Отиди на
Форум "Наука"

Камиказе


Recommended Posts

  • Потребител

http://fileland.ru/file_id-240776

Интересно узнать ваше мнение о камиказе. Об этом явлении вообще и целесообразности такого вида ведения боевых действий. Могли ли они серьёзно усложнить американцам штурм японских островов (если бы он состоялся)?

---

Бележка на модератора

В японския език не може да се произнесе дифтонгът (двугласната) дз.

Конкретно, думата камикадзе трябва да се пише (и произнася) като камиказе.

За да бъдем по-близо до японското произношение.

За да напреднете в японския език, потърсете съответната тема в раздел Лингвистика!

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За целесъобразност трудно може да се говори, освен в отчайващата ситуация, в която Япония е била в онзи момент. Ефективността би следвало да се повиши поради това, че самолетът е насочван от човек, който сам избира целта си, тоест по-трудно би могло да се пропуска целта. Но пък така се губят пилоти.

От морално-етична страна, тези прояви в японската и в която и да било друга армия, разбира се, са висша форма на бойния дух.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Десант на Японските острови щеше да е изключително трудно приложен, с много средства и жертви в техника и жива сила, не само заради това че срещу американците щяха да се изправят камикадзетата. Не случайно предпочитат да свършат работата с атомната бомба, макар и все още да не са съвсем на ясно с ефектите от взрива и тн.

Но ако все пак кръга от учени, който се беше обявил против пускането на бомбата се беше наложил в САЩ, така че да не им остане друг варянт освен директен щурм срещу Японските острови, то според мен те щяха да изчакат. Да отрежат изцяло метрополията от колониите й, да я изолират и да я изтоштават по малко докато не им свършат провизиите, боеприпасите и енергийните ресурси за бойните им машини. Щатите практически имат предостатъчно подкожна мас за да издържат на една неопределено дълга война на изтоштение, докато Япония - не.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В СССР к камикадзе (я пишу по-русски, а по-русски правильно писать именно так :) ) относились, как к проявлению дикого фанатизма. Вот так! Несмотря на даже бОльшее количество примеров самопожертвования со стороны советских военнослужащих. Такое разделение объясняли тем, что японцев отправляли именно умирать - давали "билет в один конец" (за якобы неправильные идеалы :) ), а у нас чёткого приказа умирать не давали. И наши погибали к тому же за "правильные" идеалы.

Сейчас в России появилась другая точка зрения. На взгляд историков-либералов, это вообще в корне была ошибочная и даже преступная практика японского командования.

У нас сейчас много очень умных историков, которые точно знают, как надо было поступить в той или иной ситуации. Якобы японцам надо было готовить не 30 пилотов в год, а в сотни раз больше. Делать больше самолётов и кораблей и т.д.

Я считаю, что каждый воевал именно так, как он мог. Японские лётчики - это идеал этих же нынешних наших либералов - суперпрофессионалы. А таких много быть не может. Они бомбили точнее, чем кто-либо в мире (я специально как-то подсчитывал). Но их было ничтожно мало для условий тотальной войны.

Война, несмотря на все их усилия, пришла на порог их дома. Я понимаю, что наши любералы предпочли бы сдаться без боя. "А что? Ситуация же проигрышная!". Но японцы предпочли сражаться. Даже путём атак камикадзе, потому что это был шанс нанести противнику урон. По-моему, этот выбор, как минимум, заслуживает уважения.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Разбира се, голямо уважение. Героизмът си е героизъм навсякъде. Доколкото знам, те са били доброволци.

Историкът може да резюмира?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами значи моите виждания имат сходство със съвременните либерални историци в Русия :)

Война не се печели с камикадзета, истинските войски трябва да се съставят и действат на други принципи. И това не е чест - да произвеждаш войници еднократна употреба (те май са ги друсали с някакви синтетични наркотици за целта). Освен глупавата и неоправдана загуба на човешкия живот, така японците постоянно губят безценни кадри и тепърва трябва да обучават нови летци, както губят и самолетите им, което коства много пари, както и разход на и без това ограничените им ресурси.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, в чисто военно отношение смисъл от това няма. Мисля, че това се е случило в екстремални условия на началото на края, а не е постоянна японска практика.

