Отиди на
Форум "Наука"

Нов световен ред


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Нов световен ред

Може да ни отнеме месеци да разберем дали действията, които лидерите на държавите от Г-20 решиха да бъдат осъществени след срещата на върха в Лондон на 2 април, са достатъчни, за да бъде спасена световната икономика от продължителна рецесия, ако не и депресия. По същество те ще трябва да убедят капиталовите пазари, глобалните финансови институции, инвеститорите и обикновените потребители, че могат да започнат отново да харчат, вземат и дават назаем пари. Но символичното значение на събитието може да се окаже по-важна от същината му. Самото разширение на формата Г-8 до Г-20 в момент на глобална криза е ясна индикация за това, че старият ред е изживял времето си.

Показателно е също, че преди четири месеца Националният разузнавателен съвет на САЩ, който е част от апарата за сигурност на Вашингтон, публикува доклада си „2025 година. Светът след кризата", в който представи една потресаваща прогноза, според която конструираната след Втората световна война международна система ще стане „неузнаваема" до 2025 г. благодарение на глобализацията, възхода на новоочертаващите се сили и „историческо пренасяне на относителното богатство и икономическа власт от Запад на Изток". „Следващите 20 години на преход към една нова система са изпълнени с рискове", се казва в доклада.

„Стратегическите съперничества най-вероятно ще бъдат преосмислени в контекста на търговията, инвестициите и технологичните нововъведения и придобивки, но ние не можем да изключим възможността за повторение на един сценарий от 19-ти век, включващ надпревара във въоръжаването, териториална експанзия и военно съперничество." Въпреки че докладът е писан преди финансовата криза да се развихри с цялата си мощ, авторите му са били убедени, че „еднополюсният модел" на неоспорвана хегемония на САЩ, наложена след падането на Берлинската стена, вече се приближава към края си и бъдещето на света е „многополюсно". Това, което е изключително в сегашния момент е, че по едно и същ време стават няколко фундаментални пренагласи и това прави резултата толкова непредвидим.

Краят на студената война

и падането на берлинската стена през 1989 г. разчисти пътя за възникването на нови сили, най-вече Китай и Индия, и премахна идеологическите пречки за глобализацията. Миграцията зад граница се увеличи значително. Технологичната революция и интернет промениха драстично международните комуникации, потокът от информация, финансовата търговия и политическото съзнание.

Крахът на световната финансова система, причинен не само от спукването на кредитния балон свързан с пазара на нискокачествени ипотечни активи, но и от увеличените финансови спекулации на световните пазари, бързо се пренесе като рецесия в реалната икономика. Никой не бе пощаден. Кредитирането замръзна на всички пазари - от Африка до Източна Европа.

Сега започва масирано пребалансиране на световните търговски потоци между търговския дефицит на САЩ и излишъците на Китай и други големи износители. Потребителите в САЩ вече няма да бъдат двигателя за дължащия се на експорта ръст на Китай, а китайските вложители също не могат да продължа да финансират американските заеми.

Основната пренагласа

която може да отнеме десетилетия, за да бъде реализирана и която докладът на Националният разузнавателен съвет на САЩ посочва е изместването на глобалното влияние от Запад на Изток и по-специално възходът на Китай и Индия, които ще си възвърнат значението и влиянието, което са имали докато Европа е тънела в мрака на Средновековието. В много части на света е разпространено мнението, че „кризата на капитализма", чиято проява е замръзването на финансовата система, ще ускори дългосрочната геополитическа промяна, възвестявайки залеза на мощта на САЩ и на влиянието на Европа. Това, че форматът Г-20 бе избран миналата година като форум, който да се занимава с кризата, бе закъсняло признание, че Китай, Индия и Бразилия трябва поне да присъстват на масата. Но дали Г-20 ще бъде ръководният формат дълго време? Той по-скоро намирисва на спешно взето решение отколкото на добре обмислена конструкция.

Като начало трябва да се отбележи, че Г-20 няма постоянен секретариат. Като настоящ председател на групата, британският премиер Гордън Браун и малкият му екип от английски чиновници няколко месеца се борих за постигане на консенсус поради съществуващите различия между САЩ и Европа, и което е още по-важно - между приоритетите на развитите и развиващите се страни. Забележително е, че те страните изобщо успяха да постигнат съгласие и да излязат с общо комюнике за срещата.

„Това е споразумение, което върши работа за финансовите министри и управителите на централни банки, които се срещат веднъж в годината. Но когато го отнесете на ниво държавни глави и правителства, дисбалансите изпъкват", казва южноафриканския финансов министър Тревор Мануел.

