Отиди на
Форум "Наука"

България-федерация


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Както всички знаем проблема с интеграцията на ромите е един от най сложните за решаване в съвремеността. Приемаме че се взема радикално решение България да се превърне във федерация. Ромите са признати за държавнотворен народ и получават еднакви права с българския народ. Ромския език е признат за държавен, ромските празници са обявени за официални, създават се ромски партии, те започват редовно да вземат значителен процент от гласоподавателите. В правителството задължително следва да има роми министри, а защо не по опита на САЩ ром да стане и президент. В училищата се изучава ромски език наред с българския, създават се ромски университети където се преподава на ромски език. Ромите а допуснати до управлението на всички равнища, кметства, общини и т.н.

Как мислите това ще се отрази на българската държава. Дали ромските лидери усетили своята отговорност ще се включат активно в изграждането на България като силна и просперираща държава, или напротив, това ще доведе до разпад на държавността и маргинализиране на държавата подобно на африканските държави където властват хаос, насилие и тотална бедност заради неспособността на чернокожото население да поеме само съдбата си.

Дали ще се превърнем в едина нава америка или в едно ново Зимбабве?

Предлагам ви да поразсъждаваме над този сценарий.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не ново Зимбабве, а нов Бангладеш. Зимбабве е далеч от циганските традиции и култура, но Бангладеш, Пакистан, Индия или Шри Ланка са доста реалистични модели.

П.П. Много харесвам ром, но си мисля, че и доброто американско уиски (Бърбън или Тенеси) също си струва. :laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интеграцията не може да се реши по подобен начин. С признаване на хартия не става нищо. Нищо не пречи и сега да имат партия (и имат) и министри, ако вземат необходимите гласове. Но не взимат. С революционни методи просто не става. Ромите и сега имат еднакви права.....абе всъщност те СА български граждани! Тез в България не в Индия, а тези в Румъния са членове на ЕС, както и нашите.

Абе не зная каква е целта на темата освен явния анти-романизъм. Според мен.

Или пък авора на темата смята, че сега ромите конституционно не са допускани до властта, и трябва нещо друго, кат федерация? Ми да прочете Конституцията тогаз. Там няма такава разлика.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Мисля, че циганите не са способни да поемат отговорност за себе си и за държавата. Трябва да минат десетки години на целенасочено и скъпо образоване и вкарване в пътя по метода на тоягата и моркова, за да могат те да ни станат пълноценни съграждани. И тогава вече няма да има нужда от никакви федеративни експерименти.

Първо трябва да се появят цигани полицаи, цигани учители, свещеници, общински чиновници, адвокати, журналисти и лекари. А защо не и инженери или армейски офицери. Не бива единственият цигански елит да бъдат бароните от мешерето. Вече има добра база от цигански пастори-евангелисти. С част от тях българската държава би могла да работи, за да се създаде циганска интелигенция. Примерът на д-р Чирков е много показателен. Такава прослойка лека-полека би могла да придобие влияние върху своите съплеменници, така че повече цигани да схванат предимствата на нормалния живот пред дивашкото съществуване, което водят сега и което им създава само врагове. Такива интелигентни, професионално успели и образовани цигани биха имали своя шанс и в политиката. И то не на етнически принцип (пази, Боже!), а като членове на вече съществуващите партии.

Друг е въпросът дали повечето българи биха поверили децата си на циганин-учител и дали биха взели причастие от ръката на циганин-свещеник. Това също трябва да се възпитава, само че у самите нас. Вероятно обаче циганинът-полицай би имал малко по-голям авторитет сред своите в сравнение с българските полицаи, които нито знаят цигански, нито пък гледат на циганите като на хора.

Изобщо трябва да се хвърлят усилия от една страна за образоването на циганите, а от друга - за успокояването на българите, защото сме напълно способни да направим страшна кръвнина при продължаващите диващини от циганска страна.

Трябва да се прекъсне на всяка цена незаконната сеч, в която участват главно цигани, както и разкопаването на Арчар. И да се подкрепят онези малцина от тях, които честно работят като земеделци и строители и пращат децата си на училище. Те са схватливо племе и много бързо биха разбрали, че при един начин на живот държавата и нацията ги подкрепят, а при друг - ги бият през пръстите.

Чак след последователни и скъпоструващи усилия в четири-пет мандата може и да има вече явни резултати в тая област, така че да е видима прослойката от работещи и образовани цигани и да са се появили може би местните Мартин Лутер Кинговци. И тогава хич няма да ни е лесно, но пък поне страната ще е станала една идея по-цивилизована. Защото сегашното жалко състояние на циганите ни свидетелства и за собствената ни дивотия. В момента тези хора са като зле отгледани, запуснати деца - без възпитание, потънали в мръсотия, вредни навици, престъпни склонности и простащина. За съществуването на такива деца са виновни родителите, а родители на българската държава и нация са българите, защото те носят отговорността.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Има циганин кмет в моето село. Нещата са отчайващи. Около войнишкия паметник от ПСВ пасат кози, а в село, в което послдният турчин е бил един самотен бей, тихо доживял тук дните си през 1903, ДПС издигна чешма на турски.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

И все пак някой ден ще трябва да има цигани-кметове, за да намалеят циганите-крадци. Бездруго в селата, където кметове са българи, нещата не са по-добри.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А, да - за федерирането на България. Този, който сериозно предложи това, ще влезе в затвора по глава първа от особената част на НК.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И все пак някой ден ще трябва да има цигани-кметове, за да намалеят циганите-крадци. Бездруго в селата, където кметове са българи, нещата не са по-добри.