Историк, накрая на първото филмче, американците японец ли погребват с почести???

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Иване, знам, че пишеш на руски.

Ама вие, руснаците, малко се затруднявате да изписвате правилно чуждите думи. Ето няколко примера:

- Гимлер/Гитлер, вм. Химлер/Хитлер

- Афина, вм. Атина

- ниндзя, вм. нинджа

- Мейдзи, вм. Мейджи

- камикадзе, вм. камиказе :plane:

- Симоносеки, вм, Шимоносеки

- синтоизм, вм. шинтоизъм

(Запомнете, че в японския език няма дз и си!)

Ето темата, посветена на японския език!!! :smartass:

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=998

Както и да е...

В първия филм погребват някакви американци на о-в Окинава. Окупационен корпус или просто жертви на войната, нещо такова...

Камиказе на японски език означава "свещен вятър" (от kami - бог, kaze - вятър). Думата е използвана за пръв път във връзка с тайфуна, потопил на 2 пъти (през 1274 и 1281 г.) корабите на монголския хан Хубилай и спасил Япония от нахлуване.По време на Втората световна война така са наречени пилотите-самоубийци, изпозвани от Япония като бойно средство против флота на САЩ. Сега думата е синоним на самоубиец.

Самите войници - камиказе са самураите на XX век. Те продължават да следват Бушидо. Според едно от правилата, истинските воини винаги трябва да избират пътя, който води към смърт и чест. Вярвало се е, че атаката над Пърл Харбър и самоубийствените атаки ще обърнат хода на войната в полза на японците. Пропагандата е била много силна, в допълнение с вярата на японците за тяхната изключителност (императорът е син на богинята на Небето - Аматерасу, а огромните вълни - цунами пазят страната от външни агресори)...

Това са доброволци, които макар и в XX век, живеят в Средновековието и мислят като средновековните си предци. (Това контрастира с казаното от мен накрая, но японската душевност е богата и сложна!). Това са герои, които следват примера на Димитър Списаревски. Всъщност, ние сме първи и в това. Както първи сме ползвали самолета за разузнаване и за бомбардировка от въздуха (с ръчни бомби) през Първата балканска война (1912-1913 г.) - над Одрин. Тези пилоти (нашият и японските) са герои, които доброволно се жертват в името на някаква кауза, някакви идеали. Трябва да бъдат уважавани. Не е тяхна вината, че не са могли да обърнат хода на войната. Вече е било твърде късно за това. Тези атаки бележат началото на края на ВСВ. Нека не забравяме, че Япония започва войната първа (атакувайки Манчжурия) и капитулира последна. Още преди началото на войната в Европа, Япония владее цяла Корея, о-в Тайван и южната част на п-в Сахалин. Единственият японски съюзник в Азия е... Тайланд! Япония не се съобразява с плановете на европейските си съюзници (Германия, Италия и България) и води своя война. Опитва се да наложи своите език, обичаи и религия (шинтоизъм) в завладените земи. Капитулацията на Япония през септември 1945 г. слага край и на японо-китайската война.

Трябва да споделя, че по мои наблюдения от 2006 г. (тогава бях в Япония), духът на самурая все още е жив, макар самураите да са били преследвани през епохата Мейджи (след края на Средновековието) и след Втората световна война...

За разлика от нас, японците бързо учат уроците на историята. За това - повече - в друга тема...

