Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Тръмп - Европа и войната в Украйна. Какво да очакваме?

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

Държавният департамент: САЩ повече няма да бъдат посредник между Русия и Украйна

Съединените щати повече няма да играят ролята на посредник в преговорите между Русия и Украйна.
Това заяви говорителката на Държавния департамент Тами Брус на брифинг на 1 май. "Няма да бъдем
посредници. Няма моментално да летим до другия край на света, за да ръководим срещи. Сега работата
трябва да се свърши между двете страни", каза тя, давайки да се разбере, че американският президент
Доналд Тръмп си измива ръцете от преговорите след като те се оказаха по-сложни от очакваното от
него.

САЩ въпреки това ще положат усилия за установяване на мир, но изходът от конфликта сега изисква
"конкретни идеи" от Москва и Киев, добави още говорителката на Държавния департамент.

Междувременно, критиките към Тръмп и администрацията му за подхода им спрямо Русия в мирния
процес за Украйна не стихват. Изданието Ню Йорк Пост коментира, че Стив Уиткоф, който няма грам
дипломатически опит, води преговори с Путин сам, без съветници и на срещите с руския диктатор в
Кремъл ползва преводачи, осигурени от Кремъл, което е напълно в разрез с дипломатическата практика.
Разликата с поведението и подготовката на Путин е очевидна – например на последната му среща с
Уиткоф той беше придружен от съветника си Юрий Ушаков и Кирил Дмитриев, ръководител на Руския
фонд за чуждестранни инвестиции. Към Уиткоф има сериозни критики, че той не разбира мотивите и
"погледа към живота" на хората, с които преговаря – нито на Путин, нито на "Хамас".

https://www.actualno.com/america/100-dni-proval-trymp-se-otkazva-ot-roljata-na-posrednik-v-mirnite-pregovori-v-ukrajna-news_2441158.html

• Харесва ми! 1
  • Мнения 336
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
On 2.05.2025 г. at 18:44, gmladenov said:

Държавният департамент: САЩ повече няма да бъдат посредник между Русия и Украйна

Съединените щати повече няма да играят ролята на посредник в преговорите между Русия и Украйна.
Това заяви говорителката на Държавния департамент Тами Брус на брифинг на 1 май. "Няма да бъдем
посредници. Няма моментално да летим до другия край на света, за да ръководим срещи. Сега работата
трябва да се свърши между двете страни", каза тя, давайки да се разбере, че американският президент
Доналд Тръмп си измива ръцете от преговорите след като те се оказаха по-сложни от очакваното от
него.

САЩ въпреки това ще положат усилия за установяване на мир, но изходът от конфликта сега изисква
"конкретни идеи" от Москва и Киев, добави още говорителката на Държавния департамент.

Междувременно, критиките към Тръмп и администрацията му за подхода им спрямо Русия в мирния
процес за Украйна не стихват. Изданието Ню Йорк Пост коментира, че Стив Уиткоф, който няма грам
дипломатически опит, води преговори с Путин сам, без съветници и на срещите с руския диктатор в
Кремъл ползва преводачи, осигурени от Кремъл, което е напълно в разрез с дипломатическата практика.
Разликата с поведението и подготовката на Путин е очевидна – например на последната му среща с
Уиткоф той беше придружен от съветника си Юрий Ушаков и Кирил Дмитриев, ръководител на Руския
фонд за чуждестранни инвестиции. Към Уиткоф има сериозни критики, че той не разбира мотивите и
"погледа към живота" на хората, с които преговаря – нито на Путин, нито на "Хамас".

https://www.actualno.com/america/100-dni-proval-trymp-se-otkazva-ot-roljata-na-posrednik-v-mirnite-pregovori-v-ukrajna-news_2441158.html

С една дума: насахараха се.

• Администратор
Публикувано

За 12.30 ч. е насрочена тристранна среща между представители на Русия, Украйна и Турция.

---------

Според медийни съобщения руската делегация се противопоставя на присъствието на представители на САЩ на преките преговори между Русия и Украйна, а турският представител ще напусне преките преговори.

https://t.me/drmjournal/12482

• Администратор
Публикувано

Президентът Тръмп намекна, че Путин желае край на войната в Украйна, докато руският представител в Истанбул заяви противоположното: "Готови сме да воюваме вечно". Русия дори планира да иска още две украински области (Сумска и Харковска). Срещата в Истанбул се смята за театрален декор от Зеленски, тъй като Путин изпрати делегация от ниско ниво с цел просто да продължи процеса по "мирните споразумения" от 2022 г. Според анализатори, руската инициатива има за цел да задържи вниманието на САЩ върху конфликта, да осигури лична среща с Тръмп, да изолира Европа и да контролира темпото на международните преговори. Така Путин демонстрира, че контролира лостовете на войната, като човекът, който я започна през 2014 г.

