Отиди на
Форум "Наука"

135 години от обесването на Васил Левски


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

135 години от обесването на Васил Левски

На 19 февруари (6 февруари стар стил) 1873 г. е изпълнена смъртната присъда, тогава в покрайните на София. Днес, мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на столицата, където е издигнат негов паметник.

Васил Левски (Васил Иванов Кунчев) е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Той има двама братя - Христо и Петър - и две сестри - Ана и Марийка. Васил Левски е известен още с прозвищата си "Дякон", "Апостол" - счита се за идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).

Левски учи във взаимно училище в Карлово. От 1855 г. е послушник при вуйчо си архимандрит Хаджи Василий, таксидиот (събирач на такси и данъци) на Хилендарския манастир в Карлово и Стара Загора, учи две години в класно училище в Стара Загора и изкарва едногодишен курс за подготовка на свещеници. На 24 ноември 1858 г. приема монашеството под името Игнатий, а през 1859 г. става дякон. По-късно (1861 г.) обаче под влияние на Георги Раковски, Левски захвърля расото и се посвещава на революционното дело.

През 1862 г. заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Георхи С. Раковски в Белград. Там заради ловкост и храброст получава прозвището Левски (според легендата е направил лъвски скок по време на военни упражнения). След забраната на легията от сръбското правителство се присъединява към четата на дядо Ильо войвода. През 1863 г. заминава за Румъния и след кратък престой се завръща в България. Отказва се от монашеския сан през 1864 г и до 1866 г. е учител в с. Войнягово, Карловско, а след това (до 1867) - в Еникьой, Северна Добруджа. Като учител, Левски развива революционна пропаганда сред народа и организира патриотични дружини за бъдещото въстание. През ноември 1866 г. се среща с Раковски.

През 1867 г. става знаменосец в четата на Панайот Хитов. В Белград участва във Втората българска легия на Раковски (1867 - 1868). След нейната забрана от сръбското правителство прави опит да премине в България с чета, за да подготви народа за въстание, но е арестуван в Зайчар от сръбските власти и хвърлен в затвора. Освободен, Левски се прехвърля в Румъния. След това отново се връща в Зайчар и пак заминава за Румъния. В края на 1869 г. Левски участва в създаването на БРЦК в Букурещ и заедно с Любен Каравелов застава начело на революционно-демократичното му крило. Напуска Румъния и продължава изграждането на мрежата от революционни комитети в България. В края на 1870 г. определя Ловеч за център на ВРО - "Привременно правителство в България".

На 22 септември 1872 г. Димитър Общи организира обир на турската поща в Арабаконак, Левски е против тази акция, Д. Общи не се подчинява и действа на своя глава. Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни. Той решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. На 26 декември 1872 г. е заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). Съдът го осъжда на смърт чрез обесване.

Кой предаде В. Левски?

1. Грешката на Любен Каравелов. Л. Каравелов не успява да укрие архива на БРЦК в Румъния. Румънските власти го залавят и го предават на турците (за архива иде реч). Турците вече знаят всичко. Имена на дейци, тайните явки, пароли, важни дати... какво ли още - не...

2. Предателството на Димитър Общи. Д. Общи не спазва единоначалието в организацията (ВРО), иска да стане ръководител някакъв, да измести Левски, има някакви болни амбиции - за вождизъм, за лидерство... При атаката на пощата, е заловен жив, а при разпита, разказва почти всичко или всичко, което му е известно.

3. Левски, заедно със съдържателя на ханчето, са спрени от едно заптие. На въпроса какъв е този с него, ханджията отговаря, че човекът до него е от съседно село, дошъл му на гости, а вечерта ще напуска селището (или някаква подобна полудостоверна историйка е съчинил). Полицаят е успокоен.

Добре, но на свечеряване Левски не е завършил делата си или вече става късно и решават да остане там. За съжъление, попадат на същото заптие. Този път, версията е, че Левски (или както там са го назовали) е от същото населено място.

Малко по-късно, заптието се сеща за ПРЕДИШНАТА версия на двамата.

