Отиди на
Форум "Наука"

Графична реконструкция на олтара на раннохристиянска трикорабна базилика на хълма Царевец във Велико Търново, датираща от началото на VІ в. Автор на р


Recommended Posts

  • Потребители

http://liternet.bg/publish9/mkoeva/nasledstvo/ikonostas.htm

Някой знае ли повече за готските църкви в Търново???

Вчера бях във Велико Търново и когато попитах проф. Николай Овчаров той ми отвърна ,че не е чувал за такива.

Най-старите олтарни прегради открити в района на Балканския полуостров датират от IV в. Реконструираните останки от олтарни прегради, намерени в о-в Лесбос, в Локрида, във Велико Търново, Сердика и о-в Тасос, дават представа какъв е бил вида на тези начални иконостаси. Те са били ниски парапети. състоящи се от каменни стълбчета с монтирани между тях каменни плочи, украсени с релефна плетеница и като материал и форма са в пълна хармония с характера на раннохристиянските църкви - обширни базиликални сгради, монументални и класически прости като композиция.

Графична реконструкция на олтара на раннохристиянска трикорабна базилика на хълма Царевец във Велико Търново, датираща от началото на VІ в. Автор на реконструкцията Н. Ангелов

Интересна находка е позлатената и орнаментирана аграфа (апликация за защипване на дрехите) - също елемент от облеклото на готите. Такива елементи са намерени и в откритата при Силистра гробница със стенописи от IV в., готски находки има също в Нове, във Велико Търново и пр., както и в манастира Мурфатлар в румънска Южна Добруджа.

виж тук http://www.duma.bg/2006/0806/220806/obshtestvo/ob-5.html

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Готски църкви на Царавец? Бих казал стар пазарен принцип - предлагането се нагажда спрямо търсенето.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Че в момента в който стана политически целесъобрзано да се изкараме поне на 30 готи процента готи изведнъж взеха да извират готски находки."Славянското|море|" май ще се окаже предходждано от "готски океан".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За готите-славяни Св. Йероним ( ІVв.) пише:

„Хуните учат псалтира и топлят скитския студ с топлината на вярата: Златорусата и русата гетска войска е обкръжена с църковни палатки. Те ( скитите или хуните или гетите б.Г.Ц.) може би затова се бият против нас ( римляните б.Г.Ц.) с равна на нашата храброст, защото изповядват същата вяра." Part.1.22.col.870.

Тук е заявено, че хуните не само са скити, но и руси. Едва ли това са азиатски монголоиди – албиноси, заблудили Светеца.

Чудно ми е кой довлече в историята кривокраките азиатски дръпнатиочковци.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Ами нали знаеш,че славяните и готите са ЕДНИ И СЪЩИ!

За тези хора Св. Йероним ( ІVв.) пише:

„Хуните учат псалтира и топлят скитския студ с топлината на вярата: Златорусата и русата гетска войска е обкръжена с църковни палатки. Те ( скитите или хуните или гетите б.Г.Ц.) може би затова се бият против нас ( римляните б.Г.Ц.) с равна на нашата храброст, защото изповядват същата вяра.” Part.1.22.col.870.

Тук е заявено, че хуните не само са скити, но и руси. Едва ли това са азиатски монголоиди – албиноси, заблудили Светеца.

Чудно ми е кой довлече в историята кривокраките азиатски дръпнатиочковци.

Аз бях дотук.Повече аргументи нямам.Готите са идентични със славяните,те от своя страна със българите които пък от своя страна са просто преименувани траки.Прав си Рицар дигам бяло знаме.Убеди ме.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
проф. Николай Овчаров той ми отвърна ,че не е чувал за такива

Ами щом дори фантазьор като него не е чувал за тях, какво да кажем останалите? :post-20645-1121105496:

Графична реконструкция на олтара на раннохристиянска трикорабна базилика на хълма Царевец във Велико Търново, датираща от началото на VІ в.

Чакай сега. Нали не искаш да кажеш, че този тип прегради определят една черква като готска? Божо-Китовщините от рода на

Най-старите олтарни прегради открити в района на Балканския полуостров датират от IV в.
направо ги пропускам.

Значи в началото христ. черкви са били като дн. кат. черкви - т.е. по принцип без олтарна преграда.

После се появават тези ниски прегради.

След това се появяват иконостасите, които стават все по-големи и по-високи.

