Отиди на
Форум "Наука"

Тютюнопушенето - култура, политика, права, задължения


Recommended Posts

  • Потребители

Културата на академик Андрей Пантев

„Лулата е стил и изкуство, учи проф. Андрей Пантев” - това четем в paper.standartnews.com, отбелязано на 10 Август 2002. Мисълта на учителя - тогава професор, днес академик, е илюстрирана с тази снимка.

post-2642-12715208629887_thumb.jpg

Долу, на двете следващи снимки са показани фотопортрети на историческите вождове и учители на съветския и българския народ, съидейници на академик Пантев: Йосиф Висарионович Сталин и Георги Михайлович Димитров. Те също са пушили с лула. Възможно е и те да са изказвали мъдри, пропити с любов мисли по неин адрес.

post-2642-12715209124152_thumb.jpg

Академик Пантев често се изявява от трибуната, също като своите именити предшественици. Журналистите го хвалят, че бил добър оратор. За съжаление не успях да намеря снимка на академика, като размахва лулата си от трибуната на Народното събрание миналата седмица. Това бе показано по някои телевизии. Мисля, че не всеки учител би си позволил да направи този жест - независимо дали е академик или не.

Не знам дали са правили такива демонстративни изпълнения Сталин и Димитров. Все пак колко е било за тях да проведат един такъв акт: те повече са познати не като интелектуалци, а като диктатори. Това е бил техният „стил и изкуство”. Има една интересна портретна композиция с другаря Сталин, където той държи лулата си като пистолет.

post-2642-12715209542396_thumb.jpg

Мен лично ме подразни проявата на академик Пантев в Народното събрание. Почувствах размахването му с лулата като заплаха. Не чете ли академикът какво пише на кутиите с цигари, ако и да пуши лула? То и на пакетите с тютюн трябва да пише същото, било на български, английски, френски и т. н. език. Ето какво пише:

post-2642-12715210040419_thumb.jpg

Не ми пука за здравето на академик Пантев, но самите производители на тютюн са написали, че лулата му убива хората около него! Що за пахалство има този академик-депутат да размахва от трибуната на Народното събрание лулата си, както някой убиец размахва пистолета си? Изглежда академик Пантев, защитавайки собствените си права, нехае за правата на другите. Поне да не го демонстрира от позицията си на недосегаем!

С цигари в борбата с кризата

post-2642-12715210513739_thumb.jpg

„И сушата ще победим!” се заканва Сталин от плаката, загадъчно подръпвайки от прословутата си лула. Дали пък, обещавайки с картата бъдещите грандиозни хидромелиоративни начинания, не е дигнал междувременно цената на цигарите? И чрез изразните средства на плаката се е опитал да покаже колко много ще му струва това лично на него? Но като че ли усиленото пушене (стилно и изкусно, както би казал академик Пантев) по-скоро идва да покаже какъв мисловен труд полага великият вожд, за да осигури благоденствието на своя народ.

Преди години България пак беше изпаднала в криза. Е, тя не се наричаше така - при социализма икономическите кризи са абсурд. Май беше нещо като „временни затруднения”. Те се появиха също след една голяма суша. Тогава Тодор Живков, понеже нямаше откъде да прехвърли вода от едно място на друго, реши да компенсира загубите като повиши цените на гроздовата, луканката и цигарите (май само на вносните, не си спомням).

post-2642-12715211049113_thumb.jpg

Бойко Борисов също се опита да се бори с настоящата, вече истинска капиталистическа криза, като вдигна акциза на цигарите, въпреки че е пушач. И тъй като това явно не помага, дойде едно наистина гениално хрумване, което не може да се роди във всяка глава. Да се разреши на пушачите да си пушат, без да се съобразяват с непушачите, иначе, видите ли, икономиката на България щяла сериозно да пострада!?