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Япония окупира Манджурия през 1931 г. и Северен Китай през 1937 г. През 1940 г. т, поставя марионетно правителство в Нанкин, което администрира китайските територии под японски контрол. На 9 август същата година, британските гарнизони в и около Шанхай се оттеглят. След като френското правителство във Виши позволява на Япония използването на пристанища и авиобази в Индокитай, японските въоръжени сили започват окупация на Индокитай и навлизат в Китай откъм Виетнам. Американското правителство въвежда ембарго за износ на желязо и стомана за всички държави от Източното полукълбо, с изключение на Англия. Японският посланик във Вашингтон обявява това за "недружески акт". Американското ембарго има за цел да разруши японската икономика и Япония трябва да направи избор между изтегляне от Китай или нападение над Холандска Източна Индия за завоюване на нефтените находища там. Американският президент предупреждава японците да не правят последното. На 13 април 1941 г. Япония и СССР подписват пакт за ненападение. На 26 юли американското и британското правителство замразяват всички японски банкови сметки в техните страни. На 7 декември 1941 г., Япония напада американската военна база Пърл Харбър. На следващия ден, САЩ обявяват война на Япония. На 11 декември, в съответствие с Тристранния пакт, Германия и Италия обявяват война на САЩ.

През 1941 и началото на 1942 г. Япония завзема Малайзия, Сингапур, Индонезия, Филипините, Бирма, и подписва десетгодишно съюзническо споразумение с Тайланд. Британските сили в Хонконг се предават на японците. Англия превзема френската колония Мадагаскар. Обратът във войната става при морското сражение около атола Мидуей, където японският флот се проваля в атаката си, губейки четири самолетоносача, а САЩ - само един. По-късно същата година американските морски пехотици превземат Соломоновите острови.

През 1944-45 г. американските войски овладяват Маршаловите и Марианските острови, Нова Гвинея. На 16 юни 1944 г. САЩ започват въздушни бомбардировки срещу Япония, използувайки новозавладените острови като бази. През октомври започва овладяването на Филипините. На 1 април 1945 г. американците нахлуват в японския остров Окинава. Съпротивата там не спира до края на юни.

В края на април са унищожени три японски армии в Китай. Върху японския град Хирошима на 6 август 1945 е хвърлена атомна бомба, разработена тайно от американското правителство (първата атомна бомба е използвана за тест два месеца преди това). Тя унищожава 80% от града и повече от 80000 души (през следващите няколко месеца, още 60000 умират от радиацията). На 8 август 1945 г. Съветският Съюз обявява война на Япония, съветските войски навлизат в Манчжурия, разгромяват японската Квантунска армия и завземат Североизточен Китай, Северна Корея, Южен Сахалин и Курилските острови. На 9 август американците хвърлят втора, по-мощна атомна бомба върху град Нагасаки. На 10 август японското правителство моли за примирие. Американските окупационни сили навлизат в Япония на 26 август. Капитулацията е подписана официално на 2 септември 1945 г. на борда на американския военен кораб "Мисури". Мирен договор не е подписан, и американските сили остават до ден днешен в страната.

На 9 септември 1945 г. японските армии в Китай, наброяващи един милион човека, се предават на Чан Кай Ши. Китай си възвръща Вътрешна Монголия и Манчжурия, както и островите Тайван и Хайнан. Хонконг е окупиран отново от британците, които приемат капитулацията на японските сили в югоизточна Азия.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Погледнете през очите на пилота - камиказе!

Музеи, посветени на явлението камиказе

http://www.geocities.jp/kamikazes_site_e/t..._shiryoukan.htm

Истории за камиказе

http://wgordon.web.wesleyan.edu/kamikaze/stories/index.htm

Доктрината Камиказе

http://ww2db.com/other.php?other_id=18

Из дневника на един камиказе

http://www.press.uchicago.edu/Misc/Chicago/619508.html

Кой ставаше камиказе? Как самоубийците са се чувствали в момента преди да полетят на самоубийствена мисия?

http://www.tcr.org/tcr/essays/EPrize_Kamikaze.pdf

Как се пише камиказе на японски - с йероглифи (канджи):

post-471-1229934250.gif

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...