Отиди на
Форум "Наука"

Море Насред Пустинята Сахара?


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Море насред пустинята Сахара?

Преди 55 г., в България беше преведен и издаден приключенският роман на Жул Верн “Морето сред Сахара”. Върху корицата на книгата бяха нарисувани група туареги с развяти бурнуси и бягащи коне в пустинята – пред вълните на Средиземно море. В този чудесен роман, през втората половина на XIX век, писателят бе прозрял една потенциална възможност за грандиозен проект в Северна Африка, възможен за изпълнение едва днес, в началото на XXI век.

Проектът е свързан със североизточната част на Сахара. Само на 80 км. от чудесните пясъчни плажове на Средиземно море се намира Катара – котловина с гигантска елипсовидна форма, дълга 300 км. и широка 200 км. На изток, тя се допира до оазиса Магра, а на запад – до оазиса Сива.

В Сахара няма друго по-негостоприемно и по-неуютно място от тази огромна египетска долина. Северните ветрове не донасят до нея влажния средиземноморски въздух, защото пътят им е преграден от планински хребети, високи 230 м. Слънцето - жестоко и безмилостно в пустинята – нажежава до бяло този естествен “тиган”, изпарявайки и последните жалки остатъци от влага. Каменистата почва е покрита с дебела и непроходима солена кора. Денем, отразената от солта слънчева светлина нетърпимо “реже” очите. Ето защо керваните избягват Катара, а, в по-голямата част от годината, в падината вилнеят само пасатите – сухи ветрове, способни да изсушат всичко, което им се изпречи на пътя.

По тези причини, в Катара - котловината с кота 135 м. под нивото на Средиземно море, в течение на години, не се стича нито капка вода. А по площ, низината е равна на половината от територията на Щвейцария.

Идеята за създаване на изкуствено море насред пустинята Сахара, предложена от гениалния писател, насочила вниманието на геолози и на инженери от цял свят към този уникален географски феномен.

През 1912 г. (започва Първата Балканска война), германският професор Бенк предложил икономически проект за развитието на тази уникална местност. Чрез канал (по идея на Жул Верн) или чрез подземен тунел, галерия с дължина 80 км. към тази гигантска вдлъбнатина, част от водите на Средиземно море биха могли да задействат турбоагрегатите на една хидроелектроцентрала с мощност 8 – 10 млн. киловата. За съжаление, този проект не бил подкрепен от тогавашното египетско правителство.

През 1933 г. (властта в Германия се съсредоточава в ръцете на една партия - НСГРП), претърпяла провал и опитът на английския геодезист Балда да заинтересува Египет с аналогичен проект.

През 1964 г., германското Министерство на Икономиката възложило на хидролога проф. Баслер, както и на други учени, да проведат, в рамките на съглашението за оказване на технологическа и експертна помощ на Обединената Арабска Република, изследване за проблемите на Катара. (Това било възможно, защото Великите сили се стремели към деколонизация на света и оказвали технологическа и експертна помощ на страните, които напускали, след като са ги били колонизирали, в миналото. Всъщност, процесът на деколонизация на света не е приключил, все още.)

Поради изключително високите разходи за строителството на канала, непрекъснато били отлагани във времето многочислените предложения на специалистите за насочване на част от средиземноморските води в гигантската “бездънна бъчва”, създадена от природата.

Това продължило до 70-те години на миналия век, когато далновидният Баслер обърнал внимание на интересен изследователски проект на американската комисия по атомна енергия. Американските учени, в течение на много години провеждали експерименти по проблемите, касаещи използването на атомната енергия за мирни цели.

В рамките на програма “Лемекс”, на военния полигон, разположен в пустинята на щата Ню Мексико, с помощтта на насочени атомни взривове, били “изкопани” изкуствени канали и даже – цяла котловина!

Не би ли могло този метод да се използва и за икономически най-изгодно строителство на канал, по който водите на Средиземно море да навлязат в Катара? Професор Баслер задал този въпрос на американските учени и те му отговорили, че това е напълно възможно.

Трудно може да се намери по-подходящо място в света за прилагане на високата технология на програма “Лемекс” – за взривяването на тясната ивица земя между брега на морето и котловината. Скалната земна основа е идеална за тази цел. Местността е необитаема. Тук, дори в днешни дни, не са разминирани минните полета, останали там, след края на Втората Световна война.

Ето как описва Ел-Аламейнския район (това е участъкът, който, евентуално, ще бъде взривяван) генерал-лейтенант Ф. Байерлайн в книгата “Съдбоносни решения”: “Силно нагрявана от безжалостното африканско слънце безводна камениста пустиня, където лишените от растителност скали се редуват с песъчливи пущинаци, по които, само на отделни места, се среща камилски трън...”

Днес, в началото на XXI век, мечтата на Жул Верн може да стане действителност. Писателят на научно-фантастични романи и различните учени са свършили своята част от работата. На ход е египетското правителство, което трябва да разреши изпълнението на този план.

Както казва австрийският писател и философ Ернст Фойхстерлебен: “Плановете са мечтите на знаещите хора.”

Инж. д-р Венко Наков

Сп. “Наука и техника”,

юли 2004 г.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...
  • Потребители

Интересна идея, която според мен може да бъдем свидетели на реализацията й :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

 

In the early 1970s a feasibility study was conducted for a project to build a canal from the Mediterranean Sea to the Qattara Depression in the Western Desert of Egypt using nuclear demolition. This project proposed to use 213 devices, with yields of 1 to 1.5 megatons detonated at depths of 100 to 500 meters, to build this canal for the purpose of producing hydroelectric power.

Инж. д-р Венко Наков:

Quote

 

Американските учени, в течение на много години провеждали експерименти по проблемите, касаещи използването на атомната енергия за мирни цели.

В рамките на програма “Лемекс”, на военния полигон, разположен в пустинята на щата Ню Мексико, с помощтта на насочени атомни взривове, били “изкопани” изкуствени канали и даже – цяла котловина!

Не би ли могло този метод да се използва и за икономически най-изгодно строителство на канал, по който водите на Средиземно море да навлязат в Катара? Професор Баслер задал този въпрос на американските учени и те му отговорили, че това е напълно възможно.

Трудно може да се намери по-подходящо място в света за прилагане на високата технология на програма “Лемекс” – за взривяването на тясната ивица земя между брега на морето и котловината. Скалната земна основа е идеална за тази цел. 

 

 

----------------

Луди, фантазьори и грандомани има навсякъде, например при строителните инженери, с носталгични нагласи по социализма и мега-проектите му.

Инж. д-р Венко Наков:

Quote

След като “се сдобих” с партийно членство, започна моят “номенклатурен възход”… 
Интересно е как по-точно растяхте?
- Бях назначен за зам. главен директор, а след 2 месеца станах вр.и.д. главен директор на СК “Енергостроймонтаж” ЕСМ – гр. Белене (7500 души) - главен изпълнител на АЕЦ - 2, Белене. През следващата година ме издигнаха за ген. директор на СМК – Плевен (6000 души). Когато през 1990 г. обаче, по предложение на Гриша Филипов, разтуриха 28-те СМК-та, тогава в мен “заговори кръвта на дедите”, напуснах Плевен и заминах по моите гурбети: в Либия, Германия (гр. Шутгарт), Русия (Северен Кавказ) и Украйна (Кримския полуостров).

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...