Отиди на
Форум "Наука"

Жените и бойните изкуства


ISTORIK

Recommended Posts

 • Глобален Модератор

Интересен и важен аспект от историята на бойните изкуства, като цяло, както и - на китайските бойни изкуства, в частност, е приносът на жените за тяхното развитие и за тяхното разпространение. Бойните изкуства са, предимно, мъжка дейност. Въпреки това, те привличат интереса на редица забележителни жени... Появата на жените в бойните изкуства променя диаметрално мнението, че успеха в придобиването на бойни умения зависи, в най - голяма степен, от физическата сила. Оказва се, че по - важни от физическите данни на боеца са неговите съзнание, интелект, воля, и боен дух. Според една романтична представа, жените - воини са, по - скоро, мечта или мит, отколкото реалност. В днешно време, можем да видим тяхната роля и тяхното влияние в бойните изкуства.

Предлагам на вашето внимание списък на някои от 100 - те най - известни жени в историята на Китай, както следва:

1. Yu Niu (770 Пр. Р. Хр. - 221 Сл. Р. Хр)

2. Baogu (317 - 420 )

3. Принцеса [Ming - Lian] и Принцеса Yongtai (476 - в Европа, тази година е последна за Западната Римска Империя със столица Рим)

4. Mulan/Fa Mu Lan/Hua Mu Lan (589 - 618)

5. Ng Mui и Yim Wing Chun (1662 - 1722)

6. Ролята на жените в китайските бойни изкуства - днес.

Ю Ниу била най - добрата фехтовачка с меч, в течение на целия исторически период, носещ романтичното име "Пролет и Есен"(770 Пр. Хр. - 221 Сл. Хр). Веднъж, владетелят на една от китайските държави - царство Жу - организирал 7 - дневен турнир по бойни изкуства. Ю Ниу била обявена за най - добър майстор на меча, измежду 3 000 претенденти за тази титла. Нейната философия, както и нейният боен стил са запазени до днес.

Баогу, известна още и като Киангуанг, живяла по времето на управлението на представителите на китайската династия Източна Лин (317 - 420). Нейният баща - Бао Киан, бил военачалник в южната провинция Гуангдонг. Той бил таоист (последовател на таоизма) и изучавал медицинския трактат (монография) "Ки Хуанг План". Когато Баогу навършила 20 години, баща й я омъжил за своя добър приятел и сподвижник, известният лекар и химик - Ге Хонг. (О, ама вие не сте ли чували за него?!)...

Младоженците се преместили да живеят в Южен Юе. Там, те събирали и изследвали множество билки, като успяли да създадат лекарства за множество нелечими, дотогава, заболявания. Успяли да спасят много хора от мъчителна смърт. Двамата създали безценен медицински трактат, касаещ акупунктурата (иглотерапията) и моксата, наречен Жуху Бейджи Фанг.

Принцеса Минг - Лиан (476) (ама не намирате ли това име за прекрасно?), дъщеря на император Лианг Уу Ди, била единственият ученик на Да Мо (Бодхидхарма/Пу Ти Да Мо/ДаМо/Дарума Дайши) от женски пол. Императорът посветил на дъщеря си един храмов комплекс (манастир), в който жените също да могат да почитат Буда. Новият манастир бил построен недалеч от известния и днес център на китайските бойни изкуства - манастира Шао Лин. Лицето на новопостроения храмов комплекс гледал на запад, като демонстрация на почитта към Индия, като родина на Буда, която, както е известно, е разположена на запад от Китай. Принцесата се отдала на изучаване на бойни изкуства, Чи Кунг (дихателни техники) и билколечение.

Принцеса Йонгтай, от династията Беюей, била последователка и приемничка на Минг - Лиан в същата женска обител. фактът , че тя надминала уменията на своята учителка, довел до промяна на името на този манастир - от Манастир на Минг - Лиан, на Манастир на Йонгтай.