Очакванията през 2007 и 2008 г. за разрив между покосените от кризата западни икономики и по-малко изложените на финансовата криза развиващи се пазари, се изпариха.

Болката е глобална

и решението също трябва да бъде такова. Икономическият ефект от финансовата криза порази развиващите се страни по-силно отколкото развитите икономики, тъй като търговските потоци и цените на стоките намаляха драстично. Ясно е , че най-зле ще бъдат ударени най-бедните и особено Африка, тъй като те нямат на какво да се облегнат. На второ място сред най-силно засегнатите ще бъдат онези производители на стоки, които винаги са били изправени срещу големи социални и демографски предизвикателства, като богатите на енергийни ресурси Русия, Иран, Нигерия и Венецуела. Даже производителите на петрол от Персийския залив са засегнати, тъй като бяха свикнали да изнасят огромни количества суровина и да получават огромни приходи големи и сега трябва да се пренастроят. И накрая, развиващите се икономики, които все още се намират в преходен период от бедност към благосъстояние или от комунизъм към демокрация, бяха хванати от икономическата криза преди да успеят да изградят стабилни системи на управление и да изкоренят присъщата им корупцията. В тома число са много от страните в Централна и Източна Европа, които се освободиха от влиянието на бившия Съветски съюз.

Уроците на Голямата депресия

от 30-те години на миналия век доведоха до създаването на МВФ и Световната банка, които да гарантират монетарния ред в основните индустриализирани държави и да прилагат система за управление на кризите, която просъществува повече от 60 години. Но днес тяхната легитимност е представителност са поставени под въпрос. Китай е основната нация в геополитическата трансформация. Същевременно, тази страна трудно може да бъде разбрана. „Те искат всичко и нищо", казва висш представител на МВФ. „Това, което наистина искат е да бъдат сред големите играчи. Следващите 20 и повече години ще бъдат ерата на САЩ и Китай. Те се подготвят за тази игра."

Пекин иска по-голям дял при гласуването в МВФ, който да съответства на бързо развиващата се икономика на страната. Но преди срещата на Г-20 Китай не желаеше да даде своя принос от огромните си резерви в чужда валута за увеличаване ресурсите на фонда, тъй като по приход на човек от населението Китай все още е една бедна страна. В края на краищата Гордън Браун обяви, че Пекин ще даде на МВФ $40 млрд., заедно с по $100 млрд. от ЕС и Япония, като част от общо $500 млрд., с които ще бъдат увеличени запасите на фонда.

И ако Китай е предпазлив победител, Русия е най-очевидният губещ от разместването на пластовете. Изборът на Г-20 вместо Г-8 за форум на кризата премахна привилегированото положение на Русия като единственият аутсайдер на масата редом с най-богатите страни. В Г-20 тя е една от многото средно големи икономики като Южна Корея и Турция. Но слабостта на Русия е по-съществена. Цената на петрола може да се качва и пада, но кризата разкри неуспехът на страната да диверсифицира икономиката си извън рамките на енергийния сектор. Финансовите й институции са неефективни, а съдебната й система - корумпирана. В дългосрочен план я очаква хронична демографска криза, в резултат на която вероятно ще има огромен недостиг на работна сила през следващите две десетилетия.

Европа и Русия

Какво да кажем за останалата част от Европа в контекста на новия световен ред? Както и Русия, Старият континент има застаряващо и намаляващо по брой население. Бавният растеж е неминуем, въпреки че повечето западноевропейски икономики притежават необходимите резерви и социална спасителна мрежа, за да се справят с рецесията. Но това не се отнася за Източна Европа.

За ЕС рискът е, че солидарността вътре в общността може да се пропука, тай като прокрадващият се протекционизъм подрива устоите на единния пазар, а старите членки показват нежелание да спасяват новите, които са изправени пред остри социални кризи поради замразеното банково кредитиране и инвестиране.

Резултатът от срещата на Г-20 - засилване на международните финансови институции и особено наблягане на регулацията е това, което искаше Европа. Но резултатите може да не са еднозначни. От една страна европейците имат силен глас в институциите, особено в МВФ, но ще трябва да се откажат от известна част от влиянието си в замяна на заема, който фонът ще получи от Китай и представителството на други развиващи се страни.

Химията на самата група Г-20 е нестабилна. Но това, което изглежда ясно е, че без твърдата линия на новата администрация на американския президент Барак Обама резултатът щеше да бъде по-слаб. Именно Вашингтон настояваше ресурсите на фонда да бъдат утроени, докато ЕС щеше да бъде доволен и на двойно увеличение. Обама изигра ролята на посредник.