И така, "възелът започва да се разплита".

4. Поп Кръстьо - той не го е предал. Когато вижда как Левски е воден от заптиетата, го заговаря с думите: "Дяконе, и теб ли заловиха?". Той е мислел, че заптиетата знаят кого водят.

---

Съдебният процес срещу Левски

За съдебния процес срещу Апостола е писано много. Но има редица нови факти, които дават представа за съдебната система на Османската империя, в която правото отстъпва пред духа на абсолютизма и теокрацията и преди всичко - на държавната необходимост.

Самият процес е от такъв характер, че е трябвало да се води от Върховния редовен съд в Цариград. Турските власти обаче не желаят това да става в столицата - пред очите на европейските дипломати и журналисти. Това е истинската причина процесът да се води в София, а не толкова - страхът, че Левски и останалите 60 подсъдими може да бъдат освободени по пътя. В писмо на Йорданка Филаретова до Найден Геров се казва: "Колкото до онези работи, дето върши комисията в града, не мога нищо положително да ви кажа. Такава тайност се пази в разпитите, дето нищо не може да се научи отвънка."

Въпросната комисия се състои от Али Саиб паша - бивш велик везир, Шакир бей - майор от генералния щаб и бивш адютант на Митхад паша, и члена на Държавния съвет хаджи Иванчо Хаджипенчович. Нито един от тях не е юрист. Към тях са придадени проформа 6 софийски съдебни заседатели - българите хаджи Марко Стоянов, Пешо Желявски и Митьо Каймакчийски, и турците Мехмед Салих, Садулах Сърръ и Дервиш Мустафа. И шестимата са против смъртната присъда на Левски, но никой не се съобразява с тях.

Това всъщност е най-малкото неспазване на самите турски закони. Цариградската "тричленка" е едновременно прокуратура, съдия и следовател. За адвокат изобщо не става дума. Дошли с твърдото намерение да осъдят на смърт Дякона, цариградските сановници прехвърлят консумираната вина на Димитър Общи за обира в Арабаконак и върху Левски. И го осъждат, съгласно членове 55, 56, 66 и 174 на турския наказателен кодекс, предвиждащ смъртно наказание за съзаклятие и въоръжен бунт против султана. Като обаче "забравят" за чл. 58, който гласи, че ако "въстание или друго въоръжено нападение" от такава дейност не е произлязло, от максималната присъда, може да бъде доживотен затвор.

Целият процес - с разпита и произнасяне на присъдата над Левски, трае всичко 6 дни - от 9 до 14 януари 1873 г. Тя е потвърдена от султана на 21 януари. Цариградските сановници веднага напускат София, оставяйки изпълнението й на софийските власти.

--

135 години от обесването на Васил Левски ще бъдат отбелязани в Карлово на 18 и 19 февруари по програма на Община Карлово и със съдействието на Общобългарски комитет и Фондация "Васил Левски", Национален музей "Васил Левски", едноименното читалище и училище в града, съобщиха от пресцентъра на общината.

Днес от 18 ч. на площад "Васил Левски" ще се състои тържествена заря-проверка, а от 19 ч. в залата на читалището ученици, от гимназия "Васил Левски" ще изнесат тематичния спектакъл "Защо търсите живия между мъртвите".

На 19 февруари възпоменателното честване ще започне с панихида в храм "Св. Богородица", в който Васил Иванов Кунчев е бил ръкоположен за дякон, от 11 ч. на площад "В. Левски" ще бъде митингът-поклонение, след което ще бъдат поднесени цветя на гроба на Гина Кунчева. Същия ден от 12:30 ч. ще бъде представен сборника "Левски пред съда на портата" – съставителство и редакция на изданието от проф. Дойно Дойнов и ст.н.с. Огняна Маждракова.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 59
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Ако е вярно че Апостола е бил пазен само от 2 заптиета по пътя през Балкана, и се е знаело от българите че е арестуван, значи ВСИЧКИ са предали Васил Левски.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Както ,казва Апостолът/имам впредвид ап.Павел в едно от посланията си/ :"Ние вкупом всички съгрешихме."

