Отиди на
Форум "Наука"

Бъдни вечер и Коледа - 24-25. ХІІ


emilia_n

Recommended Posts

  • Потребители

Празника, който отбелязваме непосрествено преди Коледа е Бъдни вечер и той като повечето зимни празници спада към тъй наречените неподвижните празници. Той се чества винаги на 24.12. За разлика от предходните празници Бъдни вечер се отличава с богата празнично обредна система. В някои краища на България Бъдни вечер се нарича още Мала или още Детска Коледа.

На този ден се извършват ритуали и обреди, които са свързани с посрещането на Коледа.

На този ден българите принасят в жертва прасе, което е гледано цяла година. Въпреки това храните приготвени от свинското месо, а и от всяко друго месо се консумират на Коледа. Денят преди Коледа се явява като последен от тъй наречените Коледне пости.

Едно от характерните неща на този ден е "бъдника". Той е задължителен за всяко семейство. Обикновено няколко мъже от дадено домакинство ходят в гората да отсекат дървото, което ще играе ролята на бъдника и гори цяла нощ. Обикновено бъдника бива дъб или круша. Самия бъдник като се качи на шейната или друго превозно средство не трябва да опира или падне на земята. По пътя за дома то не трябва да докосва земята. Когато пристигне в дома, стопанина го слага в огнището. Бъдника трябва да гори без прикъсване не само в ноща на Бъдни вечер срещу Коледа. Той трябва да гори чак до Йордановден. След като изгори бъдника пепелта от него не се изхвърля, а се ползва като лекарство през годината.

Основната обредна храна на този празник е постна. Тя винаги трябва да бъде тек, т.е. нечетен брой гозби. На празничната трапеза трябва задължително да има следните ястия: постен боб яхния, постни лозови сърми, варено жито, ошав, тиквеник (постна баница с плънка от тиква), зеленчуци, които са произведени през изминалата вече година. Наред с това се приготвя постна пита украсена отгоре. Най-често използваната пластика е монограма на Христос, който се прави от две разточени къса тесто. По краищата се слагат топки. Тези краища са заградени от по-голям къс разточено тесто. Всичко това е свързано със символиката на старите българи. Топките на питата символизират овцете или другите домашни животни. Но най-често изобразените животни са овцете, а затворения кръг кошарата. Това не е случайно, тъй като ранните християнски зографи са представяли Христос като добрия пастир заобиколен от стадо овце. Освен това според Библията, след раждането си детето Исус е сложено в ясла.

Така че празнично-обредната система на Бъдни вечер и Коледа често се преплита с блейските притчи и народните вярвания.

Вечерта, когато цялото семейство седне на масата, най-възрастния член на този дом прикадява вечерята. След това главата на семейството разчупва празничната погача, като първото парче се оставя винаги за Богородеца. По време на Бъднивечерската вечеря никой от челядта на стопанина не може да става и ходи изправен. Ако се наложи на някого да стане, то той трябва да върви приведен.

Празничната трапеза не се раздига до сутринтта на Коледа.

В нощта срещу Коледа също се извършват гадания. Това се прави най-вече от младите момичета. Те слагат под възглавницата си първата хапка. Когото сънуват за него ще се омъжат. Така те гадаят какъв ще бъде бъдещия им съпруг.

Друга много важна съставна част в празнично-обредната система на тези два празника е коледуването. То започва още вечерта на Бъдни вечер срещу Коледа, но коледарите се събират седмица по-рано за да разучат нови песни и да си припомнят стари.

Ръководител на тази дружинка е тъй наречения станеник. Той е най-възрастния коледарин в групата. Всяка коледарска група има и деца, които също изпълняват определени функции. Тези от тях, които чукат на вратата се наричат коте, а тези, които приемат и носят даровете се наричат магаре. Коледарите обикалят къщите и благославят техните стопани. Коледарите, чрез специални песни и заклинания наричат за здраве и берекет домашните. Самите стопани от своя страна даряват коледарите с пари, кравай и други. Тези дарове се слагат в дисагите на магарето. Те не влизат само там, където има починал и този дом все още е в траур.