Френският президент Никола Саркози беше единственият, който настояваше миналата седмица, че кризата е известила края на „англосаксонския капитализъм". И все пак, опитът подсказва, че от всички засегнати страни САЩ притежават най-голяма издръжливост и капацитет за бързо възстановяване. ЕС и Япония изглеждат заседнали в бавен ръст и намаляващи демографски данни.

Що се отнася до Китай, изискването да се адаптира от разчитащ на експорта ръст към радикално увеличаване на вътрешното търсене би могло да бъде огромно политическо предизвикателство. Комунистическата партия ще трябва да подкрепи много по-бърз ръст на средната класа отколкото е подготвено да насърчи. Един нов световен ред може би идва да замести стария, но пътят към него ще бъде неравен.

В търсене на респект

Когато лидерите на Г-20 се събраха в Вашингтон през ноември 2008 г., се очакваше, че Китай ще вземе голямо участие в дебатите, но страната остана резервирана, като каза, че основната й цел е да запази реалния ръст на собствената си икономика (представляваща една десета от световното производство) на ниво 8% чрез фискален стимул от $570 млрд. На срещата на Г-20 миналата седмица положението беше различно. Както преди форума, така и по време на него, имаше явни признаци, че икономическата криза е засилила изплуването на Китай като голям играч. Може би най-внимателно наблюдаваната двустранна среща в Лондон бе тази между президентите Ху Джинтао и Барак Обама. Китайският лидер бе по-отзивчив отпреди и показа готовност за сътрудничество за увеличаване резервите на МВФ. Същевременно обаче, той показа, че Пекин не може да бъде принуден да възприеме позиции, които не му се нравят. Това стана ясно, когато Ху Джинтао се противопостави на опита на Никoла Саркози да сложи на Хонгконг и Макао печат „данъчни убежища".

Пекин бе доста активен и преди самата среща. Той даде да се разбере, че САЩ не биха могли да очакват Китай да финансира огромния им дефицит без да получи нещо в замяна. А няколко дни преди срещата управителят на Китайската централна банка Жу Ксиаочуан призова МВФ да разшири функциите на специалните права на тираж, които да се използват и като световна резервна валута. Икономистът от Royal Bank of Scotland Бен Симпфендорфер казва, че това предложение е „нереалистично, но показва желанието на Китай да бъде сред световните лидери и подчертава възхода на Изтока."

Автор: Куентин Пийл, Financial Times

10.04.2009

http://money.ibox.bg/news/id_1936284833

---

Допълнително по темата:

http://en.wikipedia.org/wiki/New_World_Ord...spiracy_theory)

http://educate-yourself.org/nwo/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А сега - малко илюстративен материал:

post-471-1239356468_thumb.jpg

post-471-1239356481_thumb.jpg

post-471-1239356490_thumb.jpg

post-471-1239356495_thumb.jpg

post-471-1239356499_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е, хм "новите световни редове" всъщност са много....Мисля, че пряка връзка между статията и снимковия материал все пак няма ....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Е, хм "новите световни редове" всъщност са много....Мисля, че пряка връзка между статията и снимковия материал все пак няма ....

Има, има и още как; ще се изкажа по-подробно следващия път, че ме хващате на вратата! :crazy_pilot:

Ето нещо готино по темата; ако се разходите по сайта ще откриете още интересни неща на различни езици, включително и на български: http://abbc6.com/islam/english/toread/frnklin.htm

Ето и още две готини файлчета: Jew_Watch___Leaders___List_of_Jewish_Millionaires.htm

______________________________________________boyer.pdf

Между другото символът на шестолъчата звезда е взаимстван от древните българи - има го на монети от Волжка България и на други археологически находки. Също е популярен в Тибет, Непал и Индия. Този езотеричен символ според някои изследователи е на възраст над 35 000 години и идва от потъналия континент Му (съществувал в Тихия океан), когато не са съществували никакви евреи. Юдеите и масоните просто са присвоили този символ и са го обявили за тяхна "запазена марка", като изменят първоначалната му същност и влагат друг смисъл в него! :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Какъв континет Му, какво става..........

Ами запознай се с книгите на Джеймс Чърчуърд - "Изгубения континент Му" и "Свещенните символи на изгубения континент Му"; има ги и на български език от издателство "Шамбала" и ще разбереш за какво иде реч! :book:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Сериозно ли го мислиш това за Му... а г-н Чърчуърд от къде го знае този континент, че и явно доста подробности за културата на тази цивилизация ( вероятно древни предци на българите)? По същата логика можем да вярваме на авторите, които пишат за извънземни. Моля, по- сериозно.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Сериозно ли го мислиш това за Му... а г-н Чърчуърд от къде го знае този континент, че и явно доста подробности за културата на тази цивилизация ( вероятно древни предци на българите)?

