Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Нови различия между Правописния и Тълковния речник

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 14 минути, insighting said:

Вашата тема на мен с нищо не ми допринася, докато аз Ви бях полезна.

Не. Вие изобщо не бяхте полезна за темата. Напротив, съсипахте я още от самото начало с удивителната си несхватливост.

• Потребител
Публикувано
On 23.01.2026 г. at 12:22, Стефан Атанасов said:

Според Речника на българския език  „посърнал“ се явява „причастие от посърна. Среща се и като прилагателно“. Ако една и съща дума може да се тълкува и като причастие, и като прилагателно едновременно, би следвало това да се заяви много по-ясно и недвусмислено, защото могат да се дадат и други примери. 

В онлайн варианта на речника си е съвсем ясно и недвусмислено:

ПОСЪ̀РНАЛ, -а, -о, мн. -и. Прич. мин. св. деят. от посърна като прил.

А и в крайна сметка редица прилагателни са си морфологично причастия, включително множество вкаменени форми от вече непродуктивни модели. Не виждам какъв точно е проблемът. Ако е това, че имало различия между различни речници, то питането следва да се отправи към Института за български език.

• Потребител
Публикувано
On 2.02.2026 г. at 14:26, insighting said:

В реалния живот, ако отивате да спасите някого, който ще скача от покрива, със сигурност няма да му кажете : Вие изглеждате полудял.

Понеже сте оставили темата "отворена за дискусия", аз малко смекчих примерите, като ги сведох до едно лице (мене си), тъй като не е възможно да се говори от името на всички: Изглеждате ми (на мен, не на всички) посърнал...

Такава фраза предразполага към споделяне, но пак е важно в кой точно момент може да бъде използвана.

Тъй като тук говорим за езикова компетентност, визирайки граматиката, именно учтивостта е първият знак за човечност.

По принцип глаголите в учтива форма винаги са в множествено число, а в единствено са имената в състава на сказуемото. 

Това се учи още в средното училище. И за да си спестите разбор на глаголни форми и сказуеми, знайте, че местоименията във 2-ро лице, глаголите и причастните форми на '-л' са в мн.ч. Останалите причастия и имената са в ед. ч.

Това написах аз. Кой как го разбира е съвсем отделен въпрос. 

On 23.01.2026 г. at 12:22, Стефан Атанасов said:

Кой от двата модела е за предпочитане, аз не се наемам да отговоря, но оставям дискусията отворена и за други мнения.

Ако смятате мнението ми за излишно, помолете администраторът да го модерира.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.