---------

От Frontline Monitor:

Доналд Тръмп отказа да назове руския президент Владимир Путин като основна пречка за установяване на примирие между Русия и Украйна, като вместо това избра да говори критично за украинския лидер Володимир Зеленски.

Тръмп даде ексклузивно интервю за предаването Special Report в ефира на Fox News. В отговор на въпрос дали неговото усещане за нещата се е променило и дали вече вижда Путин като препятствие пред постигането на мир, Тръмп предпочете да отново критикува Зеленски и предположи, че Путин е уморен от войната срещу Украйна.

„Мисля, че Путин е уморен от цялата тази работа. Не изглежда добре, а иска да изглежда добре. Не забравяйте, това трябваше да приключи след една седмица“, припомни американският президент.

По време на интервюто Тръмп насочи многократно фокуса към Зеленски, повтаряйки твърдението си, че украинският лидер няма козове, и сподели за редовните оплаквания от украинския си колега относно предоставянето на отбранителна помощ.

„Вижте, имах наистина трудна среща със Зеленски, защото не ми хареса това какво каза и това не улесняваше нещата. Винаги казвах, че той няма козове, а той няма козове, знаете ли, честен съм. Той няма козове“, заяви американският президент пред журналиста на Fox News Брет Байер.

Тръмп също така отново похвали своя представител за Близкия изток, Стив Уиткоф, и говори за очакваната среща с Путин.

„Той е на масата за преговори и искаше тази среща. И винаги съм смятал, че не може да има среща без мен, защото не мисля, че ще се получи сделка. Трябва да се съберем и мисля, че вероятно ще я насрочим, защото съм уморен от други хора да се срещат и всичко останало“, обобщи Тръмп.

• Администратор
Публикувано

Sky News: 
"Телефонният разговор между Тръмп и Путин изглежда като явно поражение за американския президент."

Financial Times: 
"Европейските лидери са зашеметени от разказа на Тръмп за телефонния разговор с Путин." 

По данни на естонското външно министерство Европейският съюз ще приеме днес 17-ти пакет от санкции срещу Русия, насочени срещу сенчестия флот и приходите от търговия с енергия.

-------

След като разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин повече от два часа в понеделник, президентът на САЩ Доналд Тръмп не успя да накара руския лидер да се съгласи на незабавно прекратяване на огъня в Украйна.

Тръмп, както и европейските съюзници на Украйна, настояват и двете страни да се ангажират с незабавно и безусловно прекъсване на боевете; въпреки че Киев заяви, че ще го направи, ако Москва се съгласи, Кремъл продължава да се бави. В събота Тръмп изрази оптимизъм , че може да осигури споразумение от разговорите си в понеделник с Путин, украинския президент Володимир Зеленски и европейските съюзници.

Прекратяването на огъня остава недостижимо. В публикация в социалната си мрежа Truth Social Тръмп заяви, че според него разговорът „е преминал много добре“ и че „тонът и духът на разговора са били отлични“. Той намекна, че Вашингтон възнамерява да направи крачка назад и да остави на други, особено на двете враждуващи страни, да изработят споразумение за прекратяване на огъня. 

Путин, от своя страна, определи телефонния разговор в понеделник като „откровен и съществен“. Той ясно заяви, че Москва няма да се съгласи на прекратяване на огъня, без първо да получи отстъпки.

Докато Украйна иска примирие преди провеждането на мирни преговори, Русия отказва да седне на масата за преговори, освен ако не бъдат изпълнени определени условия. А именно, те включват забрана на Киев да се присъедини към НАТО; ограничаване на размера на украинската армия; контрол над пет окупирани от Русия украински територии, включително Крим; и предотвратяване на подпомагането на военните усилия на Киев от страна на западните държави.

Зеленски разговаря с Тръмп преди телефонния си разговор с руския лидер, а след това отново по време на разговор с европейски лидери.

https://t.me/drmjournal/12531

• Харесва ми! 2
  • Администратор
Публикувано

"Зеленски и петима други европейски лидери се свързаха с Тръмп след разговора му с Путин, очаквайки той да се съгласи на прекратяване на огъня или че Тръмп ще му наложи нови санкции, но бяха неприятно изненадани" — Axios

Тръмп заяви, че Путин се е съгласил на преговори, подчерта, че САЩ няма да участват в тези преговори и се отказа от идеята за налагане на санкции срещу Путин в този момент. Според източници, някои от лидерите, участвали в разговора, са изглеждали „изненадани“ или „шокирани“.

