сега знам за разкопки на Калиакра,където са открити нови предмети ,следи от постройки и гробове,точно преди да влезеш в крепостта на Калиакра -там е обектът,бях там в края на лятото.Знам ,че се прочистват Преслав и Плиска,а в областта на Разград - около тракийската царска гробница в Свещари се разработва още обектът.На Абритус също се работи още и то усилено.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 месеца по късно...
 • Потребители

Латинския е приятен език, но е много труден. Ако решиш да го учиш недей сам. Освен в специалността класическа филология латински и старогръцки се учи във всички исторически дисциплини. Тези два класически езика учат и богословите. Наред с тяхте учат и старобългарския и староиврит. Така, че имаш голям избор.

Що се отнася до археологическите разкопки такива имаше и в околностите на Варна. Лично аз съм ходила в средновековния манастир, който проучваха миналото лято. Ръководител на експедицията беше моя преподавател по средновековна българска и византийска археология проф. Казимир Попконстантинов. Ходила съм също и в Никополис ад Иструм. Той се намира до дн. с. Никюп общ. Горна Оряховица. И в двата случая посещенията ми не са скорошни. Да попаднеш на място дето е кипял живот е неописуемо. Да попаднеш в средновековна църква, която е действала от посторяването и до 1913г. без прекъсване е чуство, което също не може да се опише. То трябва да се почуства. Тази църква се казва " Св. Св. Петър и Павел " и се намира в старата ни столица Търново. Тя е строена от цар Калоян. :book::cop::umnik::bg::paladin::orc:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Освен в специалността класическа филология латински и старогръцки се учи във всички исторически дисциплини. Тези два класически езика учат и богословите.
Също лекари и юристи учат латински.

Ако някой има толкова желание да превежда от латински да му дам за домашно писмото на папата до майката на цар Иван Александър и 2-3 писма на охридските архиепископи във връзка с италийските епархии на архиепископията. :vertag:

Иначе отношението към историческите паметници е мака казано доста немърливо. Ето тук можете да погледнете снимките за ротондата "Св. Георги" в София, които сложих наскоро. Има няколко архивни при ротондата и стенописите и ще се види, че "липсите" са доста - става дума в сравнение с това, което е имало в началото на 20век, не за унищоженото в продължение на векове. Но и сега прилагат твърдо принцепа на кучето, че дори и да не ядът кокъла не трябва да се дава - иначе казано помолих да снимам ктиторския портрет с модела на храма, ама ме отрязаха, като от друга страна обясниха, че и снимки нямало направени от други защото изображението било доста бледо.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...