Отиди на
Форум "Наука"

Сибирско хъски


Recommended Posts

 • Модератор Военно дело

В нас си имаме такова на име Тигър и затовма ОТВАРЯМ ТЕМАТА.

Произход: САЩ, използване: впрегатно куче

Класификация: Група 5 – Шпицове и примитиви, Секция 1 – Северни впрегатни кучета, Без работни изпитания

ОБЩ ВИД: Сибирското хъски е средно на ръст работно куче, бързо и пъргаво, със свободни и елегантни движения. Неговото средно компактно и добре окосмено тяло, щръкналите уши и опашката като четка подсказват северния му произход. Типичната му походка е плавна и привидно се движи без усилия. Изпълнява оригиналните си функции във впряга с голяма вещина, носейки лек товар със средна скорост на големи разстояния. Телесните му пропорции и формата отразяват този основен баланс на сила, скорост и издържливост. Мъжките от породата сибирско хъски са мъжествени, но никога груби; кучките са женствени, но без слабости в структурата. В подходяща кондиция, с твърда и добре развита мускулатура, сибирското хъски няма излишно тегло.

ВАЖНИ ПРОПОРЦИИ:В профил, дължината на корпуса от раменната става до задния край на крупата е малко по-голяма от височината на тялото от земята до върха на холката.Разстоянието от върха на носа до стопа е равно на разстоянието от стопа до тила.

ПОВЕДЕНИЕ/ТЕМПЕРАМЕНТ: Характерният темперамент на сибирското хъски е дружески и нежен, но то е също така нащрек и енергично. Не проявява силно изявени качества на куче пазач, нито е прекалено подозрително към непознати или агресивно към други кучета. Определена резервираност и усещане за собствено достойнство могат да се очакват при възрастните кучета. Интелигентността, послушанието и нетърпеливото му предразположение го правят приемлив компаньон и страстен работник.

ГЛАВА

Черепна част:

Череп: Среден на размер и в съответствие с пропорциите на тялото; леко заоблен отгоре и се стеснява от най-широката си част към очите

Стоп: Добре изразен

Муцуна:

Нос: Черен при сивите, бронзовите и черните кучета; с цвят на черен дроб при медночервените; може да бъде с телесен цвят при чисто белите кучета. Приемлив е "снежен нос" с розови ивици

Муцуна: Средно дълга и средно широка, постепенно се стеснява към носа, връхчето нито е заострено, нито затъпено. От стопа и до върха носният гребен е прав.

Устни: Добре пигментирани и плътно прилепнали

Челюсти и зъби: Захапката е ножична.

Очи: С бадемовидна форма, средно раздалечени и поставени малко косо. Очите могат да бъдат кафеви или сини на цвят, приемливи са също по едно око от цвят или разноцветни (партиколор)

Изражение: Страстно, но дружелюбно, заинтригувано и дори лукаво.

Уши: Средни по размер, с триъгълна форма, плътно прилепнали и поставени високо на главата. Те са дебели, добре окосмени, леко засводени отзад и твърдо изправени, с леко заоблени връхчета, сочещи право нагоре.

ВРАТ: Средно дълъг, засводен и носен гордо изправен, когато кучето е в стойка. Когато се движи в тръс, вратът е изпънат под ъгъл, така че главата е изнесена малко напред.

ТЯЛО:

Гръб: Прав и силен, с равна горна линия от холката до крупата. Средно дълъг, не е нито изгърбен, нито провиснал от излишната дължина.

Поясница: Стегната и суха, по-тясна от гръдния кош, леко прибран коремКрупа: Отклонява се под ъгъл от гърба, но не толкова стръмно, че да ограничи свободното изтласкване на задните крайници

Гръден кош: Дълбок и силен, но не прекалено широк, като най-дълбоката му точка се намира точно зад и на нивото на лактите. Ребрата са добре отделени от гръбнака, но са плоски отстрани, за да позволяват свободните движения на кучето

ОПАШКА: Добре окосмената опашка е с форма на четка за прах и е поставена точно под нивото на горната линия, и обикновено се носи над гърба в благороден сърп, когато кучето е нащрек. Когато е вдигната, опашката не се навива отстрани на тялото, нито прилепва плътно към гърба. Отпусната на нивото на гърба или под него опашка е нормална за куче, когато е в покой. Космите по опашката са средно дълги и приблизително с една и съща дължина отгоре, отстрани и отдолу, като й придават вид на заоблена четка.

