Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Търговската война на Тръмп или САЩ срещу всички

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 3 минути, gmladenov said:

Герой Путя, ако имаш поне малко акъл в главата си ще разбереш, че сделката със САЩ ни е наложена от САЩ.

Гениален извод. Ти със сигурност си с висше образование... Не бях писал нищо подобно по-горе...

• Мнения 96
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 9 минути, Герой Зеленски said:

И? Това причина ли е, да си еб*ш майката на икономиката? Нали идеята на "диверсификацията" е така да разпръснеш източниците си, че да може, да се подбие цената и да имаш полза от цялата работа. А ти какво правиш? Спираш газа от едниният източник и просто се прехвърляш на другият, като за огромно учудване на Върбанов и оня дето можел, да мисли е дори по-скъп... Еб*си диверсификацията, а!? Не случайно сума ти държави заобикалят санкциите само и само да взимат пак руски газ, та дори и да е с посредник. И още по-голяма изненада за Върбанов и оня, дето можел, да мисли. Една от тия държави е България.

Що се вълнуваш толкова много бе таварищ? Нали България заобикаля санкциите. Ти за Германия, Франция и Италия си се закъхарил? 

Те така са си решили, така си действат, България има икономика колкото един голям град на Германия. Едва ли ще оправи много положението.

Редактирано от Кибик
  • Потребител
Публикувано

Аз не се вълнувам, бе, мистър... Просто ми става смешно, когато някой пише умопомрачителни глупости. Като заобикаляш санкциите, не ти ли е минавало през акъла, че посредника (Азербайджан, Турция и прочее) ще си иска едни 15-20% отгоре? Или не ти е минавало през акъла...? Щото гледам, че ме питаш "Що съм се вълнувал?". Сиреч, всичко е 6+...

Е, важното е, че има... как беше? Диверсификация?

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 14 минути, Герой Зеленски said:

И? Това причина ли е, да си еб*ш майката на икономиката? Нали идеята на "диверсификацията" е така да разпръснеш източниците си, че да може, да се подбие цената и да имаш полза от цялата работа. А ти какво правиш? Спираш газа от едниният източник и просто се прехвърляш на другият, като за огромно учудване на Върбанов и оня дето можел, да мисли е дори по-скъп... Еб*си диверсификацията, а!? Не случайно сума ти държави заобикалят санкциите само и само да взимат пак руски газ, та дори и да е с посредник.

Аз подсказах разрешението на тази дилема с  малко мислене, но за това се иска не-промита глава. Иначе, както виждаме, се зацикля на реторични въпроси :) 

• Потребител
Публикувано
Преди 1 минута, Герой Зеленски said:

Аз не се вълнувам, бе, мистър... Просто ми става смешно, когато някой пише умопомрачителни глупости. Като заобикаляш санкциите, не ти ли е минавало през акъла, че посредника (Азербайджан, Турция и прочее) ще си иска едни 15-20% отгоре? Или не ти е минавало през акъла...? Щото гледам, че ме питаш "Що съм се вълнувал?". Сиреч, всичко е 6+...

Е, важното е, че има... как беше? Диверсификация?

Важното е да се предизвика максимално болка и вреда на врага. И се прави каквото е възможно по въпроса.  Но иначе е вярно, че другарката Урсула би следвало по-решително да пресече тези посреднически гяволий, не са в интерес на мира и добросъседството. 

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 1 минута, Герой Зеленски said:

Подсказа, да. Същите тъпотии като Върбанов, направо сте си като интелектуални близнаци. Хубаво е, че аз съм промитият, а не вие...
Между другото, предният път ти бях писал на ЛС, за ежедневните отвличания от украинските улици и тогава ме нарече "лъжец"? Сега още ли си на тая "вълна" или? Щото гледам, че все цитираш украинските сводки... 1 милион загуби на руската армия... а-у... 😆 В смисъл... вярваш ли си на тия тъпотии или? Щото за останалите неща, дето четем всекидневно от "медиите" у нас кълвеш като шаран на гола кука... Кво стана с ВСУ? Що няма хора вече?

Правилно съобразяваш кой е промитият, не споря.

Относно останалият поток на съзнанието, явно мисъл в него не участва - набрал си много и се опитвш да го излееш. Не е мястото в тоя форум. Чети, не са украинските сводки които говорят за 1 милион руски загуби, и Щатите, и Великобритания, всички оценки надхвърлиха това число. Но трябва да се махнат капаците от мисленето, иначе само щампи се произвеждат... Пак опряхме до мислената недостатъчност.

Само ще те открехна, защо все още Европа не е спряла най-голямото перо руски газ. Това е газът от Ямал СПГ на компания НоваТек.. Това е международен консорциум, в който влизат френската TotalEnergy плюс китайски компании. Газът в момента е "подарен" от руската държава, за него не се плаща нищо в руският бюджет и от него не се финансира войната с покупката му - налогът за добив е НУЛА, митническите сборове за Русия са НУЛА (иначе са 30%). Защо е така е отделна история.

