Отиди на
Форум "Наука"

Съживиха бактерии на 8 милиона години


Guest gogo_berk

Recommended Posts

Съживиха бактерии на 8 милиона години

След като разтопили образци от антарктически лед на възраст от 100 000 до 8 милиона години, учени от университета Ратгерс в САЩ изследвали откритите там микроорганизми.

Слаби признаци на живот са давали дори бактериите от най-древните образци, съобщава National Geographic News, като се позовава на Proceedings of the National Academy of Sciences.

Бактериите от леда на 100 000 години, поставени в топла хранителна среда, оживели и показали способност да нарастват.

Признаци на живот в бактериите, прекарали в леда около 8 милиона години, били значително по-слаби. Микроорганизмите били освободени от лед, взет в антарктическата долина Бикон, за който се предполага, че е най-древният лед на Земята.

ДНК на бактериите на 8 милиона години се състои от само 210 нуклеотиди (за сравнение средно ДНК на обикновената бактерия има около 3 милиона нуклеотида).

Разрушаването на ДНК се обяснява с продължителното въздействие на космическата радиация, която на полюсите е значително по-силна от останалите места по Земята. Сред размразените не са открити нови видове бактерии. "Всичко това Земята вече е виждала", казва ръководителят на изследванията Кей Байдъл.

Неговият колега Пол Фалковски предполага, че по-голямата част от бактериите са попаднали в Антарктида от африканските пустини. Донесените от вятъра бактерии са се задържали на повърхността на ледника и впоследствие са замръзвали в леда.

Не е изключено някои от тях да са се оказали вътре в мъничко водно мехурче и благодарение на това са могли да поддържат метаболизма си.

Резултатите от изследването са важни за разбирането на историята на живота на Земята, на други планети (например в леда на Марс) и евентуално в открития космос.

http://world.actualno.com/news_116355.html

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това е изключително интересно. Свръх древен живот, се съживява. Този процес е наблюдаван и при по-висши организми, за жаби се сещам в момента, за много дълъг период замръзват, но ватрешностите им застават така да се каже в стартова позиция и в един момент (след много време) температурата ги съживява и те се задвижват. Това е като много дълго изпадане в летаргия, но по какъв начин енергията на организма се акумулира отново е интересното.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Как можем да определим мястото на бактерията в степента на въздействие на екологичните фактори ми е интересно. Казват, че е била съживена, значи е била мъртва или пък се е намерала някъде между мунимума и началото на екологичния пасимум спрямо степента на възд. на ек. фактори. Все пак това са бактерии, които не са особено сложни и са крайно приспособими. Много e интересно да се разглежда въпроса са зараждането на живота. Според мен и тези малки бактерии могат да ни разкрият много за самия живот и развитието му.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...