Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 3 минути, D3loFF said:

Добре, сега един много хубав въпрос - има ли такова окончание на склонение -ΑΝ в древногръцки и ако има на кой падеж е? Ако няма - тогава за какво го ползваш така?

Може би не си обърнал внимание какво точно съм писал.  - ΔΟΜΕΑΝ - δῶμα от гръцки дом, жилище, като в този смисъл ΔΟΜΕΑΝ може да означава храм – особено ако е адаптирано към тракийски фонетични нужди, пред вид повтарящите се срички EA, както в конкретната дума ΔΟΜΕΑΝ

Редактирано от Arch enemy
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 7 минути, Arch enemy said:

Може би не си обърнал внимание какво точно съм писал.  - ΔΟΜΕΑΝ - δῶμα от гръцки дом, жилище, като в този смисъл ΔΟΜΕΑΝ може да означава храм – особено ако е адаптирано към тракийски фонетични нужди, пред вид повтарящите се срички EA, както в конкретната дума ΔΟΜΕΑΝ

Аз много хубаво съм обърнал внимание. Няма да те критикувам, а по-скоро искам да те накарам да мислиш.

Значи според теб δομεαν е адаптация на δῶμα в тракийски? Добре, тогава защо имаш преход α - ε (от дома на доме) и какво означава суфикса -αν (-ан)?

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 45 минути, Arch enemy said:

Просто предположение, търсейки паралели и логика в тези повтарящи се срички. 
Забележката ти е  основателна, предполагам..

Аз това напълно го разбирам и няма нищо лошо в опитите, но не е това въпроса.

Да, по-скоро методологична забележка. Ето пример: ако си представим че δομεαν наистина е отделна дума произлизаща от δῶμα, ще трябва да обясним:

- епиграфската разлика между ο - ῶ;

- прехода от α в ε;

- както и суфикса -αν;

От сега мога да ти кажа, че първите две са несъстоятелни освен, ако се приеме грешка при записа, което е най-слабото възможно обяснение понеже ще трябва да го правиш за всяка втора дума. Или... не са просто гръцки диалектни форми от преди кодификацията през 5 в. пр. н. е. в Атина - което те най-вероятно са.

За суфикса -αν, тук вече става много сложно понеже в индо-европейските езици да кажем подобно окончание има като произлизащо от класически латински (-anus) в късния латински под формата -an със значение 'на, отнасящ се до, принадлежащ на", като това би ти направило думата от номинално "храм" в "храмов", или "дом" - "домов". Подобен пример имаш при - castel - castelan. Но това също така би означавало, че думата най-вероятно не е взета от гръцки, понеже ако беше щеше да си е с гръцко окончание, ами е взета от латински понеже и там я има - domus, като ѝ е добавен твърде късен вид (средновековно латински) суфикс - ан, за да стане "domean". И тук основание няма никакво освен, ако не докажеш, че в "тракийски" език няма такова окончание и за кой падеж е то, иначе бъркаме периодите сериозно.

Но има и друго - δομε е напълно възможно да е склонение на δίδωμι (давам) по реконструирани, разбира се, форми, поради не-пълната яснота около всички думи от периода, а -αν да ти е от следващата дума. За пример - някой от думите на пръстена са отпаднали от употреба още в класическата епоха и за да се проследят се минава през 2-3 различни автори, което разбира се прави достоверния превод изключително труден.

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикувано (edited)

Честно казано, мислих за връзка с латински, точно domus. Но ми се стори нелогично, 
такова влияние би изместило датировката доста напред, не че е невъзможно, но твоите пояснения 
го изключват принципно. Това, към което се придържах, основно е да се търси някакъв по-логичен прочит,различен от излишно напудрени и претенциозни формули които се ширят. Нямам знания за по-дълбок анализ на думите, а ползването на ИИ си е малко коварно. Въпреки всичко, ще се радвам ако в този прочит все пак, дори случайно, има някаква логика и някъде на някого може да е полезен.

Редактирано от Arch enemy
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 4 часа, Arch enemy said:

Но ми се стори нелогично, такова влияние би изместило датировката доста напред, не че е невъзможно, но твоите пояснения го изключват принципно.

Значи щом имаш буквата зета Ζ под формата на финикийската заин (zayin) говорим 99,9% за преди кодификацията от началото на V в. пр. н. е.

𐤆

Същото важи и за тракийската гробница от Смядово, където Ζ отново е така изписана, а те я определят от IV в. пр. н. е. - няма как да стане това. Тя и архитектурно е много по-стара, камо ли епиграфски.

Преди 4 часа, Arch enemy said:

Това, към което се придържах, основно е да се търси някакъв по-логичен прочит,различен от излишно напудрени и претенциозни формули които се ширят. Нямам знания за по-дълбок анализ на думите, а ползването на ИИ си е малко коварно.

Много бързо се отказваш. Знания се придобиват с работа по нещо. А относно превода - това, което се шири в интернет пространството или по-специално фейсбук е достойно за някой психо-диспансер. Човек може буквално да откачи, ако чете история от социалните мрежи... В момента е много популярен надписа от Смядово и всеки се опитва да го разчете без да спазва и най-елементарни правила.

А относно пръстена... защо не опиташ да започнеш така: 

ΡΟΛΙΣ ΤΕΝΕΑΣ ....

