Отиди на
Форум "Наука"

Исторически вариант - Симеон Велики срещу Карл Велики


Recommended Posts

  • Потребител

Много условен вариант - Симеон срещу Карл, как ли би се развила историята на Европа при него. Това според мен би било първата общоевропейска война в историята. Византия може би щеше да извлече най-голяма полза, възползвайки се от умората на враговете си. Симеон Велики е имал добра армия, но пък Карл владее почти цяла Западна Европа. Какво би станало при този вариант?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Е, Щърбов, не е честно :) Седни, па опиши причините за тоя титаничен сблъсък, после протичането и резултатите му. Алтернативките могат да бъдат много забавни.

А Карл изобщо не е съвременник на Симеон, така че точно тази алтернативка ще е невероятна фантастика.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Точно това исках да кажа с думите "много условен вариант":). Има два варианта за тоя сблъсък - първият е борба по Среден Дунав за територия и власт, а вторият - кой да е римски император (Симеон или Карл). Да, ще стане много голяма моя фантазия, но все пак. Просто исках да видя дали сме могли да се мерим при разцвета на силите ни с разцвета на Запада през Ранното Средновековие. Ще се опитам да съм по-подробен. Между другото, май ще е по-добре да има (и по-реален) сблъсък Крум Страшни/Карл Велики, ама зависи. И така - през 800 година Карл е коронясан за римски император. Той иска да се домогне до византийската столица, но на пътя му се изпречва България на цар Симеон. последният също претендира за византийското наследство. Първите сблъсъци се състоят в Панония. Франкската войска се бие храбро, но Симеон ги изтласква до днешна Виена. Карл събира нови сили и напада, но неуспешно. Тук трябва да отбележа, че се намесва и Византия (колко неочаквано!:D) и стоварва войски в Южна Франция. Карл тогава привлича арабите, които влизат във войната. Византийските владения в Мала Азия са опустошени и се стига до обсада на столицата Константинопол. Франките са много доволни, тъй като българският съюзник е притиснат. Симеон сключва мир с Карл и праща войски срещу арабите. Арабите губят и се оттеглят. Византия нахлува в Мала Азия и си връща загубеното. Симеон пък завладява Панония, като този път привлича на своя страна и сърби и хървати. Така се осигурява от юг. Сключен е мир - Симеон взема Панония, но няма повече да напада франките. Много фантазия, нали:).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Абе човек, как така Карл срещу Симеон? Това е анахронизъм. Искаш да кажеш конфликтът да е между империята на Карл и България, но такава, каквато е чак при Симеон ли? Нарочен анахронизъм? Това би било забавно, ама май нямаме достатъчно данни за България, всъщност.

Карл Велики трудно би привлякъл араби на своя страна, нали сам воюва срещу маврите в Испания. А византийски десант във Франция вече не е алтернативка, а свободен полет на въображението... Византийците и франките си имат зона на сблъсък на интересите и тя определено не е Прованс. Чети, Щърбов, чети история.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Моментално нахлуване на Визнатия от юг и унищожение на България. Освен ако последната по чудо не се справи на двата фронта и не завладее Европа :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Струва ми се, че перспективата Крум срещу Карл Велики е била доста по-реална и нищо чудно да се беше реализирала ако и двамата бяха поживяли малко по-дълго. Тъй като виз. дипломация се е опитвала да уреди този сблъсък, то положението на България нямаше да е никак добро, като бъде притисната между двете християнски империи. Пък вероятността Волжка България да ни подкрепи и овреме да подтикне единоверния си халифат да ги удари от юг ми се вижда безкрайно малка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе Крум си е бил пич ;) (има ли нужда от червена точка?). Факта че на запад не е имал проблеми говори много ;) (за мен де). Не пускам тук теми, само защото в БС имам доста не теми, а мнения ;). Когато му превземат столицата (според някои, според мен бъдещия Преслав), когато разбиват две армии (според някои основната и допълнителната, според мен граничен отряд и заслони), той се надига и с "жени, авари и словени" взима главата на един от най-способните ромейски (според Острогорски и Тойнби) императори. А Карлито не се намесва ;. После пуска "30К" облечена в желязо армия завзема сифони и рекрутира сума-ти волски коли за да "гепи" Константинопол ;). На Западния фронт няма нищо ново (по Ремарк и жена му Ерих-Мария ;)). Абе Крум е ясен, Кардам ми е малко мътен. А Симеон с/у Карл е дивотия :(, мое мнение. Повече от век, а и Симеон (т.е. Крум) к'о да дири на Запад, Константинопол е по-наблизо ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Византийското пратеничество пристигнало през август 814г. да иска помощ срещу българите, пак Карл бил починал на 28 януари. На ромеите явно им е било трудно да преглътнат прогласяването на Карл за император, но пък от друга страна тежкото положение на държавата им след катастрофата на Никифор не им оставяла голям избор. Тогава вече ромеите поомекнали и като отишли при наследилия го Людовик го нарекли император (поне според западните извори, защото византийските пропускат да споменат дали наистина е имало такава подробност). Тъй или иначе предложението им е можело да допадне на Карл стига да е поживял по-дълго. Може и да е имал амбиции да се поразшири на изток, защото Айнхард му приписва, че е владял и Дакия, т.е. територията на дн. Румъния. Тъй че човекът е имал желание, ама не и достатъчно дълъж живот да се опита когато му се отворила възможност.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...