Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

Blue-ray%20vs%20HD-DVD.png

Какво мислите за тях? Кой според вас ще победи във войната за надмощие? Кой е по-добър?

Темата за Blu-ray и HD DVD никога не е била по-актуална, затова сега е момента да изразите своето мнение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Blu-ray vs HD DVD

The-chronicles-of-a-futile-battle-Blu-Ray-vs-HD-DVD-3.jpg

hd-dvd-45.jpg

Томас Едисон освен велик изобретател е и в дъното на една от най-известните форматни войни в историята. В края на ХІХ век той бил в бизнеса с производство и разпространение на електричество, а поддържаната от него система с прав ток (DC - direct current) била заплашена от тази с променлив (AC - alternating current). Докато се опитва да докаже предимствата на своята технология, той патентова електрическия стол, който използва за демонстрация колко опасен е променливият ток за човека. Въпреки всички усилия Едисон губи войната и днес eлектричеството се пренася чрез AC системата.

Войните на стандартите - битки за пазарна доминация между две несъвместими технологии - са добре познати в информационната ера. Сред най-епичните от последните години са: сблъсъкът на браузърите Internet Explorer и Netscape, аудио- и видеобитката между Microsoft и RealNetworks, войната на спред шийтовете между WordPerfect и Lotus 1-2-3, на DVD срещу DivX, VHS срещу BetaMax... Практически всяка хай-тек компания играе роля в многобройните подобни войни или като основен герой, или по-вероятно като част от коалиция, подкрепяща едната страна. И със сигурност като клиент, който опитва да избере печелившия отбор при преминаването към нова технология.

В момента подобна война се води между стандартите за пренос на висококачествено дигитално видео от следващо поколение. В схватката са вкопчени HD DVD формата на Toshiba и Blu-ray на Sony. Наградата за победителя ще бъде тотален контрол върху разпространението на видеосъдържанието през следващите няколко години. И макар продажбите от миналата година плюс решението на компанията Warner Bros. да смени лагера и да подкрепи формата на Sony вече насочват погледите към евентуалния победител Blu-ray, анализаторите твърдят, че развръзката предстои. Все още има фактори, които правят неокончателни прогнозите за реален край на форматната война. Такива фактори са ниските цени на HD DVD плеърите, положителните отзиви на техните притежатели по отношение на функционалността, както и силната подкрепа на софтуерния гигант Microsoft. И все пак скорошен край на войната и съответно на двойния HD форматен стандарт (High Definition - формат на видео с висока разделителна способност) би бил от полза не само за технологичната и филмова индустрии, но и за крайния потребител.

Състезанието между двата HD формата тече от близо две години. Доскоро силите бяха почти изравнени. Поне докато през януари Warner Bros. - компанията с най-сериозно присъствие на филмовия пазар, която доскоро се опитваше да балансира между двата HD формата, обяви, че насочва политиката си към ексклузивна подкрепа на Blu-ray. В резултат на това основният поддръжник на HD DVD - Toshiba отмени своето участие на най-голямото изложение за потребителска техника (Consumer Electronic Show), за да преосмисли позициите си след тежкия удар.

Реакциите на пресата и редица авторитетни анализатори не закъсняха - всички в един глас започнаха да обявяват края на форматната война, коронясвайки новия победил - Sony и неговия Blu-ray формат. Анди Парсън от Blu-ray Disc Association - асоциацията, подкрепяща Blu-ray формата, обаче заявява, че още е рано за крайни изказвания и "все още имаме малко работа за вършене, преди да обявим форматната война за приключила". Но той не пропусна да отбележи, че "вече е далеч по-ясно за потребителите кой формат ще победи".

Blockbuster - най-голямата американска верига видеотеки, нанесе другия сериозен удар върху HD DVD. През юни тя реши да даде рамо на Blu-ray като разпространява филмова продукция предимно на този носител. "Потребителите ни изпращат съобщение. Не мога да игнорирам това, което виждам", коментира засиленото търсене на Blu-ray носителя главният заместник-ръководител по продажбите към Blockbuster. В резултат на това филми в HD DVD формат останаха само в 250 от обектите на компанията, а продукция базирана на Blu-ray - в цели 1450, разпръснати из цялата територия на САЩ.

Пряк резултат от решението на Warner Bros. е емпиричният материал, който сочи, че продажбите на Blu-ray хардуер са се повишили драстично още през втората седмица на януари (първата след съдбоносния ход на филмовото студио). Според анализаторската компания NPD Group в седмицата, която завърши на 12 януари, Blu-ray държи над 90% от пазара на HD плеъри в САЩ. Цифра, която се доближава до перманентното състояние на японския пазар, където дигиталният формат от ново поколение на Sony също е доминиращ.

