Отиди на
Форум "Наука"

2008 година - какво ни очаква?


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

2008 година – какво ни очаква?

Да започна с „крайното твърдение”. Така или иначе хората казват, че обичам крайностите. С няколко думи – 2008 година ще бъде преломна и изключително важна за бъдещето на космическите полети. Окуражавам ви да прочетете статията, за да се убедите, че това наистина е така. Бих казал че бъдещето на пилотираната програма, бъдещето на безпилотната програма, бъдещето най-вече на марсианската програма зависи от това какво ще се случи догодина.

Пилотираната програма – напрежение до края

Без съмнение 2008 година ще бъде изключително напрегната за пилотираната програма. През 2007 година НАСА отложи полета на Атлантис/Колумбус за януари 2008. Това допълнително утежнява графика на пилотираните стартове – агенцията трябва да осъществи цели шест мисии до Международната космичеста станция. Както видяхме тази година, НАСА едва успя да изстреля три совалки. За да изстреля НАСА шест совалки трябва да няма никакви сериозни повреди и никакви продължителни отлагания, които иначе се случват непрекъснато.

За 2008 година е планирана последната обслужваща мисия на Хъбъл. Това е последната мисия на совалка, която ще се осъществи далеч от МКС и това е което тревожи НАСА – в случай на авария астронавтите няма да има къде да отидат. Затова при тази мисия НАСА трябва да изкара на стартовата площадка не една, а две в технически изправно състояние совалки.

Но 2008 година е критична не само за Международната космическа станция и за Хъбъл. Тя е критична и за бъдещето на пилотираната програма на НАСА и евентуалното завръщане на астронавтите на Луната. Защото разработката на новата пилотирана ракета Арес 1 ще продължи. До края на 2008 година всичко трябва да е в изправност и да е готово за първия тестов полет на Арес 1, който ще се осъществи през 2009 г.

Още: http://www.cosmos.1.bg/index.php?option=c...1&Itemid=27

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хубава статия, но сигурно не си чел новините от днес. Кометата Боетин не може да бъде намерена поворно. Вероятно когато е била близо до слънцето, се е разпаднала на много малки фрагменти, които не могат да бъдат засечени. На Дийп Импакт (вече преименувана Епокси) е назначена нова цел: кометата Хартли 2.

Източник: http://solarsystem.nasa.gov/news/display.cfm?News_ID=24775

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Изстрелвания на научни и пилотирани космически мисии през 2008 година:

FY2008.pdf

Операции в дълбокия космос през 2008 година:

FY2008ops.pdf

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...