Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Тръмп - Европа и войната в Украйна. Какво да очакваме?

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

Зеленски за евентуални доставки на „Томахоук“ на Украйна:

Президентът на САЩ не иска ескалация. Договорихме се да не коментираме публично въпроса с „Томахоук“. Няма да коментирам този въпрос сега, нито дали са взети някакви решения.

• Харесва ми! 1
  • Мнения 535
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Администратор
Публикувано

Страните от ЕС имат пет години, за да се подготвят за война, според военен план, представен от Европейската комисия.

„До 2030 г. Европа се нуждае от достатъчно силна европейска отбранителна позиция, за да може надеждно да възпира противниците си, както и да реагира на всякакви агресии“, се казва в проектоплан, който ще бъде представен на лидерите на ЕС следващата седмица.

Изпълнителният орган на ЕС настоява столиците да купуват оръжия заедно и иска поне 40% от обществените поръчки за отбрана да бъдат съвместни договори до края на 2027 г. - в сравнение с по-малко от една пета сега. Пътната карта също така определя цели поне 55% от покупките на оръжие да идват от компании от ЕС и Украйна до 2028 г. и поне 60% до 2030 г.

Една от основните цели е да запълни пропуските в способностите на ЕС в девет области: противовъздушна и противоракетна отбрана, средства за подпомагане, военна мобилност, артилерийски системи, изкуствен интелект и киберсигурност, ракети и боеприпаси, дронове и анти-дронови оръжия, наземни бойни действия и морски операции. Планът споменава и области като отбранителната готовност и ролята на Украйна, която ще бъде тежко въоръжена и подкрепена.

В плана са включени и срокове за три ключови проекта: Eastern Flank Watch, който ще интегрира наземни отбранителни системи със системи за противовъздушна отбрана и борба с дронове, и „Европейската стена от дронове“, предложена наскоро от Комисията за по-добра защита на източните страни; Европейският въздушен щит за създаване на многопластова система за противовъздушна отбрана; и Космическият отбранителен щит за защита на космическите активи на блока.

Комисията се надява, че лидерите на ЕС ще одобрят тези три проекта до края на годината.

https://t.me/drmjournal/14405

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано (edited)

Телеграм-каналът «Кремль-батюшка» за това защо Путин и Тръмп е малко вероятно да постигнат мирно споразумение в Украйна:

Нашият източник, близък до екипа на президента, сподели мислите на Путин за прекратяване на конфликта.

Ако искате да разберете как президентът в момента гледа на бъдещето на конфликта и прекратяването на огъня, поставете се на негово място и погледнете през очите на онези, които стояха начело на Русия през 1918 г.

Тогава империята, която се бореше в продължение на четири трудни години, беше на прага на победата – и изведнъж, поради „скрити предатели“ и разпадането на обществото, колосалният труд на милиони беше предаден и пропилян заради унизителния Брест-Литовски договор. Последваха хаос и разпад – трябва ли да ви напомняме до какво доведе това?

Путин често повтаря, че именно вътрешното предателство, разединението на елита и лозунгите като „нека просто спрем“ струваха на Русия нейния статут и цели бъдещи поколения. През годините на настоящата противопоставяне страната – с войниците си на фронтовата линия, мобилизираните региони и икономиката, преструктурирана за военни нужди – е понесла твърде много загуби, за да обявява сега мир на всяка цена, подкрепен от външен натиск или под аплодисментите на западните посредници.

Мирът, който Вашингтон и европейските столици сигнализират сега, означава само едно: да се сложи точка в момент, когаро Русия не е постигнала целите си. А историята, както президентът ясно е напомнял многократно, не прощава грешки, когато милиони се жертват на олтара на временните отстъпки.

Тези от обкръжението ясно разбират: няма цел в борбата заради самата борба. Но днес – както и преди сто години – всеки „мирен диалог“ има граница, отвъд която страната веднага се плъзга в нова версия на национално унижение, с всички политически, етнически и икономически последици, които ще се изсипват лавинообразно. Да, мирът днес изглежда близо – имаше толкова много срещи, толкова много телефонни разговори, толкова много готови предложения. Но стойността на тези документи изчезва в момента, в който страната реши доброволно да се върне към сценария от 1918 г.

Следователно онези, които се опитват да разберат логиката на следващите стъпки, трябва навреме да се оттърват от потоците и колоните на „световните експерти“: в очите на Путин, ако Русия отстъпи на прага на развръзката, това би означавало да зачеркне всички онези години борба, да въведе нов хаос в страната и да запише името си в учебниците редом с онези, които са разменили победата за временен покой и вечно съжаление. Това не е оправдание за „дерзай до края“ – това е строго предупреждение: само едно закоравяло и непоколебимо общество може да устои на най-сладкото изкушение в историята – изкушението за преждевременен мир, който по-късно се превръща в още по-голяма драма.