КРАЙНИЦИ:

ПРЕДНИ КРАЙНИЦИ: Когато кучето стои и е гледано отпред, предните му крайници са средно раздалечени, успоредни и прави. Костите са солидни, но не и тежки. Дължината на крака от лакета до земята е малко по-голяма от разстоянието от лакета до върха на холката. Вълчите пръсти на предните крака може да бъдат отстранени.

Рамене и мишници: Лопатките са добре изтеглени назад. Раменната кост се намира леко под ъгъл назад от раменната става към лакета и никога не е успоредна на земята. Мускулите и сухожилията, които придържат рамото към гръдния кош са здрави и добре развити.

Лакти: Плътно притиснати към тялото и не са извърнати нито навън, нито навътре.

Стави на китката: Силни, но гъвкави

Китки: Гледани отстрани, китките са под лек наклон.

ЗАДНИ КРАЙНИЦИ: Когато кучето стои и са гледани отзад, задните крайници са средно раздалечени и успоредни. Ако има вълчи пръсти, те трябва да бъдат отстранени.

Бедро: Добре замускулено и мощно

Бедрена става: Добре наклонена

Скакателна става: Добре обозначена и ниско поставена

ЛАПИ: С овална форма, но не прекалено дълги. Лапите са средни на размер, компактни и добре окосмени между пръстите и възглавничките. Възглавничките са твърди и добре подплатени. Лапите не са извърнати нито навън, нито навътре, когато кучето стои спокойно.

ПОХОДКА И ДВИЖЕНИЯ: Типичната за сибирското хъски походка е плавна и привидно то се движи без усилие. То е бързо и с лека походка, а когато е на изложбения ринг трябва да се води на отпуснат повод в средно бърз тръс, като демонстрира добър обхват на предните крайници и добро оттласкване на задните крайници. Когато се гледа отпред назад докато се движи в ход, сибирското хъски не стъпва в една следа, но щом скоростта нарастне, крайниците постепенно се насочват навътре, докато лапите започнат да стъпват на една линия, точно под надлъжната ос на тялото. Когато следите от лапите се слеят, предните и задните крайници започват да се изнасят право напред, но нито лактите, нито бедрата се обръщат навън или навътре. Всеки заден крак стъпва в следата на предния от същата страна. Когато кучето тича, горната линия остава твърда и равна.

КОЗИНА:

Косъм: Косъмът на сибирското хъски е двоен и средно дълъг, като му придава вид на добре окосмено куче, но никога не е толкова дълъг, че да закрие ясните очертания на силуета на кучето. Подкосъмът е мек и гъст, и достатъчно дълъг, за да поддържа покривния косъм. Космите на покривния косъм са прави и донякъде прилепнали, но никога груби или щръкнали встрани от тялото. Трябва да се отбележи, че отсъствието на подкосъм по време на смяната на козината е нормално. Тримингът на мустаците и козината между пръстите и около лапите за придаване на по-спретнат вид е допустим. Тримингът на козината в която и да е друга част на кучето не трябва се прощава и се наказва много строго.

Окраска: Допустими са всички цветове от черно до чисто бяло. Разнообразието от петна по главата е често срещано и включва много поразителни шарки, каквито не се срещат в другите породи.

РАЗМЕРИ И ТЕГЛО

Ръст при холката:

Мъжки кучета: 21 до 23.5 инча (53.5 до 60 см)

Женски кучета: 20 до 22 инча (50.5 до 56 см.)

Тегло:

Мъжки кучета: 45 до 60 паунда (20.5 до 28 кг)

Женски кучета: 35 до 50 паунда (15.5 до 23 кг)

Теглото е в съответствие с ръста. Споменатите тук размери представляват крайните граници на височината и теглото, без да се отдава предпочитание на някоя от крайностите. Всякаква проява на излишна масивност на костите или излишно тегло трябва да се наказва.

ОБОБЩЕНИЕ: Най-важните характеристики на породата сибирско хъски са средният ръст, средно мощната костна система, добре балансираните пропорции, лекотата и свободата на движенията, подходящата козина, симпатичните глава и уши, правилно носената опашка и добрия характер. Всякакви прояви на излишна тежест на костите и тегло, ограничена или тромава походка, или дълга, груба козина трябва да се наказват. Сибирското хъски никога не изглежда толкова тежко или "сурово", че да има вид на товарно животно, нито пък е толкова леко и крехко, че да има вид на спринтьор. И при двата пола сибирското хъски има вид на склонно към изключителна издържливост. В допълнение към вече споменатите дефекти, очевидните структурни недостатъци, присъщи за всички породи са нежелани и за сибирското хъски, както и при всяка друга порода, дори ако не са специално споменати тук.