Получава сигнали от отвъдното, затова и знае всичко за континента. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител
Сериозно ли го мислиш това за Му... а г-н Чърчуърд от къде го знае този континент, че и явно доста подробности за културата на тази цивилизация ( вероятно древни предци на българите)? По същата логика можем да вярваме на авторите, които пишат за извънземни. Моля, по- сериозно.

Прочети книгата и ще разбереш за какво иде реч; нямам намерение да ви я преразказвам. Чърчуърд е сериозен учен и изследовател (правил е няколко експедиции в Хималаите, Тибет и Китай; а също и в Пацифика и Централна Америка; работил е и в Индия дълги години). Освен това е бъл въведен в езотеричното познание от една група свещенници в Хималаите и е ползвал техните библиотеки от глинени плочки със символни знаци, на допотопна възраст. Експедициите са му от края на 19 век! Айде не бъдете с Римлянина като коне с капаци, които не виждат по-далеч от носа си; поограмотете се малко и тогава да коментираме фактите, артефактите или теориите (както ви хареса)!........... :hmmm::book::vertag:

А за шестолъчата звезда (хексаграм) вижте по монетите на Волжките българи и тогава говорете врели-некипели (второто мнение; първата картинка от втория ред); открих го във форума ама кой да чете задълбочено; има и други такива артефакти, които го доказват (евреите приемат този символ доста по-късно през 15-16 в.):

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=3909

Да се върнем отново на основната тема дадена от Историка - гледайте двете части на американския филм "Цайтгайст" (Zeitgeist) от 2007 и 2008 г.; има го в мрежата и с български субтитри (виж в "Замунда"; "документални филми")! Ще ви се изправят косите от неприятни факти: истината за това кой запали двете Световни войни, американския федерален резерв (големия грабеж) и това което стана на 11.09.2001 г. (голямата измама; кой събори двете кули със контролиран взрив отвътре и най-вече защо). Задава ли се нова световна диктатура (Pax Americana; "Нов световен ред") по-страшна от комунизма, фашизма и ционизма взети заедно и кой стои зад всичко това!............ :lightbulb:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да не е като онзи руснак, който в Тибет се научил да присажда очи и се е срещал със живи атланти в охладено състояние. Оууу издателство Шамбала. Аз бих ги прекръстил на издателство "Шашмала" Сигурно и Чърчуърд е учен в науката шашамалогия, та си пасват с издателството. Не мога да разбера какво точно ви кара да вярвате в тия измишльотини.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, а освен в Тибет и в езотеричните познания, Чърчууд е въведен в още по-езотерични познания в един бар в Ню Йорк, който се посещава от извънземни. Харамия, какви ги пишеш? :angry:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За разлика от акад. Ернст Мулдашев (даже не си му запомнил името), който пише за неща, от които си няма понятие; Чърчуърд е бил посветен от монасите, за които споменах и дълги години е работил по проблема, изучавайки древните им библиотеки и е правил теренни експедиции с много сериозен обхват и резултати. Някой от вас чете ли книгите на Джеймс Чърчуърд или само си бърборите колкото да не заспите - как можете да коментирате нещо което не познавате?!? :post-20645-1121105496: ............ Хъм, пък уж сме в научен форум; ясно-о-о - образовате се от жълтите вестници и телевизията! Не ме учудва резултата. :crazy_pilot:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
За разлика от акад. Ернст Мулдашев (даже не си му запомнил името), който пише за неща, от които си няма понятие; Чърчуърд е бил посветен от монасите, за които споменах и дълги години е работил по проблема, изучавайки древните им библиотеки и е правил теренни експедиции с много сериозен обхват и резултати. Някой от вас чете ли книгите на Джеймс Чърчуърд или само си бърборите колкото да не заспите - как можете да коментирате нещо което не познавате?!? :post-20645-1121105496: ............ Хъм, пък уж сме в научен форум; ясно-о-о - образовате се от жълтите вестници и телевизията! Не ме учудва резултата. :crazy_pilot:

Питам се ти защо си излязъл в научен форум да пишеш за човек (Чърчуърд), който нито една научна общност не приема като сериозен изследовател и чиито издания са ЖЪЛТИ, популярни и се продават чрез пошла реклама. Нито един монах не е потвърдил, че е посветил Чърчуърд в каквото и да било. Плочите и библиотеките, които му били "доверили" не са достъпни за нито един следващ изследовател!!! Самите индийски изследователи, които са специалисти по местните древни езици не са се домогнали до подобно четиво. В университетите в Индия, където преподават будизъм и други индийски философии, където индийците си преподават собствената история и работят самите първосвещеници от храмовете подобни неща не се споменават. Нищо научно няма в твърденията ти, а Чърчуърд е поредния психар решил да стане популярен "разкривайки тайните на Индийските храмове". Мисля, че толкова си си промил мозъка с глупостите, които си чел, че и понятие вече нямаш що е то долекоизточната култура и цивилизация.