Не ми харесва твоят тон.

• Потребител
Публикувано
Преди 18 минути, scaner said:

Аз подсказах разрешението на тази дилема с  малко мислене, но за това се иска не-промита глава.

Мхм, ясно... Щото доколкото видях, абсолютно никаква разлика в мисленето на Върбанов. Т.е. поредните тъпотии, дето ги четем всекидневно из медиите. Както и да е, нямам и без това високи очаквания.

Преди 19 минути, Кибик said:

Важното е да се предизвика максимално болка и вреда на врага.

Максимално болка? Т.е. за теб не е важно на България да й е добре, а на Русия да й е зле? И каква е ползата тогава от членството ни в ЕС? И какво положително примерно можеш, да видиш във влизането в еврозоната, щото все пак това е последното политическо събитие, свързано с ЕС... Ама конкретно...

• Потребител
Публикувано
Преди 5 минути, Герой Зеленски said:

Хубаво е, че аз съм промитият, а не вие...

Я ни разкажи сега за корумпираните нацисти от Брюксел, които ни водят към сигурна гибел.
И как трябва да купуваме евтин газ от братска Русия вместо скъп газ от ФАЩ (Фашистките Американски Щати).

Просвети ни, защото тукашните промити мозъци не ги разбираме тези ватнишки опорки.

• Потребител
Публикувано
Преди 1 минута, scaner said:

Пак опряхме до мислената недостатъчност.

Добре, де. Като моята мисъл е "недостатъчна", още ли вярваш, че не грабят хора от украинските улици? Интересно, що пропусна питанката?

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 3 минути, scaner said:

Това е международен консорциум, в който влизат френската TotalEnergy плюс китайски компании.

Кво? 😆

Цитирай

От началото на това нахлуване през февруари 2022 г. Русия е спечелила над три пъти повече пари от износ на въглеводороди, отколкото Украйна е получила като помощ, отпусната от нейните съюзници. Данните, анализирани от BBC, показват, че западните съюзници на Украйна са платили на Русия повече за нейните въглеводороди, отколкото са дали на Украйна като помощ.
Приходите от продажбата на петрол и газ са ключови за поддържането на руската военна машина. Петролът и газът представляват почти една трета от държавните приходи на Русия и над 60% от нейния износ.

Редактирано от Герой З
  • Потребител
Публикувано
Just now, Герой З said:

още ли вярваш, че не грабят хора от украинските улици? 

Да, събират ги. И какво от това?

Украйна е 3-4 пъти по-малка от Русия по население. Не всички украинци искат да умират на фронта.
В Русия също имаше брожения когато Путин обяви мобилизация.

• Потребител
Публикувано
Преди 3 минути, gmladenov said:

И как трябва да купуваме евтин газ от братска Русия вместо скъп газ от ФАЩ (Фашистките Американски Щати).

Аз не казвам от къде конкретно трябва да купуваме. Казвам, че ЕС трябва да си гони интереса, а не го прави. Научи се, да четеш с разбиране... Щото очевидно не ти е силата.

• Потребител
Публикувано
Just now, gmladenov said:

Да, събират ги. И какво от това?

Не помня, да съм питал теб, ама карай. Въпроса е, че scaner-a до преди няколко месеца въртеше съвсем друга мантра. Явно все пак нещо се е прокраднало тук... Има напредък.

• Потребител
Публикувано
Just now, Герой З said:

ЕС трябва да си гони интереса

ЕС си гони интереса. Затова купува по-скъп газ от Америка вместо да пълни гушите на некви варвари, 
които искат да ни унищожат.

• Потребител
Публикувано
Преди 2 минути, gmladenov said:

ЕС си гони интереса. Затова купува по-скъп газ от Америка вместо да пълни гушите на некви варвари, 
които искат да ни унищожат.

Аха. Сега вече американският газ бил по-скъп. Щото доколкото си спомням и ти въртеше съвсем друга мантра до преди няколко месеца...

• Потребител
Публикувано
Преди 9 минути, Герой З said:

Мхм, ясно... Щото доколкото видях, абсолютно никаква разлика в мисленето на Върбанов. Т.е. поредните тъпотии, дето ги четем всекидневно из медиите. Както и да е, нямам и без това високи очаквания.

Максимално болка? Т.е. за теб не е важно на България да й е добре, а на Русия да й е зле? И каква е ползата тогава от членството ни в ЕС? И какво положително примерно можеш, да видиш във влизането в еврозоната, щото все пак това е последното политическо събитие, свързано с ЕС... Ама конкретно...

Конкретно казано ползата е голяма и всичко е положително.

