Отиди на
Форум "Наука"

Епохата на елинизма


Recommended Posts

 • Потребител

Епохата на елинизма започва със завладяването на Персия от Александър Македонски. Но след смъртта му обширната държава се разпада на много други държави. Вече е започнал елинизмът. Той дава отражение и върху по-сетнешните държави. Все пак как си обснявате феномена, че този процес стига дори до Средните векове чак. Има ли нещо такова?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Цивилзациите от Средиземноморието и Близкия Изток последователно се преплитат. Поради това, че достиженията им в науката, изкуството, философията, строителството и политиката са били изключително напредничави за времето си е нормално да стигнат до Средните Векове.

Гърците са асимилирали много неща от Египет и Персия, римляните от гърците, а Европа като цяло е приела много от Рим.

Така е осъществен цивилизационният континюитет в Европа.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
Предлагам мнения с подобно фантасмагорично съдържание да заминават директно в алтернативна история или да бъдат трити.

Какво точно имаш предвид? Подобно на това, което Генадий Воля пише, аз съм го писал по форумите малко по-другояче - че най-голямото зло, пагубно зло за историята е когато в историографията се намърдат писатели на романчета и изобщо на художествена литература. По същото причина смятам, че е напълно безсмислено например човек да се ползва от трудовете на Лев Гумильов - литуратурната му краста е взела превес в почти всичките му трудове на етнограф, антрополог, историк, които приличат повече на научна фантастика от жанра "фентъзи". И т.н. Та кажи, ако обичаш, кое е фантасмагоричното в постингите на Генадий?

ВладПомак

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
Мнение от Евгения Гладилина ( http://www.rojdenierus.ru) про эллинов:

Мы привыкли к традиционному изложению истории со всеми баснями про греческий народ и древнюю греческую культуру. При этот никто не читает реальной истории... Ну хотя бы заглянули в церковные словари всех времен.

«Эллины, Эллинисты – вообще любители всего греческого, то же, Фил-эллины; Эллинами и Эллинистами назывались иудеи, разселенные между греками и усвоившие греческие понятия и обычаи». (ЦИС).

«Эллада (Hellas), в древности первоначально название небольшой территории в Фессалии, в последствии - всей Греции. (Энциклопедический словарь. 1963).

«Эллинисты – евреи из стран языческих». (Краткий церковно-славянский словарь. 2003).

«Эллински – по гречески». (Краткий церковно-славянский словарь).

«Эллины – евреи-язычники, почитающие за верховного бога Эла или Элохим». (И.Ш.Шифман. Ветхий завет и его мир).

Напомню начало "греховно-греческой" истории.

722 г. до н.э. Самария (прежде 10 колен израилевых) и Арам (колено Вениаминово - предки нынешних армян) подняли восстание против скифского владычества. В результате длительной героической борьбы были разгромлены и расселены по 50 тыс. на окраинах скифской империи под надзор местного населения. Так мир узнал о "греческих" колониях.

Поселенцы, занимаясь ремеслом, обменивались с местным населением своими изделиями на продукты питания и другие предметы домашнего обихода.

Колонии были построены вблизи античных городов, что повышало шансы грехов на выживание. Здесь велась активная торговля, называемая "полия", появились свои олигархи, которые завладели всей торговлей и потому появился термин "монополия" - сам торгую. Это пребывание между различными народами привело к тому, что от родного языка грехов практически ничего не осталось... только что-то вроде фени... но называлась она койну. Греки многому научились у местных народов и со временем были прощены - им разрешили селиться в городах, а рожденные в этих городах получали право гражданства.

Здравей Генадий,

Товап дето го цитираш тук се доближава доста до това, което е установил Детелин Вълков след като е прегледал 4000-те листа древни документи. Т.е. 8.и век пр. Христа е втората вълна на гърци от Близкия Изток - вярно, ти го потвърждаваш с тоя цитат. Малко поукрасено обаче - те, дошлите от Близкия Изток владеели занаяти и се препитавали чрез обмен на стоки?!?! Според данните, които археологията и историята вече са насъбрали тая измет не е владеела никакви занаяти освен краденето! Кражбата!!! Това, което днеска ни разгонва фамилията като народ и държава, изглежда защото сме прости и тъпи и това ни е останало в родовата памет - как един скитнишки гонен отвсякъде народ е успял да оцелее на Балканите и даже да просперира и да се издигне на равнището на местното население! Щото краденето на храна от траките е минавало метър до време, а когато им е писвало местното население е организирало (периодично по всяка вероятност) хайки и масови кланета. И в един момент изметта се е договедила, че много по-безопасно и доходоносно ще е ако се наврат в градчетата, където да предложат всякакви услуги на градската аристокрация, вкл. и поемането на черната работа - търговията в рамките на града, събиране на такси, данъци и пр., чистотата, реда и .н. и по тоя начин лека-полека овладяват управлението на градовете.

"Колониите" са концесии - явно тракийската аристокрация е била твърде мързелива и недалновидна, тяхната кожа, и дори са се зарадвали, че някой ще им върши "черната работа".

Извинявам се за коментара на това, което цитираш - просто не се сдържах като се сетих нашите червени папагали как и до днес възхваляват т.нар. "гърци" - строителите ли, носителите на съвременната цивилизация! Мани, мани...

ВладПомак

Link to comment
Share on other sites

Здравейте, ВладПомак!

Вы прямо уже беседу ведёте заочно с Евгением Гладилиным, от него с утра 07:43

"Когда-то мне было непонятно, зачем извратили историю и поставили знак равенства между античными городами и поселениями для ссыльных.... Но потом стало понятно - вырос уровень демократии, потомки ссыльных вели себя лояльно по отношению к власти, им стали разрешать селиться в городах и признали полноправными гражданами. Все умели делать потомки ссыльных эллинов, но вот землю обрабатывать их не учили, а если и учили - они все равно не хотели этого делать.