Ама няма проблем, просто да си вършат обаче работата!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Едва ли, имаше един тракторист идиот който нарече българите нация от изроди и сериозно говореше че щял да прави въстание, заплашваше че калашниците са готови, говореше открито за отцепване от България.

Link to comment
Share on other sites

....

Постановката е мега-некоректна.Тя някакси имплицитно решава най-големия проблем -а именно интеграцията на ромите от полуномадско и на социални помощи и кражби съществуване до изграждането на трудови навици и стремеж към образование.

А иначе чисто буквално ромите нямат собствена територия в която да преобладават ,та да има федерация, но вкарването на повече роми във властта си е въпрос на време. Друг е въпроса дали те ще се грижат за интеграцията на ромите или за собствените си интереси.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

То няма как да стане това.

Първо и най-важно циганите не са еднородна група население,напротив те са много разделени.Циганите в България са три основни групи зависимост от майчиния си език - цигански,турски и български. И мнозинството от тях се и самоопределят зависимост от това и много много не се мешат помежду си. И определено има побългаряване на циганскоговорящите цигани в малките градове и села (където българите и циганите немогат да живеят разделени както в големите градове). А за българо говорящите те това са го направили отдавна. Основният проблем са турско говорящите цигани,които са и мюсюлмани и се турчеят и не се чувстват много привързани към България. Да не говорим че и турската пропаганда има дълбоки корени сред тях.Макар че никога турци не се мешат с турски цигани и неофициалното отношение на турците в България към тях е същото както и на българите. Основният проблем за циганите е че те са десетки години изолирани от останалата част от населението в страната. винаги образованието сред тях е било слабо, а държавата никога и по социализъм и сега не прави достатъчно усилия да ги вкара в образователната система. Разбира се че може да се променят но трабват десетки години и много усилия от страна на държавата и определено трябва да се почне от образованието. Как така немогат да ходят на училище, просто трябва натиск от държавата всякакъв. И от там нататък по-малко, по-малко и интеграция.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Военно дело

Чакай сега стинка. Ти говориш, че те са били отделени десетилетия от обществото. Това е една голяма грешка която се допуска от много хора несъзнатело. Защото по презумпция следва, че циганите някога в миналото "преди десетилетия" са били част от обществото, но впоследствие са изпаднали. Това просто не е така. Те никога не са били част от българското общество.

Кой каквото ще да казва, но тоягата обикновено е по добро средство от моркова, защото насила можеш да вземеш, но не и да дадеш. Може да им спреш помощите за многодетни семейства, да ги вкарват в затвора. И оттам насетне избора е техен или мизерстват или се интегрират.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Има циганин кмет в моето село. Нещата са отчайващи. Около войнишкия паметник от ПСВ пасат кози, а в село, в което послдният турчин е бил един самотен бей, тихо доживял тук дните си през 1903, ДПС издигна чешма на турски.

Периодичните изцепки на личности като Кенан и Юзеир не са самоцелни защото те са решили, а предварително планирани акции целящи поддържане на етно-религиозно напрежение.

Ще перефразирам един Аспарух, който от седем-осем години излага наляво и надясно по форумите тезата си, че циганите са "пета колона в плановете на Анкара за реставриране на османската идея на север до Дунав".

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=ziganiromi&Number=1951122489

Наблюдавайки организацията на плановото преразпределяне на гласоподаването в изборния ден сред циганското население ставащо чрез координатори - българи приели членство в ДПС за материална и кадрова облага изкристализира един строен механизъм на изборен алгоритъм дирижиран от ДПС, в който първите три по рейтинг български партии се държат като подчинени на Догановата Партия, като след встъпването си на изборния пост веднага назначават секретар, юрист или заместник - етнически турчин или туркиня от ДПС, сякаш са длъжни за нещо.

Оттук и извода: по някаква странна причина българските и циганските партии се държат като подчинени на партия ДПС. А до какво ще доведе това, бъдещето ще покаже.

Това за отделянето е в смисъл, че всички останали малцинства бяха интегрирани в обществото през последните деситилетия, кои повече кои по-малко. Докато мургавите братя не.

Политиката на българските правителства след началото на така наречения преход са подчинени на идеята циганското население не да се интегрира, а да се сегрегира, пишейки им учебници на цигански език, обучаване на учители по цигански език и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бруте, стига си се самоцитирал

Грешиш. В неправилна посока ръгаш с гладиуса си.

Дали ромските лидери усетили своята отговорност ще се включат активно в изграждането на България като силна и просперираща държава, или напротив, това ще доведе до разпад на държавността и маргинализиране на държавата подобно на африканските държави

Остави циганите. За тях ние сме дасове (роби).

Да си видял случайно у някой от политиците ни българи дошли на власт да са си мръднали пръста за "изграждането на България като силна и просперираща държава"?

Редактирано от Eньо
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...