В понеделник сутринта Тръмп и Зеленски са провели кратък разговор, в който Тръмп е попитал Зеленски какво да каже на Путин. Той е казал на Тръмп, че трябва да поиска незабавно прекратяване на огъня, да заплаши с нови санкции срещу Русия и да не предлага никакви отстъпки на Путин, без да се консултира с Украйна.

Когато разговорът с Путин приключил, Тръмп се е обадил отново на Зеленски. Този път на линия бяха и лидерите на Германия, Франция, Италия, Финландия и Европейската комисия. Тръмп е заявил, че Путин се е съгласил незабавно да започне директни преговори за прекратяване на огъня. За няколко секунди по линията настъпи объркана тишина.

Зеленски тогава отбелязал, че Путин предварително се е съгласил на преговори, а първият кръг от преговорите за прекратяване на огъня се е провел в петък в Истанбул. Тръмп е избегнал отговор. След това Тръмп беше попитан за възможността за налагане на санкции от страна на САЩ срещу Руската федерация, но Тръмп отговори, че не смята това за добра идея и подчерта, че според него Путин иска да сключи сделка.

Тръмп добавил, че Путин ще представи „мирна нота“ с неговите условия за прекратяване на огъня и край на войната. Тръмп казал на Зеленски и европейските лидери, че е помолил Путин да представи „нещо, с което хората могат да се съгласят“, а не предложение, което ще бъде незабавно отхвърлено. Зеленски заявил, че предишните кръгове преговори с Путин, включително миналата седмица, не са довели до нищо и подчерта, че ако Тръмп не окаже натиск, Путин няма да отстъпи.

Лидерите, участвали в телефонния разговор, са изненадани, че Тръмп изглежда сравнително доволен от чутото от Путин и го представил като ново развитие, въпреки че руският лидер изобщо не е променил позицията си.

https://t.me/drmjournal/12537

--------

Министърът на отбраната на Белгия Тео Франкен заяви, че страната му е готова да изпрати свои войски в Украйна веднага след прекратяването на огъня.

"Готови сме да се присъединим към "Коалицията на желаещите", водена от Великобритания и Франция, и да започнем мисия в Украйна веднага след прекратяването на огъня."

https://t.me/drmjournal/12538

--------

Великобритания последва ЕС и обяви 100 нови санкции срещу Русия.

Санкциите са насочени към военния, енергийния и финансовия сектор на Русия и към участниците в информационната война срещу Украйна.

Обединеното кралство и партньорите му работят и за затягане на тавана на цените на петрола, като допълнително ограничават приходите от петрол, които са от решаващо значение за руската военна машина.

https://t.me/drmjournal/12539

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 43 минути, Р. Теодосиев said:

Sky News: 
"Телефонният разговор между Тръмп и Путин изглежда като явно поражение за американския президент."

Financial Times: 
"Европейските лидери са зашеметени от разказа на Тръмп за телефонния разговор с Путин." 

По данни на естонското външно министерство Европейският съюз ще приеме днес 17-ти пакет от санкции срещу Русия, насочени срещу сенчестия флот и приходите от търговия с енергия.

-------

След като разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин повече от два часа в понеделник, президентът на САЩ Доналд Тръмп не успя да накара руския лидер да се съгласи на незабавно прекратяване на огъня в Украйна.

Тръмп, както и европейските съюзници на Украйна, настояват и двете страни да се ангажират с незабавно и безусловно прекъсване на боевете; въпреки че Киев заяви, че ще го направи, ако Москва се съгласи, Кремъл продължава да се бави. В събота Тръмп изрази оптимизъм , че може да осигури споразумение от разговорите си в понеделник с Путин, украинския президент Володимир Зеленски и европейските съюзници.

Прекратяването на огъня остава недостижимо. В публикация в социалната си мрежа Truth Social Тръмп заяви, че според него разговорът „е преминал много добре“ и че „тонът и духът на разговора са били отлични“. Той намекна, че Вашингтон възнамерява да направи крачка назад и да остави на други, особено на двете враждуващи страни, да изработят споразумение за прекратяване на огъня. 

Путин, от своя страна, определи телефонния разговор в понеделник като „откровен и съществен“. Той ясно заяви, че Москва няма да се съгласи на прекратяване на огъня, без първо да получи отстъпки.

Докато Украйна иска примирие преди провеждането на мирни преговори, Русия отказва да седне на масата за преговори, освен ако не бъдат изпълнени определени условия. А именно, те включват забрана на Киев да се присъедини към НАТО; ограничаване на размера на украинската армия; контрол над пет окупирани от Русия украински територии, включително Крим; и предотвратяване на подпомагането на военните усилия на Киев от страна на западните държави.