Ами като е казано „А”, редно е да последва и „Б”. Много частни фирми, изпаднали във финансово затруднение, изплащат възнаграждението на подчинените си в натура. Та ето една идея: възнаграждението на държавните чиновници-пушачи да се изплаща с цигари. От собствен опит знам, че в държавните учреждения забраните за тютюнопушене изобщо не важат. Даже имаше и такава демонстрация на държавни служители: протест с цигара.

Снимката с Бойко Борисов беше в интернет без наименование. От нея също става изразителен плакат с думите: „Ще победим кризата!”

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 56
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребители

Понеже съм против зеленикавите истерии, нямам нищо против около мен да пушат. На празник може и аз да запаля някой Бенсън, Ориент експрес или някаква пурета с фернето след обяда. Всъщност е започнала поредната обратна дискриминация - днес е модерно да се тормозят пушачите. А дори аз, непушачът, знам, че е огромно удоволствие едновременно да хапваш, да пиеш, да пушиш и да си лафиш с другите разбойници около трапезата.

Иначе Пантев ми е невероятно противен и неговата лула вероятно по-често се озовава не между зъбите му, да се изразя селташки.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На мен цялата тази истерия с пушенето ми прилича на прах в очите на хората. Ние пак се показваме по-католици от папата. Аз бях страстен пушач 25 години. Сега не пуша, но не виждам защо трябва да излизат, примерно, учителите извън района на училището да пушат, а дилърите на трева да си продават вътре. Или пък защо трябва да търпим алкохолните изцепки на някой веселяк.

Наркобосовете си пият кафето с властта, а бедният пушач се свира по ъглите като най-презряно помиарче, пък и ще трепери да не го глобят.

Възмутена съм от тази фарисейщина.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Понеже съм против зеленикавите истерии, нямам нищо против около мен да пушат. На празник може и аз да запаля някой Бенсън, Ориент експрес или някаква пурета с фернето след обяда. Всъщност е започнала поредната обратна дискриминация - днес е модерно да се тормозят пушачите. А дори аз, непушачът, знам, че е огромно удоволствие едновременно да хапваш, да пиеш, да пушиш и да си лафиш с другите разбойници около трапезата.

Иначе Пантев ми е невероятно противен и неговата лула вероятно по-често се озовава не между зъбите му, да се изразя селташки.

И аз по принцип съм непушач, но при особени случаи сядам на по наргиле с приятели. ;)

Но ако на някой непушач не му харесва да го опушват, пушещият трябва да се съобразява с това.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Е, да, не бива да си пречим едни на други. А наргилето е кяиф бютюн, наистина :P

По мои частни наблюдения пушачките са доста по-приятна компания от изобличителките на тютюневия дявол.

По-горе viara добре го е казала - пълно лицемерие е да се пищи срещу тютюна, когато ганджата процъфтява. Е, трябва да се ритат по кокалчетата хлапета на по петнайсет, които си въобразяват, че могат и знаят да пушат.

Това е то. Тютюн срещу тревата, вино срещу хероина, литургия срещу воя на мюезина и Ню Ейдж простотиите, метъл срещу чалгата, Magna carta срещу Шариата, вицове срещу радикалните феминистки и гейовете, телешки стекове срещу веганите, скептицизъм спрямо Зелените. Така го виждам аз.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не се заблуждавайте, че това настъпление срещу пушенето е от сега! Може би е сега в България. В Канада е от десетилетие и половина! И що за мерки са това? Никога не им вярвайте, че го правят за вас. Мъни, мъни, мъни и пак мъни! Там просто няма нищо друго. Един път си жертва на порока, и втори път тези педераси те правят жерва на тяхната жажда за пари! Тези от Брюксел да ми бацнат въра на оная работа!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Следващият гей-парад или опит за митинг на Зелените трябва да бъде последван от парад на хетеросексуалните тютюнджии. Мъже с карирани туидови костюми, захапали лули и пури, мажоретки и огромни плакати със снимки на Толкин с лулата, Чърчил с пурата и четене на откъси от "Захвърлен в природата" на М. Русков през мегафони. И раздаване на коняк и пурети на спонтанно присъединяващите се граждани :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бих повярвал на тези "доброжелатели", да ги е.., ако кажат и направят така, че ТЮТЮНЪТ бъде унищожен, като ботанически динозавър!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пушачите винаги ще донесат от 10 кладенеца вода, за да докажат как имали право да окадяват околните. Липсата на воля да се справят с порока си го превръщат в проблем на останалите. Егоизъм от най-чист вид.

