Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

 • Потребител

Искам да ви предствя един изключителен художник - Анди Уорхол.

Уорхол поставя началото на т.н поп-арт.

Роден на 6 август 1928 година в Питсбърг, Пенсилвания в семейството на словашки емигранти от русински произход. От рано показва артистични наклоностти и учи комерсиално изкуство в Карнеги Мелън Юнивърсити в Питсбърг. През 1949 година се мести в Ню Йорк и започва успешна кариера като илюстратор в списание и в областта на рекламата. Уорхол става известен с ексцентричните си мастилени рисунки в небрежен стил и на петна, представляващи обувки.

През 60-те години Анди Уорхол започва да рисува за известни американски продукти като Кока Кола и консервите супа Кемпбел. Започва да използва шаблони за рисунките си, като с това цели не само правене на изкуство от масово продавани стоки, но и да превърне изкуството в такава стока. Уорхол казва, че иска да бъде като робот. Той наема "работници на изкуството" в своето студио, наречено "Фабриката" на Юнион Скуеър, Ню Йорк, където започват да се отпечатват копия, да се правят обувки, филми, и др. Освен това, Анди започва да изпълнява поръчки за портрети и реклами.

Творчеството на Анди Уорхол се върти около общата представа за американската култура. Той рисува пари, доларови знаци, храна, женски обувки, известни личности и изрезки от вестници. За него тези предмети олицетворяват американските културни ценности. Например, Кока Кола представлява демократичното равенство между хората, защото " Кока Кола винаги е Кока Кола, Кока Колата, която пие президента е същата като твоята или моята." Анди използва популярни образи и методи за визуализиране на американската идентичност през 20-ти век. Този нов поглед на американската култура е тема и резултат в творчеството му. Анди е бил доста значима личност в американската култура, която от своя страна има голямо междинародно влияние.

Освен изкуството, Анди Уорхол е доста популярен и с твърдението си, че " В бъдеще всеки ще бъде световно известен за 15 минути". По- късно той се пошегувал пред репортери " Моята нова реплика е, че след 15 минути всички ще бъдат известни".

Той е режисьор на световно известните филми - "Франкенщайн" и "Дракула"

Анди Уорхол умира на 22 февруари 1987 след рутинна операция на жлъчния мехур. Той се страхувал от болници и затова отлагал да провери проблемоте с жлъчката, които имал.

Ето част от произведенията му:

post-6-1234657175_thumb.jpg

post-6-1234657180_thumb.jpg

post-6-1234657186_thumb.jpg

post-6-1234657190_thumb.jpg

post-6-1234657195_thumb.jpg

post-6-1234657200_thumb.jpg

post-6-1234657204_thumb.jpg

post-6-1234657214_thumb.jpg

post-6-1234657219_thumb.jpg

post-6-1234657223_thumb.jpg

post-6-1234657227_thumb.jpg

post-6-1234657243_thumb.jpg

post-6-1234657247_thumb.jpg

Link to post
Share on other sites
 • Глобален Модератор

Неговият стил определено не ми допада, всичките показани неща ми приличат на негативки, а и без проблеми могат да се направят на Фото-шоп например ;)

Е, има заслуги с дейността си и вкарването на повече изкуство в рекламата, индустрията и тн. не може да се отрече. Според мен обаче изкуството трябва предимно да съществува само заради самото изкуство, отколкото да обслужва някакви други отрасли на икономиката например и да играе второстепенна роля.

Link to post
Share on other sites
 • Потребител

Негова е и така известната реплика "Аз съм дълбоко повърхностен.".....

След като умрял в къщата му били намерени сатуетки от черен кристал, мебели от времето на Луи 14 и всякакви други много скъпи вещи..... той много добре е знаел че парите се инвестират във вещи(това е най-сигурната инвестиция) след тези откритя хората са изказали мнението: "Въпреки всичко той остана словашки селянин"

Link to post
Share on other sites
 • 1 месец по късно...
 • Потребител

Ако говорим за негови незабравими реплики ще добавя двекоято много ми допаднаха:

Не бива да изглежда тъжно. Просто трябва да кажеш: “Ето как живеят хората днес.”

“Всеки през живота си получава своите 15 минути слава”

Link to post
Share on other sites
 • 1 year later...
 • 3 седмици по-късно...
 • Глобален Модератор
 • 2 years later...
 • Потребител
всичките показани неща ми приличат на негативки, а и без проблеми могат да се направят на Фото-шоп например ;)

Да, днес могат да бъдат направени на Photoshop, но кагато Уорхол е творил такова животно не е съществувало.

Освен това смея да твърдя, че изкуството на автори като Уорхол, Пикасо, Дали, Дюшан и т.н. е велико точно заради идеите, които пропагандира, това го прави интересно и значимо, скандално може би и същевремено запомнящо се. Все пак смятам, че най-важното не е какво ще нарисува художника, а как, защото начина е по-въздеистваш от самия обект на изобразяване.

Link to post
Share on other sites
 • 8 месеца по късно...
 • Потребител

Принципно имам влечение към поп-арт движението, но честно казано, нещата на Уорхол така и не ме грабнаха.

Всъщност, като се замисля, не мога да кажа, че съм изключително впечатлена от модерното изкуство. Попадала съм на доста интересни и сполучливи неща в музеи, тук-там, но да си призная - когато бях на една изложба в Амстердам, точно на модерно изкуство, не можах да оценя червения правоъгълник, в които един младеж се беше взрял с невероятно възхищение...и разбиране.

Link to post
Share on other sites
 • Потребители

То към Дали не е трудно да имаш влечение - може да е бил Перко Наумов (по-скоро се е правел), но е бил и страхотен художник. За мен изобщо има един художник в ХХ в. и това е Дали. Всички останали дишат праха някъде далеч отзад - воглаве с Пикасо и Хуан Миро (последния не мога да го понасям). Яд ме е за Мондриан - той е можел да остане (или да стане) художник на място, но накрая е свършил с плочки за баня. А Уорхол е скучен.

Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...