Зеленски разговаря с Тръмп преди телефонния си разговор с руския лидер, а след това отново по време на разговор с европейски лидери.

https://t.me/drmjournal/12531

Намерихме черновата от докладна на руският преводач:

-Хай диктаторче! как си с топките?

-Здрасти чифликчия! Вървят ли кассинотата ти?

-Вървят, вървят! Вчера остави няколко милиона дъщеря ти на рулет.

-Знам. Днес прехвърлих парите.

-ОК! Иначе трябвяше да взема в залог някой от дворците ти. Искам да те питам. Не желаеш ли да спреш бъзикането на тоз Зелко.  Омръзна ми, че оплеска със сополи от рев всички добри места в света. Абе на едно погребение не може да отиде човек без този да не те спре. Защо не му оставиш на мира. Взе му най-богатите места, почти цялото крайбрежие на морето, какво искаш още?

-Капитулация. Да се разголи, наведе напред и хвани глездените. Да ми стани всеки бъдещ украински президент пионка за винаги както са  чеченците, белорусите...

-Ееееее, сега бизнис ли правим или драма. Не обичам да смесвам бизнисът със емоции, чувства....   Ако ми гарантираш, че няма да ми се бъркаш в бизнисат подписан до сега с украинците, ще се оттегля. Прави с Зелко каквото искаш. От утре ти отварям сметките в САЩ за да си теглиш пари, ама коственно както досега, чрез Орбан.

-Благодаря. Обещавам ти, че какъвто и палячо да сложа на украинският престол, твоите ивтереси вяма да бъдат огроничени. Дажи и нови сделки ще има, защото сами не можем да възстановим това което досега съборихме...Очакваме технологии, лихви с нисък %. Само тези западно европейци ги вкарай в ред защото много ми се мешат...С източно европейците, балтийците аз и сам ще се справя. Сега те ще са на ред.

-ОК. Ще видя какво мога да направя...Да разтуря НАТО? Или ги скарам заради малцинствата или други проблеми? За сега Патриотите на са на власт на всякъде, за съжаление...

-Да. Добра идея. Аз пък на поляците, словаците, унгарците части от Украйна задкарпатия и трасилвания, на румънците молдова и южна добруджа, на българите северна добруджа и македония и тракия......Ще стане на работа....Знаеш. Международните договори само за тези са задължителни които нямат атомно оръжие и балистични ракети.

-ОК. Знам. Тогава САЩ се изтегля от преговорите. Правете с Зеленски каквото искате. Ние си имаме бизнис с Китай.  

-Ну пока.

-Бест регард

Редактирано от Skubi
  • Потребител
Публикувано
Преди 3 часа, Р. Теодосиев said:

Лидерите, участвали в телефонния разговор, са изненадани, че Тръмп изглежда сравнително доволен от чутото от Путин и го представил като ново развитие, въпреки че руският лидер изобщо не е променил позицията си.

Струва ми се, че Тръмп си измива ръцете и се оттегля от конфликта. Не му се занимава повече. Европейците да се оправят сами.

• Глобален Модератор
Публикувано

Не знам дали ви е направил впечатление този гениален ход на Трумпета, но според мене бие и митата срещу пингвините по гениалност и полза за американската икономика:

Template (4).jpg

• Харесва ми! 1
  • Администратор
Публикувано

Германия ще предостави на Украйна военна помощ в размер на 5 млрд. евро като част от обещанието на канцлера Фридрих Мерц да помогне на Киев да създаде оръжия с голям обсег на действие, които да поразяват цели на руска територия.

Германските средства ще се влеят в производствената инфраструктура на Украйна, като производството на оръжия ще започне веднага, а първите системи ще бъдат въведени в експлоатация през следващите седмици. 

Берлин ще увеличи и доставките на компоненти за оръжейни системи в допълнение към артилерийски единици.

https://t.me/drmjournal/12633

-----------

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че отлага налагането на нови санкции срещу Русия, за да запази “шанса за сключване на споразумение” с президента Путин за прекратяване на войната в Украйна.

https://t.me/drmjournal/12635

• Харесва ми! 3
  • Администратор
Публикувано

Москва няма да предаде на Вашингтон своя "мирен меморандум" за прекратяване на войната в Украйна, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки думите на специалния пратеник на Тръмп Кийт Келог, че е получил списък с условията на мирното споразумение от Украйна и сега очаква подобен документ от Русия.

Според Захарова Москва ще обмени съответните документи с Киев без посредничество.

https://t.me/drmjournal/12652

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.