Но ,най-вече Стефан Стамболов ,от когото е зависело провеждането на някаква акция.Все пак да не забравяме ,че никой първоначално не е имал информация,че Левски е пленен.На Стефан Стамболов му е докладвано по команден ред и той е човекът ,който е трябвало да се нагърби с една такава акция.Обаче,нали всички знаем за приказката КОЙ-ПО-НАЙ-НАЙ.И честолюбивия и сташно амбициозен Стамболов му "светва",че настъпва звздния му час в "кариерата'',така някои разбират едно свято дело,а да не забравяме и за "Солунската митница"....На Балканите ,обаче нищо не се забравя и всичко се помни и никой да не се очудва ,защо по-късно е нарязан /простете за израза/ на салата.....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Я дай, ако обичаш, източници на информацията ти за Стамболов? Къде е бил той по това време, кой му е съобщил, кога, с какво време е разполагал??

Като как ги предполагаш, че той е имал такава мотивация?!?!?! Какъв "зезден час?!?!?!" Стамболов е искал да замести Левски, или????!

Мисля, че последният ти пост е твърде несъстоятелен.

Чакам източникът ти. Откъде го знаеш всичкото това?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Ако е вярно че Апостола е бил пазен само от 2 заптиета по пътя през Балкана, и се е знаело от българите че е арестуван, значи ВСИЧКИ са предали Васил Левски.

Ако са знаели.....

Чини ми се, че това е поредната легенда в българската история.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Ако са знаели.....

Чини ми се, че това е поредната легенда в българската история.

Чак до мазохизъм стига - все черни, все виновни, все предатели... ВСЕ БЪЛГАРИТЕ! :head_hurts_kr:

Догадките от рода "ами ако...", "какво би станало ако...", "да допуснем, че.." - ИСТОРИЯТА е, това което се е случило, а не да пишем история от вероятностите, които са били възможни да се случат. Така мисля аз - защото иначе се отива в една крайност, при която, това което е вероятно става някак идеализирано - "Ако Борис ІІІ не беше се съюзил с Германия....ехеее, сега щяхме...." и все от тоя род!

Интересен въпрос беше зададен днес по телевизията: "Какъв би бил Левски ако живееше днес?". Отговора бе "Добър политик" - А ДАЛИ? :post-20645-1121105496: Просто нямаше да е Левски ако живееше днес - каквото и да значи това!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Я дай, ако обичаш, източници на информацията ти за Стамболов? Къде е бил той по това време, кой му е съобщил, кога, с какво време е разполагал??

Като как ги предполагаш, че той е имал такава мотивация?!?!?! Какъв "зезден час?!?!?!" Стамболов е искал да замести Левски, или????!

Мисля, че последният ти пост е твърде несъстоятелен.

Чакам източникът ти. Откъде го знаеш всичкото това?

КГ 125 по-споко брат,ще ти дам източникът.

Да си ,чувал случайно също ,че версията за "попа предател" също е с изтекла давност???

За начало прочети студията на доц. Иван Петев за Васил Левски.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Левски е предаден от прадядото на комуниста Андрей Луканов!

---

Както казва един ТВ журналист, "имаме новина"!

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
4. Поп Кръстьо - той не го е предал. Когато вижда как Левски е воден от заптиетата, го заговаря с думите: "Дяконе, и теб ли заловиха?". Той е мислел, че заптиетата знаят кого водят.

Из телеграмата на софийския мютесариф Мазхар паша до търновския каймакамин, 24.11.1872 г., месец и половина преди залавянето на Апостола:

"Заповядайте на доносчика, поменатия поп Кръстю, да съобщи на ваше превъзходителство как са устроили бунтовническото събрание в неговите лозя и още кои други лица от Ловеч са присъствали. Моля ваше превъзходителство да благоволите и ни изпратите както неговите (на поп Кръстя) сегашни показания, така и неговата пълна преписка, съдържаща досегашните му донесения в качеството му на доносчик, които съставляват една негова похвална заслуга за народа и отечеството".

Кой народ и кое отечество?

