Отиди на
Форум "Наука"

Филип IV срещу Жак дьо Моле


Recommended Posts

  • Потребител

Четох, вече преди доста време, книгите на Морис Дрюон за френските крале. Но все ми се върти в главата въпрос. Кой е бил прав - тамплиерите или Филип Хубави? Да, рицарите вече приличали на банкери и това станало основното им занимание. Поне така ги описват. Но от друга страна Филип заграбил богатствата им по неособено коректен начин - чрез лъжливи съдебни процеси. Не заемам ничия страна, но кой е прав. Може би става малко алтернативна темата, но ако тези богатства са били използвани по предназначение, надали щеше да има претенции от страна на Шарл Валоа.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това са хубави романи, тия на Морис Дрюон :) А какви претенции е имал според теб Шарл дьо Валоа?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По въпроса дали тамплиерите са били виновни за предявените им обвинения, определено не са били. Процесите срещу тях са скалъпени, а признанията (където ги е имало) са изтръгнати с изтезания. Но те стават жертва на собствения си успех. Богатството им предизвиква завист, икономическото и политическото им влияние пораждат усещане за заплаха. Изглежда че ръководителите на тамплиерите погрешно преценяват, че могат да бъдат "държава в държавата" в една Европа на национални монархии. Те подценяват силата, алчността и безскрупулността на френския крал. И най-вече не оценяват факта, че по това време римският папа се намира в Авиньон и е фактически марионетка на Филип. А без Рим унищожаването на тамплиерския орден не би било възможно.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Но от друга страна Филип заграбил богатствата им по неособено коректен начин - чрез лъжливи съдебни процеси.

Филип нищо не е пипнал от тамплиерските богатства. Кралските сенешали останали с пръст в уста, когато започнали да се ровят в приоратите за тамплиерското злато, което явно е било навреме изнесено.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
А какви претенции е имал според теб Шарл дьо Валоа?

Най-вече за кралската корона. Нали той урежда косвено (ако мога така да кажа) сина си Филип. Вярно, Глишев, много хубави романи. Само първата и последната част не можах да прочета, но в библиотеките ги има.

Senufer, даже имаше го някъде илюстриран Жак дьо Моле на кладата. Но е много странно съвпадение как за 12 години си отиват 5 крале - броя и Жан I.

Аспандиат, нали и до днес ги търсят.:)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това е много интересен сблъсък, още повече, че освен във Франция има проява и в други държавк. Да се обясни с алчността на френския крал.... е малко. Филип Хубави е имал много достатъци и недостатъци, но не мисля, че алчността го е тласнала натам. По-скоро отговорът се крие в това:

икономическото и политическото им влияние пораждат усещане за заплаха. Изглежда че ръководителите на тамплиерите погрешно преценяват, че могат да бъдат "държава в държавата" в една Европа на национални монархии

Орденът набира голяма политическа мощ, на фона на набирането на такава и от френската монархия.

Странното е, че има много ордени през средновековието, но този е преследваният..???

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами той е ордена с най-многото дьенги ;) а те означават и много власт съответно, така че...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Шарл Дьо Валоа реално няма претенции за френската корона, Пламене. А брат му и племенниците му поддържат повечето му претенции - за германската империя, за титулярната константинополска корона. Не го подкрепят само когато се гласи за "крал на Арелат", тоест на Бургундия, Тулуза и Прованс, което е съвсем обяснимо. И Шарл няма много общо с тамплиерите.

Аз си имам моя хипотеза за относително лесното пропадане на Ордена - за разлика от йоанитите и тевтонците, тамплиерите нямат суверенни територии, а навсякъде командориите им са разпръснати между владенията на европейските монархии. Единствената им суверенно управлявана територия е била Кипър, който те обаче недалновидно продават на Ги дьо Люзинян (създавайки по този начин Кипърското кралство от владенията на острова и традиционно приписваната на Ги йерусалимска корона). Липсата на суверенни територии, още повече - липсата на такива по границите на християнския свят прави тамплиерите особено уязвими пред крялската власт. Докато йоанитите и тевтонците държат компактни владения по фронтовете на католическия свят, което ги прави нужни и независими.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Филип Хубави е успешен владетел и постига вътрешна стабилност и външна сигурност за Франция. Храмовниците са си били държава в държавата. Вижте какво се случва в България, когато няма някой Филип Хубави да направи същото с "бившата Държавна сигурност" - за 20г. населението и е намаляло с 2 милиона, а повечето големи предприятия са закрити. Или пък ликвидирането на еничарския корпус в Турция - еничарите също са били държава в държавата и се предизвиквали постоянна вътрешна нестабилност и чести военни и външнополитически неуспехи.

Иначе преди няколко месеца бяха пуснали филмиран сериал по романа, като сценарият доста точно възпроизвежда книгата.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...