Отиди на
Форум "Наука"

Леден робот и бионична ръка се борят за британска инженерна награда


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Роботизирана система, която се грижи за милиони биологични мостри при температура минус 80 градуса по Целзий, е единият от четирите финалисти за британската инженерна награда Макробърт, съобщи Би Би Си.

Останалите са първата бионична ръка, филтър за премахване на сажди от дизелови двигатели и малък силициев сензор, който открива експлозиви и токсични химикали.

Полярната система вече се използва в британската биобанка, където се изследват дегенеративни заболявания. Тя пази 10 млн. човешки мостри кръв и урина при минус 80 градуса Целзий, като учените имат достъп до тях по всяко време, без да трябва да влизат във фризера.

Системата се състои от серия от отделения, където се поставят мострите, и роботизирани ръце. Нейни създатели са инженерите на фирмата "Отомейшън партнършип".

Още две от претендиращите за награда разработки имат потенциално медицинско приложение. Сензорът може да открива следи от много химикали с метод, наречен полева асиметрична йонна масова спектроскопия.

Той определя съединенията, като анализира как заредените им форми се движат в газ, когато са подложени на електрическо поле. Сензорът може да се използва от военните и от пожарникарите за откриване на опасни химикали.

Той може да служи и като анализатор на дъха за диагностика на заболявания. Сензорът е създаден от фирмата "Уолстоун" на Кеймбриджския университет.

Трети участник в надпреварата е бионичната ръка i-LIMB, която е с индивидуално захранвани пръсти. Създателите й от единбургската болница "Принцеса Маргарет Роуз" работят по нея вече 40 години.

Тя се продава от юли 2007 г., като оттогава с нея си служат повече от 200 пациенти по целия свят.

Филтърът за дизелови двигатели, който е разработен от фирмата "Джонсън Матей" контролира вредните газове и саждите с помощта на произвежданата топлина. Той повишава ефикасността на инсталираните в автомобилите филтри, които работят при по-ниски температури.

Победителят ще стане известен на церемония в Лондон на 9 юни.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...