Фа Му Лан/Хуа Му Лан (589 - 618) е една от най - прочутите героини в китайската история. В превод на български, Му означава Дърво, Лан означава Орхидея, а Хуа означава Цвете. Мулан се превежда като Магнолия. Истинската история на живота на Мулан е загубена. Но, благодарение на една поема и на една новела, това име е запазено за поколенията. Днес, ние не разполагаме с исторически достоверни сведения, които да ни кажат нейното истинско име. Твърде оживени спорове се водят за фамилното й име. Дали е Му, или друго - Жу, Хуа, Фа, Уей... Запазените сведения, касаещи личността и живота на тази китайска жана дАрк/Дарк, са противоречиви. Разказват, че тя била дъщеря на известен воин и пълководец, че съпругът й служел в армията, предвождана от нейния баща. Когато двамата най - мили на сърцето й мъже били убити в една от многобройните войни срещу външни нашественици (наричани от китайците с обобщаващото название варвари), девойката се заклела пред още топлите им трупове, че ще отмъсти жестоко на враговете. Преоблякла се в мъжки дрехи, скрила буйната си катраненочерна коса под един шлем и повела към победи армията на баща си. Нашествениците били разбити в няколко много тежки сражения и били отхвърлени далеч отвъд Великата Китайска Стена. Лично самият император пожелал да я възнагради пребогато за вярната й служба в армията. Дори искал да я назначи на важен държавен пост, вероятно - като началник на личната си гвардия или като висш военен ръководител? Мулан отказала да приеме даровете на своя владетел, отказала и държавната служба, и помолила единствено за разрешение да се завърне в своя дом, където я чакали роднините й. Когато, най - сетне девойката се завърнала у дома си, облякла женските си дрехи и се преобразила в жена, никой от роднините и от приятелите й не я познал. Лицето й било загрубяло, а тялото й било закалено в следствие от усилени тренировки със и без оръжия, от тежки походи, от нощуване под открито небе, от кръвопролитни сражения...

Изпълненият с превратности живот на Мулан вдъхновявал цели поколения китайски жени и девойки, както заради това, че тя следвала учението на Кун Фу Цзъ/Конфуций (уважение към предците и към родителите, защита на Родината) и на таоизма (действие чрез бездействие, отказ от високопоставена държавна служба, в полза на семейството си).

Нейното влияние продължава и в днешни дни.

В памет на нейния героизъм, една китайка - Йинг Мейфенг от Шангхай - е създала бойно изкуство, наречено Мулан Куан/Чуан (Юмрукът на Мулан). Патентовала го е преди около 10 години. Това бойно изкуство се базира върху техники от Хуа Джиа Куан - древно китайско бойно изкуство, което е възприело стъпките от различни танци. Стилът Мулан Куан съдържа форми/кати, в които воинът се придвижва в 6 посоки, изпълнявайки по 52 до 82 техники във всяка посока. Някои от формите в този стил се изпълняват с оръжия - с един меч, с едно бойно ветрило, с два меча и с две бойни ветрила. Това бойно изкуство има свои върли привърженици в Китай (естествено!), в Япония, в Югоизточна Азия, в Северна Америка, в Европа.

Нг Муй и Йим Уинг Чун (1662 - 1722) са живяли по време на управлението на династията Чинг/Цин (1644 - 1912). Един от императорите от тази династия, Кангши (Канг Шъ? Шъ = Змия) заповядал разрушаването на манастира Шао Лин, тъй като там се криели бунтовници против властта на тази династия. Нг Муи била монахиня, игуменка (управител/ка на манастир) и учителка там. Заедно с още неколцина монаси, тя успяла да се измъкне от шпионите на императора. Укрила се в манастира на Белия Жерав, където игумен бил Тай Люнг. Познанията и уменията в бойните изкуства на Нг Муй били легендарни.

Йим Уинг Чун била ученичка на Нг Муй. Тя дала своето име на стила - Уинг Чун Куан. Преподала стила, който, дотогава, бил създаден само за жени на своя съпруг. Това е бойно изкуство, което помага на по - слаб човек (жена, младеж, старец) да се справи с по - силен. Има интересни техники за блокиране на ударите и за отбиването им, ритниците много рядко се нанасят, за разлика от таекуондо, над кръста (рита се основно в краката и... между тях), блокът с ръка се изпълнява заедно с удар с другата ръка и с ритник или се удря със същата ръка, с която сте изпълнили блок току що... Такива работи... Този стил е разпространен от Йип Ман, Брус Ли и др.

Ролята на жените в китайските бойни изкуства в днешни дни

Обществата се променят постоянно, а това води до промяна на отношението към жените и към тяхната роля в даденото общество. "Бавно и полека", жените навлязоха във всички области, контролирани от мъжете. Днес, признанието на тяхната роля за развитието на бойните изкуства е безспорно. Известни са купища актриси, играещи в екшън филми с бойни изкуства. Много от тях активно тренират и преподават традиционни китайски бойни изкуства. Ако влезете в някое доожоо (зала за тренировки) по бойни изкуства, ще забележите, че много девойки и жени тренират наравно с мъжете и по нищо не им отстъпват.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 years later...
 • Потребител

Много интересна статия.Ако може и да постнеш и статия с 10 най добри бойци на всички времена не само за времето си и въобще което трябва да е по скоро,защото бойните изкуства се развиват,например в последните 100,200 години.А иначе за жените освен основателката на Вин Чунг кои са най големите жени бойци въобще?.Интерсува ме и най добрите жени войни по времето на Цезар,питам просто от любопитство и кажи някой европейски жени войни от същото време.Чувал съм ,че Амазонките биле легендарни.И пак благодаря за хубавата статия.

Редактирано от loop
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Да, темата би могла да се продължи.

