Отиди на
Форум "Наука"

Покръстване


Lion Queen

Recommended Posts

  • Потребители

След дълго обмисляне в продължение на около 20 тина години, самоанализ, анализ на рода, анализ на собствените ми необходимости и практиките и канона на Източното Православие лично аз РЕШИХ:

От решението ми следва, че на 8 септември, Малка Богородица ще бъда въведена в Светото Тайноство на Източното Православие.

Тъй. Сега първо от потребителите източно-православни - очаквам съвети за всички табиети по кръщенето, които не знам.

Второ искам да оповестя, че няма да престана да преследвам фанатизма и ксенофобските изказвания от страна на православни християни във форума. Трето - няма да престана да поддържам Теория за Еволюцията. Четвърто - ще работя по изясняване на противоречията в религиозните доктрини на християнството точно така, както съм си работила досега. Пето - няма да спра да се стремя да вървя по Средния път, избягвайки крайностите.

Ще се самоидентифицирам като православен християнин, част от общността на предците ми.

И няма да мразя никого заради вярата му или не вярата му.

Аз казах.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Поздрав, Православието трябва да се превърне в уважавана традиция, какъвто е католицизмът на запад. Затова одобрявам решението ти. Крайно време е в тази религия да участват повече знаещи и можещи хора. Може би тогава авторитетът й ще се вдигне.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Сигурно има много такива хора, но те не парадират с принадлежността си... Аз познавам много православни християни...знаещи и можещи, спадващи традицията на народа ни и на източно-православната религия. Ако не ги познавах едва ли щях да взема това решение. Но все пак оповестих тук своето, тъй като е важно за мен да покажа, че религиозната принадлежност на човека е социална и емоционална активност, а заниманието с наука е рационална активност... И именно като такава не би могла да си пречи с религиозната принадлежност. нали все пак физичните закони са валидни за всички хора, от всички религии, раси, полове и всички те падат....и ние можем да изчислим траекторията им на падане по закони, които не се влияят от друго освен от условията, в които се случва падането.

:)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

...

Второ искам да оповестя, че няма да престана да преследвам фанатизма и ксенофобските изказвания от страна на православни християни във форума.

...

Поздравления за това решение!

...

Четвърто - ще работя по изясняване на противоречията в религиозните доктрини на християнството точно така, както съм си работила досега.

...

Означава ли това, че намираш икуменизма за добра идея? :)

Поздрави Б.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Сериозно ли питаш?

Е, ако е така.. ето една от гледните точки, но не всички представители на българското православно духовенство мислят така...особено висшият клир

Какво е икуменизъм?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Браво! Кръщението винаги е добър избор. Пък и всичко това с умереността, здравия разум, еволюционната теория, взаимната търпимост, уважаваната ни национална традиция и пр. е вярно. Все пак най-важното си остава човек наистина да вярва, че има Бог, че Христос е Син Божи, Който е разпнат, за да бъдат опростени греховете ни, каквито имаме и е възкръснал след това. Без тази вяра кръщението става като чаена церемония - много красиво но малко самоцелно.

След кръщаването е добре примерно поне веднъж на всеки три недели да се слуша литургия и да се взима Причастие. И, разбира се, по верски въпроси е най-добре да се пита някой свестен и мотивиран свещеник или да се четат православните богословски автори - и стари, и нови, а не да се вярва безпрекословно на приказките на разни възрастни дами, които обикновено схващат религията наистина като табиет. А тя всъщност си е духовен Път и иска самодисциплина, търпение и търсене. И дори чувство за хумор.

Може би за приемане на кръщението свещеникът ще те посъветва да се изповядаш предварително, за да приемеш тайнството един вид "на чисто". Всъщност направо го попитай за това. Има начини човек да се подготви за изповед. Всъщност е добре отсега да си потърсиш някой свестен поп, който да свърши работата и да те посъветва дали преди приемане на тайнството трябва да си се запознала с някакви текстове, да си спазила може би някакъв вид пост, да си слушала катехизис и да си приета за "оглашена".