А че е пълно лицемерие от страна на държавата да се ограничава пушенето и в същото време да се насърчава тютюнопроизводството, спор няма.

30-fascinating-cigarette-smoking-facts.jpg

cigarette-law-US-environment.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Чакай да се позамеряме и с визуална пропаганда сега :) Хрумна ми да потърся в Гугъл Изображения "smoking is sexy" и "sexy smokers"; попаднах на съкровища. Странно - самият аз не пуша, но някак си съм "за" пушенето. Може би защото смятам, че пиещите и пушещите хора по принцип са по-симпатяги. В антитютюневия патос има някаква левичарска жилка, която буди консервативния идиот в мен и ме кара да искам да запаля адски тлъста и скъпа пура, да развея южняшкото знаме и да почна да бия негри с камшик, да сека дървета и да избивам редки дребни животинчета с ценна кожа. Извинявам се, но има нещо толкова педерастко в политически коректните моди... антитютюнджийството е от тях.

Без да искам да обиждам когото и да е във форума, разбира се.

smoking003.jpg

smoking_IS_SEXY_by_opiateMISERY.jpg

kate-moss-criticized-for-smoking-1%5B1%5D.jpg

smoking7.jpg

smoking_girl.jpg

tumblr_kviv128Atr1qa1iiqo1_500.jpg

Тая снимка трябва да е от "Смъртта и момичето", 1984. Невероятен филм.

47074.jpg

sexy%20smoker%20lady%209-500x500.jpg

И за дамите, макар че от мъже не разбирам:

DSC_0076.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Когато на някоГО нещо не му харесва, най-лесно е да го набеди за индустриална/идеологическа диверсия, за посегателство над свещената крава, наречена "лична свобода" или - за престъпление срещу естетиката. Факт е, че пушенето може да е секси. Да, ама... Няма нищо секси в това на 35 г. кожата да изглежда като на 55.

То е хубаво да има свобода и равенство, ама има някои неща около цигарите, дето често се пренебрегват. Едното е, че цигарите, във вида, в който масово се продават, както - и пасивното пушене, вредят не само и не толкова с катрани, никотини и пр., а - с многото допълнителни химични добавки, които съдържат, например с цел по-бавно горене и т.н. Второ, проблемът на българина е, че заради манталитета си "Я па че си пушим, ако и они да не ми дават!" често упражнява това си право за сметка на здравето на другите хора и животни около себе си, и най-кофтито - на децата. Здравната култура, както и заболеваемостта по някои показатели на нацията, са пословични. (Само формално да отбележа, че цигареният дим не е просто неприятен, той безспорно вреди, за разлика от пърденето, например. В това се състои разликата между простото "пречене" и създаването на неудобство + вреда.) Нямам против някой да пуши около мен и заради перфектна климатична инсталация да не долавям дима от цифарата му, но всички знаем колко рядко е това.

Най-големият проблем, свързан с тютюнопушенето е свързан със здравето на децата. Заради същата тая наша здравна култура бременни да пушат, нерядко с благословията или - въпреки формалните забележки на лекари и бъдещи татковци, е норма. Пушенето в присъствие на деца - също. Ето нещо интересно: Карциногенни вещества от цигарите на родителите се откриват в урината на децата им

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз не виждам нищо секси в това някой да пуши. Ако някой вижда в цигарата фалически символ, трябва да иде на психиатър. Няма нищо по-отвратително от това дрехите, устата и кожата на жената да вонят на пепелник. Тази миризма убива сексуслното желание още в зародиш. Ако някой смята, че да си болен и да умреш в мъки е секси... Също трябва да бъде лекуван в психиатрия. Вервайте ми!