Накрая, в някои руски черкви може да се види, че освен големия иконостас, пред него има има втора ниска преграда (от страна на богомолците се явява първа). Майи в "Св. Ал. Невски имаше някаква такава преграда.

Те не са готски и е много спорно доколко точно на тези три места са най-старите. Навярно авторката не е схванала за какво точно пише и вместо да каже, че от най-стария тип олтарни прегради на Балканите има на споменатите места, тя се е изцепила, че тези да били най-старите. Ами има и на други места. Ама от един Цариград трудно една изпочупена преграда може да впечатли някой при наличието на толкова много световно извесни паметници.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Да ,аз още по-рано усетих ,че има нещо гнило в статията ,но суперсвръхкритиците от "БС" я бяха взели за чиста монета и аз си викам барабарпетко с мъжете-хайде.

Разбира се ,това ,че няма олтарна преграда не означава все пак ,че няма и църкви ,пък били те и неготски,макар,че без никаква доза фантазия бидейки наясно с проблемите на търновските археолози ,които са разцепени на повече партийки и партийченца повече от парламента мога да кажа,че лъжата и по-точно потулването на фактите пречат на бял свят да излезе истината!

Много археолози останаха на задна линия или направо бяха пратени в миманса за това,че се опитаха да повдигнат въпроса за континуитета между готските и по късните български селища в Търново от 4-14век.

Дори преди време Пламен Павлов се изказа ,че Търново е готското- търн-торн.

От археологическите разкопки пък ясно си личи ,че малките и средно големи готски църкви от 4-6век . са прераснали в големите и още по-големи храмове от ПБЦ и ВБЦ!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Ами нали знаеш,че славяните и готите са ЕДНИ И СЪЩИ!

RIZAR, виж какво хубаво време е навън! Помисли, дали не е вече време за море? Иди на плажа, почини си малко, събери си мислите, т. е. "мислите" и остави нас, невежите безбожници да си починем малко от твоите сензационни твърдения. Не зная за останалите, но лично на мен твоите "теории" започват да ми идват в повече. Понякога си забавен, но всяко нещо трябва да има мярка.

... Златорусата и русата гетска войска е обкръжена с църковни палатки... Тук е заявено, че хуните не само са скити, но и руси. Едва ли това са азиатски монголоиди

1. Ъъъ, кой твърди, че готите или славяните са монголоиди?

2. Къде е казано, че славяните са единствените руси хора на земята?

3. Случайно да си чувал, че и сред германците се срещат руси хора?

4. Така извадени от контекста, тези думи не дават достатъчно яснота за какви народи точно става дума. Едно нещо обаче се смята за доказано: Готите са германци, а не траки. Славяните са славяни, а не роби. Гетите са траки, а не готи. Прабългарите пък са... европеиди с монголоиден примес. Около тяхната езикова принадлежност се водят много спорове, но едно нещо се смята за сигурно: Те не са нито германци, нито траки, нито славяни, въпреки че Р. Рашев допуска, че може да са били в някаква степен славянизирани още в Северното Причерноморие.

Дори преди време Пламен Павлов се изказа ,че Търново е готското- търн-торн.

Търново е търн-торн, а написаното от теб е дрън-дрън.

От археологическите разкопки пък ясно си личи ,че малките и средно големи готски църкви от 4-6век.

Кой ги определя тези църкви като готски и защо?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е как кой?! Рицаря ги определя като такива. Защо? Ами за да обслужват моментните му тези! Славяните и готите били едни и същи? Докога трябва да търпим тая пародия тук?!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Ако готите са славяни значи ли това че на Царевец са открити славянски църкви от 4 век?За такова чудо "славянски църкви" за първи път чувам.А за 4 век........

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
. Така извадени от контекста, тези думи не дават достатъчно яснота за какви народи точно става дума. Едно нещо обаче се смята за доказано: Готите са германци, а не траки. Славяните са славяни, а не роби. Гетите са траки, а не готи. Прабългарите пък са... европеиди с монголоиден примес. Около тяхната езикова принадлежност се водят много спорове, но едно нещо се смята за сигурно: Те не са нито германци, нито траки, нито славяни, въпреки че Р. Рашев допуска, че може да са били в някаква степен славянизирани още в Северното Причерноморие.