Му....или Лемурия, ахахха Лемурците, които наместо от прародителя на човека произлезли от лемурите (това е моя стара теория относно лемурците, просто няма как да не са свързани с лемурите милите)

Наистина тази дискусия не е за научен форум. Тази дискусия е за форум "магика и психария" - има много такива. Там вероятно ще ти обърнат сериозно внимание. Но все пак се осъзнай къде се намираш - във форум Българска наука той ще ни разказва за Джеймс Чърчуърд

Т.е. да изследваме човешките СИМВОЛИ, културните АРТЕФАКТИ в контекста на диалога за ЛЕМУРИЯ ауууууу.... Ти си объркал форума :head_hurts_kr: :head_hurts_kr:

Как може някой да каже, че Чърчуърд е сериозен изследовател... Та той няма нито едно артефактуално доказателство, нито един реален извор, нито едно късче от текст или плочица, с която да докаже теорията си...няма снимчица, няма...си.. Е рисунчиците не ги броим. Защото всеки може да си ги нарисува.

Понеже колкото по- на високо в Индия и съседните държави се иде - това Хималаи, Тибет, Кашмир, Памир и изобщо по планините, толкова по необщителни стават свещениците никак не означава, че крият тайната на континента МУ. Просто нямат какво да кажат хорицата на такова чудовище като комерсиалния западняк, в случая твоя възлюблен Чърчуърд, който заедно с още няколко ЛУДИ ненормалници е един от креаторите на множество форми на съвременна ЛУДОСТ в псевдонауката... Един истински изследовател на индийската култура веднага разпознава спекулациите на Чърчуърд дори относно поведението на монасите, разположението на храмовете и съдържанието на текстовете. Т.е. въпросния "изследовател" най-вероятно е прекарвал времето си в опити да изтрезнее някъде в подножията на планините и далеч от храмовете, за които говори.

Нека все пак си признаем, че въпросният Чърчуърд работи след какицата, която е измислила и Лемурците..и техния континент и дори как са изглеждали измислила ...(за ПСИХИТУ Блаватска говорим, да именно - и понеже сме в научен форум се чудя как може за нея да говоря...ама то от континента МУ тръгна, а тоя континент от нея е измислен) И макар Чърчуърд уж да я набеждавал, че говори глупости явно е бил очарован от възможността да стане известен на гърба на "тайните библиотеки в Тибет" хиххихиххи - нали и без туй имал военна служба в Индия човека.... Кой ли задръстен от културните си шлаки западняк би разбрал символите и парадоксалните думи в азиатските текстове. Кой ли азиатски адепт би се ОТВОРИЛ за такъв ЛЕМУРЕЦ като Чърчуърд ... Откровено те съветвам да спреш да четеш подобни бози... Вредно е!

Всъщност още утре може да намериш континента МУ - и то онлайн в едноименната MMORPG игрица :)

А и да не забравяме за света и митологията на Cthulhu и потъналия континет МУ и другите ужасии...ъъ за който писателят Лъвкрафт създава едновременно с Чърчуърд без да иде да "разпитва монаха"...за континента "МУ"...

Редактирано от Lion Queen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Питам се ти защо си излязъл в научен форум да пишеш за човек (Чърчуърд), който нито една научна общност не приема като сериозен изследовател и чиито издания са ЖЪЛТИ, популярни и се продават чрез пошла реклама. Нито един монах не е потвърдил, че е посветил Чърчуърд в каквото и да било. Плочите и библиотеките, които му били "доверили" не са достъпни за нито един следващ изследовател!!! Самите индийски изследователи, които са специалисти по местните древни езици не са се домогнали до подобно четиво. В университетите в Индия, където преподават будизъм и други индийски философии, където индийците си преподават собствената история и работят самите първосвещеници от храмовете подобни неща не се споменават. Нищо научно няма в твърденията ти, а Чърчуърд е поредния психар решил да стане популярен "разкривайки тайните на Индийските храмове". Мисля, че толкова си си промил мозъка с глупостите, които си чел, че и понятие вече нямаш що е то долекоизточната култура и цивилизация.