Мазхар паша нарича поп Кръстю muhbir, което означава: доносник (вкл. професионален), шпионин, агент (вкл. платен), провокатор, доверено лице на властта, човек, който донася на официалната власт, издайник, подлец, дори - велзевул. Според Мишев muhbir е кореспондент. Да не би поп Кръстю да е писал дописки до каймакамина?

Из писмото на Тодор Хинов до Иван Драсов, 27.02.1874 г.:

"Негово преосвещенство дявол поп Кръстю ходил беше в Троян да купува уж шаеци за търгуване, да печели, а какво, то не излезе тъй. Той да бил пратен нарочно от правителството да шпионира и там... Той сега вече захвана явно да си върши работата, чунким стана вече публичен шпионин... Брате мой! Не знайме хич как ще можем да се отървем от тогози проклетник".

Из писмото на Иван Драсов до д-р Параскев Стоянов, 28.06.1901 г.:

"Мойто крайно убеждение е, че поп Кръстю е предател на Левски".

Из дописката на поп Кръстю, написана в трето лице, 1879 г.:

"Знае още, казва поп Кръстю, и невинното младо момче, убито посред пладне в Лович (в Денчовата къща) от несмислена ръка, на което кръвта и днес вика за отмъщение.

Кой и защо уби невинното младо момче в Лович и защо отиде там?

Народ ли да събужда, или къща да обира и хора да убива?

Ако тези народодвигатели се наемаха да събудят народа на въстание, то с обиране на къщи и хазни и с убиване на невинни хора ли трябваше да бъде?"

Чак в 1879-а гузната съвест на поп Кръстю проговаря и в опита да се оправдае пред българския народ обвинява Левски в "съмнителни потайности" и "съсипителни следствия", в "несмисленост, глупости и варварства".

Защото видите ли именно негова, на Дякона е "несмислената ръка", проляла кръвта, дето и "днес вика за отмъщение". И накрая събрал смелост хвърля върхуЛевски обвинението: "имже мераго мерите возмерится вам".

Поп Кръстю, прегазил, Наредата и Устава на БРЦК, и клетвата като член на ловешкия комитет е осъден от самия Левски на смърт, за това той с писмо го вика в Къкрина, да дойде да се отчете пред него и да бъде изпълнена присъдата.

Но поп Кръстю не е бил вчерашен, знаел много добре какво му крои дякона и го е споделил със турската власт.

По същото време освен Къкрина са били завардени и наблюдавани по местоживеене Марин Поплуканов, Величка Поплуканова Хашнова както и Димитър Пъшков.

Турската агентура е знаела много добре от предишен опит, че писмото с което дякон Левски вика турския агент поп Кръстю може да е блъф и като най – логично мобилизира своя контингент в завардване и осуетяване на бягството на Левски през Дунава в Румъния.

Нареда на работниците за освобождението на българският народъ

§1) Ако някой, билъ войвода, билъ членъ на комитета, билъ вънкашенъ, билъ кой билъ, дръзне да издаде нещо на неприятелятъ ни, ще се накаже със смъртъ.

§2) Ако някой от влиятелните българи или войвода, подкупен отъ чуждо правителство или отъ друго частно лице, поиска да ни пречи въ работите подъ какъвто начинъ и да било, такъвъ ще се счита за неприятелъ и ще се наказва съсъ смъртъ.

§5) Ако някой от членовете на тайната полиция се откаже да извърши по заповедта на комитета някое си наказание, ще се накаже със смъртъ.

§7) Ако някой от служащите, като председателятъ и др., поиска да злоупотреби служебната властъ, за пръвъ пътъ ще се лиши от служба; повторомъ ще се извади съвсемъ, като се по-напредъ накара да подпише грешката си и да я поднесе писмено на комитета; ако и така не изпълни - ще се накаже със смърт.