Нека не замесваме политическите възгледи, религиозните вярвания и сексуалната ориентация на човека с неговото желание да диша чист въздух! И да не му мирише на гадно. Няма нужда. А каката с мократа тениска, която пуши, щеше да ми хареса, ако беше непушачка. Пушенето е наркомания! А скоро попаднах на изследване, според което, о, изненада! - жените пушат, когато им липсват (или не им достигат) секс и ласки.

Ето колко "хубав" и "секси" е крайният резултат от тютюнопушенето!

post-471-1271834547936_thumb.jpg

post-471-12718346117629_thumb.jpg

post-471-12718346293686_thumb.jpg

post-471-1271834643365_thumb.jpg

post-471-1271834672818_thumb.jpg

post-471-12718346993584_thumb.jpg

post-471-12718347152178_thumb.jpg

post-471-12718347727215_thumb.jpg

post-471-12718347960912_thumb.jpg

post-471-12718348051876_thumb.jpg

post-471-12718348143825_thumb.jpg

post-471-12718348243455_thumb.jpg

post-471-12718348312075_thumb.jpg

post-471-12718348396398_thumb.jpg

post-471-12718348469723_thumb.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Е, в добрите стари времена в часа за запалване на пурите дамите са се оттегляли...

А това защо пушели жените е просто невярно.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А това - защо пушели жените - е просто невярно.

Не бъди толкова убеден!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Глишев, ако не можеш да направиш разликата между рекламна пропаганда, целяща да скрие вредата от нещо си, обличайки го в "секси дрешки" и изображения разкриващи истинската същност на цигарите, не знам какво да мисля за теб. Отричането на цигарите не е мода, а освестяване след дълги години на модна пропаганда с чисто търговски цели. Уж демонстираш образованост и прозападна ориентация, а разбиранията ти по въпроса са крайно ориенталски.

Това пък тука направо изби рибата:

В антитютюневия патос има някаква левичарска жилка, която буди консервативния идиот в мен и ме кара да искам да запаля адски тлъста и скъпа пура, да развея южняшкото знаме и да почна да бия негри с камшик, да сека дървета и да избивам редки дребни животинчета с ценна кожа.

Безцелното бунтарство срещу нормите е характерно и разбираемо за учениците, а ти уж си я минал тази възраст.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нямам намерение да нося вода от кладенци, но някои факти. Ако живееш в голям град с развита индустрия и голям транспорт (стига да не е електро, метановото също е сравнително екологично), все едно си изпушил 2 кутии цигари. Връзката никотин - рак не е доказана. По-скоро катрана е виновен. И тук стигаме до количество, вярно, ако пушиш 2-3 кутии (и живееш в голям град) си е доста рисково, не повече обаче, ако ядеш пържоли всеки ден и не взимаш никакви други мерки. Сега за правата. Абсолючно подкрепям на работно или обществено (но не ресторанти или кръчми) място да не се пуши. Не бива да се накърняват правата на непушачите. Но не бива и на непушачите. На много места има (но на още повече няма), зали и стаи за пушене (наречени обикновенно - "раковото" ;)) В ресторантите както е сега маси за пушачи и маси за непушачи, това не върши работа, освен при перфектен климатик (такива места са още много малко). Пък и не се спазва, собственика предпочита да плати глобата отколкото да си загуби клиентите, а все още пушачите са повече (познавам хора и то доста дето в къщи и на работа не пушат, а в кръчмата цигарата им не пада от устата). Много по-добре е да има ресторанти за непушачи (и има такива вече и в България), както и там където се пуши (далеч не всички непушачи са талибани ;). Въпроса за над стоте вредни в-ва в цигарата и цигарения дим (има малка, но същественна разлика), ще го коментирам така: верно има такива, но в накива микроскопически к-ва, че практически не са съществени. За сравнение, количеството на серовъглерод в пръднята е стотици, да не кажа повече пъти отколкото се съдържа в цигарата. Ама в цигарата има плутонии, полонии или уран (чел съм и други глупости) или живак. Не само тютюна извлича тези елементи, извличат ги много култури, които ядем без да знаем или ядем животните, които ги ядат. Консервантите са много по-вредни от прословутите 100 вредни в-ва.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нямам намерение да нося вода от кладенци, но някои факти. Ако живееш в голям град с развита индустрия и голям транспорт (стига да не е електро, метановото също е сравнително екологично), все едно си изпушил 2 кутии цигари. Връзката никотин - рак не е доказана. По-скоро катрана е виновен. И тук стигаме до количество, вярно, ако пушиш 2-3 кутии (и живееш в голям град) си е доста рисково, не повече обаче, ако ядеш пържоли всеки ден и не взимаш никакви други мерки.