- Жана д'Арк (или Дарк?)

- амазонките

- една китайска принцеса, майсторка по тай чи чуан, чието име не помня... Това бойно изкуство се тренирало предимно от императорското семейство и от личната гвардия и телохранителите им. За тази принцеса се сещам, че пътувала с телохранителите си из Китай и при един планински преход попаднала на засада от страна на разбойници, които искали да я убият. След битката, която тя спечелила, не било много ясно дали телохранителите са опазили нейния живот или тя е опазила техния.

- други жени...

Би могло да се помисли за видни представителки в бойните изкуства - японски, китайски, корейски и други. Тази информация обаче трябва да се издири. Понеже не разполагам с нея. После - има шампионки по кумите (двубои) и по ката/таолу (форми). С оръжие и без оръжие.

На Изток бойните изкуства се преподават по-различно отколкото - на други места.

Там първо се преподава работата с оръжие, а техниките без оръжие се преподават по-късно, като се има предвид възможността оръжието да бъде отнето, счупено или изпуснато. В останалата част на света първо се преподават техниките без оръжие, а оръжията и техниките с тях се преподават на доста късен етап. (В японските бойни изкуства - при наличие на черен пояс, това са майсторските степени. От 1 до 10, като 10 е максималната, в зависимост от стила и/или школата. Обикновено 10-ти дан има създателят на нов бойно изкуство.)

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ако намериш нещо за най добрите бойци на света постни информацията.Ето тука има интереси неща за бойните изкуства.

http://pigua.dankin.net/istoria.html

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

http://zlaten-drakon.net/nachalo.htm

Виж раздела със статиите!

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Друже, 'амазонките' са митични фигури и нямат нищо общо с бойните изкуства. А и в Европа жени войни не са познати. Освен разбира се Олимпия /майката на Александър/. И преекспонираната Клеопатра. Но те в най-добрия случай са фигурантки с уж пълководчески функции.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Донякъде е уместно да включим и Алиенор Аквитанска, която съпътствала съпруга си (крал Луи VII) по време на кръстоносния му поход. Обличала се като амазонка и се правела на "мажоретка", за да подтиква рицарите към подвизи.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Друже, 'амазонките' са митични фигури и нямат нищо общо с бойните изкуства. А и в Европа жени войни не са познати. Освен разбира се Олимпия /майката на Александър/. И преекспонираната Клеопатра. Но те в най-добрия случай са фигурантки с уж пълководчески функции.

Ние сме си европейци по времето, когато се разиграват следните събития ;)

Из “Анонимен ватикански разказ”:

А пък българите били направили от големи дървета страшна и мъчнопроходима преграда, подобна на стена. Прочее, като намерили случай и като наблюдавали от планините, че [ромеите] обикалят и се лутат, българите наели срещу заплата авари и околните славянски племена, въоръжили по мъжки жените и на петнадесетия ден от нахлуването им, призори в събота, на двадесет и трети юли, ги нападнали, докато почти още спели. ...

Само дето и българските жени-бойци (като източника) са останали анонимни :)

Редактирано от hristo_serafimov
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

* * *

А и в Европа жени войни не са познати.

* * *

Споменат се жени, които са се били рамо до рамо с мъже си в Британия срещу римските легиони през първи век, или бъркам?

При галите това явление също е познато.

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Друже, 'амазонките' са митични фигури и нямат нищо общо с бойните изкуства. А и в Европа жени войни не са познати. Освен разбира се Олимпия /майката на Александър/. И преекспонираната Клеопатра. Но те в най-добрия случай са фигурантки с уж пълководчески функции.

Отделно племе от жени-войни може и да не е имало,но участващи в бойни действия жени са съществували

"Об особом положении скифских «амазонок» можно судить и по пышности и богатству погребального обряда. Хоронили их, подобно знатным скифам, в отдельных курганах (обычных семейных женщин погребали во впускных, своего рода «побочных», могилах при курганах или в общих захоронениях). Вместе с ними клали то, чем они владели при жизни – лук со стрелами (порой более 80 штук), дротики, копья, пращевые камни (их находят исключительно в захоронениях женщин). Самым важным особам полагались ценные мечи, боевые топоры, тяжелый доспех, боевой пояс (похожий на тот, что похитил Геракл у Ипполиты), конское снаряжение, иногда – богато украшенная поясная чаша – знак особых ратных подвигов, которого удостаивался далеко не каждый мужчина. Ну и конечно, украшения. Какая же женщина выйдет в свет (пусть это даже «тот свет») без золотых сережек и бус? Иногда в захоронении оказывалась зернотерка, но не для приготовления муки, а для растирания косметических порошков. Облегчить переход в иной мир должно было зеркало и керамическое пряслице или костяное веретено, чтобы ткать путеводную нить по лабиринтам иного мира. "

http://ukrmonitor.ucoz.org/news/nastojashhie_donskie_amazonki/2011-09-29-10840

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Донякъде е уместно да включим и Алиенор Аквитанска, която съпътствала съпруга си (крал Луи VII) по време на кръстоносния му поход. Обличала се като амазонка и се правела на "мажоретка", за да подтиква рицарите към подвизи.

