Отиди на
Форум "Наука"

Достигнаха дъното на Северния ледовит океан


Recommended Posts

  • Потребител

Учени достигнаха дъното на Северния ледовит океан

Потапянето и издигането трябва да отнемат общо осем часа, включващи изследване на морското дъно

Батискафите "Мир-1" и "Мир-2" благополучно достигнаха дъното на Северния ледовит океан на дълбочина съответно 4261 и 4302 м. Това съобщиха ръководителят на експедиция "Арктика-2007" Артур Чилингаров и командирът на "Мир-2" Евгений Черняев, цитирани от ИТАР-ТАСС. Приземяването бе меко, наоколо има грунд с жълтеникав оттенък, не се виждат обитатели на морските дълбини, каза Чилингаров. За да бъдат привлечени такива видове бе използвана специална клетка с примамка от развалена риба. Потапянето позволява още, освен образци от животинския свят от дъното на океана, учените да вземат и проби от почвата. Толкова подробни наблюдения върху океанското дъно се осъществяват за първи път. Освен това дъното бе поставена титанова капсула с руското знаме, висока 1 м и неподлежаща на корозия. Учените се надяват, че работата на експедицията ще спомогне за уточняването на границите на руския шелф в района, който се простира от Новосибирските острови до полюса. Единият апарат "Мир" се пилотира от професора по океанология Анатолий Сагалевич. В състава на екипажа е президентът на Асоциацията на полярниците, героят на СССР Артур Чилингаров. Екипажът на втория батискаф е международен. Освен пилота, руснака Евгений Черняев, в него са и австралийският изследовател Майк Макдауъл и шведът Фредерик Паулсен. Потапянето и издигането трябва да отнемат около осем часа. Един час от това време включва изследването на океанското дъно. Научно-изследователският кораб "Академик Фьодоров", съпроводен от ледоразбивача "Русия", достигна района на операцията снощи, информира РИА "Новости".

Експедицията представлява втората фаза от започналата преди няколко дни мисия по "покоряването" на океанското дъно. На 29 юли "Мир-1" и "Мир-2" извършиха потапяне под ледовете на Арктика. Медиите коментират, че основният мотив за осъществяването на мисията е не толкова научният интерес, колкото придобиването на собственост върху богатите енергийни източници под Северния полюс от страна на Русия. Не закъсня и реакцията от страна на други претенденти за "част от пая". Канада отхвърли претенциите на Русия спрямо част от богатия на природни ресурси Северен ледовит океан, като заяви, че такава политика съответства повече на ХV в., отколкото на съвременния свят.

Това не е ХV век. Вие не можете да се повозите из цял свят, просто да поставите свои знамена и да кажете: "Ние взимаме тази територия", заяви канадският външен министър Питър Маккей. Заплаха за суверенитета на Канада в Арктика няма. Ние изобщо не сме обезпокоени от тази мисия - по същество това е само шоу, организирано от Русия, подчерта Маккей.

http://netinfo.bg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Медиите коментират, че основният мотив за осъществяването на мисията е не толкова научният интерес, колкото придобиването на собственост върху богатите енергийни източници под Северния полюс от страна на Русия.
Голямо откритие направили тези медии, няма що - на абсолютно всички карти на СССР и Русия, границите им са обозначени до северния полюс - това секторно деление на полюса уж не се приема от другите арктически държави, но на практика и те водят същата политика.

Същото "секторно деление" го има и в Антарктида - виждал съм такива карти. Уж никой няма там териториални претенции, ама всеки си има едно наум.

По съветско време СССР беше единствената черноморска държава, която си беше прокарала границата през морето на същия "секторен" принцип. Предполагам, така е и с днешна Русия, но, интересно, дали по същия начин гледат на морските си пространства Украйна и Грузия?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хладни реакции след "шоуто" на Русия в Арктика

Останалите претенденти за собственост върху богатите на природни богатства територии осмиват руската операция

Мисията в Арктика, която се състоя в спускането на два батискафа с учени на борда под Северния полюс, завърши успешно.

След края на първата по рода си експедиция, обаче, дойде време за коментарите и разясненията по всичко, което се случи на дъното.

Руският външен министър Сергей Лавров за пореден път защити претенциите на Москва към северните територии, информира БТА.