Глупости :) Това просто е толкова общо, че чак не е вярно. Ако ще цитираме такива "факти," давай статистики по същество. Източници, дати и пр. Много ги обичам такива твърдения. Да не говорим, че не е уточнена една изключително важна променлива - прасето от домашната кочина ли е, която съответно дали е от района на Кремиковци или пък дълбокия екологичен Балкан и пр., или пък е индустриалното добиче, тъпкано с какво ли не, че и как го ядем - пръжнато и препечено /което вдига ракотворните свойства/ или задушено?!. Аргументът "светът около нас е толкова мръсен, че няма значение какво ядем, дали пушим и пр." е изтъркан и погрешенен по дефиниция. Просто защото светът, в който живеем, е много по-сложен и подвластен на собствения ни съзнателен и образован избор, отколкото си мислим.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кое по-точно са глупости? Холестерола? Или вредата от газовите емисии на въгловодородните горива? Или до преди време вредата от тетраетилоловото (слава богу ся има катализатори). Или забраната на дизеловото гориво в Швейцария?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кое по-точно са глупости? Холестерола? Или вредата от газовите емисии на въгловодородните горива? Или до преди време вредата от тетраетилоловото (слава богу ся има катализатори). Или забраната на дизеловото гориво в Швейцария?

Митак, въпросът ми е съвсем конкретен: къде са изследванията, които дават основание да се твърди, че като живееш в голям град, каквото и да означява това, вредите от активното или пасивно тютюнопушене са по-големи или по-малки? Или с две думи - как едното влияе на другото? И или как това, че живееш в голям град, прави пушенето по-безопасно, за теб и за децата ти, или обратното. Холестеролъте мнооооого относително нещо. Значи, много зависи - има ендогенен и екзогенен, и пр. Маргаринът е май по-вреден откъм лош холестерол, отколкото доброто старо свинско, ако говорим за фактора "външен прием" и честота. Темата е за цигарите. Не за вредните неща в живота ни по принцип. Те са достатъчно много, но не са оправдание да си затваряме очите пред някои истини или да изопачаваме фактите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Проблема е, че държавата влиза в ролята на нагъл дръг диилър! Изписали с големи букви по кутиите "Пушенето убива Вас и тези около вас" и пр. от този сорт, за да запушат устата на въздържателското лоби, но искаш да пушиш, няма проблем, само че снеси толкова кинта! Има и нещо като дискриминация - тези, които нямат пари не си купуват, а тези дето имат майната им! Що за политика е това нещо? Аз знам как да я нарека, но те защо си мислят, че са връхчето на елхата и никой не вижда тези неща!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Глишев, ако не можеш да направиш разликата между рекламна пропаганда, целяща да скрие вредата от нещо си, обличайки го в "секси дрешки" и изображения разкриващи истинската същност на цигарите, не знам какво да мисля за теб.

Трябва ли да се притеснявам от това, че не знаеш какво да мислиш за мен? Виж, от частен опит твърдя, че между цигарите и (а)сексуалността у жените няма задължителна връзка. Това е груба селска емпирия.

Отричането на цигарите е частна работа, а не граждански дълг. Аз не пуша, нямам против друг да пуши. това е. Ако димът ми пречи, си казвам. Обикновено не ми пречи.