По характер и значение самото коледуване има много общи черти с един друг обичай, а именно лазаруването при девойките. Както при лазаруването, така и при коледуването участие вземат млади несемейни мъже. В случая това са ергени. Както за лазарките, така и за коледарите този обичай има важно значение в тяхния по-нататъшен живот. Те всъщност преминават от едно обществено положение в друго. Променя се техния социален статус. И момите след Лазаровден, и ергените след Коледа могат вече да се задомяват.

Този процес на преминаване от една възрастова група в друга и съответната промяна на социалното положение е познато явление в много древни религии. То не е било чуждо и на нашите предци траките, славяните и прабългарите.

В деня на самия празник Коледа, който е най-големия зимен християнски празник приключват дългите четиридесетдневни пости. Въпреки, че неговия произход е християнски, то в наговата обредна система се преплитат библейската история за раждането на Христос със старите до християнски вярвания познати не само на източните народи, но и на нашите предци. Този празник е свързан календара, тъй като се празнува винаги около зимното слънцестоене. Основната идея, която е заложена в неговата символика е за вечната умираща и възраждаща се природа. Тогава за пръв от 40 дена може да се яде блажно. Естествено, че вече на коледната трапеза ще присъстват и местни ястия

Въпреки, че човек може да разпусне след коледните пости остават все още някои забрани, които важат до Йордановден. Става въпрос, че от Рождество Христово до Богоявление са тъй наречените мръсни дни. Човек не трябва да замръква, защото тогава излизат всякакви митологични съсщества ползващи се с лоша слава. Такива са вампири, талъсъми, караконджоли и други. Ако случайно му се налага на човек да излезе навън по късна доба, то той трябва да има муска или амулет, чиято основна съставка да е чесъна. Той служи като защита срещу тези мрачни сили.

Като повечето наши празници и Бъдни вечер, и Коледа са тясно свързани с нашето далечно минало. Те са част от нашата национална идиентичност. Така, че ние българите трябва знаем и помнем нашите традиции. Те са нашите корени.

post-591-1230109559.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Честит празник и от мен.

Ами и аз да кажа няколко думи. Сред храните за Бъдни вечер изобилстват варивата, по-точно такива, които набъбват като боб, леща, царевица, грах, жито. Това е така, защото празника е свързано с Рождество Христово и бременността на жените. Традиционната погача е украсена с кошара (т.е. от тесто се прави нещо като буквата омега и вътре се слагат няколко топки символизиращи овцете. Друго изображение е кръст, но с извивки или топки, тъй че да напомня и слънце.

На масата се слага чесън и мед - едното за да гони злите духове, а другото - за да е сладка годината след това.

А за тиквата или тиквеника, ошафа (прави се от сушени плодове, които се варят с вода и захар за разлика от компота, който се прави с пресни и така са съхранява) и орехите не знам каква е идеята - може би защото на времето не е имало внос и това са били сред сладките неща, които е можело да се съхраняват до това време ан годината и да се сложат на масата.

А сега за гадаенето за Коледа:

По Вечния календар:

Ако на Бъдни вечер времето е хубаво и ясно, есенниците биват добри, а когато е облачно, добри биват пролетниците и пчелите.

Ако е ясно на Бъдни вечер, зимниците ще са изобилни.

На Бъдни вечер ако през целия ден е облачно, през годината ще има много болести ( при вас не знам какво е било времето, но тук беше хубав слънчев ден :)): )

Рождество Христово:

Ако до Коледа не вали сняг, времето е топло, зимата ще бъде тежка, студена и с големи снегове. :head_hurts_kr:

Е, както се вижда във времето когато не е имало глобализация и тройна коалиция повече се е мислело за стопанството, а не кога ще ни удари световната криза и ще има ли пари от еврофондовете. :sneaky2:

А сега по Коледника:

Гадаенето става в зависимост от това в кой ден от годината се пада Коледа - в случая 25.ХІІ .2008г. е в четвъртък:

Ако в четвъртък бъде Рождество Христово, то зимата ще бъде мека, пролетта и лятото ветровити, овощя ще има малко, медът ще намалее. За силните - пагуба. Масло и плодове ще има много.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Честито Рождество на всички християни във форума! За останалите- весели новогодишни празници! Разбира се с изключение на тези които са по друг календар. Абе, живи и здрави да сте всички!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Весели празници!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...