Отиди на
Форум "Наука"

Динозавър в България


Recommended Posts

  • 5 месеца по късно...
  • Потребители

Набит динозавър дебнел по земите ни

Откритият в Румъния Baladaur bondoc е нещо като по-яка и мускулеста версия на страховития си събрат велосираптор

Останки на нов вид хищен динозавър с ниско и набито тяло, който е дебнел по нашите земи преди 70 млн. години, бе открит в Румъния.

По това време според учените морското равнище е било много по-високо и регионът е представлявал по-скоро островен архипелаг.

Нареченият Balaur bondoc (което означава "нисък и набит дракон"), е нещо като по-яка и мускулеста версия на страховития си събрат велосираптор (Velociraptor).

За разлика от него обаче, той е имал два големи и остри нокътя на всеки крак вместо един, като с тях навярно е замахвал и разсичал плячката си.

Съществото е било близо 2 метра високо, с къси и набити крайници, като размерът и строежът на таза му показват, че е разчитало повече на сила, отколкото на бързина.

В сравнение с велосираптора, Balaur bondoc е бил по-скоро като кикбоксьор, отколкото като спринтьор, и според учените е можел да поваля плячка и с по-големи размери от неговите.

Именно начинът, по който е преследвал и улавял жертвите си, го прави толкова по-различен начин от познатите му събратя, които по това време са обитавали други места на планетата.

Въпреки че е доста необичаен като вид обаче той все пак е бил близък родственик с велосирапторите и пернатите динозаври в Китай.

Динозавърът е откритие на геолога Матиас Времир от Трансилванската музейна асоциация.

Фосилът представлява частично запазен скелет, включващ кости от преден и заден крайник, бедрена кост, гръбнак, ребро и опашни кости.

На мястото, където е открит, са намерени и останки от дребни растителноядни динозаври с размерите на крава, както и динозаври с човка, наподобяваща патешката.

Подробно находката е описана в журнала Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS.org).

http://www.vesti.bg/index.phtml?oid=3231051&tid=40

В Румынии найден динозавр-кикбоксёр

http://www.membrana.ru/lenta/?10748

Статията в PNAS

theropod_dinosaur_Romania.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребители

Още за останките на динозаври в България...

Останки от две групи динозаври са открити в България

Започваме отново с морето. Понеже голяма част от територията на България в края на късната Креда (преди около 65 милиона години) е представлявала морско дъно, много хора смятаха, че едва ли някога ще бъдат открити останки на динозаври у нас. Динозаврите са сухоземни животни, няма морски динозаври, онези кандидати за езерни чудовища са морски влечуги. И ние бяхме убеден, че тая работа с БГ динозаврите няма да я бъде, защото техни останки най-често се намират в скали с континентален произход. Но фосилите, за които ще говорим в тази статия, са открити сред варовици, отложени в плитко епиконтинентално море*.

Сред варовици с морски произход близо до Червен бряг през 2005 г. е намерена 10-сантиметрова фрагментарна кост (ще рече раздробена и непълна). Тя веднага попада в Националния Прородонаучен музей в София. За изследването й е сформиран е екип от учени от Португалия, Ирландия, България и САЩ. Костта е пропътувала пътя си чак до Португалия, където известният специалист по динозаври, проф. д-р Октавио Матеус, установява, че това е част от раменна кост на динозавър, вероятно теропод, от инфраразред Орнитомимозаври (Ornithomimosauria). И така, на международна конференция в Дъблин през 2008 г. излиза първото кратко официално съобщение за открити останки от динозавър в България. През 2010 г. е публикувана статия в научното списание Lethaia. Тъй като първата кост е открита в морски варовици от късната Креда, това накарало учените да се загледат по-задълбочено в стари находки със същата възраст, които отдавна лежали в хранилищата на музея. Така се стига и до второ откритие на динозавърски кости – от хадрозаври.

През 1985 г. година в пещера край Червен бряг били открити останки от гръбначни и безгръбначнии фосили. Те обаче отишли в музейното хранилище и дълго време никой не им обърнал внимание… до 2006 г., когато била публикувана първата статия за някои от костите, намерени в пещерата. Това били останки от мозазаври (морски влечуги). Но това далеч не бил краят на откритията. Освен определената без съмнение челюст от гигантското морско влечуго от род Мозазавър, над десетина кости и множество фрагменти от кости оставали загадка. Изследователите подозирали, че става дума за динозаври, но какви точно – не било ясно. Поканили изтъкнатия белгийски специалист по хадрозаврите професор д-р Паскал Годфроа да разгледа костите. Той категорично определил, че по-голямата част от останалите неопределени кости принадлежат на динозаври от семейство Хадрозаври (Hadrosauridae). През лятото на 2010 г. откритието е публикувано в CR Palevol. Фосилите представляват лява бедрена кост, десен голям пищял, проксимална* част от десния малък пищял, кост от стъпалото, втората или третата фаланга от ляв стъпален четвърти пръст, проксимална част от кост от дланта и кости от опашна кост (caudal centrum).

