Отиди на
Форум "Наука"

Кричимски манастир


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте,

някой може ли да даде някакви сведения за манастира Успение Богородично край Кричим или да насочи към литература за него? Благодаря на всички

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Странно, но няма много в нета за този манастир, а е доста стар.

Местност, отстояние и посока от населено място: намира се в рида Равногор на Баташка планина от Западните Родопи, на левия бряг на река Въча и на около 6 км южно от Кричим по шосето за Девин.

Историческо развитие и сегашно състояние: основан е вероятно през ХV-ХVІ в., а по време на Априлското въстание е опожарен. Възобновен е през ХХ в. (1932 г.), а понастоящем е периодично действащ.

Описание, архитектурни и културно-исторически ценности: представлява комплекс от еднокорабна и едноапсидна черква, жилищна сграда и красива каменна чешма. В миналото манастирът е имал два метоха: в гр. Кричим и в с. Козарско.

В съседство е Кричимският минерален извор.

Манастирът е обявен за паметник на културата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Няколко линка:

Тук има мъничко

За разцвета и величието на Кричим говорят историческите и културни паметници: “Калето” с Асеновия надпис; трите манастира – “Св. Богородица”, “Св. Врач”, “Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян”; наличието на могили-гробници. .. Кричимският манастир Успение Богородично се намира се в рида Равногор на Баташка планина от Западните Родопи, на левия бряг на река Въча и на около 6 км южно от Кричим по шосето за Девин. Основан е вероятно през ХV-ХVІ в., а по време на Априлското въстание е опожарен. Възобновен е през ХХ в. (1932 г.), а понастоящем е периодично действащ. Представлява комплекс от еднокорабна и едноапсидна черква, жилищна сграда и красива каменна чешма. В миналото манастирът е имал два метоха: в гр. Кричим и в с. Козарско. Манастирът е обявен за паметник на културата.

Тук малко повечко

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...