🤣

• Потребител
Публикувано
Just now, Герой З said:

Щото доколкото си спомням и ти въртеше съвсем друга мантра до преди няколко месеца...

Или ме цитирай, или не плямпай глупости. Никога не съм казвал, че американският газ е по-евтин от руския.

• Потребител
Публикувано

Би Би Си: Тарифната сделка е голяма победа за Тръмп, но не и пълно поражение за Брюксел

След седмици на напрегнати преговори между висшите търговски представители, ЕС и САЩ най-накрая
постигнаха рамково споразумение. 
Администрацията на Тръмп празнува това като голяма победа и в много
отношения това е така.
Но това не е и пълно поражение за председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Утехата за ЕС е, че сега е изправен пред 15% американски тарифи, вместо 30%, с които бе заплашен.

Сделката се представя като важен момент в отношенията между Вашингтон и Брюксел. Но не беше лесно
да се стигне до тази точка. И двете страни играха твърдо, но нито една от тях не искаше преговорите да
продължат след крайния срок 1 август.

В продължение на години президентът на САЩ се бори срещу това, което той смята за нелоялни търговски
практики на Европа.
Първата част от това е дефицитът. Миналата година това означаваше, че САЩ са купили
стоки за 236 милиарда долара повече от ЕС, отколкото са продали на блока.
Тръмп възприема донякъде
опростената гледна точка, че това са американски пари, което ненужно напускат страната.
Реалността е,
че международната търговия е по-сложна.

Другото оплакване е, че строгите разпоредби на ЕС за всичко - от автомобили до пилета - затрудняват
американските компании да продават продуктите си в ЕС, отколкото обратното.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна необходимостта от справяне с дефицита.
При обявяването на споразумението тя каза: „Трябва да го ребалансираме. Имаме отлични търговски отношения.“

„Това е огромен обем търговия, която имаме заедно. Така че ще я направим по-устойчива.“

В началото на преговорите позицията на ЕС в преговорите се сблъска със сериозни предизвикателства. Рискът
от търговска война с най-голямата икономика в света не дойде в идеалния момент.

Икономическият растеж на Европа е бавен и едва миналата седмица Европейската централна банка предупреди,
че „средата остава изключително несигурна, особено поради търговските спорове“. Тази сделка премахва част
от тази несигурност.

Европа е също така силно зависима от САЩ за своята сигурност. В съзнанието на преговарящия екип в Брюксел
са били опасенията, че Тръмп би могъл да спре доставките на оръжие за Украйна, да изтегли американските
военни от региона или дори да напусне НАТО.

„Истината е, че ЕС беше в слаба позиция. Нямаше избор. Тръмп нямаше намерение да отстъпи и се съгласи на 15%,
така че, честно казано, това е лош ден за международната търговия. Но можеше да бъде и по-лошо“, каза бившият
търговски преговарящ на ЕС Джон Кларк пред Би Би Си.

https://www.bbc.com/news/articles/czxpdv5x54ko

• Потребител
Публикувано

От мрежата:

Тръмп със сигурност „огъна“ Европа. Ще бъде по-лесно за американските стоки да навлязат на пазара на ЕС,
където ще изместят европейските стоки, а Европа също ще бъде изместена от китайските пазари, а ще има 15%
мито за европейския внос, което би трябвало да донесе на САЩ около 90 милиарда долара годишно.

Но от друга страна, ЕС очевидно не беше готов да изостри отношенията със САЩ и да започне търговска война
с взаимни загуби.
И ако приемем този факт, тогава те успяха сериозно да минимизират щетите. Всъщност 15% е
по-добре от 30%, с това не може да се спори.
А всички останали заявления под формата на обещание за
инвестиции - никой не ги даде.
Е, Урсула го направи, така че Тръмп, ако си спомни за инвестиции, ще го изпратят
при Урсула, че щом е обещала, тогава нека инвестира.
Но той, бъдете сигурни, няма да си спомни.

• Потребител
Публикувано

И още нещо:

▪️ЕС се съгласи да купува енергия от САЩ за 750 милиарда долара, да инвестира 600 милиарда долара
в САЩ и да „купи много оръжия“.
ЕС ще може да прехвърля оръжия на Украйна, Тръмп заяви, че не го
интересува какво ще правят купувачите с тях по-късно.

• Потребител
Публикувано

Тия 15% се плащат от хамериканския потребител, не от Европа. Относно как се отразява на конкурентноспособността, всички имат горе долу същия процент, така че има намаление само спрямо продукцията произведена в САЩ. Предполагам тия 600 милиарда са да си направят производства в САЩ за американския пазар.

наистина е капитулация пред Тръмп до известна степен, но за това би трябвало да се благодари на Русия и лично на другаря Путин, че не остави никакъв избор пред Европа, освен да се подчини на задокеанския господар, понеже алтернативата е Руска доминация.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.