Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Нобелова награда по физика за 2025 г.

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

Колега, вие български знаете ли? По правило в бългагрски форум би трябвало да се пише на български.

Офнюз.БГ публикува на български "Нобеловата статия за наградата за физика 2025":
https://nauka.offnews.bg/fizika/nobelovata-statia-za-nagradata-za-fizika-2025-kvantovi-svojstva-v-cho-202401.html

• Потребител
Публикувано
Преди 2 часа, gmladenov said:

Колега, вие български знаете ли? По правило в бългагрски форум би трябвало да се пише на български.

Също така постове с ИИ текст не са особено полезни. Всеки може сам да пита ИИ.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 5 часа, gmladenov said:

Офнюз.БГ публикува на български "Нобеловата статия за наградата за физика 2025":
https://nauka.offnews.bg/fizika/nobelovata-statia-za-nagradata-za-fizika-2025-kvantovi-svojstva-v-cho-202401.html

Сигурно се отнася за мен? Доста тенденциозно! И следва директно изтриване. Заради справедливостта би трябвало изтриването да се приложи и за горния пост, който е на руски.

Точно в този случай "патриотизъм по усмотрение" няма смисъл - постът беше чисто теоретичен (никаква политическа окраска), със голяма познавателна стойност за същността на темата и поради опасения за лоша интерпретация на терминологията, го пуснах на оригинален език (който е основен за европейското пространство  :))

Бъдете здрави!  Тук вече цари отчайващо мракобесие...

ПС Аз бих се радвал, ако някой пусне ИИ текст с отговори на добре зададени въпроси. Това ще ми спести време.  Значи мрънкането на оня руснак, в отговор на една дилетантка е по-добро от логическото кратко и ясно поднасяне на фактите от ИИ? (статията на ОффНюз, която е отлична, е пусната на 7.10.25 13:18, не ми беше известна)

Изтривайки поста, загубихте много съществени отговори за критицизма към експеримента. Тях ги няма в статията на ОфНюз. Мнението на научната общност все още не е еднозначно... 

Редактирано от Exhemus
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 49 минути, Exhemus said:

Точно в този случай "патриотизъм по усмотрение" няма смисъл - постът беше чисто теоретичен (никаква политическа окраска), със голяма познавателна стойност за същността на темата и поради опасения за лоша интерпретация на терминологията, го пуснах на оригинален език (който е основен за европейското пространство  :))

Не разбирам за какво се обиждаш.

Текстове, създадени с генератори на текст (LLM са такива генератори в крайна сметка) са със съмнителна познавателна стойност (а и поради присъщите халюцинации на моделите). Затова е неправилно да се ползват като източници на знание за обучение, както и за заместители на търсене в интернет. Такива модели лесно се настройват към теб и почват да ти представят желаното за действително. И това което ти дават е някаква усреднена информация, без конкретен източник, резултат от алгоритъм. Силата на невронните мрежи каквито тези модели са, е в друго - в обработката на информацията. 

Затова и е коректно полученият резултат да не го плясваш тук като краен продукт, а да го осмислиш, провериш, и да го дадеш със свои думи на български. Така би имало най-голяма полза за всички, и най-вече за теб.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 2 часа, scaner said:

Текстове, създадени с генератори на текст (LLM са такива генератори в крайна сметка) са със съмнителна познавателна стойност (а и поради присъщите халюцинации на моделите). Затова е неправилно да се ползват като източници на знание за обучение, както и за заместители на търсене в интернет. Такива модели лесно се настройват към теб и почват да ти представят желаното за действително. И това което ти дават е някаква усреднена информация, без конкретен източник,

Те, това е декларация без доказателство, за разлика от ИИ (учи се от него), и източници дава отдолу или в текста. На конкретен въпрос - конкретен отговор : "-Представлява ли опитната постановка намотка с ток? - Да ..<кратък пояснителен текст> " - нима лъже? Винаги осмислям, какво ми дава ИИ и имам едно на ум. Имам навик да го хващам, когато се издъни, бъди спокоен.

ИИ гледа да построи отговора така :   "Това е <така>, защото <онъка>" - това си е логическо съждение и когато такива съждения се навържат във верига се получава Доказателство по законите на формалната логика. Такава постройка често липсва при изказванията на "естествени интелекти"  :)

Преди 2 часа, scaner said:

Силата на невронните мрежи каквито тези модели са, е в друго - в обработката на информацията. 

С предишното си изказване обезсмисли това - предупреди ни и ни предпази да не се възползваме от тази "обработка"   :)

Сега, с какво е по-добро да пляснеш тук една ютюбърка, да и слушаме 15 мин тъпичка увертюра и поканения младок да импровизира т.е. и той да ни губи времето?  Ако бях получил удовлетворителни отговори на възникващите по темата въпроси, нямаше да прибягвам до ИИ. Сметнах, че ще е полезно за тукашното братство...

Жалко. Въпросите от раздел Критицизим бяха много интересни. Щеше да се получи хубава дискусия...

Редактирано от Exhemus
  • Глобален Модератор
Публикувано
Преди 8 минути, Exhemus said:

С предишното си изказване обезсмисли това - предупреди ни и ни предпази да не се възползваме от тази "обработка"

Сега, с какво е по-добро да пляснеш тук една ютюбърка, да и слушаме 15 мин тъпичка увертюра и поканения младок да импровизира т.е. и той да ни губи времето?