НЕДОСТАТЪЦИ: Всякакви отклонения от гореописаното трябва да се смятат за недостатък и сериозността, с която се гледа на него трябва да бъде в точно съотношение със степента му.

Череп: Тежка или тромава глава; глава, която е прекалено фина

Стоп: Недостатъчен

Муцуна: И прекалено заострена, и прекалено тежка; твърде къса или твърде дълга

Челюсти и зъби: Захапка, която е различна от ножичната

Очи: Поставени под твърде голям наклон; поставени твърде близо

Уши: Твърде големи в съотношение с главата; твърде широко поставени; недобре изправени

Врат: Прекалено къс или дебел; твърде дълъг

Гръб: Слаб или провиснал гръб; извит нагоре; скосена гръбна линия

Гръден кош: Твърде широк, "бъчвовидни ребра"; прекалено плоски или слаби ребра

Опашка: Прилепнала към гърба или стегнато навита опашка; опашка с "перо" (дълга козина от долната страна); поставена твърде ниско или твърде високо

Рамене: Прави рамене, хлабави рамене

Предни крайници: Слаби китки; твърде тежки кости; твърде тясно или широко поставени отпред; извърнати навън лакти

Задни крайници: Изправени бедрени стави; кравешка постановка, твърде тясно или широко поставени отзад

Лапи: Меки или разпуснати пръсти; лапи твърде големи и тромави; лапи твърде малки и деликатни; пръсти, обърнати навън или навътре.

Походка и движения: Скъсена, подскоклива или неравна походка; насечена или търкаляща се походка; сближаване на крайниците или рачешка походка

Козина: Дълга, група или рошава козина; с твърде твърда или копринена текстура; триминг на козината, като изключим разрешения по-горе

ДИСКВАЛИФИЦИРАЩИ ПОРОЦИ

Мъжки кучета с ръст над 23.5 инча (60 см.) и женски кучета над 22 инча (56 см.)

Заб: Мъжките кучета трябва да имат два очевидно нормални тестиса, напълно спуснати в скротума.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Това твоето куче ли е? Прочетох материала за хъскито. Аз също хари.есвам тази порода, но нямам куче. Едно не ми е ясно. Какво означава този стоп в структурата на кучетата, а това може би го има и при котките? :)

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Не не е моя звяр снимките са от интернет,но моето куче е почти двойник на първото.Въпроса дето го задаваш го гледам като индианец пишеща машина.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 седмици по-късно...
 • Потребител

Хъскито е едно от най-глупавите и невъзприемчиви кучета. Това не е само мое мнение, може да го видите в статистиките на професионални дресьори.

А за непросфетените, "стопът" на кучето е краят на муцуната, началото на челото. След като е в графа "ГЛАВА", за какво тичане може да става дума :doh:

Link to comment
Share on other sites

 • 4 седмици по-късно...
 • 1 месец по късно...
 • Потребител

Относно хъскито съм съгласен, че се потдава на трудна дресировка, но ако с упорити упражнения - което й да е куче (дори най глупавото) се научава. Но да знаете, че за дресировката на едно (глупаво)куче се иска постоянство, търпение и много време.

Link to comment
Share on other sites

 • 11 месеца по късно...
 • Потребител
Хъскито е едно от най-глупавите и невъзприемчиви кучета. Това не е само мое мнение, може да го видите в статистиките на професионални дресьори.

А за непросфетените, "стопът" на кучето е краят на муцуната, началото на челото. След като е в графа "ГЛАВА", за какво тичане може да става дума :doh:

Не е коректно да се дават квалификации за "ума" или "тъпотията" на дадена порода куче, пречупени през нашите субективни разбирания. Няма глупави кучета (разбира се, като изключим патологичните състояния). Има кучета подходящи за един вид работа и кучета подходящи за друг вид работа. В зависимост от водената селекция и работно направление, кучетата имат обособени различни породни (дори и индивидуални) характеристики. Не може да се иска от кучето, ловуващо със стойка да охранява овце, кучето пазач да завръща овце, впрегатното куче да ловува със стойка и т.н.