Прозападната ориентация не е нещо хомогенно. Днешният европейски запад, да речем, е индиферентен към религиозното си минало, а пък аз изпитвам пиетет към това минало. Може да ми е проретрозападна ориентацията... Същото и по отношение на тютюна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Митак, въпросът ми е съвсем конкретен: къде са изследванията, които дават основание да се твърди, че като живееш в голям град, каквото и да означява това, вредите от активното или пасивно тютюнопушене са по-големи или по-малки? Или с две думи - как едното влияе на другото? И или как това, че живееш в голям град, прави пушенето по-безопасно, за теб и за децата ти, или обратното. Холестеролъте мнооооого относително нещо. Значи, много зависи - има ендогенен и екзогенен, и пр. Маргаринът е май по-вреден откъм лош холестерол, отколкото доброто старо свинско, ако говорим за фактора "външен прием" и честота. Темата е за цигарите. Не за вредните неща в живота ни по принцип. Те са достатъчно много, но не са оправдание да си затваряме очите пред някои истини или да изопачаваме фактите.

Такаа, не съм твърдял за по-голям град. Изследвания има/ше, но са от преди 20 години, когато колите караха с бензин и стабилизатор въпросния тетра етил олово. Когато заводите бълваха без филтри. За София се отнасяха (Кремиковци в пълен капацитет и без никакви филтри на комините, а "Ленин" пак близо). Обяснил съм и то мисля, че добре не за голям град, а за голям индустриален център плюс много автомобили. Лекции са ми чели. Ама ако толкоз желаеш, ще се опитам да си изровя записките по ХОВ. Не мога да разбера това за активното и пасивното, и "по-безопасно". Би ли пояснила? Но е факт, че за здравето е по-добре да живееш в Трявна или даже Благоевград отколкото в София или големи промишлени центрове (то останаха ли такива? :)). Знам какво е холестерола и колко "вида" има. За маргарина знам отдавна ;). Ама спомняш ли си, че беше обявен за едва ли не "панацея"? За вредните масти. Срещу де. Примера ми с пържолите, целеше да покаже, че всичко е до дозировката и не става въпрос за лекарствата/отрови ;), а именно, ако пушиш много ще си докараш нещо, ако се храниш нездравословно тоже!

Темата наистина е за цигарите, а ти цял ферман написа за вредните неща в живота ;). Аз писах за вредните неща в цигарите и само мимоходом споменах за холестерола.

както си видяла, напълно подкрепям идеята, законодателството и т.н. даже един непушач да има на работното място или в обществени сгради да не се пуши. Т.е. да се забрани! Но нека да има места, дето "самоубийци", кат мене да се тровим, на работните места де, на обществените не е нужно, ако искаме да ходим там ще си носим последствията, т.е. ще спазваме правилата......или няма да ходим. Какво ти е мнението и за ресторантите? Как да се реши "проблема"? Тук в Б-я.

Бях миналото лято в Италия, около Венеция. Там закона е отдавна приет. Не се пуши и това е. Със семейството и не само него. Една "тетка" ме предупреждаваше, аз вярвах и измислях варианти. Първо заведение - не, второ -не, трето - не. Притесних се, не заради мен, а че те ще се притеснят че няма да ми е конфортно (а малко преди това издържах 2 часа на летището и още 2 часа полет плюс формалностите). Оказаза се, че останалите "не са чули" таз забрана ;). В "компанията" нямаше "истински" непушачи, така, че си запалих с аператива, както и след него. А и бяхме на "теферич" ;), но под покрив (в САЩ и за това глобяват). От труга гледна точка, кога наистина има непушачи, не си позволявам да запаля в тяхно присъствие на масата (навън, на прозореца и т.н. може). Уважавам тяхното право да не дишат дим (даже не пърдя, освен спонтанно де ;)), но нека ми уважат и моето право да си дишам дим когато аз искам, но на "указаните за това места", и нека има такива, когато пушачите са задължени по един или друг начин да ходят там.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...