В. Лъвскiй

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Някой виждал ли го е това писмо?За мен това е част от клеветата срещу поп Кръстьо.Защото поп Кръстьо няма как да предаде Левски ако не е знаел че ще нощува в Къкринското ханче.Предателите са семейство Поплуканови - именно тях тъпси Левски при посещението в Ловеч и им търси сметка за злоупотербените комитетски пари.Но темата е безкрайна и достатъчно е изписано по нея.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
именно тях търси Левски при посещението в Ловеч и им търси сметка за злоупотербените комитетски пари

Няма такова нещо. Тези твърдения за "невинност" на турския агент поп Кръстю са подети от платени от Анкара български политици и писатели.

Историята не може да се подмени така лесно, па било то и с турски пари:

Юни 1873 година - 4 месеца след обесването на Дякона - Каравелов съобщава:

Научаваме са изЪ достоверенy источникy, че покойния Василъ Лъвскiй е предаденъ от двама ловчелие. Един от тях, по име Добре, е механджия, а другият, по име Пано Петков, е обявлен чапкъниц. Това известие са потвърдява с множество факти. Тука е помешан и един поп, но ние и до днес още не сме известни доколко е голямо неговото предателство.

Там се публикува и стихотворениято„На В. Лъвскiй":

Сбирайте се, моми, булки

и млади ергени —

да чуете баремъ една

песенъ и от мене...

“ Слънце ярко, слънце светло...

Месечинко виторожко...

Осветлете българската

бесилница свята,

която е воздвигната

от ръка проклята!

Тука виси добъръ юнакъ

или млада сила...

която е пробудила

свойто мило племе,

която е посеяла

ново, здраво семе!"

На 11 август - половин година след издъхването на Дякона - в „Независимост" най-сетне се появява дописка, която описва последните му дни:

Из България ни являватъ за смъртта на покойни Василъ Лъвскiй следущото:

„Лъвскiй беше страшно мъченъ. Когато той беше затворенъ въ казармата, то низамите, по повелението на пашата, му извадили единъ по единъ всичките зъби.

Месата му са били късани съ клещи парче по парче. Обиколили го петъ-шестъ души и всеки изъ тяхъ държалъ въ ръката си по единъ ножъ.

Въ това време низамите захващатъ да го тласкатъ насамъ-нататъкъ, така щото върховете на ножовете им се забивали въ тялото му. Когато турското правосъдие видяло, че изъ устата на този български светия не излиза ни една дума, то заповядало да го обесятъ. Лъвскiй е обесенъ полумъртъвъ. Вечна му памятъ!"

Плевенъ, 2 Августа.

Позитивно вече се знае, че Васил Лъвскiй е предаденъ от попъ Кръстя... У попъ Кръстя имало 100 лири Василеви пари - те били най-главната причина, която е накарала черковниятъ служителъ да продаде една християнска душа на турските джелати.

Няколко честни българи съветвали Василя да не ходи при попъ Кръстя, но той не ги послушалъ, защото попъ Кръстю бил председателъ на един от частните комитети.

Когато Васил излязалъ от попъ Кръстевата къща, той билъ хванатъ отъ заптиетата. На попъ Кръстя дали едно „аферимъ", едно горчиво кафе, сто лири и единъ хаът му обещали да не го преследватъ за неговите стари грехове. Сега за сега почти всеки българинъ се гнуси от попъ Кръстя. Всеки българинъ го нарича Юда и го презира. Презиратъ го даже и турците...

На 24 март 1874 година в „Независимост" се появява трета дописка - пак за предателя на Левски:

Познатиятъ вече предателъ и убиецъ на покойни Васил Лъвскiй въ последно време е станалъ официаленъ шпионинъ. Азъ говора за попъ Кръстя...

На 10 август 1874 година в „Независимост" се появява четвърта дописка за предателя:

Изъ Ловечъ являватъ, че попъ Кръстйо, който преди година и половина предаде на турците своето стадо, е афоресан от народната совестъ и от чистотата на човечеството.

Ако този изродъ излезе... го посрещатъ безъ езикъ и с очевидна ненавист, чегато е евреинъ или чегато е братъ на Юда. (Разбира се, че му е брат, б. р.)

