Отиди на
Форум "Наука"

Лев Сергеевич Термен


Recommended Posts

  • Потребител

Странното изчезване на учения и изобретател доктор Леон Теремин навярно е свързано най-вече със сенчестия свят на международния шпионаж. Изглежда напълно вероятно Теремин да е изчезнал, за да работи за Кремъл и за съветската кауза, но дали сам е решил да направи това, или е бил заставен, е въпрос на предположения.

Доктор Теремин пристига в САЩ през 1927 г. с рожденото си руско име - Лев Сергеевич Термен. Той е експерт в областта на радиоелектрониката и не след дълго прилага уменията си на практика. След като известно време работи върху революционен музикален инструмент, той успешно получава патент за него и уредът става известен като теремин. Начинът, по който се свири на този странен инструмент, е напълно непознат до момента. Звуците се извличат с движение на ръцете около две радиоантени, без да се осъществява никакъв физически контакт с уреда.

Благодарение на тайнствените тонове, издавани от инструмента, той намира приложение в много филми от епохата, включително някои ленти на Алфред Хичкок, в които музикалният фон засилва напрежението. Всичко това води до увеличаване на популярността на доктор Теремин в САЩ. Славата обаче се оказва нож с две остриета. Докато той се наслаждава на плодовете на своя успех, злонамерени хора кроят планове как да използват заложбите на талантливия учен за собствена облага.

По всеобщо мнение експериментите на Теремин в областта на радиовълните и радиочестотите, а впоследствие и създаването на първия „радиобръмбар" за подслушване, белязват съдбата му. През 1938 г. изобретателят изчезва и след известно време се заговорва, че е мъртъв.

В крайна сметка става ясно, че Теремин излязъл от къщата си през 1938 г., придружаван от няколко съветски агенти, които го отвели обратно в родината му. Предполага се, че е работил за руснаците върху уреди за шпиониране и системи за охрана. Не е ясно дали действително е бил отвлечен, но изглежда малко вероятно доброволно да е заменил успешния си живот в Ню Йорк с трудов лагер в Сибир, където се озовава накрая.

Много въпроси около съдбата на този интелигентен учен остават без отговор. Дали Теремин наистина е бил склонен да предостави способностите си в услуга на подготовката на студената война? Звучи малко вероятно. Макар и с научно образование, когато има възможност за избор, Теремин съсредоточава усилията си върху спокойното развитие на музиката.

Необясненото изчезване на Теремин е един от най-любопитните инциденти, приписвани на съветските власти по времето на студената война. Параноичните настроения и загадъчността, витаещи около този период, оставят след себе си неразрешими загадки. Едва сега, години след края на тази епоха, намираме податки за това какво евентуално се е случило по онова време.

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%...%B2%D0%B8%D1%87

http://www.theremin.ru/termen/index.html

http://www.famous-people.info/205/Leon-Theremin.html

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Това е много яко!

Намерих един много интересен урок :)

">
" type="application/x-shockwave-flash" width="425" height="350">

http://www.thereminworld.com/ - това е май официалният сайт на музикалният инструмент ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хм, инетесно. Той май си е човек на съветската разведка още отпреди отиването си в САЩ.

По указание на Берзин наел сграда за музиканти, под прикритието на която да работят съветски агенти.

http://ru.wikipedia.org/wiki/Термен,_Лев_Сергеевич

Ще е интересно някои радиотехничски грамотен да коментира тия уреди. Принципът вече едва ли е неизвестен??

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Хм, инетесно. Той май си е човек на съветската разведка още отпреди отиването си в САЩ.

По указание на Берзин наел сграда за музиканти, под прикритието на която да работят съветски агенти.

http://ru.wikipedia.org/wiki/Термен,_Лев_Сергеевич

Ще е интересно някои радиотехничски грамотен да коментира тия уреди. Принципът вече едва ли е неизвестен??

Принципът на действие на терменвокса е бил известен от самото начало. Има два честотни генератора, единият с фиксирана честота, а другият модулиран чрез движенията на ръцете на изпълнителя (който се явява част от трептящ кръг), и промените в съотношението на честотите на двата генератора се преобразуват в звук. Същият принцип се използва и в ред други устройства като алармени системи (отново "задействани" от човешкото присъствие като при терменвокса), металотърсачи (металните предмети, попадащи в обсега на бобината, променят честотата на единия генератор) и пр. Това явление може да се наблюдава и в ежедневието, когато движението на човек около телевизионен или радиоприемник или допирането до антената води до изменения в качеството на приемане.

В едно радиолюбителско списание от 20-те или 30-те години съм виждал следната опростена алармена инсталация на този принцип - в радиоапарат единият извод за променливия кондензатор се свързва към метална пластина, която се поставя някъде като сензор (например до вратата, в книга, и т. н.), и радиото се настройва непосредствено до някоя програма със силно излъчване. В резултат, когато някой се доближи до металната пластина, радиото се "донастройва" на съответната програма и издава човешкото присъствие. :biggrin:

Единствените сериозно засекретени изследвания на Термен са били свързани с телевизията, която отговорните другари решили да приспособят за гранично наблюдение (за това се разпоредил лично Ленин, запазена е неговата резолюция върху описанието на проекта). Но тъй като тогавашната система била несъвършена и най-вече изисквала значителна по размер апаратура, абсолютно неподходяща за разполагане по границите, проучванията се забили в девета глуха и в крайна сметка руснаците останали с пръст в устата, когато първата действаща телевизионна система се появила няколко години по-късно в Англия.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...