Отиди на
Форум "Наука"

Две средновековни български монети


Recommended Posts

  • Потребители

Май погрешно в архивния файл са сложени две едни и същи снимки, вместо една на едната страна на монетите и друга на другата страна.

В рара е сложено това, а ми се струва, че трябва да има оке една снимка, на която на монетите да има букви:

post-549-1257101433_thumb.jpg

post-549-1257101441_thumb.jpg

post-549-1257101448_thumb.jpg

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Без да съм нумизмат, според мен тези монети не са български. Иконографията им е на венециански матапани. Но не мога да разчета нищо по тях.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Аз лично се затруднявам да разчета надписите. У нас от този "венециански" тип монети секат Тертеровци. Тъй че ако са наши може би е Георги І. Той има такива. В този случай на трона е Христос, а от другата страна Георги І и св. Георги (с ореола). Но сърбите също имат такъв тип монети, а те също пишат на кирилица:

SerbiaARDinar1243-1276AD.jpg

За илюстрация съм прикачил монета на Георги І:

post-549-1257182422_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добре де , но аз така виждам много голяма разлика от първия ти пост и от последния:

- "Затруднявам се в разпознаването"

- "Мязат ми на Михаил II Асен и Георги Тертер"

Тоест все едно да сложа снимка на мерцедес и да питам , знаете ли какво е и някой като каже прелича на форд да му кажа абе не е ли мерцедес. Демек ти си ги знаеш горе долу, ама питаш за всеки случай да сме сигурни.

В заключение: има няколко вида матапани с тази иконография, на поне 3-5 владетели разлиаващи се само по надпис, след това има още два-три вида сръбски със същата иконография и разлика в надписа и освен това 2 вида български със абсолютно същата иконография. Детайлите са доста трудно различими, и се залага най вече в разликата на надписите.

За съжаление при твойте кадърен надпис почти не личи (както при 95 % от горните случай де) и определянето може да докара само човек който се занимава да речем само с такива монети и забелязва дребните разлики в иконографията. Това което виждам е че на едната има видим надпис REX, мисля на българските нямаше такъв надпис, което значи че е или венициански или сръбски, мисля и при тях се срещаше този надпис на места. При втората обаче не се забелязва такъв надпис, което подсказва възможност за Българска, но не разчитам и буква от надписа........ Освен това има много ментета на тези видове монети, кадето са омешани много иконографии и на български и на венициански монети и такива който са невероятнмо добри, така че.....

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...