Очевидно не си наясно какво е обработка на информация. При всички случаи - не създаване на текст, предполагайки най-вероятната следваща дума - както прави сегашният ИИ. Едва когато разбереш, сам ще прецениш кое как е.  Мъкаааа...

Карай,

• Потребител
Публикувано
Преди 7 минути, scaner said:

Очевидно не си наясно какво е обработка на информация. При всички случаи - не създаване на текст, предполагайки най-вероятната следваща дума - както прави сегашният ИИ. Едва когато разбереш, сам ще прецениш кое как е.  Мъкаааа...

Карай,

Добре,карам!

Понеже влезе в червата на ИИ (което е хитруване за отклонение от въпроса по същество) - мога да ти кажа, че ги познавам доста добре -  най-вероятната дума на база предишен текст (и даже  следващ текст -китайския ИИ когато се обучава)  но това е само един от обширния набор алгоритми на ИИ. 

Как да е, -и ти си възклицавал как се възползваш от ИИ. Хайде сега  :)

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 12 минути, Exhemus said:

Понеже влезе в червата на ИИ (което е хитруване за отклонение от въпроса по същество) - мога да ти кажа, че ги познавам доста добре -  най-вероятната дума на база предишен текст (и даже  следващ текст -китайския ИИ когато се обучава)  но това е само един от обширния набор алгоритми на ИИ. 

Така де. Останалите алгоритми вградени в ИИ са филтри, целта е да направят отговорът благозвучащ и политкоректен. Но не и верен. Например много често линковете, с които ИИ си подкрепя текста, са фалшиви (дори Perplexity, която ужким работи върху данни от търсачка, фантазира в тази област). 

Това, което посочих е не, че не си наясно как работи ИИ, а какво значи "обработка на информация" :) 

Преди 16 минути, Exhemus said:

Как да е, -и ти си възклицавал как се възползваш от ИИ. Хайде сега  :)

Аз не се възползвам да генерирам някакъв текст и да го плясвам някъде без да рефлексирам върху него. По съвсем друг начин го ползвам. Затова и възклицавам на резултатите.

Отклонихме се от темата.

• Потребител
Публикувано
Преди 7 часа, Exhemus said:

Сега, с какво е по-добро да пляснеш тук една ютюбърка, да и слушаме 15 мин тъпичка увертюра и поканения младок да импровизира т.е. и той да ни губи времето?  Ако бях получил удовлетворителни отговори на възникващите по темата въпроси, нямаше да прибягвам до ИИ. Сметнах, че ще е полезно за тукашното братство...

Жалко. Въпросите от раздел Критицизим бяха много интересни. Щеше да се получи хубава дискусия...

По принцип си прав - ИИ може да генерира много по-качествен контент от Ирина Якутенко. Проблемът е, че може да генерира и изключителни глупости. Тоест, когато видиш постнато клипче с Якутенко, горе-долу знаеш какво можеш да очакваш. Ако в този момент имаш нужда да го гледаш - гледаш го. Ако нямаш нужда, подминаваш го. А с ИИ не знаеш какво да очакваш или иначе казано - вероятността нещо от написаното да ти свърши работа не е голяма. Съответно като видиш такава стена от текст, просто я подминаваш. Поне за мен пльосването на такива ИИ-коментари прави темите много грозни и нефункционални, без да добавя нищо. Това се отнася за 99% от останалите огромни текстове. И да има нещо ценно, то остава тайна за всички. Субективно мнение.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 14 часа, Кухулин said:

Съответно като видиш такава стена от текст, просто я подминаваш. Поне за мен пльосването на такива ИИ-коментари прави темите много грозни и нефункционални, без да добавя нищо. Това се отнася за 99% от останалите огромни текстове. И да има нещо ценно, то остава тайна за всички. Субективно мнение.

Е щом е субективно и три изречения са стена, добре. Значи ти се вижда грозно и голямо - въпроси с две думи и отговори с едно изречение във рич текст, позволяващ диагонално преглеждане и избиране на интересуващите те въпроси? Ще отречеш ли, че ИИ структурира отговорите си по най-добрия начин?  

Точно пък това, дето го пляснах, изяснява с няколко кратки изречения същността - за какво е получена наградата. И най-важното - Критицизмът, дето го няма в журналистическите статии ИИ го "плясва" като го извлича от най-престижни източници, спестявайки ни маса ровене, а и достъпност до закрити и платени източници. И пак в няколко изречения. 

Тази яснота и лаконичност е точно обратното на това, което твърдите със Сканер. Що се отнася до неадекватните отговори на ИИ - нали преди да ги пляснем, ние ги преглеждаме и редактираме - тази забележка също не издържа критика.

-Това, че "всеки може да попита ИИ" и няма смисъл да копираме тук отговорите му? - Да, въпреки, че ИИ отговаря за част от секундата, проблемът и досадата е да се формулират добре въпросите. Щом някой го е направил това вместо мен, да заповяда, да плясва.  :) В края на краищата това е по темата и каква е разликата дали текста съм го написал аз (объркано) или с помощта на ИИ (прегледно)?

Научно-технически подготвените хора се интересуват точно от това и аз се опитвам да давам инфо за такива, съгласно заглавието на форума. Ако не съм прав, т.е. трябва да уйдисам на широките народни маси, да взема да си обирам крушите?

ПС  Нобеловата награда не е печат за 100% истинност и в науката критицизмът винаги ще го има. Критиките за този експеримент бяха много интересни и повдигащи съществени въпроси, ама няма да си направя втори път труда да ги докарам тук при такова отношение!

Редактирано от Exhemus

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.