Въпреки красноречивите цифри Джоди Сали, заместник-ръководител на отдел "Аудио/видео маркетинг" в Toshiba, обясни голямата разлика в продажбите с поредица от фактори - края на коледното намаление, подаряваните Blu-ray устройства при покупка на определени HD телевизори и други. Тя смята също така, че резултатите от една седмица не биха могли да отразят трайни промени на пазара. Въпреки това обаче още на 13 януари Toshiba намали цената на плеъра HD-A3 от $299 до $149.99. Така разликата в цената на хардуера става все по-драматична, защото Blu-ray устройствата струват около $300.

Частичен обрат в пазарния дял след драстичното намаление имаше. Докато в края на втората седмица на януари Blu-ray държеше около 93% процента от пазара на HD плеъри в САЩ, то в края на третата седмица пазарният дял на HD DVD плеърите нарасна от 7% на 34%.

Toshiba предприе и следващ ход (определен от анализатори и противници като "отчаян") - усиленото рекламно присъствие по време на Super Bowl - финалният сблъсък в първенството по американски футбол. Компанията ще инвестира 2.7 млн. долара в рекламни спотове, които ще промотират ценовите предимства на HD DVD хардуерa. Това усилие обаче едва ли отново ще изравни позициите. Една от причините е огромното количество негативни статии по адрес на HD DVD, които се появиха в интернет.

И двата формата са еволюционни по отношение на предшестващия ги DVD формат, защото новите устройства позволяват четенето на старите носители. Затова предимството наистина е по-скоро на страната на Blu-ray които вече са завладели по-широка база от клиенти. Така нареченото ценообразуване на оцеляването от страна на Toshiba (рязкото смъкване на цените) изглежда отчаян ход и едва ли има голям потенциал да обърне везните. И макар техническите характеристики и цената на устройствата да са важни, още по-важно е количеството и качеството на видеопродукцията за всеки един от враждуващите стандарти. Подкрепата на филмовите студия може да осигури повече нови заглавия, които да активират търсенето на дискове и четящи устройства и съответно още заглавия и така да засилят положителната обратна връзка, която да направи все по-атрактивно за останалите крайни клиенти определено техническо решение.

След хода на Warner Bros атмосферата в тази насока рязко се промени в полза на Blu-ray. Към момента силите са разделени по следния начин - продукция на HD DVD издават Paramount, Universal и някои по-малки студиа, а общия пазарен дял на тези компании е 33.3%. Останалите 66.7% се разделят между Warner Bros/New Line, Disney/Buena Vista, Sony/Columbia, 20th Century Fox, Lionsgate и MGM/UA, които всички поддържат Blu-ray стандарта. Тази значителна преднина е и най-силният аргумент в анализите на компании като Gartner, които предричат падението на HD DVD. Въпреки нерадостните прогнози партньорите на Toshiba в лицето на Microsoft, Paramount и Universal все още твърдо застават зад HD DVD стандарта. Евентуално мигриране на един от тях в противниковия лагер несъмнено би бил финалния удар срещу формата.

Но може би най-силният двигател за разширяване дела на Blu-ray възпроизвеждащите устройства е игровата конзола на Sony - Playstation 3. Според маркетинговата компания NPD Group до първи януари тази година само в САЩ са продадени над 2.65 млн. бройки от нея, над 155 хил. са пласирани в Австралия. Прогнозите на Sony са за продажбата на 11 млн. броя до края на фискалната година (месец март).

От друга страна технологичният гигант Microsoft, противник на Sony на пазара на игрови конзоли, разпространява в Xbox 360 HD DVD формата благодарение на допълнителна приставка, която позволява и гледането на филми в този формат. Ако компанията инкорпорира HD DVD плеър в следваща версия на конзолата, това ще доведе до по-широко проникване сред потребителите. Но Microsoft отрича че ще го направи, защото иска да остави потребителите сами да решат кой стандарт предпочитат.

Развиващата се гейм индустрия тепърва ще се превръща в още по-силен фактор при налагането на един от двата формата, които позволяват съхранението на по-голям обем информация. Основна причина за това е, че новите игри изискват все повече пространство. Ако преди пет години едно заглавие се събираше безпроблемно на един CD диск, днес в някой случаи са необходими няколко DVD-та, а тенденцията е за продължаващо нарастване. И понеже Bly-ray предлага по-добри характеристики по отношение на обем, това може да се окаже решаващия елемент, който ще изпрати HD DVD на в историята. Освен ако Microsoft наистина не се заинати и не се опита да наложи HD DVD като доминиращ в сферата на компютърната техника.

capital.bg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...