Прошли годы и годы, на земле не осталось ни одного государства, где бы потомки эллинов не влезли во власть... А потом и стали "затирать" позорные для них страницы истории, заодно присвоили себе героическую историю народов среди которых были расселены."

http://www.rojdenierus.ru/rojdenie/forum/v...=52&start=0

Здравей Генадий,

Ами как ще му кажеш на това - Божий промисель или какво? Как може двама души, които нито се познават, нито някога са чували един за друг, нито са подозирали че ги има на тоья свят, да мислят по един и същи начин? Не знам с какво се занимава Евгений Гладилин, но аз не съм професионален историк, по образование съм биолог. Забелязъл съм - и това го казвам не да се хваля, просто една констатация, едно наблюдение - че понякога ми е достатъчмно съвсем малко изходна информация за да направя вярно заключение. Може би имам някакъв по-пряк контакт с всемирното информационно поле, знам ли. Така или иначе Евгений стига до същите заклЮчения, до които и аз съм стигнал. Възможно е дори моите обобщения да са още по-крайни от неговите, защото аз съм освен това и расист, сиреч убеден съм че отделните раси (или подвидове човешки) в никакъв случай не са равностойни и то преди всичко по силата на различни физиологически, ментални и духовни различия, които са заложени в тях от момента на самото им възникване. И във връзка с това - вярвам че скитите са първите бели хора на тоя свят и че белите хора са надарени с най-много качества в сравнение с другите човешки подвидове. Но това е друга тема, извинявай, отклоних се...

ВладПомак

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
Забелязъл съм - и това го казвам не да се хваля, просто една констатация, едно наблюдение - че понякога ми е достатъчмно съвсем малко изходна информация за да направя вярно заключение. Може би имам някакъв по-пряк контакт с всемирното информационно поле, знам ли. Така или иначе Евгений стига до същите заклЮчения

Няма нищо странно. Във всемирното информационно поле се съдържа универсална информация, която се проявява в няколко стандартни типа. Повечето от черпещите от това поле, дори нямат нужда от никаква изходна информация, защото работят с мнения.

Учените работят не с универсална, а с уникална информация, към която стриктно се придържат.

Когда-то мне было непонятно, зачем извратили историю и поставили знак равенства между античными городами и поселениями для ссыльных

А потом и стали "затирать" позорные для них страницы истории, заодно присвоили себе героическую историю народов среди которых были расселены."

Ето ви типичен пример за конспиративни привидения, каквито витаят именно във всемирното информационно фантазно пространство. Хилядолетен, гениален, всеобщ за един народ и поради това практикуван безупречно от всеки голтак план за ежедневна манипулация. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
Ето ви типичен пример за конспиративни привидения, каквито витаят именно във всемирното информационно фантазно пространство. Хилядолетен, гениален, всеобщ за един народ и поради това практикуван безупречно от всеки голтак план за ежедневна манипулация. :bigwink:

Че и заравят фалшифицирани археологически находки, които да потвърждават конспирацията им срещу великия български/македонски/руски.... народ и пр. Това естествено става със съдействиято на масоните/илюминатите/евреите/извънземните... абе цялата всемирна пасмина, която си е присвоила наготово постиженията на съответния народ с цел да заблуди представителите му, че те не са родоначалници на цялото човечество. :biggrin:

Иначе не знам какво се чудиш, родните автохтонци същите глупости пеят, позовавайки се на някои свободни антични съчинения като тези на Малала, както и на родните възрожденски творци /Габровски/, например. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Да, это замечательно, что мир, а главное его мысли меняются.

Говорить ли об "информационном поле" или о "знании духовном" - это всего лишь вопрос термина с точки зрения верующего или неверующего в Бога, но по суть есть одно и то же.

Поэтому я уже давно убеждён, что мысль сильнее слова изречённого.

Был какой-то чудак в начале советской власти, когда пришли чекисты его арестовывать, то он признался, что он "меняет мысли". Материалисты, неверующие в Бога, его все равно арестовали.

У нас этот процесс брожения и возрождения, интереса к истории древней своего народа очень силён в нете. И тут "научники-традики" бессильны.

Евгений живёт на юге России, из казаков, директор строительной компании, он составил хронологию за несколько тысяч лет, она существует на его сайте, напечатать пока не получается. Очень часто контактировал с грекам и евреями по поводу в том числе присутствия и влияния греков в Причерноморье. В молодости встречался с Туром Хеердалом, когда тот приезжал на Дон искать предков, по его словам Тур считал, что их предки пришли с Дона, взгляд признанный в Норвегии.

так что будет время рекомендую покапаться на его сайте.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители
У нас этот процесс брожения и возрождения, интереса к истории древней своего народа очень силён в нете. И тут "научники-традики" бессильны.

Безсилни са, защото те следват обектите на менливия свят. Вие очевидно следвате своите собствени мисли за миналото на света, а това са две различни неща.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Безсилни са, защото те следват обектите на менливия свят. Вие очевидно следвате своите собствени мисли за миналото на света, а това са две различни неща.

Ситуация как раз наоборот нахожу подтверждение своих мыслей у старых и древних историков наших, даже стыдно и неловко их своими называть - всё уже сказано!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

ВладПомаку от Е.Гладилина!

Благодарствую за дополнение!

В книге "Сказание о стародавних временах русских" (Ю.В.Гнатюк, В.С.Гнатюк) приводятся старорусские тексты об этих ворах и кознях, которые они чинили русскому народу в Причерноморье.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...