Му....или Лемурия, ахахха Лемурците, които наместо от прародителя на човека произлезли от лемурите (това е моя стара теория относно лемурците, просто няма как да не са свързани с лемурите милите)

Наистина тази дискусия не е за научен форум. Тази дискусия е за форум "магика и психария" - има много такива. Там вероятно ще ти обърнат сериозно внимание. Но все пак се осъзнай къде се намираш - във форум Българска наука той ще ни разказва за Джеймс Чърчуърд

Т.е. да изследваме човешките СИМВОЛИ, културните АРТЕФАКТИ в контекста на диалога за ЛЕМУРИЯ ауууууу.... Ти си объркал форума :head_hurts_kr: :head_hurts_kr:

Как може някой да каже, че Чърчуърд е сериозен изследовател... Та той няма нито едно артефактуално доказателство, нито един реален извор, нито едно късче от текст или плочица, с която да докаже теорията си...няма снимчица, няма...си.. Е рисунчиците не ги броим. Защото всеки може да си ги нарисува.

Понеже колкото по- на високо в Индия и съседните държави се иде - това Хималаи, Тибет, Кашмир, Памир и изобщо по планините, толкова по необщителни стават свещениците никак не означава, че крият тайната на континента МУ. Просто нямат какво да кажат хорицата на такова чудовище като комерсиалния западняк, в случая твоя възлюблен Чърчуърд, който заедно с още няколко ЛУДИ ненормалници е един от креаторите на множество форми на съвременна ЛУДОСТ в псевдонауката... Един истински изследовател на индийската култура веднага разпознава спекулациите на Чърчуърд дори относно поведението на монасите, разположението на храмовете и съдържанието на текстовете. Т.е. въпросния "изследовател" най-вероятно е прекарвал времето си в опити да изтрезнее някъде в подножията на планините и далеч от храмовете, за които говори.

Нека все пак си признаем, че въпросният Чърчуърд работи след какицата, която е измислила и Лемурците..и техния континент и дори как са изглеждали измислила ...(за ПСИХИТУ Блаватска говорим, да именно - и понеже сме в научен форум се чудя как може за нея да говоря...ама то от континента МУ тръгна, а тоя континент от нея е измислен) И макар Чърчуърд уж да я набеждавал, че говори глупости явно е бил очарован от възможността да стане известен на гърба на "тайните библиотеки в Тибет" хиххихиххи - нали и без туй имал военна служба в Индия човека.... Кой ли задръстен от културните си шлаки западняк би разбрал символите и парадоксалните думи в азиатските текстове. Кой ли азиатски адепт би се ОТВОРИЛ за такъв ЛЕМУРЕЦ като Чърчуърд ... Откровено те съветвам да спреш да четеш подобни бози... Вредно е!

Всъщност още утре може да намериш континента МУ - и то онлайн в едноименната MMORPG игрица :)

А и да не забравяме за света и митологията на Cthulhu и потъналия континет МУ и другите ужасии...ъъ за който писателят Лъвкрафт създава едновременно с Чърчуърд без да иде да "разпитва монаха"...за континента "МУ"...

Изписала си доста ненужни неща встрани от темата! Блаватска е спорна личност, но написаното от нея в никой случай не е за пренебрегване, защото почива на оригинални източници. Чърчуърд в случая не е толкова важен, а фактът , че символът на шестолъчата звезда е древен символ в Азия и е популярен в Индия, Тибет, централна Азия и хималайските държави. Дали е съществувал континентът Му в Тихия океан, откъдето са пренесени тези знания е друга тема; аз вярвам че е съществувал и има сериозни доказателства за това, както е съществувала и Атлантида преди 11 000 години!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Изписала си доста ненужни неща встрани от темата! Блаватска е спорна личност, но написаното от нея в никой случай не е за пренебрегване, защото почива на оригинални източници. Чърчуърд в случая не е толкова важен, а фактът , че символът на шестолъчата звезда е древен символ в Азия и е популярен в Индия, Тибет, централна Азия и хималайските държави. Дали е съществувал континентът Му в Тихия океан, откъдето са пренесени тези знания е друга тема; аз вярвам че е съществувал и има сериозни доказателства за това, както е съществувала и Атлантида преди 11 000 години!

Ама ти ли ще кажеш, че съм изписала ненужни неща по темата. Темата е "Нов световен ред" - тя няма нищо общо с подетата от теб псевдодискусия за МУ. А тука нас не ни интересува в какво вярваш. Колкото до символите те са нещо съвсем различно. И между другото пак нямат връзка с темата "Нов световен ред". И в крайна сметка ти си оня, който пише ненужни глупости по темата и така да се каже повлича останалите да си говорят глупости за МУ и прочие дори за Атлантида...(да не говорим, че тя всъщност май е рожба на идеализираната фантазия на първия писал за нея индивид - а именно Платончо)... вие всички знаем за Платон, че е имал доста богато въображение и силни литературни пориви! Атланти, лемурци и лемури - е от тия трите само лемури има, много са сладурчета.