Намери си кръстник. Някой по-възрастен от теб, достатъчно близък, самият той кръстен и - в идеалния случай - вярващ. Кръстникът се води за нещо като наставник на кръщавания. Горе-долу като кум за младоженци :)

Най-приятно е да се кръсти човек в "Св. София". Там свещениците Ангел и Веселин са големи симпатяги, половин София ги харесва - нито се превземат, нито претупват службата, нито си мрънкат под носа.

Каквото и да ти разправят, религията не е някакъв набор от суеверия, а е вид екзистенциално убеждение. От свещеници и от добра литература ще научиш повече отколкото от госпожите в рода :)

Действай и после разправяй как е минало.

Едит: не споменавай пред свещеника си и дума за икуменизъм. Икуменизмът е съвременно учение за сближаване между християнските изповедания и между християните и принадлежащите към други религии. Православните свещеници по принцип гледат много негативно на това учение. То е с католически произход и нашите попове като цяло са подозрителни към икуменистите.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Здрасти Глишев,

Смяташ ли, че една отделна тема за икуменизма, би била интересна за разискване?

Извинете за оффтопика

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Сега първо от потребителите източно-православни - очаквам съвети за всички табиети по кръщенето, които не знам.

Що се отнася до външната страна на обряда най-добре попитай жените, които работят в черквата където ще се кръстиш. Те ще ти обяснят различните опции и ще може да избереш някоя от тях. Предполагам си видяла, че някои свещеници кръщават не в черквата, а примерно в реката. Мен да речем са ме кръстили у дома в една от стаите. При всички случаи кръщелното се издава от черквата, в чийто регистър е отразено.

Друго за което предварително трябва да се помисли е кръсникът. Той става нещо като родител на кръстения (което ще рече, че не може да сключват брак помежду си, тъй че не може да се ползва гаджето за тази цел). В бълг. традиция кръстниците са радват на особена почит. Тъй че е желателно да е човек, когото уважаваш и е авторитет за теб.

Второ искам да оповестя, че няма да престана да преследвам фанатизма и ксенофобските изказвания от страна на православни християни във форума.

В интерес на истината за православието не са много характерни фанатизма и верската нетърпимост. Затова в България и Русия има мюсюлмани, а в Испания и Италия макар да са били владяни дълго от арабите няма. Друг е въпроса, че днешното православие отчасти е засегнато от някои болшевишки идеи за громене на меншевиките.

Трето - няма да престана да поддържам Теория за Еволюцията.

В смисъл, че тази теория е дело на англиканския богослов Чарлз Дарвин ли?

Четвърто - ще работя по изясняване на противоречията в религиозните доктрини на християнството точно така, както съм си работила досега.

Това вече трудно ще стане. Тук нещата опират не толкова до доктрина, колкото до вяра. При православните тя е останала такава, каквато е получена от св. Апостоли. При другите има разни Научно-технически революции. Напр. дискусията на Запад за абортите - дори папата да излезе революционер и да благослови абортите, то грехът остава за извършващите ги така, както и сега, когато папата не ги одобрява. Църквата е общността на вярващите, но правилата не се определят чрез демократично гласуване, а са си дадени свише.

Пето - няма да спра да се стремя да вървя по Средния път, избягвайки крайностите.

Изглежда доста будистки израз - те са за средния път. В християнството повече се говори за трудния път на спасението. В смисъл, че по пътя на спасението ти срещаш трудности, а не че трябва да правиш труден живота на околните. Второто спада към лесния път на грехопадението.

И няма да мразя никого заради вярата му или не вярата му.

Християните трябва да обичат ближните си. А за това кой е ближния има една притча за добрия самарянин.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз пък съм бил кръстен, когато е "трябвало" и затова са ми спестени подобни размишления, терзания, анализи и емоции.

Преди време се наложи да стана кръстник на един мой приятел, на когото се наложи да се кръсти, за да може да сключи църковен брак. Честно казано се чувствах малко странно, моят човек също.

П.П. Има нещо много баптистко в цялата тая работа...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...