Кой ,какво доказал ,още не е много ясно ,тъй ,като-

Тез ваши "доказателства" са направени през 19-20век. ,когато се разразява бясна нацистка,фашистка ,марксистка и всякаква безобразна теория-

1.След 1945 словенски и италиански -историци доказаха ,че вандалите/вендите/ са СЛАВЯНСКИ НАРОД!

2.Това фактически ,беше едно възвръщане към истинската наука ,която е съществувала ,само за сведение ,през 1718г. италианския учен Фарлати издава една книга ,която и до днес не е преиздавана ,в която се говори за Историята на Църквата

3.Покойния Р.Рашев и ПЛЕЯДАТА ''БЪЛГАРСКИ'' историци все още нямат никакви доказателства ,за произхода на българския народ има 20 хипотези

4.Патриарх Фотий през 9век. и всички историци до 18век. са знаели за славяните като стар тракийски/гетски/ народ .

5.Хунско -готската война се представя от всички тогавашни историци,като повдигане/въстание/ на хуните срещу готите.Още 2-ри век. Клавдий Птоломей споменава над 30 народа над Дунав ,един които е и хунския народ,който е родствен на готския,каквито и фантастични приказки ,естесвено да съдържа историята на Иордан /за смешението на готските магьоснички с някакви си духове / това ни ,показва,зрънце истина ,че хунския народ ,частично проиизлиза или е родствен на готския .Затова през 19век. излиза и тезата на големия общественик Гавриил Кръстевич,после се появиха Златарски и Шишманов ,които почнаха да пеят руско-немски песни ,защото Австро-Унгария/ПРОЧЕТЕТЕ ГО -пише го във всички учебници!!!!/ искаше да опре на Солун ,а Русия на Константинопол!

6.Така,че не желаейки да разгледате историческото представяне на политическа основа ,вие допускате една

сериозна философско-историческа грешка в своя начин на тълкуване на историята.

7. В световна история има едно познато течение ,като ИСТОРИЧЕСКИ РЕВИЗИОНИЗЪМ ,и смятам ,че СЛЕД ,КАТО НЕ САМО АЗ ,НО И ДРУГИ ИСТОРИЦИ изследвайки

по същия начин историята ,ИМАМЕ ДРУГ ПОГЛЕД ВЪРХУ ИСТОРИЯТА,вие нямате право да ми отнемате правото на гласност!

Докога трябва да търпим тая пародия тук?!

Ако все пак го направите на никога няма да се сърдя ,разбирам и ви желая здраве и живот!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Докога трябва да търпим тая пародия тук?!

И аз това се питам? А пародията продължава с пълна сила и вече взима застрашителни размери. Мисля, че потребителят RIZAR се опитва да превърне "БГ Наука" в "БГ Ненаука". Нека не му позволяваме да успее в начинанието си!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Науката изисква в основата на всяка нейна дисциплина да стои ИСТИНАТА,а не празното политическо гешефтарство,измамата и парите.

Аз отворих дума за Църквите ,които са изровени на Царевец от 4-5век. ,никой не казва ,нищо по този впрос,също защо папата не е дал чертежите на стария Търновград през 1981год., , а само виждам едно празно нападане и боравене със "НАУЧНА" софистика .

Казах ,че съм съгласен с Галахад с това ,че е възможно тези църкви да не са имали прегради още от 4век.

Но и руснаците не са първи ,които са почнали да поставят олтарни прегради.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Няма никакви чертежи на Търновград. Става дума за две миниатюри, едната от които е доволно късна и много отдавна известна. Но не свършиха никаква полезна работа.

Хайде стига с тая тайнственост и злокобни суперзаговори срещу българщината, включително и от страна на Ватикана.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Йончев,съгласен съм ,но забравяш ,че Юнеско така и не регистира към културните световни обекти Велико Търново.

Освен това наште Ганьовци започнаха да бетонират и строят без да бъдат разкрити всички исторически пластове и да бъдат спазени ,дори и най-елементарни изисквания за съхраняването им.Още като ученик от 5-ти клас ,в моето училище имахме кабинет по история с няколко кашона с археологически атрефакти от Царевец-от най-стари времена ,през античността до Средновековието.Това на Царевец не бе сторено!

Направиха го както сега омазват Черноморието ни с тези хотели и барове.Това е конспирация Йончев!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не знам на какъв принцип Юнеско си подбира обектите, но чак пък конспирация? Предполагам не смяташ, че от Юнеско са длъжни да включат в списъците си каквото на нас ни изнася.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...