Отиди на
Форум "Наука"

Кои са най-популярните български имена през Средновековието?


Recommended Posts

  • Потребител

Като най-известни имена на българи се сочат Иван, Димитър, Георги, Никола, Петър. Напоследък навлязоха и нови, но това е друг въпрос;). Но кои са най-често срещаните български имена през 7-14 век? Как мислите?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Асен, сигурно. То в един момент става нещо средно между фамилно име и титла, де.

Или може би пак вездесъщото Йоан/Иван, което сигурно ще срещнем под път и над път.

Интересно нещо, около създаването на ВБЦ в България и Византия особено популярно е Алексий. Може би това е свързано с някакъв култ към св. Алексий (не знам такъв светец, но може да има) или пък с историческия спомен за Алексий І Комнин. Или и двете.

Михаил се среща относително често. Но за по-точен отговор може би трябва да се отворят всички досегашни просопографски опити и просто да се брои.

- Алексий Врана, Алексий ІІІ Ангел (Узурпатора), Алексий ІV Ангел (Претендента), Алексий V Дука (Мурзуфлос), Алексий Слав, Алексий Мегалокомнин, дори Алексий Стратигопулос. Влиятелните лица от епохата ок. 1200 г. относително често носят това име, особено ромеите, но ето, че и у нас го има. Може би в определен период дадено име е по-популярно от други. Мода.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Някой друг може да каже - марсианските. Дай примери!

Като отворите второто издание на книгата "Кой кой е в средновековна България?", ще видите кои са най-често използваните имена.

Моето е създадено някъде в края на XIII век. Разбира се - в друга форма.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Глобален Модератор

За VІІ-ХІV век не може да се направят изводи поради недостатъчни извори. За ХІV-ХV век и за ХVІ има достатъчно данни.

Трябва обаче да се направи категоричното уточнение, че има голяма разлика между имената, носени от обикновения народ, аристокрацията и монарсите и църковния клир.

Народът не носи купешки имена. С изключение на имена на светци, като особено популярно е било името Димитър. Имена като Александър, Константин, Йоан например не се срещат сред простолюдието. Липсва форма Иван, народът не познава и варианта Йоан, а единствено и то масово - Йован.

Народът носи обаче през ХІV-ХVІ век и някои български царски и кански имена, които обаче не са вносни. Най-популярните са Кардам, Крум, Сабин/Сивин, Муртак, Аспарух, Тервел, Кубер, Борис, Асен. В Македония особено популярно през ХV-ХVІ век е името Калоян. Както и Крум и неговите варианти Хрум, Крун, Крон.

Сред най-популярните имена сред народа през ХІV-ХVІ век са: Йован, Йово, Петко, Пейо, Рад, Радо, Стойо, Стоян, Драган, Димо, Стан, Стано, Богдан, Велко, Димитри. Може би тези имена обхващат едно 30-40% от общия брой мъжки имена, носени от българите през ХІV-ХVІ век

Има и регионални имена, които не се срещат в други краища на българските землища. Например Бошко (от Божко), Мело, Стево, Васо, Васе, Гюро са характерни за Македония, но не и за Северна България.

В Егейска Македония и Беломорието, в контактната зона между българи и гърци, има и куриози - имена с български корен и гръцки окончания, като например: Вълкос, Васос, Велкос, Гюрас, Богданос, Тончос, Куманос, Момчилис.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...