Аз не мога да разбера каква е връзката между новия световен ред и българите примерно, но явно тая връзка я има само в твоята глава някъде.

Наистина - стегни се и говори сериозни неща!

Нас не ни интересува каква езотерична литература обичаш да четеш за развлечение - всъщност интересува ни, може някъде из разни като бисери и смехории да обсъдим споменатите от теб континенти, хора и събития.

Колкото до звездата. За нея виж можем да говорим. Но виж сега, има особено много други сериозни източници за този символ. Предложи някой от тях, че да се образоваме.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
  • Глобален Модератор

Айде, пак се отклонихте от темата. :lac:

Я обърнете внимание на следното от статията на автора:

"Когато лидерите на Г-20 се събраха в Вашингтон през ноември 2008 г., се очакваше, че Китай ще вземе голямо участие в дебатите, но страната остана резервирана, като каза, че основната й цел е да запази реалния ръст на собствената си икономика (представляваща една десета от световното производство) на ниво 8% чрез фискален стимул от $570 млрд."

Какво значи това? Китай казва на Запада "оправяйте се сами, не ни пука за вас." А на САЩ в частност: "имаме куп ваши зелени хартийки, струващи не повече от хартията, на която са напечатани, които сме придобили срещу реални стоки, които вие купувахте от нас. И за да не сме на загуба, докато още номинално струва нещо вашият долар, ще шитнем 570 милиарда от него от нашия валутен резерв в поддържане на икономиката си."

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

"И все пак, опитът подсказва, че от всички засегнати страни САЩ притежават най-голяма издръжливост и капацитет за бързо възстановяване."

А това тук си е просто самоуспокоение :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Че защо да е за успокоение - опитът подсказва точно това. А за Китай - хората са големи и самодостатъчни (ако това не се окаже заблуда), така, че отказват да финансират провала на запада. Обаче нали там са пазарите му... или вече не - вътрепният му пазар растеше по времето на бума. Къде ще продава, за да подържа ръста? Само у дома си??

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Че защо да е за успокоение - опитът подсказва точно това. А за Китай - хората са големи и самодостатъчни (ако това не се окаже заблуда), така, че отказват да финансират провала на запада. Обаче нали там са пазарите му... или вече не - вътрепният му пазар растеше по времето на бума. Къде ще продава, за да подържа ръста? Само у дома си??

КГ, откъде си правиш изводите, че американската икономика (ще) се съвзема? От изявленията на Обама ли? :tooth:

Депресията от 1929 г. е слабо подобие на това, което СЕ ЗАДАВА, защото тогава паричните заместители в САЩ са с 300% повече от количеството на реалните пари. А сега.... може би 300 пъти повече! Или 3000 пъти повече. Кой ли може да те каже?

А за Китай - от 2007 г. Китай се насочи към усвояване и развитие на вътрешните си провинции, които са гола вода. Идеята е именно това - да си гарантира огромен вътрешен пазар напук на всички световни кризи.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Трудно е да се каже какво точно ще стане. Очакванията са за около 5 или повече процента свиване http://mediapool.bg/show/?storyid=151821 Макар, че прогнозите са опасно нещо.

Върху икономиката влияят комплекс от фактори, според мен тя не бива да се разглежда отделно, защото е един от най-"обществените" феномени. Затова мисля, че стартовата позиция на кризата е по-добра отколкото през 30-тте. Изявенията на Обама, както и действията му, не смятам, че ще доведат донякъде като цяло, но все пак ако има воля, кризата може да бъде ограничена или понесена по-леко. Дори предвиждам известен оздравителен ефект от тази криза - спекулативният елемент, така добре развихрил се в условията на възход, заложени от Рейгън и Буш-старши и ловко ползвани по времето на Клинтън за раздаване на лош кредити, ще намалее. Огромните норми на печалби, надявам се, ще се постопят. Илюстративен пример за това беше строителството в България - 300 евро себестойност - 1500 евро продажна цена. Това беше безумие. (Макар, че България няма да се справи добре и справянето ще е за сметка на работещите и дребния и среден бизнес - т.е. на народа, защото на последния акъла му като икономически и социален фактор отсъства в пъзела.)

Откъде взе данните за паричните заместители в САЩ?

Китай може би е на прав път, но няма как да не усети удара и той. Какъвто и да е вътрешният му пазар, а той е огромен по численост на купувачите, но платежоспособността им не зная каква е. Може би Китай ще успее да спечели от цялата работа - моделът му е все по-интересен и по-интересен.

