Отиди на
Форум "Наука"

2009 - Международна година на астрономията!


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Във връзка с четиристотин годишнината от използването на телескопа за астрономични наблюдения, Международният астрономически союз (МАС, IAU) приe решение да обяви 2009 година за Международна година на астрономията (МГА-2009, IYA-2009). Решението беше подкрепено от ЮНЕСКО и се надяваме да бъде одобрено от Генералната ассамблея на ООН през декември 2007 година.

Мероприятията, свързани с Международната година на астрономията-2009 имат за цел: усилване на обществената поддръжка на научните изследвания, повишаване на качеството на научното образование на всички нива, повишаване на интереса на младежите към научната дейност и др. Към организацията и провеждането на мероприятията, свързани с МГА-2009, широко ще се използват и привличат както професионални (напр. Националният Комитет по Астрономия, Институтът по астрономия на БАН, Катедрата по Астрономия към СУ), така и обществени астрономически организации (напр. Съюзът на астрономите в България, Народни астрономически обсерватории, планетариуми).

Международният астрономически союз играе водеща роля в провеждането на международни мероприятия, свързани с МГА-2009, а координацията на дейностите по провеждането на национални, регионални и локални мероприятия в България се осъществява от Националния комитет по астрономия (НКА) на Българската академия на науките.

Национално лице за контакти за Международната година на астрономията-2009 е ст.н.с. д-р Георги Петров от Института по астрономия на БАН.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Този празник на астрономията отдава дължимото на Галилео Галилей, който за пръв път е насочил телескоп към небето през 1609 г. В честванията ще участват над 130 страни.

"Международната година на астрономията всъщност няма научна цел", заяви Франсоаз Комб от френската Лаборатория за изследване на лъчението и материята в областта на астрофизиката.

Тя има за цел да фокусира вниманието върху астрономията като глобално мирно научно усилие за намиране отговорите на някои от най-фундаменталните въпроси пред човечеството."Надяваме се широката публика да насочи поглед към небето и много младежи да бъдат привлечени от науката", допълни тя.

Откриването на Международната година на астрономията ще продължи два дена - на 15 и 16 януари, в присъствието на около 600 участници, сред които Нобелови лауреати и близо 200 студенти от над 100 страни.

Честванията са под егидата на ЮНЕСКО и Международния астрономически съюз.

Предвидени са колоквиуми, конференции, експозиции. В началото на април - от 2 до 5 април, е планирана инициативата "100 дни астрономия", която включва астрономически наблюдения и конференции.

През есента друга инициатива - "100 Галилееви нощи", ще отбележи 400-годишнината от наблюдението на небето с телескоп от гениалния италиански учен.

По този повод близо 200 обекта, оборудвани с телескопи, ще бъдат достъпни за желаещите. През април ще бъдат изстреляни два европейски спътника за космически изследвания - космическият телескоп "Хершел" и обсерваторията "Планк".

Те ще се позиционират на разстояние 1,5 милиона км от нашата планета, като "Хершел" ще наблюдава образуване на звезди и галактики, а "Планк" ще изследва полета на "фосилна" космическа радиация.

В подготвяните глобални инициативи за Международната година на астрономията досега са се включили 129 държави, очаква се те да станат 140, с което ще се обхване 97% от населението на Земята.

Важна цел на Международната година на астрономията е провеждането на инициативи за опазване на световното културно и природно наследство на места и региони, свързани с историята на астрономията.

Основен акцент са младите хора.

Чрез подобряване на формалното и неформалното обучение по астрономия в училища, научни центрове, планетариуми и музеи ще се осигури поглед към науката и работата на изследователите и по такъв начин ще се стимулират младите хора за професионална реализация в областта на природните науки и технологиите.

Планирани глобални инициативи

1. 24 часа астрономия: Планира се 24-часово наблюдение във всички обсерватории на цялото земно кълбо с цел възможно най-много хора да видят през телескоп това, което е видял Галилей за пръв път - 4-те спътника на Юпитер.

2. Галилеоскоп : Планира се в течение на 2009 г. на всеки наличен телескоп да извършат наблюдение поне 100 души. В резултат се очаква се над 10 млн. души да видят небето през телескоп.

3. Космически дневник: Планира се да се покаже „човешкото лице на астрономията" като в медиите се представят материали, които чрез текст и изображения експонират както последните професионални открития на астрономите.

4. Портал към Вселената: Планира се свързване на професионалната астрономия с бизнеса от пазара на игрите и развлекателната индустрия, на който да бъдат предоставени новини, изображения, илюстрации и анимации на космически обекти и явления.

5. Тя е астроном: Планират се инициативи за приоритетно подпомагане на развитието на кариерата на жените-астрономи и ориентиране на млади жени в тази област, тъй като половата равнопоставеност е един от приоритетите на цялата научна общественост.

6. Астрономията и световното наследство: Инициативата цели да организира достъп до архитектурни структури и места, свързани с наблюдения на небето в миналото.

Това е част от глобалната инициатива на ЮНЕСКО за опазването на световното културно и природно наследство.

7. Програма Галилей за учители: Планира се чрез обучение в школи да се създаде световна мрежа от сертифицирани Галилей-посланици, мастер-учители и учители, разработващи полезни дидактически материали по астрономия за ученици на базата на данни, получени от автоматичните телескопи.

8. Усещане за Вселената: Планира се организиране на детски празници, на които чрез игри, песни, рисунки и живо общуване в Интернет, деца на възраст 4-10 год. да покажат своето усещане за красотата и грандиозността на Вселената.

9. Вселената от Земята: Планира се подреждане на изложби на астрономически изображения и инструменти в музеи, галерии, магазини, обществени градини и др.

http://www.astronomy2009.org/

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Потребители

Да отдадем дължимото и на друг астроном - Карл Сейгън. Интересна колекция статии от Сейгън и за него в SCICOP:

Carl Sagan Collection

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...