При различните породи има различно протичане на редица физиологични процеси, различна степен на усвояване на някои, наложени от човека изисквания и това не ни дава право да определяме някоя порода като "тъпа", а друга като "гениална".

Стопът е онази част от главата, където се извършва прехода между мозъчната част на черепа към лицевата част на черепа. Терминът е въведен от западната литература и се е наложил в кинологията.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Здравейте имам голяма нужда от помощ. Можете ли да ми кажете как да накарам хъскито да идва при мен? Аз онзи ден отидох да я разкарам и я пуснах в един парк и после не можах да я хвана 3 часа. И накрая отиде при едно непознато момче и той ме съжали и я хвана иначе щях да се сбогувам с нея. Моля ви посъветвайте ме как я накарам да идва при мен и да ме слуша? :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Здравейте имам голяма нужда от помощ. Можете ли да ми кажете как да накарам хъскито да идва при мен? Аз онзи ден отидох да я разкарам и я пуснах в един парк и после не можах да я хвана 3 часа. И накрая отиде при едно непознато момче и той ме съжали и я хвана иначе щях да се сбогувам с нея. Моля ви посъветвайте ме как я накарам да идва при мен и да ме слуша? :post-20645-1121105496:

Здравейте,

Много е трудно да Ви бъде даден правилен съвет въз основа на оскъдната информация, която подавате.

Първото и основно правилно е, че човек трябва да си отговори на поредица от въпроси преди да е взел куче в дома си.

Така например, за да Ви се даде някакъв съвет е необходимо да се знае:

1. На каква възраст кученцето е влязло във Вашия дом и как е било гледано до момента, в който сте го взели.

2. Заедно с майката, братчетата и сестричетата си ли е живяло или е било в изолация.

3. На каква възраст е кучето Ви в момента.

4. Как е гледано кучето от момента на взимането му до настоящия момент.

5. Какви са условията му на живот – заедно с Вас в жилището ли живее или е в самостоятелна клетка на двор. Вързано ли го отглеждате или свободно.

6. Колко време прекарвате с кучето и в какво се състои пребиваването Ви при кучето.

7. Как се държи кучето, когато го извеждате на разходка, как се държи по принцип, когато е пуснато да играе свободно и още много, много подобни.

Начинът, по който описвате проблема показва, че до момента той не е съществувал и сега – изведнаж я извеждате, тя спира да Ви слуша, когато я извикате да дойде при Вас и Вие 3 часа сте я гонили.

Опитайте се да ми дадете възможно най-подрбни отговори на поставените от мене въпроси. Ежедневно ли извеждате кучето си, колко време му осигурявате за разходки и т.н.

За да не отегчаваме аудиторията, може да ми пишете и на лични съобщения.

На база на данните, които ще ми дадете, ще опитам да Ви помогна, което от разстояние и без да съм видял кучето ще бъде много трудно, но не пречи да пробваме.

Поздрави !

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Не е коректно да се дават квалификации за "ума" или "тъпотията" на дадена порода куче, пречупени през нашите субективни разбирания. Няма глупави кучета (разбира се, като изключим патологичните състояния). Има кучета подходящи за един вид работа и кучета подходящи за друг вид работа. В зависимост от водената селекция и работно направление, кучетата имат обособени различни породни (дори и индивидуални) характеристики. Не може да се иска от кучето, ловуващо със стойка да охранява овце, кучето пазач да завръща овце, впрегатното куче да ловува със стойка и т.н.

При различните породи има различно протичане на редица физиологични процеси, различна степен на усвояване на някои, наложени от човека изисквания и това не ни дава право да определяме някоя порода като "тъпа", а друга като "гениална".

Стопът е онази част от главата, където се извършва прехода между мозъчната част на черепа към лицевата част на черепа. Терминът е въведен от западната литература и се е наложил в кинологията.

Нямам предвид интелекта му в "професионалните" му изяви, а в общи ситуации поведение. Все пак не може да очакваме едно впрегатно животно да блести с интелект. Цялото ми изказване беше във връзка с горещите привърженици на породата, които в стремежът си да я защитят, твърдят че хъскито е толкова диво, първично и близко до вълка, че не се подава на дресура.
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Нямам предвид интелекта му в "професионалните" му изяви, а в общи ситуации поведение. Все пак не може да очакваме едно впрегатно животно да блести с интелект. Цялото ми изказване беше във връзка с горещите привърженици на породата, които в стремежът си да я защитят, твърдят че хъскито е толкова диво, първично и близко до вълка, че не се подава на дресура.