Не чакам апокалипсис, а затруднения и отрезвяване. Това е както когато се събудиш след купон - трябва да чистиш къщата. Как ще го направиш и дали ще проветриш е въпрос на собствената ти (политическа) воля и (обществена) култура.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Най-големите финансови кризи в света

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=6455

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Трудно е да се каже какво точно ще стане. Очакванията са за около 5 или повече процента свиване http://mediapool.bg/show/?storyid=151821 Макар, че прогнозите са опасно нещо.

Върху икономиката влияят комплекс от фактори, според мен тя не бива да се разглежда отделно, защото е един от най-"обществените" феномени. Затова мисля, че стартовата позиция на кризата е по-добра отколкото през 30-тте. Изявенията на Обама, както и действията му, не смятам, че ще доведат донякъде като цяло, но все пак ако има воля, кризата може да бъде ограничена или понесена по-леко. Дори предвиждам известен оздравителен ефект от тази криза - спекулативният елемент, така добре развихрил се в условията на възход, заложени от Рейгън и Буш-старши и ловко ползвани по времето на Клинтън за раздаване на лош кредити, ще намалее. Огромните норми на печалби, надявам се, ще се постопят. Илюстративен пример за това беше строителството в България - 300 евро себестойност - 1500 евро продажна цена. Това беше безумие. (Макар, че България няма да се справи добре и справянето ще е за сметка на работещите и дребния и среден бизнес - т.е. на народа, защото на последния акъла му като икономически и социален фактор отсъства в пъзела.)

Откъде взе данните за паричните заместители в САЩ?

Китай може би е на прав път, но няма как да не усети удара и той. Какъвто и да е вътрешният му пазар, а той е огромен по численост на купувачите, но платежоспособността им не зная каква е. Може би Китай ще успее да спечели от цялата работа - моделът му е все по-интересен и по-интересен.

Не чакам апокалипсис, а затруднения и отрезвяване. Това е както когато се събудиш след купон - трябва да чистиш къщата. Как ще го направиш и дали ще проветриш е въпрос на собствената ти (политическа) воля и (обществена) култура.

Всъщност, КГ, ако разсъждаваме цинично, криза няма. Просто нещата ще си дойдат до реалното ниво на производство. Каза го правилно - 300 евро себестойност, 1500 продажба. Който има да умира, ще умре. Те затова са кризите - за да чистят гнилото. Дано обаче тази криза озапти чудовищната алчност на капитализма (използвам думата капитализъм не в отрицателен смисъл), която съсипа света.

Моето мнение е, че големият ни дефицит по текуща сметка е в голяма степен генериран от банковите кредити. Защото народът се юрна да тегли кредити за жилища, ама много от строителните материали са вносни. А и обзавеждането - и то до голяма степен е вносно. Плюс потребителски кредити. Ама и автомобилите са вносни. Затова сега като се скапва жилищният пазар и дефицитът почна да се свива. Накрая току виж Българийката е извлякла полза от кризата, защото спадналият внос е шанс за наши производители да заемат нишата на чуждестранния внос. Което мен може само да ме радва, защото и без това ни взеха в ЕС заради безмитния ни пазар от 8 млн души за стоките на "Стара Европа". А аз на нея не съм й фен, никак даже :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Само имам две корекции - "чудовищната алчност на капитализма" според мен не е точен израз. Чудовищната алчност се проявява в разни обществени строеве и далеч не капитализмът й е катализатор.

И освен това - по отношение на България съм силно песимистичен - кризата тук ще се разреши, за сметка на обикновения средностатистически човек. Не и за сметка на мафии, олигарси или надценки. Заото българското общество показа удивителна неприготност за живот в съвременния свят, с други думи - политическа идиотщина (в психологическия смисъл на тази дума). А добра икономика без гражданско общество има само където има добронамерени диктатори. Нещо, с което България и да иска, не може да се похвали.

Стоките на Стара Европа са тук по една единствена причина (не може да се каже, че са ни взели за това, умрял е някой за въшливия български купувач). От геополитически съображения може би, но за да им купуваме стоките - надали. Та стоките са тука по една единствена причина - България не може да изгради икономика, която да ги конкурира. Не може, защото ниските заплати, корупцията, олигархията и мафията в обществото не позволяват да се генерира истинска, конкуретна и гъвкава пазарна икономика. В допълнение към горното (а всъщност всичко е свързано) иде и ужасяващата духовна криза, която прави българския гражданин простак и чалгаджия, но не и квалифициран специалист или коректен и напорист бизнесмен.

Страна, която има най-добрата земя в Европа и внася домати; която внася стари коли за милиарди, а не може да почне производство ако ще и на Фиат Тофаш, като Турция, няма да се справи със кризата.

Или по-скоро ще се справи с палиативни мерки, сред които уволняването на половината персонал за да има пари за нов Мерцедес на боса.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...