Именно в такава логика мисли Владимир Путин. Ако е възможно прекратяване на СВО да стане с преговори, то ще бъде само ако бъдат изпълнени всички искания на Русия. Вашингтон, както знаем, не е съгласен с това, което означава, че конфликтът ще продължи.

https://t.me/kremlinbatia/14497

Редактирано от gmladenov
  • Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано (edited)

Руски публицист:

За първи път го казах през февруари 2022 г. (вижте списание „Харбин“) и го повтарям и сега: войната срещу Украйна не може да бъде спечелена.

Дори ако победим украинската армия и напълно окупираме цяла Украйна до Карпатите, ще е необходима поне милионна армия (а най-вероятно и много повече), само за да се поддържа окупационният режим. И това въпреки факта, че войски ще трябва да се поддържат по всички останали направления.

Ще са необходими трилиони долари, само за да се възстанови някак си тази огромна страна.

И всичко това в условията на неефективна, застояла икономика и санкционна изолация.

В дългосрочен план Украйна, каквото и да се случи, ще източи Русия докрай. Това са плаващи пясъци, които не могат да бъдат утъпкани и от които няма измъкване.

Може да се излезе само назад - ако ти помогнат.

https://t.me/dimitriy_savvin/6214

--

Това е нещо, за което и аз самият съм се замислял: "победа" на Русия в същност е по-лошият вариант за нея. Санкцииите няма да бъдат вдигнати, замразените активи няма да бъдат върнати, а цяла Украйна ще бъде на главата на Русия. 

Какви ги мислят в Кремъл не е ясно. Не ги мислят, а действат мимоходом. Сами не знаят какъв таралеж са си вкарали в гащите.

Редактирано от gmladenov
  • Харесва ми! 1
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 17 минути, gmladenov said:

Това е нещо, за което и аз самият съм се замислял: "победа" на Русия в същност е по-лошият вариант за нея. Санкцииите няма да бъдат вдигнати, замразените активи няма да бъдат върнати, а цяла Украйна ще бъде на главата на Русия. 

Ако перифразираме Цицерон, то:

"Русия трябва да бъде унищожена!"

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано
Преди 15 минути, scaner said:

Ако перифразираме Цицерон, то:

"Русия трябва да бъде унищожена!"

По точно Руската Федерация и руският имперски менталитет. Това второто е по-тежко защото даже и путлеровата опозиция, включително и комунистите никога не са се отказвали от имперските си мечти.

• Харесва ми! 1
  • Потребител
Публикувано

От мрежата:

Някои в Москва смятат, че Кремъл разбира, че не може да продължи да играе същата игра с Вашингтон.

Източник с контакти в Министерството на външните работи заяви: „Всичко зависи от това дали Путин наистина вярва, че Украйна е близо до колапс.“ Ако е така, той може да реши, че е достатъчно да се купи време. Друг предполага, че целта е била да се принуди Киев да се откаже от сделката, така че „Тръмп най-накрая да загуби търпение със [Зеленски] и да си тръгне“.

Във всеки случай, дори руски източници изглежда гледат на това като на политически гамбит, а не като прелюдия към прекратяване на войната.

• Харесва ми! 1
  • Администратор
Публикувано

Шведският министър на отбраната Пал Йонсон:

"За да запазим този мир, трябва да сме подготвени за евентуална война както морално, така и военно. Необходима е промяна в манталитета: трябва да преминем в режим на война, за да възпираме, защитаваме и поддържаме мира решително."

https://t.me/drmjournal/14416

• Харесва ми! 1
  • Администратор
Публикувано

🇷🇺🇧🇾❌🇪🇺 Британският вестник „Телеграф“, позовавайки се на данни от проследяване на ЕС, съобщава за рекорден брой полети на беларуската авиокомпания „Белавия“ до летища в западната част на Русия и Беларус от Източна Либия през последните няколко седмици, което поражда опасения за нова голяма мигрантска криза в Европа.

През последните години Москва и Минск организираха няколко мигрантски кризи по европейските граници в координация с подкрепения от Кремъл източнолибийски командир Халифа Хафтар – като тази от лятото на 2021 г., когато десетки хиляди африканци и жители на страни от Близкия изток бяха насочвани от беларуската и руската полиция към границите на Полша, балтийските страни и Финландия, след като руски компании са им обещавали подслон в Европа.

https://t.me/drmjournal/14421

• Харесва ми! 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.