Да язди кон до мъжа си, докато той е на поход, за да удовлетворява редовно сексуалните му (а и своите такива) нужди не прави от въпросната кралица жена-войн.smokeing.gif

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Споменат се жени, които са се били рамо до рамо с мъже си в Британия срещу римските легиони през първи век, или бъркам?

При галите това явление също е познато.

Споменават се, да, но до колко са войни /като професия/ или мобилизирани от отчаяние, можем само да гадаем. Но пък можем да причислим към жените военачалници и кралицата на ицените - Боадицея.

Колкото до скитите и сарматите, където в боевете наистина участват жени, те спадат към степния /азиатския свят/, а не към класическа Европа.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Войн и воин са дублетни форми, така че няма значение. Край на офф-топика. :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Да, ама - съвсем отскоро са дублетни форми. Това е поредният опит неграмотните да се изкарат насила грамотни.

Граматически по-правилната "дублетна" форма е воин.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Да, ама - съвсем отскоро са дублетни форми. Това е поредният опит неграмотните да се изкарат насила грамотни.

Граматически по-правилната "дублетна" форма е воин.

мнем, изобщо не е отскоро. И двете форми са верни. Виж си тълковния речник. Или ако искаш отвори нова тема за правописа. :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

мнем, изобщо не е отскоро. И двете форми са верни. Виж си тълковния речник. Или ако искаш отвори нова тема за правописа. :smokeing:

За жени ли ще си говорим или за граматика?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Да, ама - съвсем отскоро са дублетни форми. Това е поредният опит неграмотните да се изкарат насила грамотни.

Точно така - от най-новото издание на речника :head_hurts_kr: Следващите вероятно ще са - знаЙш, праЙш...и т.н.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Тук намерих списък с имена на жени,които евентуално може би са били и воИни :innocent: ,някой ако знае нещо повече за тях може да напише повече :)

"Отец Агнес Хотот, великой наследнице, вышедшей замуж за Дадли, поссорился с одним из Рингздейлов (Ringsdale) по поводу прав на кусок земли. Они порешили встретиться на спорной земле и решить дело в одном бою. В день, назначенный для стычки на ристалище, сэра Джона Хотота (Sir John Hotot) свалила подагра, но его дочь, Агнес, прежде, чем земля могла быть потеряна, вооружилась cap-a-pie (с головы до ног) и, оседлав лошадь отца, поехала на встречу Рингздейлу, которого она выбила из седла после упорного состязания. Когда он распростерся на земле, она ослабила застежки на горле, подняла забрало своего шлема и позволила своим волосам рассыпаться по плечам, раскрывая ее пол. "

Нельзя сказать, насколько часто женщины сражались на турнирах, с чем мы так хорошо знакомы по сказаниям о рыцарях и девицах. Одна вещь несомненна: девицы были иногда рыцарями, и Агнес была не единственным примером. Турнирное упражнение должно было быть предметом первой необходимости, иначе женщины, такие как Аделаида Понтей (Adelaide Ponthiey), никогда не смогли бы достичь требуемого уровня для ее успеха в Крестовых Походах. Занятия аристократок соколиной и псовой охотами, конными упражнениями поощрялись в Средние Века. А отсюда недолеко и до турниров. "

http://www.sb.pp.ru/his/his002.htm#4

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

За жени ли ще си говорим или за граматика?

явно хората повече ги интересува какво пише по речниците. :biggrin:

За справка на спамърите - моят е от 1993 г., така че спокойно си пишете 'воин' или 'войн' /според симпатиите си/. И двете форми са правилни. :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

За жени... с много тестостерон. bigwink.gif

Aз предлагам да направим разграничение между жени, участващи пряко в битка /напр. скитките/ и такива, изпълняващи пълководчески функции. Предлагам жените пълководци също така да бъдат разделени на две - тези, реално командвали бойните действия /напр. Будика/ и такива с бутафорни ф-ции /като упоменатата по-горе фуста/.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Абе стига сте писали в тая тема, изчезва ми моята като водеща в раздела. Непрекъснато трябва да пиша коментари, че да я вадя пак като водеща, айде малко по-така моля.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Абе стига сте писали в тая тема, изчезва ми моята като водеща в раздела. Непрекъснато трябва да пиша коментари, че да я вадя пак като водеща, айде малко по-така моля.

Предлагам изобщо да забраним жените. За по-сигурно.laugh.gif

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Предлагам изобщо да забраним жените. За по-сигурно.laugh.gif

Подкрепям!!! :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...