Отиди на
Форум "Наука"

Смяната на Котокий с Домета


Recommended Posts

  • Потребител

Докато четох книгата на академик Гюзелев за княз Борис I, стигнах до момента с идването на Климент в Охрид. Тогава с пристигането на Свети Климент, Борис освобождава управителя на Кутмичевица Котокий и го заменя с Домета. Гюзелев, ако помня точно, обяснява това с факта, че Домета бил верен на владетеля, а и защото трябвало да се засили славянизацията на страната. Пак казвам - така го помня аз този факт и го преразказвам. Моля да ме извините, ако съм сбъркал нещо. Но това ли е обяснението? Ето какво открих:

Теофилакт Охридски пише, че княз Борис-Михаил “по Божие внушение отне Кутмичевица от Котокий и освобождавайки я от диоцеза, постави за нейн началник Домета”. Тук става дума за отнемане на областта Кутмичевица от военнополитическата единица Котокий, което е другото име за държавата Берзития (у Теофан).

И:

Както и да било, но резултатът от предварителните съвещания на Борис със славянските учители било това, че Климент още през 886 г. бил изпратен в Кутмичевица. За да даде възможност на Климент да изпълни с успех задачата си, Борис направил следните разпоредби. Най-първо той “отделил Кутмичевица от Котокий”. Какво означава тук името Котокий, и до днес остава необяснено, защото то се не среща в друг някой извор; несъмнено е обаче едно: ако всички издирвачи приемат, че Кутмичевица е област, то и Котокий, от който тя била отделена, трябва да е бил име също на някоя по-обширна територия, но коя — все още остава неопределена.

Първият цитат е от тук:

http://www.protobulgarians.com/Statii%20ot%20drugi%20avtori/Milosh%20Siderov.%20Saakrovishtata%20na.htm

А вторият:

http://www.promacedonia.org/vz1b/vz1b_3_5.html

И така - какво или кой е Котокий?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Пламене Котокий /или Котокио/ вероятно е древнобългарска дума предадена чрез гръцки език.Можем само да гадаем какво значи.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Спорът още от времето на Златарски, мисля, е дали Котокий е лично име или е име на област. Лично име е. Защото:

1. Име Котоко (Êoòoêo) е записано в X век при манастира при село Равна заедно с имена като Курт, Испор, Нелаи, Чото и известен брой гръцко-християнски имена (Казимир Попконстантинов. Нови данни за прабългарската антропонимия. (По епиграфски данни). – Български векове, № 2, 2000, с. 36).

2. Сарматското име Катокас (Κατόκας) е записано на гръцки на п-в Анапа през IIIII век сл. Хр. (Корпус боспорских надписей. М–Л., 1965. Надпис №1179)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И в чувашки - мъжкото име Котяк, Котик.

Връзката е съмнителна. В Котокий/Котоко първото -о- определено е лабиализирано, тоест имаме корен кат-, а не кот-.

Чувашките имена имат връзка с куманското ханско име Котян (Котян Сутоевич в руските летописи).

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...