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикувано (edited)

Между другото, пръстена всъщност може и да не е пръстен, а да е само печат. Размера на дръжката с 27 мм диаметър е доста голям за пръстен, тъй като най-големите мъжки пръстени са максимум около 24 мм. Тъй като дръжката е ос на въртене на плочката е било удобно печата да се завърти в плоскостта на дръжката, с което става удобен за носене в джоб. При отпечаване на печата текста ще е огледален, което от наша гледна точка е ненормално за печат, но за античността в Елада и земите около нея не е било необичайно да се използва обратно огледално изписване на текстовете, което се нарича бустрофедон. При бустрофедонното изписване освен, че буквите могат да са огледални, може и единия ред да се чете на ляво, а другия на дясно.

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 19 часа, D3loFF said:

ΡΟΛΙΣ ΤΕΝΕΑΣ ....

ΡΟΛΙΣ ΤΕΝΕΑΣ...Добра препоръка, явно не случайно

ΡΟΛΙΣ  - лично име, известно от извори
ΤΕΝΕΑΣ - от лат. - задръж, пази 

ΝΕΡΕ ΝΕΑ  - ΝΕΡΕ - от лат. въртя(пръстенът е със въртяща се плочка?)
ΤΙΛ(от?)
ΤΕΑΝΗΣ ΚΟΑΡΑ - тук предполагам имена, поне само първото, ако ΚΟΑΡΑ не е дума от следващото изречение)

ΖΕΑ ΔΟΜΕΑΝ ΤΙΛ ΕΖΥΠΤΑ - 
ZEA - богиня, от рум.- ZEÍŢĂ - богиня
ΔΟΜΕΑΝ - домът, храмът
ΤΙΛ ΕΖΥΠΤΑ -  от Египет (?)

ΜΙΗΕ ΡΑΖΗΛΤΑ - тук е интересно- Mihi resilit от лат. - Връща се при мен.
Ако съм прав за последното - ΜΙΗΕ ΡΑΖΗΛΤΑ, както и за ΤΙΛ че е предлога от, то ΕΖΥΠΤΑ, което попада между тях, със сигурност е отделна дума и с голяма вероятност си е Египет.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 41 минути, Arch enemy said:

ΡΟΛΙΣ ΤΕΝΕΑΣ

Ролис от Тенеа... родителен падеж в дорийски (западно-гръцки). Това е собственика на пръстена.

Къде е град Тенеа (Τενέα) - между Коринт и Микена.

Повече не казвам... толкоз. 😃 Но не е тракийски пръстена, гръцки е.

П.П. Впрочем никъде не съм казал, че е на латински - точно обратното.

Редактирано от D3loFF
  • Потребител
Публикувано

Е, нищо де, ще пробвам и гръцки..колко му е🤣 Иронията е че буквално преди 3 дни бях в Микена, по празниците..щях да поразпитам тук-там, ако знаех..Ама пък дорийския ми е слаб, виж ако беше йонийски..🙂 Въпреки всичко, нищо не пречи някои от предположенията ми да са верни, кой знае..

• Потребител
Публикувано
Преди 6 минути, Arch enemy said:

Ама пък дорийския ми е слаб, виж ако беше йонийски..

Не само на теб, той на всички е слаб понеже е архаичен диалект и от него е останало много малко. Повечето падежни форми не са запазени и са само догадки и предположения кое как се е изписвало. 😃

От този град впрочем има една известна статуя - Аполон Тенейски (Apollo of Tenea).

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, D3loFF said:

Но не е тракийски пръстена, гръцки е.

Е, добре де, преведете го тоя пръстен най-после, поне да се изясни че е на гръцки..да спрат спекулациите, макар че и аз се причислих в някаква степен там..
Да, куросът е от архаичната епоха, тези са ми любими.

• Потребител
Публикувано
Преди 8 минути, Arch enemy said:

Е, добре де, преведете го тоя пръстен най-после, поне да се изясни че е на гръцки..да спрат спекулациите, макар че и аз се причислих в някаква степен там..

Ти знаеш ли колко работа е това за научна публикация... аз лично сега се занимавам със съвсем друга историческа епоха. Някой хубав ден като има време.

А, те спекулациите никога няма да спрат или поне не толкова лесно, колкото изглежда. Особено като има цяла тълпа трако-фенове. И тук пак съм сигурен, че ще има тотална обърквация понеже веднага ще скочат, че видиш ли който го обяви пръстена за гръцки едва ли не казва, че няма траки. А то изобщо не е така... траки си има, просто този точно артефакт не е тракийски, понеже може да се свърже както с древен гръцки град така и с да кажем... определен ритуал от техния бит. Нали - за да се предложи обяснение на нещо трябва да има и исторически контекст някакъв, а не само гол превод без никаква поддръжка. 'Щото иначе може да има и 100 превода и е дума срещу дума... което то си е така и в момента де. Те са го наслагали и по кориците на книги и по сайтове, направо е ужас...

А иначе реално пръстена е на частно лице и самия превод освен сам по себе си няма да има никаква друга стойност за каквото и да било, може би единствено да се разберат някакви дорийски граматични склонения, ако ги приемат дори за такива. Той няма да ни даде абсолютно никаква информация нито за България, нито за някакви невероятни исторически загадки или нещо подобно.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.