Мнозина му говорятъ въ очите, че той е предателъ и че е проклетъ от Бога, но той мълчи, като черенъ гробъ, и върви из пътятъ като подивялъ.

И той биде предаденъ, и от единъ попъ!

Тоя мръсенъ червякъ, тоя низъкъ робъ,

тозъ позоръ за Бога, туй пятно на храма

Дякона погуби чрез черна измама!

Тозъ човек безстиденъ съсъ ниско чело,

пратен на земята не се знай защо,

тоз издайникъ грозенъ и божий служител,

който тая титла без срамъ бе похитил,

на кого устата, пълна с ядъ и злостъ,

изрекоха подло: „ Фанете тогозъ!"

На кого ръката не благословия,

а издайство свърши и гръмъ не строши я,

и чието име не ще спомена

от страхъ мойта песенъ да не оскверна,

и кого родила една майка луда,

който равенъ въ ада има само Юда

фърли въ плачъ и жалостъ цялъ народъ тогазъ!

И тозъ човекъ йоще живей между нас!

popa1eb3.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Някакви доказателсва за вината на поп Кръстьо?По написаното от Мирон ще отбележа само две неща:

1.Поп Кръстьо никога не е бил председател на комитета в Ловеч.Такъв е бил Марин Поплуканов.Да не говорим че Левски не е залавян пред къщата на по Кръстьо /която въобще не е посещавал този ден/.Само тези факти стигат да компрометират дописката в "Независимост".

2.Малко известен факт е че през 1878 г. лично един от братята на Левски отива в Ловеч да накаже поп Кръстьо.Извършва свое разследване и отсича "Няма каабат /тоест вина/ попа".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
през 1878 г. лично един от братята на Левски отива в Ловеч да накаже поп Кръстьо.Извършва свое разследване и отсича "Няма каабат /тоест вина/ попа".

Кой брат на Левски? Моля дайте подробности.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Петър Иванов Кунчев.За повече подробности вижте книгите не Димитър Панчовски.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Петър Иванов Кунчев.За повече подробности вижте книгите не Димитър Панчовски.

Само не ме пращай по библиотеки днес, на 30 априлий вечерта, а дай конкретно разяснение на какво точно се базира твърденето, че братът на Левски е оневинил предателя поп Кръстю.

Има ли писмо, изявление, мемоари или какъвто и да е друг документ? Да не се окаже, че е само измишльотина на Панчовски...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

И едно уточнение защо поп Кръстьо е набеден за председател на комитета в Ловеч.Защото сам Левски в едно писмо заявява в прав текст че "председателя на комитета в Ловеч употребил комитетски пари за своя работа за един - два дена".Фундаментелни думи използвани многократно в обвиненията срещу поп Кръстьо.Само че се отнасят за търговеца Марин Поплуканов а не за скромния свещенослужител Кръстьо Никифоров.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
На изявление пред сестра му Яна.

Но има ли документ, който да удостовери това важно становище, или е художествена измислица на писателя?

Обикновено подобни разследвания се удостоверявали при кмета на местната община.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Очевидно е записан спомен на Яна.Петър Кунчев не е следовател за да приключи мисията си в Ловеч със съответния писмен документ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Очевидно е записан спомен на Яна.

Такива важни спомени или ги има, или ги няма. "Очевидно" е разтегливо понятие.

Дай да разгледаме тези спомени на Яна ако ги има.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Извинявай но аз не съм архивен фонд за да ти извадя факсимиле на спомените.Ако искаш потърси трудовете на Панчовски.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Извинявай но аз не съм архивен фонд за да ти извадя факсимиле на спомените.Ако искаш потърси трудовете на Панчовски.

Тогава твърдението ти, че брата на Левски бил оневинил поп Кръстю се оказва поредната измишльотина.

Такава важна за бългаеската история фактология ако би била истина, нямаше да се мъдри само в книжлето на платения от Анкара глашатай на оневинителната акция за поп Кръстю - Димитър Панчовски.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Силни думи.Я по добре дай доказателствата срещу Кръстьо.Откъде например поп Кръстьо е знаел че Левски ще спи в Къкринското ханче.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...