Зависи за каква дресура ще се използва. Естествено, както казах и по-горе, не можем от куче от дадено направление да искаме да върши неща, присъщи за куче от друго направление. Селекцията по работни качества си казва своето и не напразно хъскито е да се ползва за впряг, а не например, да ловува на пернат дивеч с правене на характерната "стойка".

В момента се сещам само за една книга, отнасяща се до северните кучета и тяхната интелигентност според работата, за която са предназначени. Книгата се казва "Десет кучета за една мечта". Не зная дали в момента може да се намери на пазара. Аз съм я чел преди около 20-тина години. Чел съм и други с подобна тематика (това не са художествени произведения, а разкази на полярни пътешественици), но за съжаление в момента не си спомням заглавията.

Поздрави !

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

да хубава книга, но по-скоро за силата на човешкия дух ( Десет кучета за една мечта)

аз пък се сещам за едни писания на Стелер как при северните му експедиции ( голям глад е било) трябвало постоянно да носят тояга когато отивали по голяма нужда, защото кучетата ставали опасни в желанието си да се доберат до ... продукта, а веднъж дори успели да изядат доста кожени ремъци и ботуши, но при все това, когато Стелер им предлагал сухари, даже не ги поглеждали

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
да хубава книга, но по-скоро за силата на човешкия дух ( Десет кучета за една мечта)

аз пък се сещам за едни писания на Стелер как при северните му експедиции ( голям глад е било) трябвало постоянно да носят тояга когато отивали по голяма нужда, защото кучетата ставали опасни в желанието си да се доберат до ... продукта, а веднъж дори успели да изядат доста кожени ремъци и ботуши, но при все това, когато Стелер им предлагал сухари, даже не ги поглеждали

Да, книгата е за силата на човешкия Дух, но мисля, че в същата книга бе описан случая, как кучешкия впряг спаси стопанина си, когато той пропадна в дупка, след като се пробива ледената кора. Възможно е и да смесвам случките от книгите, но мисля, че беше в тази.

Link to comment
Share on other sites

 • 7 месеца по късно...
 • Потребител

Искам да попитам като новобранец в този фором понеже искам да си зема хъски може ли някои да ми каже какви са наи благоприятните условя за неговото отглеждане.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 седмици по-късно...
 • Потребител
Искам да попитам като новобранец в този фором понеже искам да си зема хъски може ли някои да ми каже какви са наи благоприятните условя за неговото отглеждане.

първо да те посъветвам да си вземеш кученце с родословия, второ може да живее и в апартамент, но трябва да тича 30 км на ден-3-4 часа разходки, подлежи на дресировка, малко по-трудно обаче заради своенравието си. Най- благоприятните условия са да е на голям двор и да си тича

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Мерси много аз живая в къшта не претендирам че имам голям двор но има каде да тича.Като е малко на топло или студено да държа понеже са ми казвали че хъскитата обичат студеното.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Мерси много аз живая в къшта не претендирам че имам голям двор но има каде да тича.Като е малко на топло или студено да държа понеже са ми казвали че хъскитата обичат студеното.

Ами породата се е климатизирала вече и към по-топли страни, а това че имаш къща не те освобождава от това да разхождаш кучето, влез във форума на dog.bg за да се информираш по-добре

Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...
 • Потребители

Хъскитата са много красиви, но интелигентността им може би е надценена.

Link to comment
Share on other sites

 • 7 месеца по късно...
 • Потребител

Здравейте

Извинявам се, ако не е тук мястото на въпроса ми!

Моето куче е смеска между Немска овчарка и Хъски. Някои може ли да ми каже какво точно е?

Ето и снимки:

375205_303654756331705_100000615491967_989444_656332865_a.jpg

384070_317702421593605_100000615491967_1037526_778338610_n.jpg

417078_345053048858542_1691471592_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

В случая Вашето куче е двупородна кръстоска. Гледайки снимките, фенотипно се доближава повече до хъскито, но в следващото поколение ще започне видимо разпадане на признаците и ще се получат потомци, които ще изглеждат като хъски или като немско овчарско куче или като нито една от двете породи.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Чувал съм за хъски, което се е губило на 100 км. от къщи и се е прибирало. Булонката най-много да стигне при извънземните и да направи контакта :))))

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...