Отиди на
Форум "Наука"

Пунически войни


Recommended Posts

  • Потребител

Когато през втората Пуническа война Ханибал начело на 50 000 войници и 37 слона тръгва към Рим през Испания и Алпите е зима. Част о войската му е мъртва - умряла от студ, а останалата е уморена. Въпреки това Ханибал нанася тежки поражения на Рим - разбива легионите му при Кана и е на косъм да се добере до Рим. Консулът Сципион Африкански прехвърля войната в Африка. При Зама картагенската армия е изклана, а войната спечелена за Рим. Ханибал се самоубива, за да не бъде предаден на римляните. Но тогава настъпва един ход, който не разбирам - Рим изтегля легионите си. Естесвено на Картаген е наложено да изплаща репарации. Но защо Рим не е довършил своя враг. Това става в третата Пуническа войно, но защо чак тогава. До колкото знам от една книга на Рос Леки - Картаген в сената имало два лагера едни, които подкрепят Картаген начело с Луций Валерий Флак и една, която твърди, че Картаген трябва да падне. Те са начело с Марк Порций Катон - другият консул ("Картаген трябва да бъде разрушен"). Въпросът ми е защо ще има хора, които да са на мнение, че с Картаген трябва да има мир, в случай, че войната е спечелена за Рим.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Вероятно не са били наясно със степента на поражението на Картаген. Или пък им е омръзнало да воюват.

Ако беше в ново време, можеше да се каже и, че са картагенски агенти на влияния :)))

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може и да си прав, но наистина римляните са игрли мръсна игра - потапят 3 от 4 свои търговски кораби с пиратски кораби под знамето на Картаген. Един се завръща и разказва, че Картаген потапя техни кораби. И така ето на трета Пуническа война.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

То тръгне ли такава битка, победителят може да е само един. Защото ако днес стане мир, утре картагенците ще дойдат и наистина ще го сторят.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По принцип Рим е виновникът за Пуническите войни. Той налага влиянието си над Корсика, Сицилия и Сердиния. Провокира Картаген да тръгне на война за островите. Рим си възвръща Сиракуза отблъсква картагенците от Месина о от островите и ги принуждава да плащат репараций и нататъка го разяснихме.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Втората Пуническа война по своята същност е частна война на Ханибал и семейството му. В Картаген той има противници дори и след битката при Кана. През цялото това време той не получава никаква помощ оттам. Едва когато Рим прехвърля войски в Испания и Африка, тамошните големци се размърдват, но вече е късно.

Войната е загубена и грандиозния план, започнал още от Хамилкар е провален /последният завладява Южна Испания, за да я ползва като плацдарм срещу Рим и да компенсира загубата на Сицилия, Корсика и Сардиния/.

А причината, поради която Картаген е пощаден - Рим по това време не изпитва нужда от обширни задморски завоевания. Сицилия и Испания му стигат. Като концепция римската политика все още е като на италийски град, а не на столица на империята. А в новите територии трябва да има постоянно военно присъствие, докато службата в римската армия е все още сезонна. Затова римляните пробягват до създаването на васални царства /Нумидийското царство на Масиниса/, които да държат в шах победените врагове.

Пък и защо да унищожаваш докрай един неприятел, при положение, че можеш да получаваш репарации от него?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

До колкото знам след разрушението на Картаген мястото е отбелязано, като прокълнато. Въпросът ми е някога по-късно строен ли е град на мястото на развалините му.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Цезар основава римска колония на мястото на града два века по-късно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Да ма питаш можеш и директно с "тоя", демек с мене. Гай Юлий Цезар си е Гай Юлий Цезар, знаем кой е и без да му туряме монархическа номерация.

А по-късен град на мястото на Картаген има, точно Colonia Iulia. Днешен по-скоро не - Тунис е на известно разстояние.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...