Целта на руската експедиция в района, подчерта той, бе да събере научни доказателства, че подводната планинска верига на Северния полюс е продължение на руския континентален шелф, съобщиха ДПА и Франс прес.

За да затвърдят символично териториалните претенции, руските полярни изследователи вчера забиха руски трикольор, изработен от титан, на дъното на Северния ледовит океан.

Лавров изрази учудването си от ироничните критики на Канада, чийто външен министър Питър Маккей заяви, че да се забие знаме на дъното на океана е действие, характерно повече за ХV век, и че то не дава на Русия правото върху природните богатства там.

Прочетох за изявлението на канадския си колега. То наистина ме изуми, посочи Лавров, цитиран от Франс прес.

Дания, която също има претенции към дългата 1800 км подводна планинска верига Ломоносов, разкритикува руската експедиция като "безсмислено шоу за медиите".

Другите арктически държави САЩ и Норвегия също потвърдиха претенциите си към региона.

САЩ подчертаха, че Русия няма никакви права върху района след експедицията.

Не знам дали са забили знаме от метал, от пластмаса или са покрили дъното на океана с плат. Това не означава нищо, заяви говорителят на Държавния департамент Том Кейси.

Анализатори коментират, че зад фасадата на тази научна експедиция се крие съперничеството между Русия и останалите арктически страни за контрол над този богат на суровини район.

Смята се, че в Арктика има залежи от 10 млрд. тона петрол и газ на стойност над 1 трилион долара, пише вестник "Известия". Предполага се също, че има много злато и диаманти.

Link to comment
Share on other sites

Канада се включи в борбата за Арктика

Поставянето на руското знаме на дъното на Северния Ледовит океан даде повод да се заговори за началото на студена война за Арктика, ключови играчи в която са Русия, Канада, САЩ, Норвегия и Дания.

"Файненшъл таймс" пише, че Русия, която беше лидер в тази надпревара, сега се изправя през силен съперник - Канада.

Премиерът на Канада Стивън Харпър замина на тридневно посещение в региона, за да потвърди за пореден път претенциите на Канада по отношение на Арктика.

Говорителят на премиера Димитри Судас заяви: "Руснаците изпратиха цяла експедиция, за да поставят малко знаменце в региона. Ние изпращаме нашия премиер, за да потвърдим за пореден път върховенството на Канада".

http://world.actualno.com/news_116682.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Датски учени не са доказали, че Северния полюс принадлежи на Дания твърди ИТАР-ТАСС.

Научната експедиция на Дания не е успяла да събере достатъчно данни, които да докажат, че Северния полюс принадлежи на тази страна, твърди ИТАР-ТАСС, като се позовава на местните средства за информация.

Пред представители на датския печат ръководителят на експедицията Кристиан Маркусен е казал, че усложнената климатична обстановка е попречила на екипа.Маркусен обаче смята мисията, завършила на 17 септември, за успешна, тъй като досега, както твърди, не е имало случай арктически експедиции да приключват точно по разработен предварително план. Датското правителство изпрати свои учени на Северния полюс в опит да докаже, че хребетът Ломоносов е пряко продължение на шелфа на Гренландия - автономна територия на Дания. С тази цел в продължение на пет седмици специалистите събираха данни от областта на геодезията, геофизиката и геологията. В работата си използваха мощен сонар, монтиран на борда на шведския ледоразбивач "Один". Изпращайки експедиция на Северния полюс, Дания стана третата държава след Русия и Канада, обявила напоследък претенциите си към района. Както и други страни, ратифицирали конвенцията по морско право на ООН, Дания има пълно право да извършва изследвания в Арктика, която формално все още не принадлежи на нито една държава. Борбата за този район с огромни залежи на нефт и газ се разгоря с нови сили, след като през август тази година на дъното на Северния ледовит океан бе издигнато знамето на Русия. За да се спре по-нататъшната конфронтация, Дания предложи този месец на Русия, САЩ, Канада и Норвегия да организира на 27-29 май следващата година международна конференция по проблемите на Арктика в гренландския град Илулисат. Целта на срещата ще бъде петте държави да се споразумеят за цивилизовани мерки, които да позволят да бъдат избегнати конфликтните ситуации до приемането на окончателното решение за Арктика от ООН.

БТА

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...