Хадрозаврите са динозаври от разред птицетазови. Били мускулести животни, дълги до 7 метра, с тегло до 3.5 тона. Орнитомимозаврите са известни още като «щраусови динозаври», защото костите им са сходни с тези на съвременните щрауси. Те са от разред гущеротазови и подразред тераподи. Хадрозаврите и Орнитомимозаврите са живели през късната Креда, преди 80-65 млн. години. Останките от хадрозаври са на млади или поне дребни индивиди. Една от костите – caudal centrum – не е сраснала до край, което сочи, че поне един от тях е бил подрастващ. При младите животни организмът все още расте и се развива. Част от костта е изградена от костни хрущяли, чрез които расте на дължина и ширина. Хрущялната тъкан не се фосилизира, т.е. не се запазва. По степента на „израстване” на костта може да се предположи каква е била възрастта на животното. Според учените откритите кости от хадрозаври имат сходства с описаните вече видове от родовете Пробактрозавър, Бактрозавър и Телматозавър (сравнително примитивни хадрозаври, които имат доста прилики с игуанодонтите). Не е възможно да се установи останки от колко точно индивида са открити.

Намирането на динозавърски кости сред морски седименти не е никак необичайно. По света има установени много други находки сред морски седименти. Откритието на динозавърски кости сред такива скали не означава непременно, че животните са обитавали близо до мястото, където палеонтолозите са ги намерили. Изолирани динозавърски кости са намирани в литорални и смесени речно-морски седименти. След смъртта си сухоземните животни могат да попаднат в езеро или блато и да бъдат затрупани с утайки там. Но могат да попаднат и в реки, които да ги отнесат до морето или океана, а там да ги поемат морските течения и да „преплуват” стотици и хиляди километри преди меките тъкани да се разложат и костите им да попаднат на дъното на басейна, където да бъдат затрупани от морски утайки и да се запазят.

http://dino.molivche.com/?p=1905

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А намирани ли са у нас кости на морски влечуги? Как ги наричат - ихтиозаври, ако не бъркам.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А намирани ли са у нас кости на морски влечуги? Как ги наричат - ихтиозаври, ако не бъркам.

Да, както и на мозазаври. Още през 1939 Васил Цанков описва едни от първите находки от с. Сомовит.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Всъщност винаги съм смятал, че морските, сухоземните и летящите гигантски влечуги са си все динозаври. Сигурно е някаква общоприета заблуда.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всъщност винаги съм смятал, че морските, сухоземните и летящите гигантски влечуги са си все динозаври. Сигурно е някаква общоприета заблуда.

За съжаление е тъй. Но не си се интересувал от проблема, не си търсил. Как и да е, линкче за еволюцията на рептилиите от мен:

reptiles.1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Гледам, че пише incl. birds. Тоест птиците произлизат от същия клон на еволюцията като динозаврите. Много весело - врабците в двора са потомци на тиранозавъра. Пък и си отворих вездесъщия източник на информация за лаици (Уикипедия) и се зачетох. А там пише, че летящите динозаври и птерозаврите са различни помежду си.

Хм, смятах, че "-завър" си значи просто "влечуго", та затова мислех, че птиците нямат нищо общо, а останалите големи влечуги са си пак динозаври. Така е човек като не знае терминологията. Като съм бил малък нашите е трябвало да ми купят "Голяма книга за динозаврите", а не "Одисея" в преразказ на Ран Босилек.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Гледам, че пише incl. birds. Тоест птиците произлизат от същия клон на еволюцията като динозаврите. Много весело - врабците в двора са потомци на тиранозавъра.

Да, съвременните динозври, далечни братовчеди на Т-рекса :)) Т.е. не ги е заличил евентуалният астероид в края на креда.

А птерозаврите не са динозаври, но наистина много често ги определят като такива, според мен заради миш-маша в "Джурасик парк" и други подобни...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Щом врабците са потомци на тиранозавъра, занапред ще внимавам особено много когато им давам трохи, че току виж някой врабец се пресегне и ми отхапе ръката. bigwink.gifbiggrin.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Щом врабците са потомци на тиранозавъра, занапред ще внимавам особено много когато им давам трохи, че току виж някой врабец се пресегне и ми отхапе ръката. bigwink.gifbiggrin.gif

Не са точно потомци на тиранозаврите, по-скоро имат общ предшественик. Но ти внимавай, де, генът си е ген и във всеки врабец дреме хищник :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Щом врабците са потомци на тиранозавъра, занапред ще внимавам особено много когато им давам трохи, че току виж някой врабец се пресегне и ми отхапе ръката. bigwink.gifbiggrin.gif

Всичко се връща. Не само в исторически, но и в еволюционен аспект. След като динозаврите са яли нашите предци 160 милиона години, сега ние ядем техните.

КFC трябва да се преименува на КFD /Kentucky Fried Dinosaurs/:)))

http://www.sciencewa.net.au/component/content/article/2724-kentucky-fried-dinos-on-the-national-science-week-menu

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...