Отиди на
Форум "Наука"

Най- скъпото кафе


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Може би много от вас са чували за Kopi Luwak - най- скъпото кафе в света. Произвежда се в Индонезия и цената му достига до 1200 $ за килограм. За година се произвежда по- малко от 230 кг, като в неговото производство най- важно място заемат азиатските палмови цивети (Paradoxurus hermaphroditus), които го използват за храна заедно с насекоми, малки бозайници, плодове. След изяждането на суровото кафе от тези животинки, зърната бавно преминават през стомаха и червата на циветите. Там те се подлагат на ензимно обработване (важен тук е ензима цибетин), както и млечко кисели бактерии намиращи се в червата на животните, като самите зърна не се разграждат, а само някои белтъци съдържащи се в тях биват разградени. Кафените зърна се дефекират от животното, измиват се и се изсушават. Твърди се, че имено на преминаването през храносмилателния канал на циветите се дължи неповторимия вкус и яромат на кафето Kopi Luwak.

post-331-1237853239_thumb.jpg

post-331-1237853209_thumb.jpg

post-331-1237853222_thumb.jpg

post-331-1237853268_thumb.jpg

post-331-1237853292_thumb.jpg

днес за производството на кафето се използват одомашнени цивети

post-331-1237853316_thumb.jpg

post-331-1237853396_thumb.jpg

post-331-1237853420_thumb.jpg

post-331-1237853440_thumb.jpg

post-331-1237853454_thumb.jpg

Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

в България порция едно такова кафенце струва 70 лева. Ама да пия отвара от 'фъшкии на катеричок' /както го нарече един мой приятел/ - не, мерси. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз бих го опитал, но понеже кафе изобщо не пия няма да мога да го оценя :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Аз бих го опитал, но понеже кафе изобщо не пия няма да мога да го оценя :biggrin:

Ха, и аз така /не съм свикнал да пия кафе и не пия/. :smokeing:

Иначе го сервират в новопостроеното кичозно реторантче The Island на езерото Ариана /за радост на всички сноби/.

http://blogs.mamita-bg.com/coffee/2008/09/...B2%D0%B8%D1%80/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Най-скъпото кафе в света вече се сервира в София

Най-скъпото кафе в света вече се сервира в София. Удоволствието да надигнешкопи лувак чашка “Копи Лувак” струва 70 лв. Изисканата напитка се предлага единствено в ресторант The Island на езерото “Ариана”. Освен в столицата “Копи Лувак” се сервира само на още три места в Европа - Париж, Лондон и Москва. Там чаша от него струва 100 евро. Тайната на най-скъпото кафе е, че зърната му преминават през стомашно-чревния тракт на цибетка, преди да се изпекат. Сервира се без захар, защото не горчи. Киселинността му е нулева и не вреди на стомаха. Годишно в света се произвеждат едва между 240 и 270 кг “Копи Лувак“.

Собствениците на The Island са преговаряли половин година, за да спечелят правото да сервират най-скъпото кафе в България. Изисканата напитка вече е с доста почитатели в София. “Част от ВИП гостите ни вече се тонизират само с “Копи Лувак”. Предпочитат го предимно българи, а не чужденци”, издават от бара.

Не знаех, че го има и в София!

Някакъв канадски учен се лутал из Етиопия и събирал зрънца кафе ровейки из фекалиите на африканските цивети, варил си ги и ги сравнявал с Копи Лувак, но нещо вкуса не бил същия, така че за сега няма да могат да го копират в Африка :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Здрасти!

И още колко такива има......

да ядеш мозък на жива маймуна,

да ядеш риба жива печена,

да ядеш най-отровната риба на света,

да ядеш варено от човешки зародиш,

да ядеш човешки мозък,

да ядеш човешки черен дроб.

За сега толково щуротии ми дойдоха на ум.

Я да.

В африка има обичай умрелите да се съхраняват така, че да ферментират и изтичаштата течност се използва за различни лечебни и религиозни потреби...

:w00t: :w00t: :w00t:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Излишно е това, според мене. На тези всичките екстри, описани от Scubi може да се отговори с българското:

"Хайде холан чак пък толкоз вече!"

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Излишно е това, според мене. На тези всичките екстри, описани от Scubi може да се отговори с българското:

"Хайде холан чак пък толкоз вече!"

Здрасти!

Ами защо преди танто хиляди години при евреите заедно с вярата в един Бог се преминава в бита на кашрут или кошер хранене?

Щото се е знаело, че човешката щуротия(снобизъм) е безкрайна...Заедно с хищноста за власт, пари...

:hmmm: :hmmm: :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз бих го пробвала това кафе, ако има кой да ме почерпи или взема че внезапно забогатея :smokeing:

Това, че е преминало през храносмилателната система на някаква животинка не е проблем. Пчелният мед също най-общо може да се каже че е продукт на храносмилането на насекомото медоносна пчела.

Четох преди време, че го сервират и в Бургас.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Здрасти!

Ами защо преди танто хиляди години при евреите заедно с вярата в един Бог се преминава в бита на кашрут или кошер хранене?

Щото се е знаело, че човешката щуротия(снобизъм) е безкрайна...Заедно с хищноста за власт, пари...

:hmmm: :hmmm: :hmmm:

Да, за този аспект на традициите не се бях сещал. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, за този аспект на традициите не се бях сещал. :)

Здрасти!

Какво ще кажеш ако от утре почнем да ядем маслините с костилките. Може и там да ферментираме нещо???

Нещо български специалитет????

:tooth: :tooth: :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Skubi, кафето е табиетлийско нещо, то не е храна. Който разбира го пие преди всичко за удоволствие. За това са различните сортове и начини на приготвяне, кафенета с приятен интериор, специални чаши, джезвета...Струва си според мен да му се насладиш според възможностите си. :good::post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Skubi, кафето е табиетлийско нещо, то не е храна. Който разбира го пие преди всичко за удоволствие. За това са различните сортове и начини на приготвяне, кафенета с приятен интериор, специални чаши, джезвета...Струва си според мен да му се насладиш според възможностите си. :good::post-70473-1124971712:

Знам аз знам! само се бъзикам.

Иначе ако става дума за 1000% табиетлизъм, това кафенце трябва да се пие с чашка вода, разтопена от ледник от южният полюс (а и самото кафе да се залее с такава вода 3 пъти превърена в медно джазве, но не на открит огън а на тлееща жар от дървени въглища на благородно дърво) и за пълна ефикасност, да се пуши хаванска пура (ръчно вита върху баджака на не по-стара от 18 годишна невинна мулата).

Ами и чашата с вода да е е кристална или от яде камък, а кафеената най- малко мейсенски порцелан.

Това е пълно наслаждение.

:))::)): :)):

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...